Afrikaanse artiesten zingen voor noodlijdend Europa

Acht Afrikaanse landen organiseren op 1 januari 2012 een benefietconcert om het voortbestaan van de Euro te steunen. Burundi, Congo, Liberia, Malawi, Ethiopië, Sierra Leone, Niger en Tsjaad slaan de handen ineen en sturen diverse artiesten naar de Burundese hoofdstad Bujumbura voor het acht uur durende muziekevenement ‘Live Paid’.

De vermaarde Ethiopische jazzmusicus Mulatu Astatke, één van de 35 bevestigde acts, zal de muzikale aftrap van het concert verrichten. Hij belooft een groot spektakel: ‘Ik kijk er ontzettend naar uit om samen met al die andere Afrikaanse talentvolle muzikanten swingend de crisis in Europa te bestrijden. De wereld kan niet langer onverschillig toekijken hoe de situatie daar steeds verder verslechtert.’

Liberiaans parlementariër Djemba Mbumbi geldt als de geestelijke vader van het evenement. In een interview met een Centraal-Afrikaanse weekblad spreekt Mbumbi zich uit over de hachelijke staat van de Euro en de verdeeldheid van de landen binnen de Eurozone. ‘Het zijn halve compromissen, geen harde maatregelen. Ik hou mijn hart vast met een Europact buiten de Europese unie. Europa verdient politieke raadgeving en financiële steun van landen die al decennia lang een stabiele factor zijn in de geopolitieke verhoudingen.’

De Europese leiders hebben voorzichtig optimistisch gereageerd op de aankondiging. De Italiaanse premier Mario Monti liet weten geïnspireerd te zijn door de actie: ‘Als je kijkt hoe snel acht landen zijn samengekomen om dit te realiseren dan schept dat een duidelijk precedent voor ons.’

De Franse president Sarkozy heeft al bevestigd zeker naar Burundi af te zullen reizen. ‘Het is een ambitieus plan en ik verwacht dat de beurzen met deze cruciale ruggensteun positief gaan reageren. De weg naar herstel is ingezet.’


Uw reactie telt. Juist nu.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

gravatar

Ek es solidaar met die Europeze. En ek sal een aksie start om se die oren te was. So sal ek een week niet rij op die waterbuffel met sy broeikasbips, maar sit op die mark, om te ferkoop miniaturies fan die euromas in Feienoor. Die opbreng ga naar Hyves-aid, om een nuwe iPhone 4S te koop. Dat sal die eurpees ekkonomie baje simuleer!

Reageer
gravatar

Pff…

Afrika gaat Europa helpen? Hebben ze niet genoeg slaven en grondstoffen van onze prachtige continent gesleept?!

Ik mag hopen dat Afrika er beter van wordt, want dat wordt wel eens tijd!

Nog beter…emigreer naar Afrika! Blonde mannen en vrouwen zijn hier erg gewild!

Reageer
gravatar

Vergeet daarbij vooral niet de zegenrijke werking en bemiddeling van de Joop v.d. Ende foundation. Na het Nieuwe de la Martheater wil hij nu ook het Koninklijk Huis restaureren en in exploitatie nemen. Gwaboline van de Boomhuttenloterij is decennialang zo onderbetaald dat zij nu overweegt de Zwitserse nationaliteit aan te nemen; indachtig de Amerikaanse wijsheid: “Put your mouth where your money is”.

Reageer
gravatar

Nu snap ik waarom die Afrikaanse filmploeg op de speeltuin stond. 14 uitgemergelde kindjes stonden naar Gwaboline Tensenki van de boomhuttenloterij te staren!
Eindelijk wat hulp!!

Reageer
gravatar

Afrika stopt alleen maar geld in Europa om er zelf beter van te worden. Ze gaan vast eisen stellen, bijvoorbeeld dat wij dan wel afrikaanse produkten van dat geld moeten kopen ofzo. Nee, ze kunnen ons beter leren hoe we ons eigen geld weer terug kunnen pakken van de banken, bijvoorbeeld door microkredietjes te verstrekken aan eco-vriendelijke bedrijfjes, die van de waardeloze euro’s leuke sieraden maken……, ofzo…………

Reageer
gravatar

Als zo vaak weer een vlijmsterk*) stuk van De Speld.

Alleen jammer van het spelfoutje: de euro is met een kleine letter, net als gulden, mark, dollar, baht, forint, złoty, koruna, yen, rupee en noem maar op.

*) Huh? IJzersterk en vlijmscherp, dus. Kluns.

Reageer
gravatar

Ik weet zeker dat de Mark met beginhoofdletter werd geschreven.

De Chinese Renminbi(CNY) schrijven we binnenkort met acht extra grote hoofdletters, terwijl de letters van zowel EURO als DOLLAR devalueren.

gravatar

Ik weet toch zeker dat Mark Rutte met hoofdletters wordt geschreven. Hij verdient ze misschien niet, maar dat is wat anders. Toegegeven, ‘rupee Rutte’ klinkt veel beter.

gravatar

Ja lieve schat (>>11), dat herinner mij nog als de dag van gisteren. Jij trots op jouw gloednieuwe bakfiets. Jij reed vooraan, omdat jij toen de nieuwste Bosatlas had kunnen lenen van de secretaris van de plaatselijke PvdA-afdeling.
Toen in de negerhut van… uh… hoe noemde hij zich ook al weer, nou ja daar hebben we voor het eerst je weet wel.

Reageer
gravatar

IK vind Bantu Babe de grootste kansmaker op het komend Afrisongfestival 2011.
Ze doet tijdens haar zang ook houtsnijwerk en combineerd het met dans.

Wat wil je nog meer.. en dat doet ze er ook nog bij..

Reageer
gravatar

Pas op, collega Graus: Het schijnt dat ze in de omgeving van Venlo al zwarte paters hebben gesignaleerd die hier als missionaris komen werken. Nog even en Belgie is een kolonie van Congo. Dat is het begin van het einde! Hou de grenzen dicht!!!

Reageer
gravatar

Het werd tijd ook dat die negers wat terugdoen als dank voor de karrevrachten ontwikkelingshulp die de PvdA daar jarenlang naartoe heeft verscheept!

Reageer
gravatar

Ik wil m’n hengel terug!

gravatar

Wat me er aan doet denken dat ik al eens eerder overwogen had om me als politiek vluchteling te melden in een ander land vanwege het verbod op mijn hobby in Nederland. Thailand stond daar vooralsnog bovenaan, maar als het in Afrika zo goed gaat… weet iemand welk land in Afrika niet de onliberale betuttelende wetten tegen kinderliefde heeft die mij hier in mijn grondwettelijke vrijheid aantasten?

Reageer
gravatar

Deze positieve grondhouding van Afrikanen belooft veel goeds als de nieuwe ijstijd aanbreekt en wij Europeanen naar Afrika moeten gaan verhuizen.

Het is dan ook een vooruitziende blik van bepaalde politieke partijen om hierop te anticiperen en niet veel asielzoekers en andere niet Europese gelukszoekers de toegang tot deze Europese financiele hel te ontzeggen.

Dat bespaart op de kosten van de repatrieëering want dan zullen de hulpfondsen voor de volksverhuizing van autochtone Europeanen uitgeput zijn als het zo ver is.

We moeten daar wel voldoende levensruimte hebben. Sociale progamma’s dienen daar op gericht te zijn: geboortebeperking en niet te veel steun aan de farmacie met hun Aids-pillen.

Er zijn er al enkele pioniers die hun orange nek uitsteken en nu al huizen en paleizen bouwen in praktisch onbevolkte streken. Tenminste als je de primitieve biologische overgangssoorten niet meerekent. Die krijgen piepkleine kredietjes zodat ze kunnen leren dat voor niets de zon opgaat.

De linkse kritiek daarop is een bewijs van gebrek aan een koninklijke visie.

Reageer
gravatar

Weer typisch die gemakkelijke Afrikaanse houding. Gooi er maar wat geld tegenaan van buitenaf, dan hoef je niet meer over de structurele ongelijkheid tussen noord en zuid na te denken. Nee, “we hebben toch geholpen”?

Reageer
gravatar

Euhm, Piet… “we gooien er maar wat geld tegenaan..” is dat niet een typisch Westerse mentaliteit?

gravatar

Nee Bart, de grote “westerse cultuur” kapitaalverschaffers die smijten niet met geld. Ze potten het op en vragen om nog veel meer geld. Het gaat ze niet om kapitaal verschaffen of met geld gooien, maar het gaat alleen maar om winst maken en renteverhogen en risico mijden.

En de regeringen van de westerse landen die worden onder druk gezet om met “bazouka’s”=”onvolstelbare grote hoeveelheden geld” uit te delen opdat de aandeelhouders rijk kunnen zijn.

Dat is goed voor hun machtswellust, aanzien en geldhonger. Zielige Dagobert Duckjes zijn het die met gebrek aan menselijkheid hun ego oppompen.

Ze hebben een piramidespel van ondoorzichtige financiele derivaten.
Dat heet “smeergeld” om de vastgelopen machine te laten draaien. Maar als ze langzaam door krijgen dat de piramide inzakt, stoppen ze hun kop in het zand en willen ze de exponentiele winstverwachting bekostigen met het ionkomen van eenvoudige burgers.

De afrikaan die produceert niets, zit in de zon. Plukt af en toe een banaan. Wipt wat in de speeltuin en geniet van het leven.

De zuiderlijke europese landen die kunnen daar ook wat van en zijn ook redelijk gelukkig geweest op die manier.

Alleen de noordelijke landen met hun ingeboren oppotdrang vanwege de winter die ze moeten doorkomen genieten niet. Zure calvinistische gezichten en de overtuiging dat ze in hun diepste wezen slecht zijn rekenen ze met abstracte gebakken lucht om een schijneconomie in stand te houden die bestaat uit geld.

Daarom komen de negertjes hier zingen. Om de liefdevolle levensenergie te laten stromen. Misschien dat hier en daar een verzuurde boekhouder, aandeelhouder, bankdirecteur met vierkante LCD-schermoogjes met dollars en euro’s ingebrand tot de ontdekking komt dat zingen waardevoller is dan renteberekeningen.

gravatar

Fijn wat hulp van daar. Als we er nu even goed mee omgaan als resultaten daar aangeven hebben we hen en de hulporganisaties helemaal niets meer te verwijten

Reageer