Kinderdagverblijf selecteert aan de poort

Ingangstoets moet kwaliteit peuters garanderen

Sinds het begin van dit schooljaar is niet iedere baby meer welkom op kinderdagverblijf de Zonnehoek in Amsterdam-Zuid. Ouders die hun kind naar deze crèche willen sturen, moeten hun baby uitgebreide cognitieve, motivatie- en emotionele tests laten ondergaan.  Hiermee kan worden vastgesteld of de baby het vereiste niveau voor het dagverblijf heeft.

Door te selecteren aan de poort wil het dagverblijf de kwaliteit van de opleiding waarborgen. “Het is natuurlijk niet wenselijk dat een paar – met alle respect – cognitief minder bedeelde kinderen het leerklimaat voor de rest verpesten”, zegt directrice Petra van Gulpen. “De maatregel werd noodzakelijk toen we merkten dat de laatste jaren onze rendementscijfers onder druk kwamen te staan.”

“In de Zonnehoek willen we baby’s zo goed mogelijk voorbereiden op de volgende stap in hun carrière”, vervolgt Van Gulpen. “Uit wetenschappelijk onderzoek blijkt dat kinderen spelenderwijs leren. Daarom willen ouders niet meer dat hun baby maar wat aanrommelt. Je wilt immers niet dat je kind met een emotionele en cognitieve achterstand naar de kleuterschool moet. De Zonnehoek is hét kinderdagverblijf dat aan deze vraag uit de samenleving wil voldoen.”

Dat niet ieder kind het niveau aankan, hoorden de ouders van Anne-Sophie van Veen. Hun zoon Stijn stroomde na drie jaar de Zonnehoek met succes door naar het lager onderwijs. Ze hoopten dat hun dochter hetzelfde carrièrepad zou volgen, maar het meisje slaagde niet voor de motivatie- én de intelligentietest.

Moeder Louise: “Het is natuurlijk niet leuk om te horen. Je wilt altijd het beste voor je kind. Maar we hebben het moeten accepteren. Helaas zie je nu al duidelijke verschillen tussen Anne-Sophie en Stijn. Wat die jongen na een maand op de Zonnehoek niet al had geleerd! Maar niet ieder kind kan bij Ajax spelen, zeg ik altijd tegen mezelf.”

Andere kinderdagverblijven plaatsen kanttekeningen bij het initiatief van De Zonnehoek: “Ik begrijp wel dat ouders het beste voor hun kind willen, maar wij worden als afvoerputje gebruikt. Sinds de Zonnehoek selecteert, zien wij het niveau van onze kinderen dalen”, zegt een crèchehouder die anoniem wil blijven. “Baby’s en peuters hebben bij ons niets meer om zich aan op te trekken. Die schattig lachende baby’s in onze slaapzaal zijn de onderklasse van de toekomst.”

Volgens Marijke Vos, bestuurslid van de koepelorganisatie voor kinderdagverblijven, is selecteren aan de poort echter in het belang van kind en samenleving. “Ook de kinderen die niet worden geselecteerd, weten direct waar ze aan toe zijn. Wie op een topcrèche uitvalt, kan daar de rest van zijn leven grote schade van ondervinden.”


Uw reactie telt. Juist nu.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

gravatar

Nou ja zeg, in wat voor wereld leven we! dit lijkt me een smakeloze 1 aprilgrap (ook nog op de verkeerde datum)
Bij mijn zoontje in de kleuterklas zit een verstandelijk gehandicapt kindje. De andere kinderen leren hierdoor rekening te houden met kinderen die wat anders zijn dan zij en dat dit heel normaal is! Ook leren ze elke week een nieuw woordje gebarentaal, dit vinden ze allemaal geweldig!
Hier heb je dus wat aan want in de maatschappij kom je ook allerlei verschillende mensen tegen waar je mee om mag/moet leren gaan. Ik ben blij dat mijn zoontje op school al sociale omgangsvormen leert, daar heeft hij zijn hele leven iets aan! Aan je zogenaamde carriere werken kan altijd nog.

Reageer
gravatar

kan dat selecteren niet voorafgaand aan de daad: alleen intelectuele, goed geproportioneerde, mooie mensen kinderen laten krijgen

Reageer
gravatar

UPDATE:

Als uw kind goed afgericht is krijgt U extra kortING. Maar misschien is het een toekomstvisioen om de kinderdagverblijven te modelleren naar de opzet van de edele dieren-industrie. Dus 8 baby’s per box. Het voordeel is dat ze zo een voorsprong ontwikkelen om vaardig in een flat te wonen. We kweken mensen die net zoals vroeger weer met z’n allen in een hokje wonen. Gewoon omdat het goedkoper kan!

Laat je niet afzetten!! Gun je kind aan de creche. Voor verantwoord burgerschap en pedante pamperstreken.

Reageer
gravatar

En waarom geen aandacht voor obesitas. Te vette en toch intelligente baby’s direct ook een uitkering uit de basisverzekering! En dan later verplicht lid van een christelijke partij.

Reageer
gravatar

JoOo onze Laura Dekker is rond. Niet zwanger maar klaar met de reis om de wereld!
Echt ongeloveloos hoe ze is gedwarsboomd door de poverheid. Ik mag geen links meer plaatsen hier… maar het staat op haar site LauraDekker punt nl alsook in een artikel op Argusoog punt org. Jawolletjes.

“Toen mijn plannen bekend werden hebben de Kinderbescherming en Jeugdzorg van het begin af aan geprobeerd mij te stoppen Al bij de eerste rechtszaak, in augustus 2009 (voor ze mij gezien of gesproken hadden..), eiste de Kinderbescherming een uithuisplaatsing voor mij en dan ook nog in een gesloten inrichting! Op die manier wilden ze mij het varen beletten. Daarna kwamen nog eens vijf rechtszaken met steeds dezelfde eis. En ik wilde alleen maar zeilen. Die vreselijke eis is gelukkig nooit ingewilligd door de rechter. Maar in dat jaar van de rechtszaken heeft de dreiging van opsluiting wel elf maanden boven mijn hoofd gehangen.”

De middelmaat is wet! Wat een waardeloze instelling.

Reageer
gravatar

En op welk KDV hebt u gezeten, als ik vragen mag?

Hoe gezellig uw bijdrag ook is, het onderwerp getuigt van een iets te korte aandachtsspanne tussen lezen van het bericht en het onderaan de pagina komen om te reageren.

gravatar

Je reactie is misschien te serieus en dat is bij de Speld niet de bedoeling. Daarvoor zijn andere fora. Wij gaan hier voor “betrouwbaar” nieuws en daar reageren we dan ook op.
Maar wat mij betreft ben je van harte welkom.

gravatar

Meneer is “koppensneller’? Mensen die alleen de koppen lezen en daar op reageren?
Dan zie ik wel vaker dat men reageert onder de verkeerde kop, dan wel een verkeerde reactie afgeeft.
Sommige bladen halen hun verkoop uit misleidende koppen, maar hier bij ‘De Speld’ is dat anders.
Is even wennen, ja.

gravatar

Ik lees tegenwoordig alleen nog maar “de speld” voor het nieuws. Inmiddels is het de enige krant waar de koppen en het redactionele stuk naadloos bij elkaar passen en vergelijkbaar betrouwbaar zijn. Ook in dit stuk weer.

De speld geeft (in tegenstelling tot wat de disclaimer beweert) een dieper inzicht in onze werkelijkheid…

gravatar

Nu heb ik al behoorlijk veel reacties gelezen waarin wordt voorgesteld vroegtijdig te selecteren. Geen van die voorstellen begon echter bij de bron. Mochten twee ‘mensachtigen’ het in hun hoofd halen activiteiten op kruishoogte te ondernemen, terwijl niet is vastgesteld dat beiden over voldoende intellect beschikken, dient onverwijld en meedogenloos te worden ingegrepen. Er kan nog over gediscussieerd worden of een goed gemikte schop in beider lendenen voldoende is, of liever een emmer ijswater over de verhitte lichaamsdelen gegooid moet worden. Directe toepassing van rituele, onverdoofde castratie lijkt vooralsnog op vrij veel weerstand te kunnen rekenen.

Reageer
gravatar

@BØS SHOWFØR
Het onverdoofd castreren is geen enkel probleem. De kamer in het algemeen, en Marianne Thieme in het bijzonder, waken slechts over dierenleed.

Het kabinet bewijst al jaren dat het zich van mensenleed niets aantrekt, dus een onverdoofde castratie kan daar best bij.

Een belastingverhoging geldt voor een heel leven, van duurdere tandartsen heb je ook telkens weer pijn, zeker als de verdovingen onbetaalbaar worden, euro-inflatie blijf je elke keer weer in de portemonnee zien en voelen.

En een castratie? Eénmalig, ‘t is niet leuk, maar na een week of wat merk je er je leven lang niets meer van.

gravatar

Inleveren dat kind!

En als je moeilijk doet, sturen we Jeugdzorg op je af.

Reageer
gravatar

Als uw peuter de weg naar Maanhoek nog steeds niet zelf kan opzoeken wordt hij toch niet toegelaten. Dus waar maakt u zich druk om?

Het moet daar wel een beetje elitair blijven hoor. Mijn kinderen bijvoorbeeld zijn zowel aan de poort als aan de uitgang tegengehouden. Maar er is altijd een omrijroute.

gravatar

U heeft duidelijk mijn reactie op nommertje 13 niet tot u genomen.
Als expert op dit specifieke gebied volhard ik in mijn bewering.
Lollig doen is niet de bedoeling in deze bloedserieuze zaak hier.

gravatar

Wellicht dat we de ervaringen met de Wet Verbetering Poortwachter d.d. 1 april 2002 (ja Brink: 1 april), ter beperking van de instroom in de WAO, kunnen meenemen in het strenger maken van de selectie aan de poort.

Reageer
gravatar

Beste Duikplank, uit wetenschappelijk onderzoek naar de reageerders bij Speld.nl blijkt, dat ongeveer 3% hiervan de site zodanig serieus neemt, dat diepgaander onderzoek nodig is.
Ik heb de heer Stapel inmiddels gevraagd om een strict wetenschappelijk gefabriceerd onderzoeksresultaat te produceren.

gravatar

In Apelfoort zijn we inderdaad zo ver als sommige reageerders al voorstellen: mannen worden onderzocht op hun intelligentie, EQ en de kwaliteit van hun zaadcelletjes en vrouwen op EQ IQ en de kwaliteit van hun eicellen. Vandaar dat de gelukkigste mensen ter wereld ook in Apelfoort wonen: gewoon een kwestie van selectie voor de poort.

Reageer
gravatar

Dit voorstel kan zeker op de sympathie van de PVV rekenen, maar steun willen wij pas geven wanneer een baby categorisch alleen kan slagen indien ook aan een aantal uiterlijke kenmerken van huid- en haarkleur wordt voldaan en de nationaliteit van ouders en grootouders aan stricte, nader uit te werken voorwaarden voldoet.

Reageer
gravatar

@G.Wilders:

De meeste baby’s op het westelijk halfrond zijn kaal, op een enkeling na. Hoe moet je dat nou vaststellen?

gravatar

Haarkleur is niet belangrijk. Als je bang bent dat je kuif te zwart is en daardoor op allochtonisme kan wijzen, kun je hem gewoon bleken. Dat doet onze Grote Grootgebekte Leider ook.

Wij discrimineren dus niet bij de PVV: het gaat om het gebral en of je kunt meppen, niet wat je ongeverfde kuif is.

gravatar

@Margootje: inderdaad zijn de meeste arische babies kaal, de meeste babies zijn bij de geboorte ook blank, zelfs wanneer hun ouders om de geldende huidkleurcriteria niet door de ballotage zouden komen.

Maar de kans dat iemand die niet zuiver is aan de intelligentie-eisen zou kunnen voldoen is sowieso al vrijwel nihil.

In twijfelgevallen kan een voorwaardelijke toelating voor 3 maanden worden verstrekt, en achteraf diskwalificeren kan altijd nog.

Ik zal dan persoonlijk borg staan voor het ontkennen van de geldigheid van het toelatings-document.

gravatar

Moeder Louise:”…Maar niet ieder kind kan bij Ajax spelen, zeg ik altijd tegen mezelf.”
Ja mevrouwtje, dat is nou net de reden waarom die hele rel rondom Cruyff bij Ajax ontstaan is!

Reageer
gravatar

Nou … naar verluidt zaten er kort geleden ruim tienduizend bij Ajax te spelen. Het kán dus wel.
Men hoeft alleen maar een familielid zo gek te krijgen het veld op te rennen en stennis te schoppen, in plaats van de bal.
Het is ook een selectiecriterium …

gravatar

[…] Sinds het begin van dit schooljaar is niet iedere baby meer welkom op kinderdagverblijf de Zonnehoek in Amsterdam-Zuid. Kinderdagverblijf selecteert aan de poort | De Speld […]

Reageer
gravatar

Kom kom, Heer Bøs, val Nozel niet te hard! Het is heel wel denkbaar dat hij, in dit digitale tijdperk, nog nooit de geur van periodieken als ‘Chic’, ‘Candy’ en ‘Tuk’ opgesnoven heeft?

gravatar

Och, Heer Nozel, zo byzonder was dat nu ook niet: papier van slechte kwaliteit met drukinkt die kon wedijveren met de enge ziektes die men van porno op kan lopen, als u begrijpt wat ik hiermee wil zeggen.

Wilt u toch iets ruiken wat daarop geleken heeft, stap dan een antiquariaat binnen dat vochtschade heeft geleden met een eigenaar die Rattray’s Black Mallory pijptabak rookt. Of machorka’s, maar géén kretek; dat is overdone.

Dat is het wel zo’n beetje, meen ik.

gravatar

Denk dat ik mijn kind maar eens aan ga melden. Kan iemand mij verzekeren dat de begeleiding van dit kdv gekwalificeerd genoeg is om mijn extreem hoogbegaafde kind bij te staan indien hij vast loopt bij het vertalen van Jip en Janneke in Sanskriet?

Reageer
gravatar

@Brink: lees even de disclaimer van speld.nl (check uw bron(nen)) en lees dan ook nog even de VK van afgelopen zaterdag, p.3 artikel “Excelleren in kleine groepjes”. Plaatst e.e.a. in perspectief. (NB: bij Speld is het elke dag 1 april!)

Reageer
gravatar

Ik ben het volledig met bovenstaande reaguurders eens. Selectie in een vroeg stadium kan veel ellende besparen.

Ik ben dan ook een voorstander van “voorbarige selectie”: voor het baren dient al duidelijk te zijn welke toekomst voor het kind is weggelegd.

Een “voortijdige selectie” kan wat mij betreft ook: voordat de toekomstige moeder overtijd is, kan al worden geselecteerd of de gecombineerde genen van de vader en moeder wel tot het gewenste resultaat zullen leiden.

Om alle risico’s uit te sluiten zou zelfs een “voorgestelde selectie” mogelijk moeten zijn: voordat twee mensen samen een stel vormen kunnen door enkele eenvoudige tests de toekomstige risico’s al in kaart worden gebracht.

Reageer
gravatar

Toch vrees ik dat het voor de kleine op de foto al te laat is: dit rakkertje heeft, gezien de gelaatsuitdrukking, een paar knoeperts van programmeerfouten onderkend.
Dit kind had zeker al in groep twee moeten zitten.

gravatar

Geen punt. Straks met de SP aan het roer kan elke familie Flodder gesubsidieerd op stand leven en crêchen. Zonnehoek – Zonnedael: what’s in a name!

Reageer
gravatar

Mevrouw Tokkie, in uw situatie is kinderopvang niet noodzakelijk. Er zijn mensen die niet de hele dag thuis kunnen zijn voor hun kind omdat hun aanwezigheid ergens anders nodig is.

Dit is dan meestal in verband met werk (het tegen betaling verrichten van taken en/of opdrachten voor een “baas”). Een meer uitgebreide definitie van “werk” kunt u opvragen bij de baliemedewerkster van de gemeente waar u steeds naartoe moet om uw uitkering te verlengen.

Om een duidelijk antwoord te verkrijgen is het handig de medewerkster niet te wurgen maar haar gewoon te laten spreken.

Als uw Priscilla straks 18 jaar is kan ze lid worden van mijn partij, we zijn altijd op zoek naar mensen uit het midden van onze samenleving om goed te weten wat er speelt.

gravatar

Zoals wellicht reeds bekend is het niet mogelijk lid te worden van de oertijd van Wilders. Deze reactie toont m.i. dan ook aan dat Wilders zelf nooit op Zonnehoek of een vergelijkbaar instituut heeft gezeten.

gravatar

Nee, lid worden van DE PARTIJ is niet mogelijk, maar lid worden van de grote familie van Henk en Ingrid kan wel. Neiging tot brievenbuspissen en tot het slaan van de echtgenoot strekt daarbij tot aanbeveling.

gravatar

@Boer Cees, wij gaan ervan uit dat het over 18 jaar wel degelijk mogelijk is lid te worden van de PVV.

We moeten immers alle donoren openbaar maken, dus zullen we het beperkt-doch-betaald lidmaatschap.

Beperkt in de zin dat leden geen enkele invloed zullen kunnen uitoefenen op het beleid danwel de standpuntenvan de PVV.

gravatar

Lezer, de verfoeilijke pers heeft mijn woorden weer verdraaid. Ik zei niet, zoals hierboven wordt gesuggereerd “… geen enkele invloed zullen kunnen uitoefenen op het beleid danwel de standpuntenvan de PVV.”

Mijn woorden waren, zijn en blijven:

“… op het beleid danwel de standpunten van mijzelf”.

gravatar

Een creche-opleiding aan De Zonnehoek staat natuurlijk geweldig op je CV; daar kun je per slot van rekening niet vroeg genoeg mee beginnen! Maar wat moet er worden van deze begaafde peuters wanneer ze in de wereld worden gegooid met al die minder cognitieve en emotioneel begrensde andere kinderen! Laten we er alsjeblieft voor zorgen dat het wereldbeeld van deze talentjes gekoesterd zal blijven. Vervolgleiding Zonnehoek-2? Misschien was het idee van de PVV om hufterdorpen in te richten zo gek nog niet. Kunnen we dat concept verder uitwerken naar cognitieve-emo classificering?

Reageer
gravatar

Zo wordt een krachtig onderwijscontinuum neergezet: life long learning! Ik vind wel dat er vanwege kwaliteitsborging een titel bij hoort: ‘excellent baby degree’ of zo.

Een volgende stap zou een intra-baarmoederlijke cursus zijn die voorbereid op dit peuterexamen.

Zo scheiden we de bokken van de schapen en dat is wat we willen in onze maatschappij, zo leert ons de Voorman van de PVV.

Reageer
gravatar

Een zeer goed idee, wat vindt u van de term “Cum laude de crèche uit kruipen”? Lijkt me toch een dikke plus op het CV als het kind in kwestie gaat solliciteren voor de peuterspeelzaal.

gravatar

Ik vind de reactie van die andere kinderdagverblijven maar kleinzielig. Het is natuurlijk ook voor een minder begaafd kind prettiger om bij vergelijkbare kinderen samen te zitten – een peuter die ‘broem broem’ doet op een trapauto heeft net zo goed niets aan een leeftijdsgenoot die Jip en Janneke in het Sanskriet zit te vertalen als andersom.

Ik pleit er dan ook voor dat in plaats van te klagen over de Zonnehoek, de kinderdagverblijven in Amsterdam en omgeving samenkomen om ieder een eigen stuk selectie mee te nemen. Zo kunnen dan de meest intelligente kinderen naar “De Zonnehoek”, de meer muzikaal ingestelden naar “De Triangel”, de toekomstige sporters naar “Klein Duimpje” en kunnen de kleintjes die overal buitenvallen zich voorbereiden op hun carrière als schoonmaker in “De Servetje”.

Reageer
gravatar

Een zeer zorgwekkende ontwikkeling.
Als je dit doortrekt naar hogere opleidingsniveaus, dan zou dat betekenen dat straks alleen de slimste studenten nog naar de universiteit kunnen!

Dat moeten we toch niet willen?

Reageer
gravatar

Er hoeft voorlopig niet gevreesd te worden. Het betreft hier een KDV in ‘dat ene dorp’. De kindertjes daar geboren beginnen beginnen ALLEMAAL met een onoverbrugbare achterstand. Als zij alde status ‘mens zijn’ behalen, zullen zij niet verder komen dan een inferieur, in onverstaanbaar geknauw kwakend individu worden. Als dat soort het schopt tot universitaire aspiraties, zal dat vrijwel altijd in datzelfde dorp moeten gebeuren. aangezien daar ‘gewerkt’ wordt op de lokale wijze, zal slechts van tegenwerking sprake zijn. Het niveau van de ‘nieuwe student’ zal nimmer de bodem van een Limburgse mijnschacht overstijgen.

gravatar

Ik maak me ernstig zorgen over de tweedeling en de terugkeer naar de standenmaatschappij..wat is dit voor xenofobie om alleen om te kunnen gaan met je soortiqgenoten…tuigt niet echt van eq.

gravatar

Het lijkt me duidelijk dat dit wederom uit de koker van de neoliberale VVD komt: oordelen over wie de winnaars zijn, en met hen (net)werken we verder. De rest mag zichzelf zien te redden. Deze splijtzwam begint inmiddels zeer onaangenaam te ruiken.

Reageer
gravatar

Dit lijkt weer zo’n innovatie welke blijft steken in goede bedoelingen. In eerste aanleg wordt uitwerking gegeven aan een goed idee, maar dan moet ook dóórgepakt worden en dat blijft hier achterwege.

Gaan wij terug naar het oude Sparta, zien wij dat deze innovatie stoelt op een opvoedingsideaal uit de antieke oudheid, dat mag ook wel gezegd: hoe vaak gebeurt het niet dat de eer wordt opgeëist door iemand die toevallig mispakt in de bibliotheek of, zoekende naar de website van de voetbalclub voor historisch onderzoek, terecht komt bij de oude stadstaat Sparta en dan ‘vergeet’ aan bronvermelding te doen.

Volgen wij de Ouden, dan blijft maar één optie: over de muur ermee, voor de wolven.
Een win-win situatie want ook Natuurbeheer vaart hier wel bij: krijgen zij eindelijk de wolf terug in Nederland: een belofte wordt ingelost.

Reageer
gravatar

Een zeer goed initiatief. Duidelijk blijkt, dat de Zonnehoek hier evenwel een precedent schept. Wat moeten de minder gelukkige babies?
Maankant Kinderdagverblijf in Harderwijk heeft een oplossing: normale kinderen van gereformeerde ouders kunnen nog steeds terecht in de Maankant. Wel een stukje reizen voor West- en Oostkanters, maar dan heb je ook wat.
Er wordt gedacht over uitbreiding in de richting van Putten, Kampen en Elburg.
Staphorst wil zich toeleggen op het Staphorster Kinderdagplan.
Urk gaat zich toeleggen op de voorkoming van jeugdalcoholisme en het gebruik van drugs en party-artikelen. Misschien in een kongsi met Volendam.

Reageer
gravatar

Volgens mij ligt de poort nog een stukje vóór de baarmoeder. De selectie daar wordt vaak bepaald op emotionele gronden. Is het daarom geen goed idee om daar de selectiecriteria nog eens flink onder de loep te nemen?

gravatar

Nog even een aanvulling op mijn eerdere reactie:
Ik ben voor meetbare criteria.
Een lengte van 20 cm lijkt mij bij voorbeeld een minimum.

gravatar

Nou vooruit, voor ÉÉN keer dan. Carrrrrrrrrrrrrrrrrrotte mag het zeggen. Het schijnt immers (hoe zinloos ook) over de lengte van wortels te moeten gaan. Toe maar Carrrrrrrrrrrrrrrrrrotte, zeg het maar! Hoe lang moet een wortel zijn?

gravatar

Zo een kinderdagverblijf moet natuurlijk ook gewoon hun targets halen. Geld van de overheid wordt bepaald aan de hand van het aantal afgestudeerden, het alternatief is om creatief met de diploma’s om te gaan zoals KDV InHolland.

Reageer