Op naar twee ministeries: Zaken en Dingen

'De nieuwe overheid staat weer dichtbij de burger'

De overheid ligt op koers met het terugbrengen van het aantal ministeries tot twee. Dit maakte minister Liesbeth Spies van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties gisteren bekend.

Met een ministerie van Zaken en een ministerie van Dingen moet het Rijk efficiënter gaan functioneren. Onder Zaken vallen dingen als economie, milieu en buitenland. Het Ministerie van Dingen zal zaken omvatten als defensie, infrastructuur en het binnenland. Twee ministers zullen in deze situatie volstaan.

De reducering van elf naar twee ministeries betekent dat de indeling van de overheid voor iedere burger inzichtelijk wordt. Spies: “De meeste mensen hebben geen idee wat al die ministeries doen, maar het verschil tussen een zaak en een ding is voor iedereen duidelijk. Met twee ministers en twee aanspreekpunten ontdoet de overheid zich van haar onpersoonlijke, logge imago. De nieuwe overheid staat weer dichtbij de burger.”

Spies benadrukt dat zaken en dingen ook in het nieuwe systeem met elkaar verbonden blijven: “In de meeste gevallen is het onderscheid meteen duidelijk: Welzijn is een ding, Economie een zaak. Bij Veiligheid ligt het echter genuanceerder: Veiligheid zelf is een ding, maar het veiligheidsgevoel van de Nederlandse burger is dan weer een zaak. Op dat punt zullen de twee ministeries dus intensief moeten gaan samenwerken.”

De oppositie reageert verdeeld op de hervorming. De Partij voor de Dieren is kritisch en vindt dat dieren en asielzoekers door de herindeling tot dingen worden gereduceerd. De SGP is voorstander van de nieuwe plannen. “Als tweemansfractie werken we al jaren met dit onderscheid,” aldus fractievoorzitter Kees van der Staaij, “Elbert Dijkgraaf komt op voor dingen, ik ben als fractievoorzitter belast met zaken. Zo houden we overzicht in de hectiek van de hedendaagse politiek.”

Volgens Spies zal de uitvoering nog veel voeten in de aarde hebben: “Dit zijn van die dingen waarbij het zaak is om de loop der dingen op een heel zakelijke manier te beoordelen. Dat is op zichzelf een goede zaak, maar organisatorisch is het nog wel even een ding.”


Uw reactie telt. Juist nu.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

gravatar

“Waarom geen ministerie van Geluk en een ministerie van Liefde.”
Omdat we daar nu juist GEEN ministeries voor kunnen gebruiken. Dus als ze er wel zouden zijn, zou je ze beter ministerie van Gelul en ministerie van Leegte kunnen noemen.

Afschaffen die hap! Als je eerluk bent kun je al zien dat die torens alleen maar een fascade zijn… Een tweedimensionale maskerade. Waarvan? Noem het moderne slavernij puhpuh

Reageer
gravatar

Maar beste Expert toch, hoe vaak moet ik nu nog herhalen dat de Nederlandse Staat geen geluksmachine is, hahaha?

Dat is een ieder zijn liberale verantwoordelijkheid die wij zeker niet in de weg willen gaan staan door dat van Regeringswege te pamperen, hahaha.

En er zijn mensen die gewoonweg niet gelukkig willen worden, hahaha, dus laat ze, hahaha.
Die mensen blijven maar op de verkeerde partij stemmen; niet die van mij dus, hahaha, en dat terwijl geluk zo makkelijk in een klein hokje te verkrijgen is, hahaha!

Dus van op de goede partij stemmen, de mijne dus, wordt je vanzelf gelukkig, hahaha, zo makkelijk is dat, hahaha, daar hoeft van regeringswege niets aan gedaan te worden, hahaha.

Geluk is zo simpel, hahaha, ligt in het bereik van iedere hardwerkende belastingbetaler: gewoon op mij stemmen, hahaha.

gravatar

En helaas is het de snelstgroeiende afdeling omdat hij gelinkt is aan ministeressen, staatssecretaressen en andere bestuurderessen.

(haarverf kan zó verneukeratief zijn!)

gravatar

Dubbel nadeel!! Veel zaken zullen verdingest geraken en nog meer dingen gaan verzak(k)eLIJKen.

Ach we zijn het gewend.

Reageer
gravatar

Ho Ho, er zullen toch wel eerst twee commissies worden geformeerd die die dingen gaan onderzoeken hoop ik? We moeten wel zakelijk blijven!

Reageer
gravatar

Tringelink!
Tja het zoveelste kunstmattig onderschijt, want ook de economie mot verdedigd wordenz. Wat ik me welletjes afvraag is hoe het zit met het demoncratisch gehalte van deze exercitie: http://henrysturman.com/dutch/artikelen/democratieC.html

Enne wat vindt de Clowningin er eigenlijk van? Nuja waarschijnlijk gaat het grote incasserINGsspelletje gewoonweg door:
http://www.bilderbergmeetings.org/participants_2011.html

Maar belangrijker: wat wordt jouw meesterzet?

Reageer
gravatar

Het artikel zo doornemend, zie ik al weer twee onderministeries ontstaan: dat der Zaakachtige dingen en Dingachtige zaken.

Met natuurlijk de nodige commissies, task-forces en verkenningsgroepen.
En een onderliggend sub-ministerie voor Permanente Verhuizingen en Verbeterslagen.
Die weer voeding geven aan cross-over klankbordgroepen.

Er is over nagedacht: zover is wel duidelijk.

Reageer
gravatar

Twee is teveel. Alles draait om sex. Behalve sex, want dat gaat over macht. Dus alleen het ministerie van machtige sex.

Reageer
gravatar

Je hebt pas écht macht als je alle sex verbiedt, behalve voor de verse aanwas van zieltjes voor de kerk EN zelf ongestraft 30 jaar lang elk jaar lekker los kunt gaan op een nieuwe lichting van jongetjes van 12!

gravatar

Drie vragen efkes als het mag kunnen:

1) Wie zorgt voor de orde der dingen onder een zakenkabinet?
2) Kan het nog een zaak worden als – bijvoorbeeld een geestelijke – bepaalde dingen doet?
3) Of wordt in voorkomende gevalletjes zijn zaakje dan zijn dingetje?

Graag uitsluitsel hierover.

Reageer
gravatar

In de volgorde van uw vragen:
1) Het zakenkabinet, tenzij…
2) Het kan een zaak worden, tenzij…
3) Het kan een dingetje worden, tenzij…

Het onderliggende principe is dat bij aangelegenheden (zaken of dingen daaronder begrepen) er éérst iemand (bij voorkeur: aselect) wordt aangewezen die daar de schuld van krijgt. Daarna wordt de zaak afgehandeld volgens deze drie beleidsregels, waarbij het “tenzij” steeds voldoende ruimte laat om van het beleid af te wijken.
Aldus wordt ook voldaan aan de in de rechtspraak geformuleerde eis dat een beleid niet categoriaal mag worden toegepast en ruimte voor uitzonderingen moet kennen.

gravatar

Dat ministerie heette in de jaren ’80 ‘Dat kan ik mij niet als zodanig herinneren’.

Dit is rond 1990 vervangen door het ministerie van ‘Ik hoor het u zeggen’

Rond 2000 opgevolgd door het ministerie van Hypotheek Rente Leugens (Bekend van de slogan ‘Leen-je-rijk!’ en de tijdens het Staatsjournaal uitgevoerde reclamecampagne ‘Je bent gek als je huurt’).

Rond 2008 plotseling vervangen door het mysterie van Woutertje Bos ‘Ik ga meer tijd besteden aan mijn vrouw en kinderen, dus ik ga 80+ uren per week werken bij een groot accountantskantoor’.

Zoals bekend, zijn daarna zijn alle ministeries opgeheven en vervangen door het ‘Mysterie van Onmisbare Systeembanken’.

(NB: Sommigen beweren dat de systeembanken de McChicken hebben uitgevonden, sommige zelfs dat zij niet alleen ons economische klimaat, maar ook ons dagelijkse weer bepalen èn – geloof het of niet – enkelen fluisteren dat zij zelfs onmisbaar zijn!)

gravatar

Uitsluitend de bovenste 5 etages zullen worden bemenst. De ministers en top ambtenaren moeten immers vanaf grote hoogte op het gepeupel neer kunnen kijken.

Het biedt hen bovendien te kans een helikopterview te ontwikkelen om staatsgerelateerde issues, in nauwe samenwerking met de systeembanken, naar eigen goeddunken te kunnen uitvoeren.

Als onderkoning van het vlijtige Nederlandse volkje, eis ik uiteraard de bovenste drie etages op. De rest zoekt het maar uit & wie daar kritiek op heeft kletst uit z’n nekharen!

gravatar

Gij Donner, die zichzelf uitroept tot onderkoning. Welke kwaliteiten bezit gij dat deze positie u toekomt? Welke leiding wilt gij het volk geven?

gravatar

Beste Julius (Ceasar, ben jij het? Long time no see!)

Ik zal, net als jij vroegah deed, het gepeupel op z´n Donner geven!

Ach, het volk wil tenslotte ´brood en hypotheek´. Er is niets veranderd sinfs vroegah!

gravatar

Al jaren is er feitelijk maar één ministerie werkzaam: dat van Chaos. Door het werk van dit ministerie gelooft iedereen met een IQ van minder dan 85 (volgens peilingen zo’n 10% van de bevolking) dat ‘alles de schuld is van de buitenlanders die te lui zijn om te werken en massaal onze banen inpikken.’ Het Ministerie leidt zo keurig de aandacht af van de zakelijke dingen waar het ècht om gaat.

Reageer
gravatar

En voor de leen-je-rijk-generatie met een IQ boven de 85 het Ministerie van Hypotheek Rente Leugens, Aanbevolen door de Vereniging Geleend Huis, uw eigen 100% onafhankelijke tussenpersoon en onkreukbare staatsgefinancierde ‘systeem’bank!

gravatar

Hier zie je weer het kleinburgerlijk denken der Nederlanders. Waarom een ministerie van dingen en een van zaken? De globalisering zet steeds verder door. Noem het gewoon Department of Things en Department of Causes. Over een paar jaar is de voertaal toch Engels in ons land en hoef je niet alle briefhoofden en overige zaken aan te passen. Zo houden we tenminste internationale aansluiting.

Reageer
gravatar

Niks ervan! We moeten trots zijn op onze Nederlandsche identiteit!

Klompendansen en koekhappen, maar ook brievenbuspissen en je wijf aftuigen zijn onvertaalbare zaken en dingen. Net als jijbakken trouwens.

Zijdt daar trotsch op!

gravatar

Ha die Geert van
Pesten & Volk Verlakken (PVV),
Lang van stof voor jouw doen,
als verwoed twitteraar.
Geen dom gescheld tegen de PvdA?
Het angstzaaien voor de Islam
valt tegenwoordig ook al tegen!
Ben je ziek of zo?

gravatar

Bij nader inzien, waarom schaffen we niet alle ministeries af? Ministers weg. Houden we alleen premier Rutte over. Geven we hem voor de noodzakelijke achtergrond karweitjes een eeh… eeh … Premisterie, nee beter, een Premerie, nee nog beter een Première. Da’s Frans. Klinkt verrekte goed!
Moet ie wel normaal blijven doen natuurlijk. Of beter: ordinair. “Doe eens ordinair, man.”
Ja, ik zie er wel wat in.

Reageer
gravatar

Een vierde ministerie, na het ministerie voor verwarring namelijk het “ministerie voor overige zaken en dingen” (die dus niet onder de eerdere ministeries vallen) zie ik al heel snel toegevoegd. Het mag natuurlijk ook gewoon ‘voorts’ heten.

Reageer
gravatar

Voorts, het door jou genoemde ministerie voor overige zaken en dingen kan ook ingedeeld worden bij het door mij genoemde ministerie voor bijzaken (zie reactie #4)

gravatar

Een woordvoerder van het nieuw op te richten ministerie van verwarring heeft inmiddels bevestigend gereageerd over haar rol zoals beschreven in het oorspronkelijke artikel.

Reageer
gravatar

Voltallig partijbestuur der PvdDingen ondersteunt dit initiatief van harte en plaatste onmiddellijk een reactie op zijn eigen website. Wij hebben altijd al gezegd: dingen moeten efficiënter! In zaken hebben wij overigens minder vertrouwen.

Reageer
gravatar

En dat alom machtige ministerie krijgt een leider met Duitse naamgeving om zijn macht nog machtiger te doen klinken:

Führer der Einschränkung

Jawohl!

En Rutte hoeft alleen maar te lachen.

Alles sal reg kom.

gravatar

De Partij van de Dingen is verheugd met de bekendmaking van de plannen van minister Liesbeth Spies, zoals die vanochtend te lezen zijn op de betrouwbare nieuwssite De Speld.

‘Onder zaken vallen dingen, maar niet alle dingen. Onder dingen vallen bepaalde zaken, maar we moeten de dingen goed gescheiden houden. Anders worden het bijzaken.’

Zie voor uitgebreide reactie van de partij: http://partijvandedingen.nl/2012/01/04/zaken-en-dingen

Reageer
gravatar

Briljant idee! Onze Partij ideoloog stelt een nog verdergaande maatregel voor: 1 ministerie! En wel van zakelijke dingen.

Met ministerie ZD wordt dan voor Henk en Ingrid vertaalt als: ‘hullie in Den Haag’.

Da’s lekker makkelijk bij het kankeren en levert een heleboel besparing op.

Grrrrt.

Reageer
gravatar

Dit lag in de lijn der verwachtingen. Henk en Ingrid hebben hiervoor gekozen met de gedoogsteun van de SP. Lang leve de nieuwe formule.

Reageer
gravatar

[…] pressiegroepen en natuurlijk brainstormcommissies, is de Partij van de Dingen verheugd met de bekendmaking van de plannen van minister Liesbeth Spies, zoals die vanochtend te lezen zijn op de betrouwbare […]

Reageer
gravatar

Dit gaat echt te ver! De regering is in deze een beetje doorgeslagen.
Ik pleit al jaren voor invoering van een Ministerie van Verwarring. Dat is werkelijk hard nodig. Daarnaast zou het bij vergaande terugdringing van het aantal ministeries raadzaam zijn ook een Ministerie van Overmacht in te stellen.
Te verwachten valt dat er in de nabije toekomst steeds vaker situaties van Overmacht optreden. Het is dan raadzaam een capabele minister te hebben die zijn/haar overmacht daar dan weer tegenover kan zetten.

Reageer
gravatar

Ik weet niet of de Spiegeltjes en Kraaltjes uit China of India komen, maar misschien kunnen we ze ook uit Brazilie importeren en verhandelen.
Daar zijn we toch goed in! Indonesië als doorvoerland heeft ook wel wat. Nieuw ministerie: go for it!

gravatar

Dit soort dingen irriteert mij mateloos. Altijd maar veranderingen. Kan nou nooit iets gewoon hetzelfde blijven?
Ik voorspel nu al, dat binnen de kortste keren er een derde ministerie bijkomt. Ministerie van gedoe of zo.

Reageer
gravatar

An sich een goede zaak, daar wil ik niets op afdingen. Maar als we zien hoe ministers in het verleden al hun dingen verzaakten, zie ik weinig heilzaak in deze tijding.

Reageer
gravatar

Ik mis hier een ministerie onder de naam gedachten. Of heb ik het goed als ik opmerk dat er helemaal niet gedacht wordt in den haag? Niet voor-, en al helemaal niet na-!?
(ook op FB geplaatst)

Reageer
gravatar

Ik pleit voor een minister van hoofdzaken en een staatssecretaris voor bijzaken. Per ministerie kunnen eventueel 2 staatssecretarissen benoemd worden, met name vanwege de enorme grootte van het buitenland is een staatssecretaris die zich uitsluitend met (buitenlandse)zaken bezighoudt geen overbodige luxe. Door het kleine binnenland kunnen binnenlandse zaken prima onder het aandachtsgebied van de minister van Zaken gezet worden.

Reageer
gravatar

en André Kuipers als staatssecretaris voor Buitenaardse Zaken!