Gestolen identiteit teruggevonden

Student slachtoffer van Roemeense skimmers

Na een wekenlange zoektocht is gisteravond de online identiteit van Barend Kluin (24) opgespoord. Het gaat om een verzameling social media accounts die bleken achtergelaten op verschillende laptops nabij de Loosdrechtse Plassen. Drie Roemenen zijn gearresteerd.

Op kerstavond ontdekte de student Bedrijfseconomie dat hij niet meer kon inloggen op Facebook. Toen hij daar een tweet over wilde plaatsen, merkte hij dat ook deze account onbereikbaar was. Zelfs zijn profielen op Hyves en LinkedIn waren niet meer toegankelijk. Kluin moest zijn netwerk in het ongewisse laten over zijn familiebezoeken tijdens de kerstdagen. Toen tijdens de jaarwisseling 250 als kabouters verklede mensen op de stoep stonden voor een feest dat hij zou hebben georganiseerd, was de maat vol en stapte Kluin naar de politie.

Barend Kluin beschrijft de periode na zijn aangifte als een ‘regelrechte hel’. “Via vrienden hoorde ik hoe mijn facebookprofiel zich vormde zonder dat ik er iets aan kon doen. Ineens hield ik van klassieke muziek en de boeken van Kafka. Mijn vriendin hing woedend aan de lijn toen er ‘Het is ingewikkeld’ bij mijn relatiestatus stond.”

De politie miste ieder aanknopingspunt, totdat gisteren via Kluins twitteraccount het bericht ‘Zbaturi la nisa în Lacuri Loosdrecht (Lekker pootje baden in de Loosdrechtse Plassen)’ verscheen. Een arrestatieteam ging naar het plassengebied en trof daar drie Roemenen en een onbekende hoeveelheid laptops aan. Het drietal werd onmiddellijk gearresteerd. Zij bleken eerder in eigen land en in Duitsland te zijn veroordeeld voor het skimmen van social media accounts.

Hoewel Kluin zijn online identiteit terug heeft is het hoofdstuk wat hem betreft nog niet afgesloten. “Als je zo’n situatie meemaakt, besef je dat je identiteit eigenlijk alles is wat je hebt. De existentiële crisis die ik heb doorgemaakt toen mijn hele bestaan in handen was van een paar ontspoorde Oost-Europeanen gun ik mijn ergste vijand niet. Daarom pleit ik voor gedegen voorlichting in de media en op scholen. Bescherm je identiteit voldoende, want voordat je het weet zit je noodgedwongen met Kafka in je hand.”


Uw reactie telt. Juist nu.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

gravatar

Wat ik zeer apert vind, is dat je nooit wat hoort over skimmers die gepakt worden. Ook niet met die pinautomaten-dinges. Terwijl daar camera’s opstaan en het voor de deur is bij de bank. Ik vermoed OPZET: contant geld ontmoedigen. Kom op met die chip in je arm (of voorhoofd voor de bijbelliefhebberts).

Echt belachlelijk om die Romeinen van alles de schuld te geven…

Reageer
gravatar

Wel Drommels-nog-aan-toe! “Wat is er mis met 250 kabouters?” Daaraan zijn 250 kabouters mis! Kabouters zijn een zwaar onderschat probleem. Niet alleen moeten kabouters verantwoordelijk worden gehouden voor het ontstaan van de huidige crisis, tevens zijn zij degenen die zowel de Eerste als de Tweede Wereldoorlog hebben veroorzaakt. Bovendien zijn het ook kabouters die sommige, op zich goedwillende politici hebben aangezet tot het urineren in brievenbussen, gewelddadig optreden tegen Horeca-uitbaters, versturen van licht-discriminerende mailtjes en het her-en-der jokken over verleden, heden en toekomst.
Kabouters dienen dan ook met grote zorg en voortvarendheid bestreden te worden.

gravatar

Paulien en Oma P. Bij onze Erfprins annex Drs. in de H2Ohuishouding is alle water in goede handen, dus in kannen en kruiken om zo te zeggen. Hij is ook specialist in Uitwaterende Sluizen, dus onder dat hoofd kan hij zich ook bezighouden met de (het) door u bedoelde wateren. Beantwoordt dat uw vraag voldoende, bekrulde blondine?

Reageer
gravatar

250 als kabouters verklede mensen op de stoep stonden voor een feest….wat een vrienden heb je dan die dat doen! Laat ze die aub arresteren en nooit meer vrij laten!

Reageer
gravatar

Zeg Leeflang, stel nou dat een MPS’er een aantal van zijn/haar multiple personalities worden ontstolen. Leidt dat dan tot een integrale identiteitscrisis of slechts tot een vermindering van het oorspronkelijke klachtenpatroon? Tenslotte: Wat de AIVD doet weet ik niet, maar de PVV heeft geen headhunters nodig, een graai in de proefverlofvijver van het Pieter Baan Centrum is voldoende voor de aanwas van nieuwe Kamerleden. Een lengte van 30 cm., een strafblad met de lengte van een WC-rol en een IQ van plusminus 55 zijn toereikend om kamerlid te worden van Geert’s elite-troep. In Nederland worden gevels en brievenbussen bewaterd, in Afghanistan de Taliban (zie elders in dit nummer).

Reageer
gravatar

Et tu, Brute? Ook hier in De Speld-annalen wordt geskimd. Ik zag hier in de loop van de afgelopen maanden twee keer een gelijknamige id-entiteit voorbijkomen; als het ware een Ich en een Über Ich, ooit door een ander gebruikt. Als de afgeworpen huid van een slang die door een andere slang werd gebruikt om een spoor van verwarring te veroorzaken. Worden wij van binnenuit gecontroleerd op politieke betrouwbaarheid, zuiverheid & vaderlandslievendheid? Door headhunters van de PVV. Of door de AIVD? En hebben alle Speldgasten hun nom-de-plume regelmatig gescreend en gedubbelscreend? Vooral voor MPS’ers is dit noodzakelijk. Naar hierboven blijkt (op 16 en 16a) ook voor de vele exponenten van de familie Paulus. Hoedt U voor namaak.

Reageer
gravatar

Ik vind het ook een beetje dom. In eerste instantie was ik verbaasd, toen ik door had dat het waarschijnlijker was wel dan niet mijn identiteit kwijt te raken.
Hierop ben ik oplossingsgericht aan de gang gegaan. Ruilen bleek geen goed idee. Lastig, een boze ex van de ruilpartner op de stoep te hebben, om maar iets te noemen.
Uiteindelijk heb ik mijn identiteit te koop aangeboden. (Wel eerst gezorgd dat ik een groot ego had. Daar kom ik best heel ver mee, alleen een egobewijs bij de Gemeente halen ipv Identiteitsbewijs is lastig.)

Reageer
gravatar

Waarbij je er vanuit gaat dat elk ego zich op gelijke wijze manifesteert. Ik neuk bijvoorbeeld ook geen schaatskampioene. Mag ik dat zeggen? Ja, dat mag ik zeggen.

gravatar

Eens te meer blijkt dat het hebben van een reserve-identiteit belangrijk is.
Zo heb ik voor alle zekerheid 3 identiteiten, die het overigens niet altijd eens zijn. Maar als er één zoek is, stap ik zo over op de volgende identiteit.

Reageer
gravatar

U zou ook nog twitterik aan uw identiteiten kunnen toevoegen. Dat is weliswaar kleurloos, maar toch.

gravatar

Mijn identiteit is al meerdere malen gestolen, daar moeten we in deze tijd maar gewoon aan wennen, het is ook grappig want daarmee worden we als een kameleon: we nemen weer even een andere indentiteit aan en dat past dan weer prima in onze huidige zapcultuur.

Reageer
gravatar

Accounts van mij waren in 2009 ook eens onbereikbaar, maar allen op één na kon ik via wachtwoordherstel weer terug herstellen.
Alleen de toegang tot my sourceforge.net account is niet herstelbaar.
Tsja… ik heb tegenwoordig een sterker wachtwoord dan toen.

Reageer
gravatar

Je bent inderdaad dom als je zomaar lapttops aan de Loosdrechtse Plassen laat slingeren terwijl je weet dat dit een hangplek voor Oos-Europese Criminelen is. Dit is vragen om ellende. Gelukkig is deze zaak opgelost door het feit dat de beheersing van het Nederlands door deze criminelen zeer slecht was en dat er gelukkig in Nederland nog politiemedewerkers zijn die al in de koude oorlog geleerd hebben dat het zeer nuttig is als je enige oostbloktalen beheerst.

Reageer
gravatar

Ik vind dit weer zo typisch Nederlands he, jezelf in de slachtofferrol positioneren en een stel hardwerkende Roemenen de schuld geven.

Maar steek de hand ook eens in eigen boezem, je internetpersoonlijkheid moet je niet zomaar ergens laten slingeren!!
Hier komt echt een stukje eigen verantwoordelijkheid kijken hoor.
Vergelijk het maar met oude computers of USB-sticks met waardevolle informatie, die zet je toch ook niet zomaar bij het oudvuil als je ze niet meer nodig hebt!

Reageer