Crisis treft ook kinderarbeidsmarkt

Aantal werklozen onder 6 tot 14-jarigen stijgt fors

Het internationale werkloosheidscijfer onder kinderen jonger dan 14 jaar is in het derde kwartaal gestegen tot 83,5 procent. Met name kinderen in Afrika, Azië en Latijns-Amerika worden getroffen door de crisis.

Uit cijfers van Ernst & Young blijkt dat momenteel ruim 1,2 miljard kinderen zonder werk zitten door de mondiale economische crisis. Slechts één op de zes heeft een baan. UNICEF noemt de cijfers ‘zorgwekkend’ en heeft de Algemene Vergadering gevraagd om een financieel noodplan.

Recruiter Pieter Zetbaas begeleidt namens UNICEF kinderen in India en ziet het allemaal van dichtbij gebeuren. Hij noemt een voorbeeld: “Vanochtend had ik een jongetje van twaalf jaar op kantoor. Een vingervlugge, gedreven knul met ruim zes jaar werkervaring bij een grote schoenenfabrikant. Een aanwinst voor iedere industrie, zou je zeggen, maar er is domweg geen werk.”

Ook Marco Borsato, sinds 1998 ambassadeur van War Child, maakt zich zorgen over de verslechterde werkomstandigheden. “In Liberia zijn veel kindsoldaten slecht bewapend als gevolg van de crisis. Dat is onverantwoord. Ieder kind verdient een eerlijke kans, en die krijg je niet als je rondloopt met een sterk verouderde AK-47 die is opgelapt met duct tape.”

Er is echter ook goed nieuws. Ernst & Young verwacht dat de kinderwerkgelegenheid in het eerste kwartaal van 2012 weer wat aan zal trekken. “Met het EK voetbal en de Olympische Spelen in het vooruitzicht zal de vraag naar voetballen, sportschoenen en sportkleding een enorme impuls krijgen.” aldus het rapport.


Uw reactie telt. Juist nu.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

gravatar

Laten we dus o.a. Adidas, Nike, C & A op onze blote knietjes danken dat zij in hun economische wingebieden nog onderbetaalde kinderarbeid genereren. Zodat die kinderen hongerend in hun eigen territoir kunnen blijven … zo gauw werkgevers weer gaan denken aan import van goedkope arbeid uit donorlanden zijn de rapen -weer- gaar. Want de laatste grote slavenhandel in Anatolië en Marokko breekt ons nu op, zo bleek o.a. eergisteren in “De Balie” in Amsterdam.

Reageer
gravatar

Kinderen die met hun ouders meegaan naar het land wordt tegenwoordig ook kinderarbeit genoemd. Maar hiero staan ze ook al op hun 15e in de supermarkt tegen uitverkooploon. Ach geef ze een reep chocola!

Recruiter Pieter Zetbaas: familie van de grote slavendrijversfamilie?

Reageer
gravatar

Kinderwerkloosheid is inderdaad niet goed evenals ouderenledigheid. Het beste zou zijn te werken van 3 tot 20 en van 65 tot einde. Op school leer je toch niets nuttigs en het is bijna even vervelend als achter de geraniums zitten. Vrije tijd is het leukst van 20 tot 65.

Reageer
gravatar

Ik pleit toch voor meer kinderarbeidsplaatsen. Een 65-plusser geeft mij bingoles niveau 2 en als ik later ook moet werken zie ik mij genoodzaakt een bingoschool te beginnen of wellicht een academie. Dit hangt natuurlijk van mijn vorderingen af. Zo kom ik natuurlijk zelf niet aan het edele spel der bingo toe en dat is immens jammer. Daar had ik me juist zeer op verheugd.

gravatar

ouderenledigheid? men zit niet te wachten op de oudere boven de 40 last van vooroordelen .

gravatar

Dit is wel een heel erg doorzichtige manier om de schrijnende arbeidsloosheid onder bejaarden onder de mat te schoffelen.
70-, 80-, 90- jarigen die kansloos werkloos in tehuizen gedwongen worden naar geraniums te staren!
Meer dan schrijnend!
Niemand die er wat aan doet!

Reageer
gravatar

jij toch? je brengt het onder de aandacht:)

gravatar

In Nederland is de situatie echt niet veel beter. Veel verborgen kinderwerkeloosheid is namelijk niet zichtbaar omdat ze er een krantenwijkje op na houden.

Reageer
gravatar

hele gezinnen houden er een kranten wijkje op na en dat echt niet van de rijkdom. Vandaag zag ik ze weer het hele stel 2 volwassenen en 2 kinderen. en daarmee is niks mis.

gravatar

@KTL: bent u nu zo dom of doet u maar zo?
En waar moeten die hulporganisaties dan hun geld mee verdienen, hé? Wel eens aan gedacht? Een wereldwijde industrie wordt zo bedreigd!

gravatar

De hulporganisatie moeten ze gewoon opdoeken.
Je moet wel heel erg naïef zijn wanneer je nu nog niet in de gaten hebt dat die lui met hun fourwheeldrive en hun airco gekoelde bungalow boven op berg van een of ander takkie takkie land geen enkele constructieve bijdrage leveren aan de opbouw van takkie takkie land.

gravatar

Van het geld dat dan nog bij hulporganisaties in kas zit moeten we een kerstpakket aan alle Nederlanders geven. Een kinderkerstpakket en een pakket voor volwassenen.
In deze crisistijd kunnen we best wel een opkikkertje gebruiken.

gravatar

Kinderen worden ook veel te weinig geïndoctrineerd. Ik stel voor een behoorlijke stapel van de Intertoys-catalogus op te sturen met aangehecht een bonnetje voor de aanvraag voor een creditcard voor paps en mams. Het wordt tijd dat die armoedzaaiers ons goede voorbeeld volgen!

Reageer
gravatar

Waarom gaan de Aziatische kindertjes niet gewoon lenen en op afbetaling kopen, net als de Nederlandse kindertjes.
Dan sturen wij onze wegbezuinigde schuldhulpverleners wel naar Azië.

Reageer
gravatar

Er wordt hier een belangrijk aspect vergeten! Niet alleen de crisis raakt onze leden, ook de arabische lente is ons een doorn in het oog. Door het wegvallen van allerlei dictaturen raken velen kinderen hun inkomsten kwijt en dreigen ze allemaal naar school te worden gestuurd. In deze overgangsperiode valt er nog wel wat te regelen maar nadat de eerste democratische verkiezingen zijn geweest, valt een groot deel van onze arabische leden weg. Simpelweg omdat ze geen geld meer hebben om de contributie voor onze bond te betalen. Het is een schande! De hele industrie hangt aan een zijden draadje

Reageer
gravatar

En Postbus 51 met die spotjes op tv doet de reguliere kinderarbeid ook al geen goed.

Reageer
gravatar

Opgelucht lees ik bovenstaande reactie!

Misschien heeft u een handleiding voor mij welke beladen thema’s nog meer niet voor persiflage en kritiek vatbaar zijn? Dit zou mij danig helpen in het dagelijks leven te functioneren.

gravatar

Ik sluit me hier volledig bij aan. Schandelijk dat er – mogelijk niet eens helemaal betrouwbaar – nieuws is over de werkgelegenheid voor kinderen. Kinderen hebben wel iets beters te doen dan werken. Plezier maken en lekker knuffelen en op schoot zitten, dat zouden ze de hele dag moeten doen.

gravatar

Ik vind het juist goed dat Speld ook zo’n onderwerp onder de aandacht brengt. En dat dit dan gebeurt op geheel eigen (Speld)wijze is logisch. Iedereen die dat leest zal de ware boodschap begrijpen.

gravatar

Niet alleen overschat u daarmee de groep “iedereen” een beetje, u bewijst met deze reactie op andere reacties tevens dat u zelf niet alle ware boodschappen begrijpt. Wel lief, overigens.

gravatar

@corrector Wellicht overschat ik “iedereen”, maar zelfs na 3 x herlezen kan ik nog geen alternatieve “ware boodschap” ontdekken in de post waarop ik reageer.

gravatar

Ik vind simpelweg dat je over een onvergelijkbaar kwaad als Marco Borsato in deze tijd geen grappen kunt maken. De Speld gaat hier een stap te ver.

gravatar

ik vind het geweldig dat er aandacht besteed wordt en ja het kan soms confronterend zijn ,maar waarom niet?