Blauwgroen uniform moet onduidelijkheid politiemissie weerspiegelen

Frans Molenaar tekent voor het nieuwe trainingspak

Het nieuwe blauwgroene uniform, ontworpen door Frans Molenaar, is een stijlvol compromis tussen gevechtskleding en een politietenue.

Volgens het ministerie van Defensie moet het nieuwe uniform de ambiguïteit van de Nederlandse missie in Kunduz beter tot uiting brengen. De huidige politieuniformen maken de troepen in Afghanistan kwetsbaar, waardoor de Taliban in één oogopslag kan zien dat hun tegenstander niet is gekomen om oorlog te voeren maar om een trainingsmissie uit te voeren.

Molenaar had het allerminst makkelijk met het ontwerp, dat moest aan de strikte eisen van CDA, VVD, D66 en GroenLinks. Zo luidde de briefing: “Het huidige blauwe uniform staat voor een duidelijkheid die niet past bij deze trainingsmissie en de Nederlandse traditie. Het nieuwe ontwerp moet een weerspiegeling zijn van de onduidelijke bevelstructuur die we aanvankelijk voor ogen hadden. Met het nieuwe trainingspak geven we ook een belangrijk signaal richting de lokale bevolking, dat we niet precies weten wat we komen doen. Dat schept vertrouwen.”

De coalitie moest veel toezeggingen doen om ook het goedkeuren van GroenLinks te krijgen voor het nieuwe uniform. “Het huidige ontwerp voldoet aan onze wensen, maar we zullen de kledingvoorschriften kritisch blijven volgen,” aldus GL-Kamerlid Mariko Peters.

“De politiek lijkt geen enkel besef te hebben wat de praktijk van kleding ontwerpen behelst,” aldus Molenaar. Toch ziet de couturier een enorme uitdaging om het halfslachtige pacifisme en de morele superioriteit van Nederland in één trainingspak te symboliseren. “Maar ja, uiteindelijk past blauw toch beter bij de kleur van de ogen van onze jongens en het moet natuurlijk wel een echte Frans Molenaar worden.”


Uw reactie telt. Juist nu.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

gravatar

Een ode voor onze politionele instructeurs in Afghanistan:
“Soldaat in legergroen of korenbloemblauw,
Frans Molenaar houdt van jou.
Dankzij Frans ‘modieus’ naar de kloten
indien overhoopt voor je raap geschoten.
Elke agent/soldaat die gaat doet Hillen
zijn onderlipje -zó emotievol- trillen.
Bedenk; indien door bermbom omgemaaid:
door Hans & Frans in ‘t pak genaaid.
Tot slot nog de h.g. van Mark Rutte
zoals alle politici: “Cosi fan tutte”
Mode in de oorlog, oorlog in de mode.

Reageer
gravatar

Babyboomers staat nog helder voor ogen de blauwe overall van de Binnenlandse Strijdkrachten (BS) die zo magistraal en heldhaftig vanaf juni ’46 werden geleid door Z.K.H. Prins Bernhard; tenue blauwe overal, zwarte riem, pothelm en voor officieren nog witte leggings. In de volksmond ironisch genoemd: Blote kont, koppel en speer! En nu -de ontroering wordt mij hier te machtig- gaan onze soldaten, politieagenten en Afghaanse figuranten aan de slag in beeldig blauwe Frans Homolenaar-design-pakjes. Met van die snoeperige Franse Vreemdelingenlegioen-kolbakjes. De Nederlanders zijn herkenbaar aan de kogelvrije vesten, in een verfijnd ton-sur-ton ensemble van ademend beton-vezel van Draka.

Reageer
gravatar

In welke tijd leef jij? Dan zouden de uniformen conform ING beleid nu oranje moeten zijn met een liggende leeuw (in wit) op het borstzakje. Nadeel is dan wel dat de drager in Kunduz onmiddelijk tot schietschijf van de Taliban wordt, hetgeen nooit de bedoeling kan zijn geweest.

gravatar

Ze zijn hleemaal btoeetred!

Met zklue unfoiremn wodrt men te Afghanistan ttoaal niet serieus genoemn!

Tveens heeft nmieand van de mnaschppaen een baard(je) gekweekt! Dus zelfs de vrouwen zullen die Kunduz-gangers bssechmpien!

Wat een amateurisme!

Reageer
gravatar

Ja, leuk; typisch Frans, echt Molenaar: zo kun je tenminste met goed fatsoen op het slagveld aantreden.

Alleen die malle petjes vind ik een gemiste kans. Hier had de verbondenheid met de plaatselijke bevolking in tot uitdrukking kunnen worden gebracht: een toefje astrakan of een reepje bonte theedoek had niet misstaan.
Jammer.

Reageer
gravatar

Let wel heren/ dames,
het dragen van een kogelvrij vest geeft slechts aan dat men dus nog niet in aanraking is gekomen met enig door middel van een explosieve kracht door middel van een loop verschoten object! Derhalve is het dus een bewijs van het NIET deel hebben genomen aan gevechten onder het voorbehoud dat de conculega’s van gene zijde enig precisievuur onderricht hebben gekrgen!

Reageer
gravatar

Lieve Frans Molenaar,

Bent u misschien kleurendoof. Blauw met groen is toch agrarisch fatsoen.

Veel warme knuffels van Paulientje met de vlechtjes
x x x x x x x x x x x x x x x x x x x x x x x x x

O ja,
Mijn vervelende broertje zegt dat het rood met groen is. Mijn pappie meent dat agrariërsfatsoen te hypercorrect is en mijn mammie oppert dat het geel en groen is. Bovendien is het niet hypercorrect, maar politiek correct, volgens mijn mammie en maatschappelijk correct volgens mijn vervelende broertje. Mijn pappie kiest er bij nader inzien voor dat licht groen en donker blauw niet bij elkaar passen
Kan iemand alstublieft de boel hier uit elkaar komen halen.

Reageer
gravatar

Om de verwarring te vergroten zou je deze agenten in spe ook op kunnen leiden tot melkboer.
Je kweekt veel meer goodwill bij de lokale bevolking als er iedere ochtend verse kamelen- of geitenmelk op de stoep staat.
Bovendien krijgt het blauw groene uniform veel meer status.

Reageer
gravatar

De burgemeester van het Mysterie van Afluisteren en Arresteren (MAA), Ivo Opstelten (Rotterdam 1944 – VVD 1969) zei desgevraagd: “Een driedelig gestreept donker kostuum met oranje strop is weliswaar representatiever voor mijn ambtenaren in het buitenland. Maar ik begrijp ook wel dat zo’n kostuum te veel contrasteert met een scherfwerend vest. Mijn huiscouturier, de heer Molenaar, is er in geslaagd om daar een goed compromis voor te vinden.”

Reageer
gravatar

Als ‘tante van’ mag ik toch hopen dat de nieuwe speelpakjes van de nieuw ontdekte en biovriendelijke melkstoffen gemaakt worden?

Reageer
gravatar

Ik vind die kogelvrije vesten wel een pure vorm van provocatie hoor. En dan vreemd vinden dat die Talibaan er op gaat schieten. Nee, ik had wel een beter idee van Frans Molenaar verwacht. Iets meer allochtone uitstraling, met meer tulband en baardhaar,…

Reageer
gravatar

Voordeel is dat het ontwerp volgend jaar ook bij C&A te verkrijgen is.

Reageer