KNMI: Tsunami na aardbeving blijft uit

Gebrek aan zee redding voor Nijmegen

Het KNMI heeft de tsunami-waarschuwing voor het grensgebied met Duitsland ingetrokken. Na de aardbeving met een kracht van 4,6 op de schaal van Richter die kort geleden Oost-Nederland en delen van Duitsland trof werd gisteren een tsunami-code oranje afgegeven.

Woordvoerder Frans van Slag: “Naar nu blijkt heeft deze relatief zware aardbeving toch geen direct gevaar opgeleverd voor een tsunami. Dit is met name debet aan het feit dat in het getroffen gebied geen zeeën of oceanen zijn”.

De waarschuwing leidde gisteravond tot paniek in de regio. Enkele duizenden inwoners van Nijmegen verzamelden zich op de heuvels rondom de stad uit angst voor een vernietigende vloedgolf. Naar nu blijkt dus onterecht, gezien het feit dat de dichtstbijzijnde grote watermassa op 150 kilometer afstand ligt.

Het KNMI ligt al langer onder vuur vanwege onterecht afgegeven weeralarmen, maar weerspreekt beschuldigingen van paniekzaaierij. “Dit is een uitzonderlijke situatie en dan kun je maar beter het zekere voor het onzekere nemen.” aldus van Slag, “daarbij zijn we het gezeur over de slechte zomer en de regen ook wel een keer zat. Een meteoroloog wil ook wel eens een verzetje”.


Uw reactie telt. Juist nu.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

gravatar

Bah zonde nou ik zei nog zo..
ga nu niet die lieve brave lieve
langharige brave lieve kijkbuis of LCD-scherm kijkende kinderen traumatiseren met cultuur ondermijmerende gedachte strooigoed..

Sinterniekolaat bestaat basta..

De plaatsvervangende paashaas is een complexe poging om een archaïsch begrip voor kwetsbaarheid, vruchtbaarheid, fluffie, knuffie .. iets in die richting te converteren naar iets meer eetbaars.. een biefstuk met spiegelei.

voor meer vruchtbaarheid en de kwetsbaarheid van de carnivoren onder ons.. toch een uitstervend soort, lijkt me..

Reageer
gravatar

Geen tsunami?
Ik was die dag aan het strand te Scheveningen, en gedurende de hele dag werd de kust geteisterd door mini-tsunami’s. Het KNMI had dus wel degelijk gelijk, enkel de lokatie was een misrekening.

Reageer
gravatar

Geen zeeën daar? Waarom ligt er dan een Zeeland net aan onze kant van de grens, bij Millingen?

Die tsunamiwaarschuwing was compleet terecht.

Reageer
gravatar

Lieve Tante Paulien,

Imanust is een omgekeerde vloedgolf. Zo een die niet overspoelt, maar onderspoelt.

Heel veel lekker knuffels van Paulientje met de vlechtjes
x x x x x x x x x x x x x x x x x x x x

O ja,
Mijn vervelende broertje zegt dat Imanust helemaal niet bestaat. Het is gewoon die stomme Marg00tje, zegt hij.

gravatar

Lieve Paulientje.

Je vervelende broertje heeft vandaag helemaal gelijk. Hoop voor jou dat je niet geschokt bent.

Groetjes stomme Marg00tje

gravatar

WAARSCHUWING
Het onderstaande bericht is wegens het schokkende karakter niet geschikt voor kinderen beneden de leeftijd van zeven jaar, alsmede goedgelovige abonnees.

Moordnilap, Ik begrijp de grap niet.
Sinterklaas bestaat evenmin als de kerstman, de paashaas, de boskabouter en het PVV-lid.

Reageer
gravatar

Is Paulus de boskabouter dan wel echt? Nou, dat geloof ik dus weer niet. De rest wel natuurlijk. En ik heb helemaal geen ome Henk.

gravatar

Geachte Speldredacteuren,

Ik vind het volkomen smakeloos dat u grapjes maakt van zoiets ernstigs als een tsunami. Het erge is, dat u tegenwoordig helaas ook niet de enige bent. De naam tsunami wordt te pas en te onpas gebruikt bij iedere gebeurtenis die zonodig aandacht moet krijgen. Eerst Azië/Indonesië, dan Japan en nu Nijmegen. Laten we liever met onze gevoelens en medeleven bij de vreselijke catastrofe der moslims blijven. Als u zo nodig grapjes wilt maken, beweer dan bijvoorbeeld dat sinterklaas niet bestaat.

Reageer
gravatar

“Laten we liever met onze gevoelens en medeleven bij de vreselijke catastrofe der moslims blijven”

Dan heb ik toch wel schokkend nieuws voor u; die Tsunami van moslims bestaat niet!

Het was een hersenspinsel van een doorgedraaide ex-VVD’er die geen zin had om te werken voor zijn centen!

Dus besloot hij een truc te flikken, zodat hij voor een ‘gezellige raison’ een stoeltje warm houdt in de Tweede Kamer te DH!

gravatar

Ik weet het niet, hoor. Die tsunami is misschien ondergronds onderweg, kon de weg niet meteen vinden, en kan elk moment de kop opsteken. Ik hou toch voor de zekerheid mijn snorkeltje nog even in.

Reageer
gravatar

Nou, ik heb nog melding gemaakt van een tsunami maar dat werd ontzettend overstemd door een golf van berichten op de TV dat er sprake zou zijn van een aardbeving – daar ben ik nu nog niet helemaal van overtuigt.

Reageer
gravatar

En natuurlijk weer niets over de Ooijpolder bij Nijmegen die regelmatig onderloopt. Zo zien we maar weer dat de linksegrachtengolderdesignerbrillendragendeKNMIintellectuelen selectief het weer verklaren. Gelukkig worden ze goed in de gaten gehouden!!!

Reageer
gravatar

…golder…, wat is dat voor kolder?

gravatar

Het is weer het oude liedje, een formele tsunami bleef uit, maar de materiële en vooral morele schade die door deze aardbeving werd veroorzaakt bleef buiten beeld. Geacht Forum, hoevele vijvers werden door deze beving niet uit hun bekkens geslingerd en hoeveel koikarpers kwamen daardoor niet op het droge te liggen. Hoeveel opbouw- en ingegraven zwembaden sloegen niet lek in het rampgebied? In hoeveel huisgezinnen moesten nadien niet goudvissen uit hun kapotgevallen kommen worden gered en in waterreservoirs van WC’s worden gehuisvest. Bij hoeveel ouderen stortte hete koffie of thee niet over de rand van het kopje, hoeveel koekjes en kaakjes hoefden niet meer gesopt te worden? Hoeveel rollators gingen niet zelfstandig aan de haal? Dáár hoorden wij niets over, alleen wat trivia over rivieren die niet meeschokten maar waterpas bleven en over de Noordzee die al die tijd maar passief 150 km. verwijderd bleef. Speld, ook u geeft selectief nieuws: net als KNMI, ANWB en Wehkamp.

Reageer
gravatar

Wees maar blij dat Nederland zo goed tegen het water beschermd is. Hier in Zwitserland probeert men ook wel wat te prutsen, zodat beekjes en rivieren hoogstens eens per 50-100 jaar overstromen. Wat niet wegneemt dat Zwitserland momenteel overspoeld wordt door een tsunami… van fascistische verkiezingsaffiches. Niet nat, wel erg.

Reageer
gravatar

Ik woon in het rampgebied en zal voor de zekerheid toch maar mijn rolstoel laten ombouwen tot amfibie voer-/vaartuig.

Reageer
gravatar

Ik was laatst in Nijmegen en zag daar een zee aan voetgangers. Het leek wel een tsunami! Het was dat ze allemaal volkomen uit de maat liepen, anders hadden we misschien toen al een aardbeving gehad.
Misschien hebben ze toch de grond instabiel gemaakt met al hun gewandel, met de huidige aardbeving als gevolg.

Reageer
gravatar

Een tsunami kan zelfs ontstaan met een betrekkelijk geringe hoeveelheid water. Daarom gaan we de rivierdijken verhogen en dat is niet genoeg; ook alle sloten, vennen en meren moeten van hoge dijken worden voorzien.

We spreken al jaren over het gevaar van een storm in een glas water. Velen van u zullen daar luchtig mee omgaan en sommigen nemen het zelfs niet letterlijk. Maar een kleine proef zal u overtuigen van het gevaar.

U vult een glas naar keuze met kraanwater. Spa blauw mag ook. Het glas zet u op een van de hoeken van uw keukentafel. Vervolgens slaat u zo hard mogelijk met uw vuist op het midden van die tafel. (Voor een beter effect maakt u gebruik van een moker.) Let op wat er met het glas water gebeurt! Q.e.d.

Reageer
gravatar

Helaas geen glas in huis (gehele collectie is verloren gegaan tijdens de voorlaatste aardbeving). Misschien kunt u de resultaten van deze proef even publiek maken?

gravatar

En vergeet de Niers niet. Dit kleine riviertje stroomt op nog geen kilometer afstand van het epicentrum, en mondt juist in de buurt van de dichtbevolkte gemeente Gennep in de Maas. Me dunkt dat we hier aan een ramp ontsnapt zijn, vergelijkbaar met de overstromingen van 1991/2.

Reageer
gravatar

Toevallig woon ik op een eiland waar orkanen en aardbevingen de normaalste zaak van de wereld zijn (aardbevingen zijn hier een dagelijks terugkerend fenomeen) en ik moet zeggen: Dit stukje raakt behalve kant ook nog eens wal. Well done!

Reageer
gravatar

Zoals een enkele lezer en de KNMI bekend is, ligt Nijmegen aan de Waal, de grootste uitloper van de Rijn. Deze rivier heeft in het verleden bewezen wel degelijk haar kades te buiten te kunnen gaan met een tsunami van rivierwater.

Reageer
gravatar

De KNMI heeft onlangs besloten om de inhoud van de Rijn (en dus ook de Waal) niet langer ‘water’ te noemen, maar ‘vaarasfalt’. De term ‘water’ mag tegenwoordig alleen gebruikt worden voor gebieden die niet primair voor commerciele scheepvaart bedoeld zijn.

gravatar

Pater Poppel, wij noemen de Maas en de Waal al jaren vaarwegen. Dat is afgeleid van de gebruikelijk roep naar de schipper als zijn vaartuig is geladen: “Vaar weg!” Het komt een enkele keer voor dat bij een met bitumen geladen schip wordt geroepen: “Asfalt weg!” of “Vaar asfalt!” Maar dat is niet gebruikelijk.

gravatar

Weer een misser van het KNMI, ze begrijpen er ook echt niets van.
Een aardbeving komt van beneden en dus de tsunami van boven: hevige slagregens dus.
En die hebben we gehad.

Werden wij gewaarschuwd? Welnee, men zat weer te pluisjes uit de navel te staren bij gebrek aan een kristallen bol.

Privatiseren die hap: degene met het meeste mooie weer krijgt de aanbesteding.

Reageer