Huub Stapel neemt afstand van uitspraken in Flodder

“In het huidige politieke klimaat zou ik zoiets nooit zeggen.”

Acteur, dagvoorzitter en politiek commentator Huub Stapel neemt afstand van een aantal controversiële uitspraken. Stapel deed de uitspraken in zijn rol als Johnnie in de films Flodder en Flodder in Amerika. “In sommige culturen doen ze verschrikkelijk dingen met vrouwen. Als ik dat toen had geweten was ik waarschijnlijk nooit akkoord gegaan met het script.”

Het gaat onder andere om de uitspraken: “Wat bedoelt u agent? We rijden hier zomaar wat in de rondte, dat is toch niet verboden?”, “Dat is toch waar vrouwen goed voor zijn?” en “Weet je wat dat is met de Amerikanen? Voor je het weet zitten ze in je broek”. In fora op YouTube en andere sites ontstonden de afgelopen weken verhitte discussies over de standpunten van Stapel in de Flodderfilms. De acteur begrijpt de kritiek, maar betreurt de ophef. “In die tijd waren dergelijke uitspraken heel gewoon. De uitspraken van Theo en Thea zijn ook vrij extreem, om nog maar te zwijgen van tekenfilms als Nils Holgersson. Niemand die zich eraan stoorde. In het huidige politieke klimaat zou ik zoiets waarschijnlijk nooit zeggen.”

Stapel vindt het vervelend dat zijn teksten uit de context worden gehaald. “Op het moment dat ik een film met Dick Maas ging maken wist ik dat mensen het zouden zien. Maar ik kon natuurlijk niet vermoeden dat het later in een totaal ander politiek klimaat vrij te zien zou zijn. Anno 2011 zijn deze uitspraken inderdaad onverantwoord en zonder meer gevaarlijk. Het internet vergeet niets.” Stapel is zich ervan bewust dat zijn geloofwaardigheid als politiek commentator en dagvoorzitter plotseling in gevaar kunnen komen. “Steeds meer mensen zien mij niet meer zien als de analist Huub Stapel, maar als Flodder-polemist Johnnie.”

De Amerikaanse ambassade in Den Haag en de politievakbond ACP hebben laten weten de acteur te vergeven voor zijn uitspraken in de jaren ‘80. Beiden hopen ‘dat deze nare zaak’ nu zo snel mogelijk afgesloten wordt.

Koop nu de Speld Scheurkalender op speld.nl/shop


Uw reactie telt. Juist nu.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

gravatar

Volgens die krant die zo gretig uit de Speld overschrijft, heeft dochter Kees eindelijk haar lichaam geaccepteerd!
(Dat heb ik al decennia geleden gedaan, tussen twee haakjes.)

Zou het nu eindelijk toch nog goedkomen met de familie Flodder?

Reageer
gravatar

Broer Kees uit die film speelt tegenwoordig de echte Sinterklaas. Ja er is heel wat misgelopen door die film.

Reageer
gravatar

In Duitsland heet iemand die veel dingen uit z’n duim zuigt voor zijn fantastisievolle en onware verhalen een Hochstapler, daar zit ook iets van Stapel in, dus ‘t zit hem waarschijnlijk inderdaad in de familie…

Reageer
gravatar

Het eerste wat ik dacht toen ik het artikel las was: Maar de acteur die de rol van Johnny speelde is toch allang overleden? Was dat Huub Stapel? Die leeft toch nog?

Wikipedia gaf mij het antwoord op dit dilemma. De rol van Johnny werd door twee acteurs vervuld. Huub Stapel speelde in de films Flodder en Flodder in Amerika. Coenraad Lodewijk Dirk (Coen) van Vrijberghe de Coningh (wat een belachelijk lange naam overigens) speelde in de tv-serie en de film Flodder 3.

Reageer
gravatar

Ook voor de overigens keurig door Stapel gearticuleerde uitroep “Hé Sjakie, Oude Rukker” is heden ten dage geen plaats meer. Men dient zich immers verre van leeftijdsdiscriminatie te houden.

Reageer
gravatar

Wat een flauwekul excuses van Stapel. De uitspraken die hij in de jaren ’80 deed kunnen nog steeds. Hier zit meer achter. Waarom hebben de redactieleden van de Speld, het wijfje Aster Willems en de verwijfde Jochem Van Den Berg, hier een steekje laten vallen door niet verder te vragen?
Willen ze van de Speld een vrouwvriendelijke nieuwssite maken of zijn ze soms verwant aan de familie Stapel?

Reageer
gravatar

Vroeger was het nog veel erger, toen stond het publiek de acteur die de slechterik speelde in een toneelstuk op te wachten bij de dienstuitgang om die schoft eens een goed lesje te leren. Misschien wordt ouderwetsch ooit weer eens nieuwerwets?

Reageer
gravatar

Je bedoelt diegene die in Tilburg, wetenschaps-ethiek heeft gedoceerd ?

Met de kennis van nu, is dat wel echte humor. Zijn studenten zijn waarschijnlijk allemaal bij het cabaret.

gravatar

Van oorsprong komt de familie Stapel uit Tegelen (Venlo), daar hebben ze de nodige ervaring met de Stapeltjes.
Staande uitdrukking in Venlo en omstreken voor mensen die zich ergens van distantiëren luidt dan ook: “Stapel gek”

gravatar

allemaal leuk en aardig enzo maar flodder in amerika is uit 1992 en dat is dus niet in de jaren tachtig geweest ik kan het weten heb er ook een kleine rol dat was in de tijd dat ik nog dacht dat werken wel iets voor mij was

Reageer
gravatar

Ma “Nelly” liet de Amsterdamse politiek te veel verflodderen, daarom is ze inmiddels vervangen door een bejaarde heer die luistert naar de naam Pitt.