Nog geen duidelijkheid over Friesche Zwemzesdaagse

Raad van Slootmeesters maandag opnieuw bijeen

Slecht nieuws voor zwemliefhebbers: de Friesche Zwemzesdaagse, de grote zesdaagse tocht langs de elf Friese steden, gaat er ook dit jaar waarschijnlijk niet komen. Dat maakte de Raad van Slootmeesters vanmorgen bekend in een persconferentie.

Komt ‘ie er wel of komt ‘ie er niet? Een paar weken geleden begon de zwemkoorts toe te nemen na enkele dagen van dooi: tot diep in de tweede week van januari leken alle seinen op groen te staan voor een nieuwe ‘duik der duiken’. Na wekenlange vrieskou is de kans op een nieuwe duik echter tot ver onder het nulpunt gedaald. ‘Veiligheid staat voorop, mensen moeten met een gerust hart het natuurwater in kunnen duiken, anders is het te gevaarlijk’, aldus de Slootmeesters.

De Friesche Zwemzesdaagse kent een rijke historie. Legendarisch was ‘de hel van 1961’, toen meer dan tachtig deelnemers ingevroren raakten tussen Dokkum en Franeker. Geen van hen bereikte de finish. De laatste keer dat de route werd gezwommen was in 1995, toen Kees Nagels voor de overwinning tekende in een recordtijd van nog geen 75 uur.

Het is de vraag of Nagels ooit een opvolger krijgt. Volgens klimatologen zullen milde winters steeds zeldzamer worden, wat de kans op een nieuwe Zwemzesdaagse verkleint. Ook dit jaar bereiden de Slootmeesters zich voor op een teleurstelling: ‘We kijken vooral naar de traditionele probleemgebieden. De ketting is zo sterk als de zwakste schakel en de zwakste schakel is op dit moment het parcours’, aldus watermeester Bert Veenstra. ‘Aan de voorbereiding heeft het ook dit jaar niet gelegen: sinds november lagen alle draaiboeken klaar. Maandenlang zag het er ook gunstig uit, door de milde weersomstandigheden, maar uiteindelijk lijkt het toch weer uit te lopen op een deceptie.’

Oud-zwemmers Pieter van Hoogenband en Marcel Wouda hebben de afgelopen dagen het parcours verkend. Zichtbaar teneergeslagen doet Wouda verslag: ‘In het zuidoosten van Friesland zijn de wakken groot genoeg, maar op de meeste plekken is het ijs gewoon nog te dik om doorheen te zwemmen.’

Ook het plan om met negen ijsbrekers het parcours ijsvrij te maken, lijkt geen uitkomst te kunnen bieden. De Vereniging van Natuurschaatsenrijders heeft dit vorige week via een kort geding kunnen voorkomen. ‘We worden van alle kanten tegengewerkt, kennelijk mag het niet zo zijn’, aldus Veenstra.

Als de vorst de komende dagen aanhoudt, moet het evenement voor de zeventiende keer op rij worden verplaatst naar het gemeentelijk sportfondsenbad in Drachten.


Uw reactie telt. Juist nu.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

gravatar

Naar verluidt worden Sleat (Sloten) en Starum (Stavoren) geschrapt omdat er anders tussen Waldsein (Woudsend) en Hylpen (Hindeloopen) geklûnd moet worden, hetgeen toch wel een behoorlijke afstand is als je dit moet lopen of zwemmen.

Reageer
gravatar

#IJsBrekend Om de tocht der tochten toch nog doorgang te laten vinden Heeft de Vereniging de Friese Elfsteden besloten 2 steden te schrappen

Reageer
gravatar

Die Friezen doen er wel alles aan om het water goed te krijgen. Ik heb de laatste dagen in diverse TV programma’s gezien hoe ze met pikhaken en boormachines het ijs te lijf gingen. Diep respect daar voor!

Reageer
gravatar

Ja, opmerkelijk dat de PVV nog geen Kamervragen heeft gesteld over hoe dat water mishandeld wordt. Je zou op zijn minst verwachten dat ze een waterpolitie in willen stellen.

gravatar

@DE VRIJE RADIKAAL

Waarde Radikaal, neem plaats in mijn fractie, uw gewaardeerde idee inspireert: De IJspolitie, ‘s zomers om toe te zien op fatsoenlijk gebruik van blank roomijs, en het nadrukkelijk weren van met name de bruine varianten van schep- en waterijs, en des winters ter bescherming van de scheepvaart die door ijs wordt gehinderd, en schaatsers die door de scheepvaart worden gehinderd, en schippers die door schaatsers worden gehinderd en vice-versa, waarbij in het laatste geval nationaliteit, geboorteland, haar- en huidskleur van de partijen nadrukkelijk meewegen om de objectiviteit van de rechter naar behoefte bij te stellen.

gravatar

Ook hier voorzie ik problemen met het Wiskundig Model.
Elf steden delen door zes dagen is voor de gemiddelde Fries al niet te bereken, laat staan voor de gemiddelde elfsteedse-zesdaagse zwemmer.
Ik stel voor er -natuurlijk geheel in het belang van het Wiskundig Model- een twaalfde stad aan toe te voegen. Abu Dhabi of zo. Of Manilla. Of Oostknollendam.

Reageer
gravatar

He wat jammer dat het nu weer niet doorgaat. Ik heb me nog zo opgegeven. Heerlijk toch zes daagjes zwemmen. Maar er is ook nog een leuk ander alternatief in juni kun je hem fietsen. Lijkt me toch een lekkerder temperatuur en hou je wat daagjes over om andere leuke dingen te doen.

Reageer
gravatar

Laat nu de Noordelijker gelegen gebieden niet zeggen dat zij nooit in het nieuws komen.

Volendam heeft de aftrap gegeven met vage muziekgroepjes buiten de kerk te laten optreden, en die speellieden zijn niet meer van de buis te slaan: de nationale televisie lijkt wel een regionale zender bijkans.

Groningen heeft een stevige troef uitgespeeld met Bleker, Friesland jaagt koorts aan gelijk een malariamoeras en weet nu de hype te verlengen en Urk heeft zich er ook nog even tussengedrongen met een stroomstoring.

Wat ze in Rotterdam kunnen, kunnen wij ook, moet men daar gedacht hebben. Niet bijster origineel: als we hier een storing hebben, doen wij dat ijskoud op een zondag en dat zie ik die Urkers niet navolgen.

Maar goed: ik nomineer Friesland als de meest sportieve provincie, kampioen op het gebied van al of niet doorgaande sportevenementen.

Wel gaarne een aankondiging ruim voor de grens, opdat de wat meer normale mens tijdig maatregelen kan nemen teneinde het gebied te kunnen mijden.

Reageer
gravatar

Heer Jeettje, welk een prachtig betoog vertrouwt u toch weer toe aan het wereldwijde web! Tijd voor een kleine nuance? Urk weet zich reeds een aantal jaren in de ruime belangstelling der media. Het gebruik van neusverruimende middelen is daar ook een soort volkssport geworden. Het hele eiland doet daar vol overgave aan mee.
Het mijden van dat Diepvriesland is wellicht onder vrijwel alle omstandigheden aan te raden.

gravatar

Die aankondigingen buiten de grens zijn eigenlijk niet nodig, want zonder geldig visum kom je Fryslân toch niet in. Hier treedt de wet van de regulering in werking: De Friezen bepalen zelf wie en hoeveel er toegelaten worden en geen visum = geen toegang. Zo makkelijk is dat.

gravatar

Vooraankondiging is niet nodig want Fryslân kent een zeer goede zelfregulerende maatregel, genaamd visumplicht. Geen visum = geen toegang tot Fryslân. Zo makkelijk is dat.

gravatar

Neen, Heer Bøs, dat was ik niet vergeten, maar kortelings meende Urk zich weer even te moeten profileren. Helaas laat Kootjebroek het afweten.

Heer Bralhuysen: dat is mij bekend, doch onbekend is mij, zelfs een volslagen raadsel, waarom iemand in bezit van zijn volle gezonde verstand een dergelijk visum zou willen bezitten, edoch het zou erg lastig zijn om zich al spookrijdend uit de gevarenzone te moeten reppen.
Daar komen ongelukken van: ergo graag een vooraankondiging

gravatar

@ de heren van Bralhuysen en Jeettje,
Noch een waarschuwing, noch een visum zijn noodzakelijk om ‘de hel van het Noorden’ te mijden. Een scherp observatievemogen is voldoende; U weet toch, Friesland, de provincie waar de koeien mooier zijn dan de vrouwen!

gravatar

Heer Jeettje, Kootwijkerbroek onderscheidt zich juist enorm. HHet onderscheidt zich zelfs zozeer, dat elk weldenkend mensch het volgaarne zou onderschijten.
Denk u in: ook te Kootwijkerbroek kent elke zondag vierentwintig uren. Tijdens die vierentwintig uren dient elke Kootwijker alsmede -broeker zes maal ter kerke te gaan. De wandeling (!) daarnaartoe vergt gemiddeld anderhalf uur heen en ook weer zoveel terug. Andere wijzen van vervoer zijn uitgesloten! De preek tijdens elk van die bezoeken duurt zo’n drie uren. Na de dienst thuis gekomen gaat men in gebed, wat per persoon zo’n drie kwartier duurt. Tijdens De Dag Des Heeren dient dan ook nog minstens een half dozijn ongelovigen verketterd, vernederd en bedrogen te worden.
Geloof mij: te Kootwijkerbroek doet men dat. Elke inwoner speelt zoiets wekelijks klaar.

gravatar

Voorlopig heeft Friesland meer dan voldoende aandacht gekregen. Vanavond in het journaal ruim een half uur beuzelpraat over het feit dat het ijs nog niet dik genoeg is en dat dooi wordt verwacht. Het ijs is niet dik genoeg en het gaat dooien. Hoe krijgt men daarover een half uur vol? Met eindeloze herhalingen van wat men net heeft gezegd. Zelden heb ik de uitdrukking “alles uit de kast” zo vaak horen bezigen. Onzin natuurlijk, want als men alles al een keer uit de kast heeft gehaald is de kast leeg en is de uitdrukking niet voor herhaling vatbaar.

Gelukkig is een zuivelfabriek nu begonnen met het uitpompen van warm koelwater. Wellicht kan dat de discussie over de vraag of de gemalen weer moeten gaan werken wat bekorten.

gravatar

Hè, wat jammer, ik heb dat journaal gemist. Zeg je nu, dat in Friesland alles uit de kast is gekomen? Dus is in Friesland alles homosueel? Vandaar die homohaat in Groningen!

gravatar

Ik ben voor zeilen, dat kan te water, over het ijs, over de grond en door de lucht. Je hebt wel een beetje wind nodig. En als een beetje doping wordt toegestaan, dan is dat probleem ook overboord. (Een milieuvriendelijke buitenboordmotor, schakelend van zonne-energie naar koude energie?)

Reageer
gravatar

Goed idee Elkie. In Fryslân waait het altijd, dus een motor is niet nodig. Wel opletten: Als je in Ljouwert voor de wind hebt loop je het risico dat je na Stavoren tegen de wind moet opboksen en door het dan vereiste laveren wordt de tocht ca. 2x zo lang.

gravatar

Ik stel voor dat deze zwemtocht wordt verplaatst naar 11 plaatsen rond het IJsselmeer, en de startbewijzen worden alleen verstrekt aan medelanders die dat 20 jaar geleden nog niet waren.

Reageer
gravatar

Wordt het niet eens tijd om het leger in te zetten om het parcours op te schonen? Bijvoorbeeld een peloton met oplaadbare handföhns ofzo.

Reageer
gravatar

Het is nog niet zeker over Friesland een dezer dagen wel begaanbare voetpaden heeft.
Daar gaat de raad van halve zolen nog over bijeen.

gravatar

Is het misschien een leuk idee om een soort triathlon-Elfstedentocht te organiseren met 11 verschillende disciplines? Naar elke volgende stad een andere sport.
Ik stel het volgende voor (in deze volgorde): fietsen, hardlopen, roeien, zwemmen, zeilen, hinkelen, …, klûnen en schaatsend eindigen op de Bonkevaart te Leeuwarden.

Reageer
gravatar

Wortel, je loopt weer eens te hard van stapel. Om een leuk idee te zijn, zou het de status van stom idee hebben moeten ontstijgen. ‘TRI-athlon’ betekent dat er DRIE sporten gedaan zullen worden. Om jouw stomme idee om te vormen tot een werkbaar geheel, zou eventueel een ‘Tripolisathlon’ gehouden kunnen worden. Dan wordt het aantal sporten in het midden gelaten en hoeven er maar drie van die (zichzelf stad noemende) dorpen aangedaan te worden. Hoe sneller da Diepvriesland weer aan de koeien terug gegeven kan worden en vergeten vor de rest van het jaar.

gravatar

Godallemachtig, het is ook niet te geloven, hoor! Eén bittere cassave komt met een stom voorstel en tout Idiotië staat in de handjes te klappen. Waarom geen hink-stap-hoog-dammen eraan toegevoegd? Of dwars-laesier-telen? Klinkt in elk geval ook als oer-saai Fries domvolksvermaak.

gravatar

Of we blokkeren alle doorgaande wegen in Friesland en men organiseert een soort van zie-maar-hoe-je-in-elk-van-die-elf-steden-komt-tocht van maken. Inclusief stempelposten die je makkelijk onopgemerkt voorbij kan rijden/vliegen/schaatsen/lingoën wat zorgt voor herinneringen die de volgende jaren elke winter weer eindeloos worden opgerakeld.