KNMI: ‘Laat de weersgesteldheid bepalen welk seizoen het is’

'We geven de seizoenen weer terug aan de mensen'

‘De huidige starre, seizoensindeling druist lijnrecht tegen de meteorologische werkelijkheid in’, schrijft het KNMI in een vandaag verschenen rapport. Het meteorologisch instituut pleit daarom voor de invoering van flexseizoenen, waarbij het jaargetijde van dag tot dag, zo nodig zelfs van uur tot uur kan worden aangepast aan het weerbeeld.

‘We hebben dit jaar weer kunnen zie hoe die ouderwetse indeling weer tekortschiet’, zegt onderzoeker Peter de Koning, die meewerkte aan het rapport. ‘De periode die volgens de Gregoriaanse kalender als ‘zomer’ werd betiteld, was een eindeloze verzameling druilerige, kille regendagen, terwijl we de afgelopen drie weken juist onstuimig lenteweer, of eventueel een mooie nazomer hadden.’

‘In het nieuwe systeem bepaalt het weer welk seizoen het is en niet één of ander middeleeuws schema. Zo vallen warmere dagen zonder neerslag onder de noemer “zomer”, ongeacht de datum, en kunnen we een dag als vandaag als “herfst” classificeren, met alle voordelen van dien. Een uitdrukking als ‘een natte zomerdag’ zal dus uiteindelijk ook uit ons vocabulaire verdwijnen. Dat scheelt een hoop gezeur.’

De nieuwe indeling van de seizoenen leidt tot enthousiaste reacties. ‘Ik mag binnenkort na het journaal zeggen welk seizoen het de volgende dag wordt’, zegt een zichtbaar opgewonden weerman Peter Timofeeff. ‘Dat is toch prachtig. Stel je voor dat ik zeg: het wordt morgen zomer. Het weerbericht zal nooit meer hetzelfde zijn.’

Groenteman Henk Steenveld vindt de nieuwe seizoensindeling maar ‘een hoop gedoe’. ‘Wij groentemannen bepalen de seizoenen aan de hand van de groentekalender. Dat zal ik blijven doen.’

Aan het eind van dit jaar krijgt ieder huishouden een brochure in de bus waarin de criteria voor de nieuwe seizoenen worden uitgelegd. ‘Met de brochure in de hand kunnen de mensen zelf bepalen welk seizoen het buiten is. We geven de seizoenen weer terug aan de mensen.’

Het KNMI hoopt dat de nieuwe flexseizoenen in de zomer van 2012 operationeel zijn.


Uw reactie telt. Juist nu.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

gravatar

Namens de vereniging van bierbrouwers wil ik dit plan van harte toejuichen. Jarenlang hebben we allerlei kunstgrepen moeten verzinnen om het hele jaar Bockbier te kunnen verkopen. Omdat dit nou eenmaal bekend stond als ‘Herfstbock’ moesten wij vervolgens ook met een ‘Lentebock’, ‘Zomerbock’ en ‘Winterbock’ komen om de verkopen hoog te kunnen houden. Maar dat is nu niet meer nodig, we wachten gewoon tot er miezerig weer wordt voorspeld en vervolgens kunnen we weer zonder problemen de aloude Herfstbock aanbieden! En met het weer in Nederland is dat ongeveer 300 dagen per jaar mogelijk. Dat scheelt een hoop nieuwe labels plakken op dezelfde flesjes.

Namens de vereniging van Kleuterjuffen wil ik echter bezwaren aantekenen tegen dit plan. Ten behoeve van efficiënt onderwijs hebben wij het jaar in herkenbare kwartalen ingedeeld. Een jaar van te voren ligt al precies vast in welke week welke knutsel, welk verhaaltje, welk liedje en welk filmpje aan de beurt is. Maar het weer wil de laatste jaren niet meewerken en dat moest eens over zijn. Het is toch onbestaanbaar dat het zonnetje begin oktober schijnt, terwijl wij de kinderen een werkje met herfstbladeren willen laten plakken! Als het weer zich niet aan de afgesproken planning houdt, gaan wij stappen ondernemen!

Reageer
gravatar

Ik voorzie enkele onregelmatigheden met betrekking tot de voorjaars-, zomer- en herstvakantie.

En stel dat ik op een zomerse dag op zomervakantie ga naar een winters gebied, heb ik mijn kerstvakantie dan al verspeeld of toch nog niet?

Reageer
gravatar

Ah, ik proef hier enig onbegrip over de ingrijpendheid van deze actie: dat gaat dus óók veranderen: aangezien het niet eens meer dagkoersen zullen worden, maar meer uur-tot-uur voorspellingen, zal het hele gamma aan weermannen en -vrouwen op alle netten elkaar opvolgen en aanvullen op alle zenders.
Weer wordt een hot topic.

gravatar

Uit betrouwbare bron heb ik vernomen dat Jan Smit en consortium erg blij zijn met deze verandering. “Door de meerdere korte zomers is er altijd wel een ‘zomer voorbij’, dus meer tijd voor een feestje.” aldus Nick Schilder.
Jelle Brandt Corstius is echter minder blij: “Het voordeel van werken aan een programma als Zomergasten zijn de regelmatige werktijden, nu wordt dit een stuk onregelmatiger.”
Ik vermoed dat dit verhaal nog een staartje krijgt…

Reageer
gravatar

Mooi! In deze verwarmde tijden is het fijn dat iemand ons een hand boven het hoofd houdt als bescherming tegen de regen van nieuwe regels die ons als hagelstenen koud op het dak vallen. Zo verdwijnen onze problemen als sneeuw voor de zon. En dit was’t weer.

Reageer
gravatar

De winterstop kan dan naar believen kort of lang duren, plaatsvinden wanneer het winter is of in het winterseizoen.

En Aron Winter zou wel eens hoofdtrainer kunnen worden. Maar daar ga ik niet over. Ik beslis er alleen over.

Reageer
gravatar

Ik vrees voor behoorlijke scheefgroei. Veel mensen willen liever zogenaamd mooi weer, dus droog en zonnig. En dan groeien de aardappels niet zo goed meer.
Dan kun je als Amsterdammer wel zeggen: “Mwa, dan eet ik wel friet!”, maar zo werkt het niet!
En er moet vast wel weer een Nationale SeizoenAutoriteit opgericht worden om hoge boetes uit te delen.

Reageer
gravatar

Als je Merkel meeneemt in de beschouwing zal het wel een Europese Autoriteit met Hoge Commissaris voor Seizoensverdeling worden.
En dan maar hopen, bidden en smeken dat er geen Haagse draaikont die eer te beurt valt.

(eten Amsterdammers friet? Goh, nooit geweten: dacht altijd dat het Belgische toeristen waren – wonderlijk volkje)

gravatar

Je hebt zowaar een punt. Amsterdammers en andere Hollanders zeggen patat.
Wellicht dat mijn buurman, want van hem had ik het verhaal, zijn eigen dialect over het citaat heenlegde.

gravatar

We zijn al bij bijdrage 24 en toch nog steeds geen prof. dr. Bert Bokhoven hierover aan het woord. De zeer geleerde heer zal het wel wat druk hebben maar intussen blijft het verlossende woord wel heel erg lang uit! Ik weet echt niet wat ik hier nu van dien te vinden!

Reageer
gravatar

Mijn broer heeft last van een herfstdipje, laat hij u weten.
Hoewel hij naar aanleiding van dit bericht dat niet zeker meer weet, en daar wordt hij wat neerslachtig van.
Jammer; want meestal is hij het zonnetje in huis, maar hij weet niet precies of dat nu nog wel is toegestaan.

gravatar

Eewhh; hoe zit het dan met die seizoensabonnementen? Gaat dat dan ook van dag tot dag? Moet je op een off day dan een kaartje kopen? Toeslag betalen? En wat als het weer op de dag omslaat? Gratis 1e klas reizen ter compensatie?
Of gaat men een 4-seizoenskaart uitvinden?

Is nu het hek van de dam, de beer los en de kermis koud, omdat men nieuwe seizoenen gaat introduceren om de kaartverkoop te stimuleren? Uitverkoopseizoen, koopzondagseizoen: verzin ze maar.

Vragen vragen: zoveel mensen zoveel seizoenen: dit is vragen om oponthoud en vertraging, voorspel ik u.

Enne; hangt dit samen met de klimaatoplossing van Merkel? Toch wel graag weten voordat wij met torenhoge uit de hand gelopen weerschulden én slecht weer worden opgezadeld vanwege landen die het mooie weer claimen en misbruiken voor eigen doeleinden.

Reageer
gravatar

Afschaffing van de winter is mij een lief ding waard! Kunnen we niet gewoon Friesland opofferen en daarvoor in ruil een dag of 300 per jaar zomer krijgen? Twee maanden lente erbij, twee dagen herfst en het jaar is klaar, zou ik zeggen.

Reageer
gravatar

Ben ik helemaal mee eens; gewoon de winter afschaffen ! Lente = feb. t/m mei, zomer = juni t/m sep. en herfst = okt. t/m jan.. Doen we !
Overigens heeft een vergelijkbaar voorstel van mij het nooit gehaald: de maandag afschaffen en aan het eind van de week twee vrijdagen. Velen hebben een hekel aan de maandag en worden blij van de vrijdag, dus waarom niet zo oplossen ?

gravatar

De winter afschaffen is onaanvaardbaar voor liefhebbers van de elfstedentocht. Om het iedereen naar de zin te maken – jawel, polderen maar – zouden we de winter kunnen inplannen op een schrikkeldag.

gravatar

Henk, je NAAM doet vermoeden dat je die vuige gewoonte te willen polderen NIET wenst te hanteren. In dit kader wens ik absoluut op geen enkele manier tegemoet te komen aan die knattergakke idioten die willen ‘Elfstederen’. Winter is volstrekt onaanvaardbaar en dient te worden uitgezet naar (bijv.) Angola. Allen die toch willen winteren, doen dat dan maar lekker bij de Chinezen in Angola. Ik heb daar helemaal NIKS mee!

gravatar

Bøs Showfør, op een schrikkeldag één keer in de 4 jaar polderen ten aanzien van de winter kan ik nog aanvaarden, maar dat is wel gelijk het uiterste. Voordat de vorst invalt, is de winter immers weer voorbij. Tegemoetkomend noem ik dat polderen. U weet natuurlijk wel beter…

gravatar

Er zijn ook al vergevorderde plannen voor “Seasons on demand”. Dit plan wordt ontwikkeld door de joined venture van het KNMI en de chinese firma “Pfjou Lang Heet”. Iedereen zijn eigen seizoen op zijn eigen tijdstip en plek. De eerste trial voor Nederland komt uit in Juni 2015. West-Terschelling zal hiervoor dan tijdelijk gesloten worden.

Reageer
gravatar

De pizzeria’s in Nederland krijgen een moeilijke taak, hoe ziet een pizza quatro Stagioni er in het nieuwe seizoenensysteem uit? Bestaat er nog wel uniformiteit in de pizza of is deze overgeleverd aan willekeurige invulling van de pizzabakker, of moet de groentekalender van de groenteboeren gevolgd worden?
Aan de andere kant zal het werk van Vivaldi beter passen bij onze beleving van de 4 jaargetijden, wat een mogelijke impuls kan geven aan de kwaliteitsbeleving van de gehele klassieke muziek.

Reageer
gravatar

Sommigen houden toch al zeer weinig rekening de authenticiteit van bepaalde pizza’s. Neem nu bijvoorbeeld de pizza Margarita, ooit bedacht voor het bezoek van Koningin Margherita (echtgenote van Umberto I) aan Napels. Deze hoort in de kleuren van de Italiaanse vlag te zijn: rood (tomaten), wit (mozzarela) en groen (basilicum).

Waaraan de verschoten kleuren die ik in diepvriespizza’s uit de supermarkt aantref doen denken, wil ik liever niet hier beschrijven.

gravatar

Mede daarom is het raadzaam voortaan ipv een pizza die verwijst naar vier jaargetijden, pizze te bestellen met vier (verschillende) kazen.
Is het toeval, dat de pizza Margherita de goedkoopste pizza is en vernoemd naar een zekere dame van zekere komaf?

gravatar

Er mag ook wel eens iets gedaan worden aan het begrip ‘verjaardagen’. Soms voel je je gewoon ouder, soms jonger.

Om leeftijd te bepalen aan de hand van het aantal rondjes die onze aarde om de zon draait is een eeuwenoud, achterhaald idee.

Reageer
gravatar

“‘Met de brochure in de hand kunnen de mensen zelf bepalen welk seizoen het buiten is. We geven de seizoenen weer terug aan de mensen.’”

Prachtige paradox!

Reageer
gravatar

Het lijkt me goed om die zomerdagen dan ook met 19% btw te belasten om het rendement te vergroten. Als we de herfstdagen onder het lage tarief laten vallen, komen we de mensen ook financieel tegemoet.

Reageer
gravatar

Betekent dat ook dat de klok dan steeds weer heen en weer gezet moet worden van winter- naar zomertijd en vice versa?

Reageer
gravatar

Lijkt me hoogst wenselijk dat ook de tijd aan de mensen wordt teruggegeven: kies zelf of het voor jou zomer- of wintertijd is. Of welke andere tijdzone dan ook. Wie weet welke minder-/meerderheid anders met mijn klok aan de haal gaat in het flexseizoensysteem.

gravatar

Gezien het Europeesrechtelijke principe van vrije mededinging, mag het KNMI niet het alleenrecht tot seizoenskwalificatie hebben. Meteo Ubachsberg-Craubeek (Lb.) moet de mitsdien zomer kunnen afkondigen, terwijl Weerbureau Woudsend-Haven (Frl)dat zelfde moment strenge winter met zicht op de Elstedentocht mag annonceren.
Dat scheelt een hoop last-minutegedoe voor spijtoptantenvakanties.

Reageer
gravatar

En komt er wel een zomer in 2012 of krijgen we dan alleen een verzameling winter- en herfstdagen met af en toe een lentedag ?
Volgens mij ziet het KNMI dit al aankomen en dekken ze zich vast in !
Als dat zo is overweeg ik toch sterk mijn lidmaatschap van het KNMI op te zeggen.

Reageer
gravatar

Ik houd mijn mening voor mij tot ik heb gehoord van prof.dr.ir. B. Bokhoven, meteorologisch en theologisch statisticus.
In deze verwarrende tijden hebben wij behoefte aan deskundige en sterke leiders, nietwaar?

Reageer
gravatar

Inderdaad, ik wacht ook met smart want alleen prof. dr. Bert Bokhoven kan hier een helder en duidelijk betoog over neerzetten zodat wij gelijk weten waar we aan toe zijn met ONZE seizoenen!!

gravatar

Voor dit soort dingen heb je duidelijk een data-analist nodig.
Laat de Speld! nu een uitstekende niet verouderende Data-Anal-ist in huis hebben.

Ik maak me veel meer druk over wat Bert B. en data-anal-isten uit bil-thoven te zeggen hebben over het naderende einde der werkelijkheid als je doemdenkers over de vierde grote ronde van de Maya’s enige vorm van aandacht schenkt.

Dat is dan 28-10-2011, en dat is dus morgen.

Waar zijn de Speld! astrologen met die situatie ?
Morgen einde van de wereld en de nationale Speld! dag is wederom onbekend.
Kan dus prima morgen (vrijdag) zijn.

Vraag aan de Speld! redactie:

Hoe viert U de ondergang van de wereld ?
(vrij naar man bijt hondt)

gravatar

Ontzettend goed idee. De laatste zin is echter wat verwarrend.

Reageer
gravatar

Wat is aan de laatste zin verwarend?
Dit betekent als het op 1 januari een mooi dag is zonder regen of sneeuw.
Valt de dag onder een zomer dag dus zomer 2012 😉

gravatar

“in de zomer van 2012” Het KNMI bedoelt dan waarschijnlijk dat ze de winter en het voorjaar nog niet op deze wijze willen administreren. Dat is nog best verwarrend, want zo houd je alleen maar zomer en herfstdagen over in 2012…

gravatar

Het biedt inderdaad de mogelijkheid om in oktober een weekje zomervakantie te nemen. In plaats van dat het een deprimerende herfstvakantie wordt. Het woord alleen al, herfstvakantie!

Reageer