Normaal weer teistert Europa

Honderden reddingswerkers ontslagen

Extreem gemiddelde weersomstandigheden zorgen in grote delen van Europa voor overlast. Met name Noord-Europa, waar het normaal gesproken te warm is voor de tijd van het jaar, gaat gebukt onder gebruikelijke temperaturen.

In Noorwegen is al vier maanden geen enkel weerrecord gebroken, iets wat sinds het begin van de metingen in 1906 nog nooit is gebeurd. De Noren spreken inmiddels van een ‘Scandinavische winter’. Ook in Zweden zijn de omstandigheden ronduit gebruikelijk. In de hoofdstad Stockholm wordt mensen afgeraden in de buitenlucht te slapen.

In Duitsland zijn de afgelopen weken honderden reddingswerkers ontslagen. Door een gebrek aan wateroverlast zijn er te weinig mensen die geëvacueerd kunnen worden. Ook in Nederland zijn veel mensen de dupe van de ongewoon normale weersomstandigheden. De gemeente Rotterdam heeft het vervroegde zomercarnaval, dat deze week zou plaatsvinden, moeten uitstellen tot augustus. De NS ondervindt eveneens hinder van het abnormaal gewone weer: de aangepaste dienstregeling is komen te vervallen.

Volgens meteoroloog Thijs van der Laar kunnen we maar beter wennen aan de gangbare omstandigheden. Hij verwacht dat we de komende jaren steeds vaker te maken zullen krijgen met normaal weer: ‘De laatste decennia is de ontwikkeling dat gebruikelijk weer steeds regelmatiger voorkomt en daardoor in gangbaarheid toeneemt. Uiteindelijk worden normale omstandigheden eerder regel dan uitzondering en daar zullen we dus aan moeten wennen, hoe lastig dat ook is.’

Het KNMI verwacht dat het representatieve weer nog tot het weekend zal aanhouden. Begin volgende week keren de extreme temperaturen terug, met vanaf dinsdag kans op zes meter sneeuw.


Uw reactie telt. Juist nu.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

gravatar

Professor b. Slagmaat klimatoloog mist de pieken in de statistieken. In deze periode van maatschappelijke vervlakking moeten er eens een frisse wind gaan waaien. Een soort tocht der tochten. Deze missen wij al decennia. Ijskonijnen gaan in dit klimaat meer en meer op grijze muizen lijken! Professor brutus slagmaat betreurt dit. ”

Reageer
gravatar

“Als gevolg van de extreem gemiddelde weersomstandigheden steekt ook de Elfstedenkoorts de kop weer op. Er zijn reeds miljoenen mensen besmet. Men dacht deze zeer besmettelijke ziekte onder controle te hebben, want er was al 15 jaar geen melding meer van gemaakt.
Een medicijn is er vooralsnog niet, maar het Rode Kruis roept iedereen op zo veel mogelijk CO2 de lucht in te laten, zodat het snel weer te warm is voor de tijd van het jaar.”

Reageer
gravatar

Je hebt niet goed opgelet, Lindy. Er gaat werkelijk geen jaar voorbij, waarin die koorts zich niet even doet gelden. Dat blijkt echter immer bij dezelfde groep lieden te zijn, die nog geen immuniteit tegen die verfoeilijke aandoening hebben opgebouwd. Veel valt er niet te vrezen dienaangaande. De koorts steekt de kop op, indien de buitentemperatuut het waagt onder de 10graden Celsius te komen. Bij een nachtvorstje wordt de koorts zelfs schier onhoudbaar. Als de temperatuur weer normale waarden van rond de dertig graden Celsius heeft bereikt verdwijnen de klachten doorgaans wel weer.

gravatar

En wat als we het weer nu eens in zijn geheel zouden afschaffen. Niemand die zich dan nog druk hoeft te maken over een zomer die zich niet als een zomer gedraagt maar als een herfst. Een winter die ook niet echt op gang komt.
Het hele jaar door aan het strand liggen voor de zonaanbidders terwijl de kinderen in de achterliggende duinen een sneeuwpop maken, ideaal toch!
Een rechtgeaard wintersportliefhebber hoeft zich dan in augustus niet meer aan de regels te houden door tot februari te wachten om te gaan skieën maar kan meteen naar Lech of Garmisch Partenkirchen afreizen.

Reageer
gravatar

Het lijkt een regressie nar de herfst. Toch verwacht ikki eerst die winter. Met die ijsje en slagroom. En warme haarden met natte poezen. Enne vele lange nachten vol toewijdingen en meerkozingen.

Maar waar blijft die vuile Niburu nou?!

Zoek het maar uit! http://www.youtube.com/watch?v=hsLB6-xbYOA

Reageer
gravatar

Het viel me recent al op, in mijn gezinswagen op weg naar kantoor vanuit een Vinexwijk, met enkel normale file’s onderweg: het weer is de laatste tijd zo… gemiddeld.

Dit weekend het latex pak maar weer es aangetrokken om met een partijtje parkeerplaatsliefde uit de band te springen. Dat kan mooi met dit weer, zei de vrouw. Alhoewel het er de laatste tijd wel steeds drukker wordt. Dan wordt het ook weer zo gewoontjes.

Reageer
gravatar

Onanks het winnen van de staatsloterij vorige maand, en na intensief aan- en verkopen van aandelen, moet ik weer wennen aan een normaal en gebruikelijk saldo op mijn rekening.

Reageer
gravatar

Naar aanleiding van bovenstaand wetenschappelijk artikel heeft het KNMI een naamswijzging aangekondigd:

KNMI : Koninklijk Normaal Meteo(on)logisch Instituut.

Reageer
gravatar

Geachte meneer of mevrouw De Weigerende,

U vergat een dubbelpunt, aanhalingstekens en een uitroepteken.
Juist is:

De weigerende: “Weiger ambtenaar!”

Het is evenwel ook mogelijk zonder de correcties weigerambtenaar aaneen te schrijven.

gravatar

Tijd voor een weeralarm:

code groen, EXTREEM NORMAAL WEER!!!

Let op het juiste gebruik van hoofdletters!

Het KNMI verzoekt iedereen ramen en deuren te openen en de kachel dan wel de vriezer (naar politieke voorkeur) een standje harder te zetten.

Reageer
gravatar

Nou moe, doe ik een keer normaal en dan is het als weer weer niet goed ! Moet ik dan zomaar een extremist worden ? Dat kan toch jullie bedoeling niet zijn; doe even normaal ! Nog zo’n aanval op mij en ik zal eens laten zien hoe abnormaal ik kan zijn; de Speld is gewaarschuwd.

Reageer
gravatar

Je hebt het nog niet door he? We willen niet dat je extreem gaat doen, maar gewoon dat je normaal doet. Maar ook daar moet je niet in doorschieten. Die extremistische normaaldoenerij, die nemen we je kwalijk. Normaal doen? Natuurlijk wel – maar dan wel een beetje normaal normaal!

gravatar

Meteoroloog Thijs van der Laar,

Jouw bericht gaat geheel voorbij aan de definitie van normaal weer in onze joodschristelijke traditie. Hebben wij hier zeven jaren van droogte en zeven jaren voortdurende regen gehad? Hebben wij hier plagen van luizen, sprinkhanen en vliegen gehad. Heeft het kikkers geregend? Jarenlang hagel, onweer en duisternis aan een stuk?

Nee toch. Ergo, ons klimaat is niet normaal!

Reageer
gravatar

In Apelfoort is het al tijden zacht en aangenaam weer. Narcissen, krokusjes, sneeuwklokjes en de winteraconiet zijn allen mooi uitgekomen en ik vind dat we maar eens toe moeten om januari in te delen bij de ‘voorlente’ i.p.v. de winter. Dat zal die overdreven op rampen ingestelde reddingswerkers leren, we kennen dan de volgende 4 seizoenen: voorlente, lente, zomer en nazomer. Veel vriendelijker allemaal niks geen grimmige jaargetijden of onverwachte natuurrampen meer, het leven kabbelt gewoon overal zoals bij ons in Apelfoort rustig voort.

Reageer
gravatar

Ach, een kort geheugen hebben de mensen, dat is het probleem. In de lente van 1976 hadden we wekenlang temperaturen van hooguit een graadje meer of minder dan normaal, met zo af en toe een regendag maar nooit opvallend veel. Maar klagen deden we niet. Dat hoorde er gewoon bij. En nu? Er hoeft maar een paar dagen geen record gebroken zijn, en je ziet Twitter alweer volstromen.

De jeugd van tegenwoordig is gewoon nergens meer aan gewend.

Reageer
gravatar

Dat schaatsen doen ze dan toch wel op de bekende binnen banen. Wel jammer is het dat bij normaal weer de Elfsteden tocht dan weer niet doorgaat. Waterschaatsen bestaat nog niet. Maar misschien kunnen we dat verleggen naar het Europark van de Euromast in juni.

Reageer
gravatar

Margootje, totdat mijn visum voor Fryslân verliep en de betreffende sportbond daarenboven ook nog al mijn plezier vergalde deed ik ieder jaar mee aan een alternatieve elfstedentocht op de Fryske wateren. Deze 200km wordt altijd op de Vrijdag en Zaterdag na hemelvaartsdag per roeiboot afgelegd waarbij alleen het klûnen ontbreekt, maar we komen wel langs het bruggetje bij Bartlehiem en al die andere elfstedenmonumenten. Je ziet het: ijs is echt niet nodig voor een elfstedentocht

gravatar

Ach Margootje, als we water (als ijs) en de Elfstedentocht onverbrekelijk verbonden achten en waterschaatsen niet mogelijk wordt bevonden, kunnen we toch gewoon besluiten te waterskiën. Ik verzeker je dat waterskiën bij plus 2 Celsius net zo afzien is als schaatsen en klunen bij min 2 celsius. Het ligt er maar aan hoe zwaar je tilt aan tradities en is het niet altijd mogelijk er nieuwe aan toe te voegen? Dan komt er tenminste een beetje continuïteit in dat ijzig ongeregelde ElfStedenritueel.

gravatar

Die mensen die het hier momenteel te koud vinden dan raad ik aan om gedurende de maanden Oktober t/m Maart hun heil te zoeken op het zuidelijk halfrond. Op de TV was te zien dat het bij de Australian Open in Melbourne (zoals altijd) bloedje heet is.

gravatar

Wij zijn wel met erg velen, Brallie! Het lijkt mij handiger (en sterker gewenst) de opwarming der aarde stevig ter hand te nemen. Uiteindelijk is koude slechts acceptabel, indien verpakt in roomijs danwel in een prettig, gekoeld drankje.

gravatar

Zie je wel: het is de dictatuur van het gemiddelde.
Typisch Hollands: als je boven het maaiveld uitsteekt als zomer of winter word je kop er af gehakt.

Reageer
gravatar

Het wordt tijd dat iemand er wat aan doet! Zo’n tsunami van gemiddeldes kàn gewoon niet!

Reageer
gravatar

Onze vrind Dion G. wil ze als animal cops. ‘Het is dweilen zonder de kraan open’, zegt hij.
En wij en onze Partijkaders steunen hem daarin.

gravatar

Die Brallie heeft mooi praten, maar ik vind het niet normaal meer, zo gewoon als het weer momenteel is. Diedrik Smit heeft zich echter niet goed voorbereid op het schrijven van dit stuk. Het Zomercarnaval vlat NOOIT in het water, doordat Pluvius er niet van houdt. (Die neemt dan altijd de pleitvaart.) Het Zomercvarnaval blijft dan ook gewoon gevierd worden in het laatste weekeinde van juli. Wel is het Dunyafestival waar Pluvius juist erg veel van houdt!) dit jaar al drie keer verschoven. Er wordt zelfs aan gedacht om het brutaalweg opnieuw in juni te houden. Wel zal er dan een andere locatie gezocht moeten worden, omdat het Park bij de Euromast dan zal zijn omgetoverd in een ijsbaan met skipistes er omheen.

Reageer
gravatar

Is het misschien een idee om de 4 jaargetijden af te schaffen? Voor degenen die daar problemen mee hebben, is er altijd Vivaldi nog.

Reageer
gravatar

Volgens de wetten van de logica is het wel degelijk een idee!
Je vangt bij de uitvoering ervan bovendien 4 vliegen in één klap!

gravatar

Wanneer de jaargetijden afgeschaft worden: komt er dan wel een compensatie regeling voor de vakanties die we kwijt raken?

Als het aan de regering – van M.R versie 1 met gedoogmodule W – ligt zal zo’n ingreep al snel het geval zijn om zo de groei te verhogen.
Terwijl voor groei toch goede alternatieven zijn.
Productiviteit verhoging is eerder te behalen door het kijken naar de ‘Voice of Holland’ in de wet als strafbaar te stellen. Door de tijd die dat oplevert hoeft de pensioenleeftijd niet naar 67 jaar verhoogd te worden.

gravatar

Wie weet wil Mark Rutte die jaargetijden ook wel wegbezuinigen? En dan die van Vivaldi ook, want wat cultuur is moet z’n eigen broek ophouden en anders maar kapot gaan! Zou jammer wezen…..

gravatar

Volgens de geleerden heeft dit te maken met de opwarming van de aarde. Dit effect was in de winter 2010/2011 niet merkbaar waardoor er panische reacties van de zijde van de wetenschap kwamen. Men vroeg zich af of er toch een foutje in de onderzoeken was geslopen. Naderhand bleek de klimaatsverandering door een zekere Prof.D.Stapel te Tilburg onderzocht te zijn die brongegevens van de Antarctische weerdienst gebruikt bleek te hebben. Het abnormale weer blijkt achteraf toch weer normaal geweest te zijn voor de tijd van het jaar aldus andere wetenschappers. Onder het Cruyfiaans aandoende motto “elk voordeel hep z’n nadeel” wijzen zij op het feit dat het eerst kouder moet worden om aan de global warming te voldoen. Of dit waar zal blijken te zijn blijft afwachten net als wat de reactie van Dr.B.Bokhoven hierop zal zijn.

Reageer
gravatar

Beste heer van Bralhuysen,

Waarom moet mijn man altijd maar weer reageren? We zaten net lekker op de bank met koffie, en hup, hij is alweer naar boven achter zijn computer. U heeft zeker zelf geen vrouw.