Omkoopschandaal Ajax: spelers fors beloond om te winnen

Praktijken bestaan mogelijk ook in andere sectoren

Opnieuw grote onrust rond Ajax. Staf en spelers lijken betrokken bij het grootste omkoopschandaal sinds de invoering van de competitie in Nederland. Jarenlang zijn spelers systematisch betaald om wedstrijden te winnen.

Op 18 december plaatste sterspeler Theo Janssen op Twitter het bericht ‘Vanavond tegen ADO, door de gehaktmolen ermee’. Ajax won vervolgens de wedstrijd met 4-0. Het opvallend voorspellende bericht verspreidde zich snel en vormde voor de KNVB aanleiding een onderzoek in te stellen bij Ajax. De resultaten waren onthutsend. Al zeker tien jaar keert de club zijn spelers systematisch geld uit om wedstrijden te winnen. In een aantal gevallen heeft dit een ingrijpende en zelfs beslissende invloed gehad op het verloop van de competitie.

Het is onduidelijk of de hele selectie betrokken is bij het schandaal. Jeroen Verhoeven, de tweede keeper van Ajax, heeft bekend gemaakt niets van de vergoedingen af te weten. “Ik heb altijd gespeeld voor de ervaring, ongelofelijk dat mijn ploeggenoten hier al die jaren geld voor hebben gekregen.”

“Ergens viel het natuurlijk wel op, die hoge premies in een jaar dat met een kampioenschap eindigde”, zegt Wesley Sneijder, die in 2004 deel uitmaakte van de kampioensselectie. “Maar de staf verzekerde ons dat het wel goed zat, dat we ons geen zorgen moesten maken. Aan de andere kant mochten we er met niemand over praten. Ik was jong en naïef en vond het allemaal wel best, maar nu ik terug kijk is het toch erg merkwaardig.”

De KNVB spreekt van ‘een ongekend schandaal binnen de voetbalwereld’. De bond vreest dat Ajax slechts het topje van de ijsberg is en dat ook andere voetbalclubs hierbij betrokken zijn. KNVB-directeur Bert van Oostveen: ‘Het zou een nachtmerrie zijn als er een verband bestaat tussen deze praktijken en de voetbalclubs die massaal in de rode cijfers staan.’

Dat de Amsterdammers op sancties kunnen rekenen, staat volgens Van Oostveen vast. ‘Wij accepteren geen enkele vorm van fraude en schrikken niet terug voor ‘Italiaanse’ straffen als degradatie of forse puntenmindering.’

Bij Van Oostveen bestaat bovendien het vermoeden dat het belonen van prestaties ook in andere sectoren plaatsvindt. ‘Ze moeten zowel in de publieke als de private sector eens onderzoeken of hier ook financiële prikkels worden gebruikt. Als dit ook in de bancaire sector gebeurt, zijn we pas echt ver van huis.’


Uw reactie telt. Juist nu.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

gravatar

Gelukkig hoeft men zich in Groningen geen zorgen te maken dat dit bij de locale FC ook aan de orde zou zijn. Daar hebben zij alle geld wel nodig voor de wederopbouw. Na alle aardbevingen is het omkoopschandaal bij het voetbal minder schokkend nieuws

Reageer
gravatar

En is weer een forse woekerbonus op komst…. want AJAX pakt de 3e titel op rij! Plus de Europa-league!!!!!! Gaan jullie maar vast sparen hahaha

Reageer
gravatar

Dit stemt tot nadenken….dit zou dan betekenen dat spelers van een zekere club uit 010 geld hebben moeten meebrengen???… Verklaart dan ook meteen waarom ze zo tuk waren om 010 te verlaten en naar de provincie te vluchten! Pfffffft…..zielepoten….

Reageer
gravatar

Betaald om wedstrijden te winnen??? Dit gebeurt zelfs niet in het Mafiose Italie, waar heer Berlusconi premies uitkeerde om wedstrijden te verliezen! Hier moet paal en perk aan gesteld worden; is men het spoor dan helemaal bijster?

Reageer
gravatar

Wij van de Vereniging van Onafhankelijke Commentatoren verklaren ongevraagd dat dit een abject en affreus bericht is dat perfide complotten in minder openbare sporten als kelderdarts en zolderturnen in de hand werkt. Zulks is slechts te tolereren door beloningen tot in het oneindige te sanctioneren. Tenzij anders wordt vastgesteld door Willem IV.

Reageer
gravatar

het bericht staat boven de reacties

——————————————–
Dit is een automatisch gegenereerd bericht. Het heeft geen nut om op dit bericht te reageren. Voor meer informatie ga nu naar /dev/null.

gravatar

De aanhang van oajoks heeft in elk geval twee dingen begrepen:
– Cruijff heeft het weer/nog steeds voor het zeggen in die snelcokepan
– Ze staan elke wedstrijd achter

Kennelijk vertrouwt die aanhang er niet helemaal op dat hun ‘Salvador’ dat ook doorheeft, want de aanhang meent hem er met een spandoek op attent te moeten maken. “Wij staan achter, Cruijff!” meende ik op zo’n doek te zien gekalkt. Moge dat elke wedstrijd maar wederom zo zijn! (en dan gaarne tot het bittre einde der wedstrijd)

Reageer
gravatar

Ja hoor eens, dat is eigen schuld. Wel uitkeringen van wolkenkrabberformaat, en dan geen geld overhouden voor fatsoenlijk materiaal: op een slof en een oude voetbalschoen ….

Ik bespeur enige overeenkomst met het Nederlandse Spoorwegbedrijf.

gravatar

Geachte heer Hiemstra ik kan u mededelen dat een voetbal door het gehakt niet bevorderlijk is voor de smaak. En tevens is het nieuw voor mij dat het oude volk genaamd de vandalen konden vliegen op oorhoogte

Reageer
gravatar

Voetbal, door de gehaktmolen ermee!! Alleen maar elende, wat is er tegenwoordig nog leuk aan behalve het spel opzich? Hooligans maken elkaar af, vandalen / schandalen vliegen om je oren i.p.v. de bal.
Bah, bah, en nog eens bah!!

Reageer
gravatar

wat een gezeik!! elke verkoop en prestatie gerichte organisatie werkt op provisie. Goed verkopen meer bonus, targets halen meer bonus.

Wedstrijd winnen, goed resultaat, bonus. Wat is hier nu anders aan. Moet nu elk bedrijf dat op deze manier werkt op de schop? Ha, dan is 3 op 4 Nederlanders binnen een maand werkeloos.

Wat een gezeur dit om iets wat al jaren lang in heel de wereld niet alleen NL gebeurt. Ajax is een bedrijf, nogmaals, wat is het verschil tussen dit en een verkoper die bij een deal bonus krijgt.

Reageer
gravatar

Nounou, het onderwijs laat het behoorlijk afweten. Weer een stukje jeugd wat gelukkig jong en onbezonnen genoeg is om niet aan mijn sponde te krijgen mocht ik in een ziekenhuis belanden.

Dan zou ik hem per verrichting moeten betalen teneinde hem over te halen gewoon zijn werk te doen, in plaats van zijn basissalaris te beschouwen als vergoeding voor het loutere aanwezig zijn.
En dan nog een bonus verlangen als ik niet zieker ben geworden zeker?

Dat krijgt men nu van het afschaffen van schoolsport: elke vorm van sportiviteit schijnt verdampt als ware het IJslandse tegoeden. Die ergens als bonus zijn uitgekeerd omdat er ‘targets’ werden gehaald, maar dat terzijde.

gravatar

Wat is hier mis mee, daar zijn ze toch profs voor, of is dit een grote grap?! Je betaald een prof om toch de wedstrijden te winnen en om prestatie te leveren, premies of bonussen bij winst of bij een gelijk spel bij uit-wedstrijden’is toch al heel lang bekend in de prof-voetballerij’ of ben ik nu in een ander decennia’ wakker geworden?!? Buitendien Ik mag toch als werkgever toch zelf bepalen wat ik aan mijn werknemers uitkeer!?!

Reageer
gravatar

Ik ben toch benieuwt hoe jij ‘prof’ geschreven had, indien het op een ‘d’ zou eindigen..
Je betaald een prof natuurlijk omdad hij in diensd is, nied om wetstrijden winnen. Of ziet ik hed nou faut?!

gravatar

Het grootste schandaal in de sportwereld is recentelijk ook openbaar gemaakt:

Het schijnt zo te zijn dat olympische sporters mee doen belangrijker vinden dan winnen!
De organisatie van deze uit de hand gelopen schoolsportdag is hierdoor ernstig in verlegenheid gebracht.
Een aantal bestuursleden heeft recentelijk getracht om het daardoor ontstane negatieve beeld van de olympische spelen bij te stellen en hebben zichzelf op grote schaal verrijkt met smeergeld.
Men hoopt daarmee mede richting de sporters het signaal af te geven dat geld winnen belangrijker is dan niet mee doen.

Reageer
gravatar

Ik heb altijd al gevonden dat de OS een zwak excuus waren voor BoBo’s om onder de plak van hun vrouw uit te komen en eens lekker in een buitenland te rollebollen met een afgehuurde strakke meid, afgerond met een ferme graai uit de bonusbuidel.
“Ik heb ze weer verdiend, vrouwtje!”; je hoort het ze al zeggen. Ja ja.

gravatar

Zouden ze dan expres verloren hebben van Feyenoord? Dat dat vingertje van Vertonghen juist VOOR die penalty was?

Blijven opletten. Was het nog maar een spelletje!

Reageer
gravatar

Nee nee, heer Joker, dáár trappen wij niet in, daar doen wij niet aan mee. Deze stille verdachtmaking als zou men vanuit hier die club dáár omgekocht hebben is een hersenspinsel. Zoals al eerder betoogd, wordt er al genoeg Rotterdams geld in die sloten daar gegooid.

De constructie is net als bij bankiers of interim managers: men krijgt geld EN een bonus, ook al heeft men daar niet iets noemenswaardigs nuttigs tegenovergesteld.
Met zoveel wedstrijden per seizoen wordt statistisch gezien allicht iets gewonnen zodat de illusie in stand kan worden gehouden.

gravatar

Een terechte verzuchting, heer Jooker. Was het nog maar een spelletje. Het is namelijk inderdaad ooit een spelletje geweest. Men werkte om zich een inkomen te verschaffen. Ter ontspanning ging men voetballen of kijken naar anderen die voetbalden.

Nu lijkt het er meer op dat men voetbalt om zich een inkomen te verschaffen. Men zou dan verwachten dat men ter ontspanning zou gaan werken. Dit nu schijnt niet het geval te zijn. Het gevolg is dat men niet meer ontspant.

Wellicht is dit de diepere oorzaak van de huidige korte lontjes waar psychotherapeuten op hun beurt dan weer een broodwinning aan ontlenen. Dit mede gezien in het licht van het verdwijnen van de eertijds bestaande heilzame verzuiling. Binnen dit kader kon immers hulp worden geboden in de vorm van een figuurzaagclub voor iedere geloofsovertuiging.

Maar ja, toen was het nog maar een spelletje…

gravatar

Bij hoeveel bedrijven word er niet gewerkt met prestatieloon??? Misschien moeten we het ook zo zien in dit geval.
Nu is het van ajax bekend geworden en word er gelijk door de pers heel erg op gedoken omdat het al een tijd onrustig is bij ajax. Ik durf te werden dat er zonder al te veel moeite bij veel meer clubs dingen gevonden zullen worden

Reageer
gravatar

De enige bedrijven die ik ken die dat doen zijn banken, beurshandelskontoren en verzekeringsmaatschappijen. En we weten allemaal hoe dat afliep.
En niet met het vingertje naar anderen wijzen van ‘hunnie doen het ook!”:daar gaat het nu niet over.

gravatar

Ik heb gehoord dat in 020 de toeschouwers moeten betalen om het stadion in te mogen. Dat geld wordt dan gebruikt om de spelers te betalen. Te zot voor woorden. Zo moeten Henk en Ingrid dus bloeden voor de voetballerssalarissen.

Reageer
gravatar

Beste Bøs,

Wij hebben hier verschillende stadia, zoals het Frans Ottenstadion, het Wagenerstadion, het Olympisch stadion etc. Daarnaast zijn er nog andere gebouwen met de functie van stadion, maar die mogen niet zo heten, zoals de Jaap Edenbaan. Bovendien hebben we nog de Stadionbuurt met als bijzondere attractie de Stadionweg.

gravatar

.
– sarcasme modus aan –

“Als dit ook in de bancaire sector gebeurt, zijn we pas echt ver van huis”.

Dan is de ramp niet te overzien inderdaad. Dan krijgen we uiteindelijk jaren ’40 toestanden met huisuitzettingen (stel je voor, dat dit zou gebeuren bij onze WO II bevrijders in de VS haha, dat is gelukkig ondenkbaar!) en goudkust-nieuwbouwwijken in NL met een virtueel toegangshek met ‘Aflossing maakt vrij’ er op.

Dan zouden mensen overgeleverd worden aan een medogenloos financieel systeem dat ze ruim 30 jaar lang systematisch klein houdt, financieel uitbuit en bij een rentestijging, echtscheiding of een nog iets grotere crisis ze volledig op hun knieën dwingt.

Nee, gelukkig kan dit niet. Hiervoor zouden de banken immers de medewerking moeten hebben van de strenge waakhond DNB, De AFM, de gehele politiek van links t/m rechts, de sociale woningcorporaties en vrijwel alle onafhankelijke financieel adviseurs in NL.

Bovendien zouden mensen dan bereid moeten zijn om meer dan € 100 te betalen voor een m2 grond. Ondenkbaar!

Nee, denken dat dat ooit zou kunnen gebeuren is maar een kinderachtige complotgedachte. We kunnen rustig gaan slapen.

– sarcasme modus uit –

Reageer
gravatar

Misschien moeten we alleen in dit specifieke geval enige clementie betrachten. (Ja, ik weet het: ik ben wel ERG mild vandaag!)
Als dat ajakkes belooft -bij monde van alle zich in min of meer verstaanbaar makende figuren die (onbegrijpelijkerwijs) iets te vertellen hebben in die snelcokepan- dat het NOOIT meer zal voorkomen, hoeven de ‘spelers’ in dat witte vod met die baan ongesteldheid van voor tot achter ook niet meer betaald te worden en mogen die ook nooit meer winnen. Ze hebben dat wel verdiend, vind ik, omdat zij reeds hebben getoond het goed pad te zijn ingeslagen in 2012. Dit kalenderjaar is er nog geen wedstrijd door dat ajakkes gewonnen en dat MOET ook zo blijven.

Reageer
gravatar

Aangezien ze betaald worden per gewonnen wedstrijd, zijn er de afgelopen weken diverse Ajax-spelers met gouden sieraden langs gegaan bij de bank van lening; een zekere Th. J. probeerde daar overigens gisteren zelfs het shirt van John Guidetti als onderpand aan te bieden. In de loop van de dag werd hij daarna gesignaleerd bij diverse kringloopwinkels.

Reageer
gravatar

Ja, dat heb ik toch al die jaren al gezegd. Het heet betaald voetbal. En wie betaalt, bepaalt. Dus eigenlijk heet ‘t dan bepaald voetbal. Bepaalde voetballers kunnen daar dan niet mee omgaan en die degraderen dan het resultaat van de club als geheel, wat eigenlijk niet nodig was, als men vooraf bepaald had dat deze bepaalde spelers ook betaalde spelers zouden worden. En dus zouden winnen. Maar da’s logisch.

Reageer
gravatar

Meneer Cees,

in de voetballerij wordt een wedstrijd gewonnen op de helft van de tegenstander, dus als de berichtgeving duidelijk over de rechterflank komt, dan zet ik uiteraard een sterke rechtsbuiten in.

Ik ga er overigens van uit dat onze spelers, of ze nu links of rechts spelen, allemaal over beide hersenhelften beschikken, anders zouden ze allemaal met een scheef gezicht naar mekaar kijken en dat kan natuurlijk nooit de bedoeling zijn.

gravatar

Dat was niet in Rotterdam. Dat was op Zuid! De Club Van Rotterdam speelde pas maandag en dat was in Deventer. (Daar werd overigens ook de eer opgestreken)

gravatar

Eens kijken wat het orakel Cruijff hierover te melden heeft. Inmiddels heb ik van B. Showfeur begrepen dat men in Rotterdam ook spelers beloont. Ik de woordvoerder van de KNVB inmiddels op de hoogte gebracht, zodat het onderzoek kan worden uitgebreid.

Reageer
gravatar

elk voordeel heb z’n nadeel, we betalen de spelers nu pas als ze verliezen. wordt het gapende gat in de begroting ook een stuk verklaarbaarder

gravatar

Och arme JC, je hebt zojuist een G getypt, waar je overduidelijk een Z bedoeld had. Bovendien is er een belangrijk verschil tussen liggen onder een steen en staan boven de wet.

gravatar

Of een 075. De enige Rotterdammer die we hier indertijd gedoogd hebben was ene R.Vreeman, maar die is na 5 jaar weer afgevoerd toen hij in het verre zuiden aan de slag kon.

gravatar

Zeg Brallie, wat zijn DAT voor rare praatjes? “De enige Rotterdammer die we hebben gedoogd…..” Wij, Rotterdammerts hebben het helemaal niet NODIG gedoogd te worden! Dat doen wij zelf wel, als we een milde bui hebben!
Wij doen dat selectief en dientengevolge NIET ten opzichte van amsterdarmen. Pleur effe lekker op, zeg!

gravatar

Kernvraag is natuurlijk waar het geld vandaan komt, waarmee de spelers worden omgekocht.
Als het belastinggeld is, voorzie ik pas echt problemen, tenzij het belasting op ethanol of suiker was.
Als het zwart geld is, dat op deze wijze rood-wit is gewassen, voorzie ik nauwelijks problemen, tenzij ene WH ermee te maken heeft.
Als het geld uit de zakken van de voetballiefhebbers komt, voorzie ik veel rellen met die lieden, tenzij ene JC zich ermee gaat bemoeien.
Kortom, is het geen idee om dat eens tot op de bodem uit te zoeken?

Reageer
gravatar

Alleen als u een idee heeft waar de bodem te zoeken cq. te vinden valt.
Er wordt al teveel geld in bodemloze putten gestort, naar mijn bescheiden mening. Men financiert er zelfs een regering mede, is mij verteld.
Hoe was die alleraardigste zegswijze ook weer: in Rotterdam wordt het geld verdiend wat in Amsterdam verbrast wordt en in Den Haag over de balk gegooid?
Kortom: wij zijn niet verbaasd.

gravatar

De gebruikelijke formulering luidt: “De poen wordt in Rotterdam verdiend, door Den Haag verdeeld en in dat amsterdam over de balk gerot!”
(Carrrrrrrrrrrrrrrrrrrrotttttttttttte heeft daar -zoals te doen gebruikelijk- natuurlijk helemaal geen idee van)

gravatar

Hooggewaardeerde bös shöwför (schrijf ik het zo goed?), ik denk dat we geen van allen weten hoe het geld over de balken wordt gesmeten. Vandaar mijn idee van een onderzoek.

gravatar

Neeee, dat is geen goed idee, Carrotte. Om dat te weten te komen moet je nóg meer geld over de balk smijten. U kunt beter de pot met goud aan het eind van de regenboog zoeken, daar maakt u meer kans op.

Tenzij u dit onder strikt gecontroleerde condities wilt onderzoeken, dan fourneer ik de balk wel, en sta aan de andere kant met een bodemloos emmertje om het op te vangen.
Het resultaat staat al vast: u bent uw geld kwijt, dat ziet u nooit meer.

gravatar

Nee Carrrrrrrrrrrrrrrrrrottttttttttttttte, je schrijft mijn naam NIET goed.
Heer Jeettje heeft een aardige suggestie gedaan om een grotere kans op financieel gewin te maken. Een andere,eveneens grotere kans op financieel gewin is in te gaan op een van de toch talrijke voorstellen die via het wereldwijde web met regelmaat verstuurd worden. Het blijkt dat Africa helemaal niet arm is. Telkenmale blijkt daar een heel grote som gelds op u te wachten. U hoeft slechts een klein bedrag over te maken aan contactpersoon Mpongo Tufasi in Nairobi, Djunga Magrão in Luanda, Jean-Luc du Mouche in Libreville en/of Mr. Wilson Peters in Accra. Ik zeg: doen!

gravatar

@thijsen en @thomas zijn duidelijk nieuwe spelders, die hebben nog mouwen met ruimte!!

Verder ben ik van mening dat dit verziekte klimaat van verregaande beinvloeding van de sport er tot zou moeten leiden ook deze sport onder de wet toezicht kredietwezen te plaatsen.

Na kredietverwezing van Griekenland, Italie en binnenkort Belgie, zouden de hoge heren dat balspel maar eens onder de loupe moeten nemen. Het is een schande, zoals daar met geld een edel spel wordt beinvloed.

Reageer
gravatar

Huh, ik niet snap. Spelers belonen na een gewonnen wedstrijd mag toch gewoon? Geen fan van Ajax, maar eerlijk gezegd zie ik er niets kwaads in :S

Reageer
gravatar

Als woordvoerder van de Bond van Tabaks- en Rookwaarhandelaren, Wederverkopers van Voetbaltoto, Kranten, Magazines en Snoep, heeft het Bestuur mij opgedragen mede te delen dat de Bond gerechtelijke stappen overweegt in het kader van concurrentievervalsing: onze oud-voetballersleden met sigarenwinkel blijken nu jarenlang benadeeld te zijn geweest door deze omkooppraktijken.
Het gericht geven van advies voor het invullen van de toto kan nu tot schadeclaims leiden.

Reageer
gravatar

Het zou verboden moeten worden die betaling naar prestaties. En wat komt ervan, die lui bij Ajax zijn al een paar jaar aan het ruziemaken. Henk en Ingrid bemoeien zich er inmiddels ook mee. Zij vertelden me, dat het allemaal komt door de zwakke opstelling van de D66-rechters. ¨Alle Ajaxieden, inclusief de spelers en de trainers, dienen een levenslang stadionverbond te krijgen”. Om de verkeerde redenen zullen enkele Rotterdammers hier dit standpunt wel kunnen verdedigen.

Reageer
gravatar

Dat was bij ons een publiek geheim van dat gedoe bij die club; vreemd dat de rest van de wereld de ogen toegeknepen hield. Deze muis krijgt nog een lange staart. Ook de KNVB gaat niet vrijuit.

gravatar

Hoezo, ‘om de verkeerde redenen’? Elke reden om dat ajakkes af te zeieken is een Goede! De teerling is geworpen. We gaan het ZÓ aanpakken:
Hoe heet dat ‘trainingscomplex’ van die dieren ook alweer? Precies, ‘De Toekomst’
Welk jaar is het ook alweer? Weer goed, 2012!
Alles wat met dat zooitje te maken heeft wordt verzameld op ‘De Toekomst’ en dan laten we de Mayakalender erop los. In één keer storten we van grote hoogte ‘De Toekomst’ met alles wat daarin is vol beton. ZÓ gaan wij met ‘De Toekomst’ om. (NIKS Miss mee!)