Nederlander (33) ontkent Nederlands verbod op holocaustontkenning

Schaamte mogelijke drijfveer

Een Nederlandse vakantieganger heeft afgelopen zomer op een Franse camping het Nederlandse verbod op holocaustontkenning ontkend. Dat maakte Le Monde vandaag bekend. Johan G. (33) geeft toe de uitspraken in ‘een onbewaakt moment’ te hebben gedaan.

“Ik was in gesprek met de buren en schaamde me voor deze archaïsche, bijna onnederlandse wet. Tijdens een discussie over vrijheid van meningsuiting floepte het er zo maar uit”, aldus G.  “Ik weet niet wat me overkwam. Ik heb uitvoerig uitgelegd dat we in Nederland geen verbod op holocaustontkenning kennen, dat het in 1986 is afgeschaft. Ik zei dat het in de jaren vijftig misschien wel begrijpelijk was, maar dat het daarna toch moeilijk te rijmen viel met vrijheid van meningsuiting. Het zou pure propaganda zijn om het tegendeel te suggereren. Ik hoorde het mezelf allemaal zeggen”.

Sympathisanten van Johan G. beargumenteren dat het bestaan van een Nederlandse verbod op holocaustontkenning ‘ook maar een theorie’ is, en dat het goed is om ‘mensen beide kanten van het verhaal te laten horen’. In Frankrijk, dat de wet tegen holocaustontkenning onlangs uitbreidde naar genocideontkenning, vrezen experts een golf van genocideontkenningsverbodsontkenning. “Je werkt het de illegaliteit in. Dat werkt alleen maar averechts” aldus Jean-Luc LeNeuf, negatiesocioloog aan de Sorbonne te Parijs.

Vooralsnog hebben  incidenten als deze nog niet binnen Nederland plaatsgevonden, maar dit is volgens de AIVD slechts een kwestie van tijd. Persvoorlichter Roelof Witteveen: “We zijn altijd op onze hoede voor copycats. De eerste gevallen van mensen die zeggen dat Mein Kampf in Nederland helemaal geen verboden boek is zijn bij ons al bekend. We zien deze ‘Mein-kampf-verkoop-verbods-tenzij-voor-wetenschappelijke-doeleinden-ontkenners’ steeds vaker. Ze hebben totaal geen respect voor de juridische historie van ons land.”

Johan G. zegt ‘niet trots’ te zijn op zijn uitspraken, maar neemt ze niet terug. “Ik besef dat ik de familie van wetgevers heb gekwetst. Maar dit is hoe ik er over denk”


Uw reactie telt. Juist nu.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

gravatar

Nederland kent idd geen specifiek verbod op holocaustontkenning.

In 1995 is een holocaustontkenner (Siegfried Verbeke) dan ook veroordeeld op basis van artikel 137 WbS

Reageer
gravatar

Euhhhh Mensen Stalin heeft er 38 miljoen vermoord en dat wordt nog steeds ontkent.Dus ophouden met jullie linkse propoganda,want de waarheids sneller aan het licht gebracht dan de zon opkomt.

Reageer
gravatar

Bolkestein denkt soms nog wel eens na, dat alleen al maakt hem onvergelijkbaar met Hans Wiegel, die alleen maar zeer professioneel intrigeert, dirigeert en profiteert. Rutte is slechts een AAA-cel die eenmaal leeg, niet meer kan worden opgeladen. Maar de VVD heeft nog een geheim wapen achter de hand: Charly Aptroot, die leegheid kwadrateert, d.w.z. van leegheid zijn hobby en beroep maakt.

Reageer
gravatar

Eigenlijk is dit het begin van het verbod op het ontkennen van alles waar holo- voor staat.

Hologram bijvoorbeeld: we mogen dus niet meer ontkennen dat Mark Rutte een gesynthetiseerd hologram is van Hans Wiegel en Frits Bolkestein?

Reageer
gravatar

Mag je holocaust wel op andere dingen plakken? Of is het woord zelf ook belast met de Duitse erfzonde en is enkel genocide nog van toepassing op hedendaagse gebeurtenissen?

Reageer
gravatar

Ik snap het wel. Die 3-dimensionale plaatjes zijn inderdaad verwarrend. Kijk ik nu naar de binnenkant of de buitenkant? Het is maar net hoe je hersens zijn ingesteld.

Reageer
gravatar

Een vriend van mij kreeg laatst een boete voor het ontkennen van het kinderwetje van Van Houten. Zou respectloos zijn t.a.v. de politicus en geen recht doen aan de inspanningen die zijn verricht om de wet tot stand te krijgen. Ben het er wel mee eens.

Reageer
gravatar

Heer Joop,

Jouw bron vermeldt: “USSR 1917 – ‘87: 61.911.000 burgermoorden door de overheid.”
Daarmee maakt Anarchiel.com zich onbetrouwbaar. Volgens de CIA stierven er in Rusland binnen de genoemde periode ongeveer 61.911.367,5 burgers een onnatuurlijke dood en twee toevallige passanten.

gravatar

Rotterdammert,

Wees gerust; iemand die overduidelijk ontkent, dat hij enig denkvermogen bezit, mag aanspraak maken op de -t-: De echte Rotterdammer ontkent die.

Reageer
gravatar

Sorry joh, maar bemoei je er niet mee. Dit is een kwestie van niet lulle maar poetse en we zijn intelligent genoeg om 020 onrustokertjes te herkenne.
Je mot niet denke dat mense die dialekt spreke minvermogend in de bovenkamer zijn: daaran herken je altijd weer de 020-ert.

gravatar

Maar stel nou dat het hypothetisch is!
Ik zou ontkennen dat ik ontkend heb. Pas als ontdekt wordt dat ik ontkend heb, beken ik dat ik ontkend heb. Maar dan is ook wel direct bekend dat ik ontkend heb dat ik ontkend heb, en dan is er geen ontkennen meer aan.

Is er eigenlijk ook een “Graf voor de ontkende soldaat”?

Reageer
gravatar

@rotterdammert Lijkt mij erg onwaarschijnlijk daar de heer Borsato uit het gebied ten noorden van Amsterdam afkomstig is, een streek die gekenmerkt wordt door veel export-/ zo u wilt: import Amsterdammers.

gravatar

Nou, dat zegt ik toch? Amstuhdam is een tejorie omdat er zoveel gasten in wonen die er niks te zoeken hebben. De echte Amstuhdammerts wonen in Almere.

gravatar

Huh? Waar lult jij nou over, natuurlijk bent ik Rotterdammert, me hele leve al. Rot op met je tering geintjes anders kejje een knal voor je kanis krijge. Ik laat me niet beledige!!!!

gravatar

U heeft een klepel helder gehoord: nl die Romeinen, onze voorslachters, werden gristen en dhr (posthume) apostel Paulus schreef in “brieven aan de Romeinen” dat het God’s Wil is dat het gezag gehoorzaamd wordt. Dat is immers door God aangesteld. Geen wonder dat die Gristenen zo goed luisteren naar wat verteld wordt om na te leven. Vroeger was het gewoon HUPPIE ga oorlogvoeren, ter glorie van ‘god’. Jawol. Tegenwoordig die klepel doorgegeven aan de moslimbroeders…

gravatar

Dan heeft u zeker een klap van de molen gehad waardoor het u duizelt? Of heeft u niet meegekregen dat Bush sr. en jr. dachten dat ze een heilige oorlog begonnen in Irak? En daarvoor zijn we ontkomen aan een heilige oorlog ondanks dat Reagan er graag een was begonnen tegen ‘de as van het kwaad’.
En nu de nieuwe presidentskandidaten in de USA die zich presenteren als rechtstreeks vertegenwoordiger van ‘god’: wat hangt ons nu weer boven het hoofd? Onze eigen Geert Wilders die een heilige wereldoorlog wil beginnen tegen de Islam?

Ik vind juist dat ‘die moslims’ zich nogal afzijdig houden en juist niet op het invasieve oorlogspad zijn. Dat lijkt voorbehouden aan agressieve ‘westerse’ religies.

gravatar

Wellicht gaat het hier om het oudhollands studentengebruik om op wild te plassen, al is dit nog vrij lastig om het wild stil te laten staan.
Het is verboden vanwege de vermeende stress die dat het al dan niet aangeschoten wild zou veroorzaken. De veroorzakers zijn meestal wel aangeschoten, hetgeen wellicht de uitspraak rechtvaardigt dat beplast wild als aangeschoten wild wordt geclassificeerd.
Ik ontken echter dat ik ooit dit verbod heb genegeerd.
Wellicht dat de nieuwste rage zal ontaarden in Wildersplassen of Wilderszeiken, volgens mij is daar (nog) geen verbod op.

gravatar

Als Speld nu ook al een platform wordt voor Camping-volk-uitspraken gaan we het erg druk krijgen met ontkennen van stellingen van Jan-met-de-sleurhut.

Reageer
gravatar

Foei, foei, foei!

Ik denk dat onze Uri, minister van Buitenlandse zaken en zionist, in het buitenland nog heel wat uit te leggen heeft.

Maar dat gaat ‘m lukken. Alles lukt ‘m.

Reageer
gravatar

het zal wellicht een wijfelende zionist zijn, die dan maar min. van buitenlandse zaken wordt..; het anti-semitisme dat het bericht (in den brede) al dan niet begrepen heeft steekt de kop op…

gravatar

@rambam: als het semitisme, ook wel zionisme genoemd, de kop opsteekt, waarom zou dan het anti-semitisme niet evenredig de kop opsteken?
Actie = reactie, immers.

gravatar

Naast ont-vrienden wordt ont-kennen de hype van 2012. Zalig zij de ont-kennenden! want hunner is het Koninkrijk der Hemelen ( mattheus 5:3 )
Hmm, heerlijk. Helemaal opgeruimd allemaal straks 2013 in. Niemand weet meer wat. Dat lijkt me eigenlijk best wel prettig.

Reageer
gravatar

Bij elke poll in 2013 wordt de uitkomst dus zoiets als:
3% Voor
2% Tegen
90% weet niet / ‘k snap de vraag niet / geen mening /

NB: tellen tot 100 kunnen ze dan ook al niet meer neem ik aan.

gravatar

Addendum: de Franse résistance in de periode ’39-’45 vermeld in 5, werd intern de Maquis genoemd. Wilde dat toch nog even kwijt voor de eenzame jongere die op Google nog iets wilde opzoeken over deze grootouderlijke periode.

Reageer
gravatar

Ach kom nu toch mensen; die jongen is pas 33 en het product van Nederlands onderwijs! Dat is toch geen hype waard?
Over een paar jaar is hij er overheen gegroeid en met wat na- en bijscholing komt dat vanzelf goed.

Overigens ontken ik in het buitenland nog steeds dat Balkenende bestaat, maar dan in ieder geval geen Nederlander is.

Reageer
gravatar

Mijn Sorbonniaanse collega Jean-Luc leNeuf (onder collega’s schertsend: le Duc Soixante-Neuf genoemd), adept van Diederik Stapel, heeft gelijk in zijn these dat suppressie van vrije radicalen in geschrift, leidt tot illegaliteit, zoals de Duitsers ondervonden in hun Blitz-tour in Frankrijk in de periode ’39-’44. Het partieel vrijgeven van “Mein kampf” past in die visie. Helaas voor de verzamelaars van militaria en de fanclub van Breivik, heeft de staat Beieren (Bayern: van de FC, weet u wel) integrale publicatie van dit archiefmateriaal verboden. Bayern kan dat doen omdat de schrijver Bayrisch angehaucht was; geboren in Braunau, net over de grens in Braun Oostenrijk. Zo nu eerst even een Bavaria.

Reageer
gravatar

“Ik besef, dat..”zou beter geweest zijn als de persoon in kwestie niet zo geëmotioneerd reageerde.
Overigens heb ik iets tegen “zit te denken”, terwijl men staat of “ik sta te twijfelen” als men zit. Je denkt, of je twijfelt, of allebei, en als je staat zit je niet.
Waar moet het naartoe als de PABO de Nederlandse taal niet machtig is (ik ook niet, maar dat houden we onder ons).

gravatar

Een oprecht compliment en chapeau voor Elkie: zeer diepzinnig, en passant een axiomatische wijziging: niet langer meer Descartes met “Cogito, ergo sum” maar voortaan Elkie met “Dubio, ergo sum”. Dit gaat nog consequenties hebben voor het filosofisch denken in de 21e eeuw.

gravatar

Twaalf dagen werkstraf en een boete van 50 euro. Bij herhaling 24 dagen werkstraf en een boete van 500 euro op een holocaustontkenning in Nederland en een holocaust- of genocideontkenning in Frankrijk.
Neo-nazi’s en Hells Angels krijgen desgevraagd langer verlof. Tuintjes kunnen harken is dan een pré.
Wel veel negativiteit in de artikel. Ontkenning-verbod-ontkenning.
Een beetje positiever denken graag!

Reageer