Peters (GL): ”Belangenverstrengeling heel normaal in Afghanistan”

'Goed en fout zijn cultureel bepaald'

Gemeten aan de in Afghanistan heersende normen, heeft Groen Links-kamerlid Mariko Peters niets fout gedaan, zegt de politica in een interview. “Belangenverstrengeling is nou eenmaal heel normaal daar. Ik was destijds gewoon geïntegreerd.”

“Normen en waarden verschillen per cultuur”, aldus de omstreden politica. “Het is vreselijk bekrompen en daarnaast ronduit koloniaal om een Nederlands beeld van belangenverstrengeling aan alle mogelijke gebeurtenissen op te dringen. In Afghanistan sta je juist in hoog aanzien als je subsidies uitkeert aan naasten. Ze hebben daar gewoon erg weinig geld, en het is een teken van loyaliteit aan familie en onderwerping aan de al dan niet toekomstige partner. Ik vind het buitengewoon imperialistisch om zulke goede gewoontes vanuit een zogenaamd objectief geclaimde werkelijkheid te bekritiseren. Daarnaast is het een levensgevaarlijk land, dus aanpassen is een overlevingsstrategie.”

Ook de vermeende kinderontvoering is volgens Peters een kwestie van ‘alles zien door de vervormende lens van West-Europese dogma’s’. “Wat in Nederland kinderontvoering heet is ergens anders heel normaal. In Soedan bijvoorbeeld heet dat ‘Kukopa kwa Julikana’, ofwel ‘lenen voor onbepaalde tijd’. Een prachtig begrip, dat mensen in Nederland met hun beperkte blik niet goed kunnen vatten.”

Dat het wellicht niet handig was wil Peters nog wel toegeven, maar ze vindt het volledig terecht dat er geen politieke gevolgen aan de gebeurtenis zijn verbonden. ‘“Elke cultuur kent zijn eigen gedoogbeleid, wie zijn wij Nederlanders om daar kritiek op te hebben? Je kunt niet functioneren in een tribale samenleving als je niet zelf tribaal kunt denken’ ”


Uw reactie telt. Juist nu.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

gravatar

En toch klopt er iets niet in deze uitspraak, als Nederlanders verlangen dat import zich naar onze normen en waarden voegt, is het hek van de dam en vindt GL ineens iets heel anders…

Reageer
gravatar

@outsider >#11,

Blijf u vooral de outsider? Zeker op het gebied van de liefde!

“Hoe objectief is die verdediging dan nog als die hormonaal beïnvloed is?”

Of een mening/verdediging/handelswijze objectief of niet is, dat is louter een subjectieve oordeel…

Reageer
gravatar

Toch leuk, zo’n gratis psycho-analyse op basis van één ironische bijdrage. U en ik zitten qua interpretatie van humor toch wel erg ver uiteen. Maar het siert u dat u zich zo rücksichtlos in de strijd werpt voor uw ex: Mariko Peters. Ze moet daar toch een warm gevoel van krijgen onder die Kandinsky-hoed. U vecht voor haar eer, maar misschien wil zij hem nog wel even houden. Pingt u haar eerst even?

gravatar

Tuttut heren toch. Grote woorden voor een kleine zaak.
Richt u toch liever op het grote: nu weer een ziekenhuisdirecteur die met miljoenen gaat lopen – als men het over moraal heeft en immoreel gedrag ….

….. moeten we vaststellen dat die ziekenhuisdirecteur in ieder geval niet overloopt van liefde, anders dan voor geld.

gravatar

Nou Jeettje, wat denk je dan van de Speld. Terwijl wij ons in het zweet werken en de hersenen pijnigen om hier gratis en voor niks het blad te vullen met verstandige en zingevende bijdragen, gaat de directie toch mooi met de winst strijken. Daar hoor ik jou niet over.

gravatar

Tja, ik heb hier lang over na moeten denken, maar door de afleidende foto kom ik toch niet verder dan: ‘wat een geinig accent, die vergulde fonteindingetjes aan die hoed.’

Reageer
gravatar

Van een ingewijde die onbekend wil blijven vernam ik dat parlement en ministerraad ook nog menselijke trekken vertonen. Ik doel hier niet op excessief declareergedrag en nepotisme (dat is een onderwerp apart), maar op sexuele bronst die soms als een vlam in de pan slaat. Van vele voorbeelden één: Jack de Vries had een adjudante en een buitenechtelijke relatie. Een echte vent had gekozen voor de liefde, maar Jack is CDA-er, dus hij koos voor een voortgezette carrière; zijn lief werd eerloos ontslagen. Jack figureert weer op tv in de meest onverwachte en onlogische programma’s en pulpbladen; ook slechte publiciteit is goed, zo zegt de CDA-spindoctor: Jack is terug op het CDA-podium en in het volgende CDA-VVD weer ministeriabel. Sex en politiek combineren blijkbaar goed.

Reageer
gravatar

Max L.: ofschoon summier geformuleerd kan ook deze reactie moeilijk anders dan als primair hormonaal worden uitgelegd; ik ben in mijn leven nog geen horeca-gelegenheid tegengekomen die “witte saus” serveert bij broodjes. Een double entendre? Wat bewijst dit? Het bewijst dat veel mannen bereid zijn het gedrag van deze Oosters ogende SP’ster te vergeven alleen omdat zij er beter uitziet dan -bijvoorbeeld- Erica Terpstra, die toch ook vrouw is en lang kamerlid (sic!) was. Het bewijst ook dat de politiek vaker door ‘onderbuik-gevoelens’ dan door ‘morele en ethische overwegingen van boven de navel’ wordt gedomineerd. Bunga-bunga-Berlusconi, need I say more?

gravatar

Wil mw. Peters met die twee opgestoken vingertjes een schaduwkonijntje op/uit haar hoed toveren, met als talrijk maar gekaapt nakomelingschap de rest van haar onwaarschijnlijk mooi gezwam?

Reageer
gravatar

Penz, uw bijdrage wordt gekleurd door
-literair verpakte- verdrongen sexualiteit: vooral de combinatie van “schaduwkonijntje” met “haar hoge hoed” en “talrijk nakomelingschap”, getuigt van een latent-sexuele adoratie. Uw belangstelling voor haar is eerder fysiek dan politiek.

gravatar

Niet alle leden van de TK zijn van onbesproken gedrag (ik zeg niets over die ene partij met een zeemeeuw in hun partijvlag), maar mijns inziens zijn de nuances in deze kwestie rücksichtslos verwijderd om het verhaal maar zo sensationeel mogelijk te worden afgedrukt?

Dat is juridisch apert onjuist. Een dergelijke “ex post redenering” is gebaseerd op politieke argumenten en is op geen enkele manier in de wet verankerd!

En ja, Peters is een ex van mij…Hou nog altijd een zwak voor haar!

*zucht*

Reageer
gravatar

Dat van die “ex post” redenering kan ik nog wel volgen, maar jouw verdediging van Mariko P. bewijst dat je “ex ante” al een (biologisch)zwak voor haar had. Hoe objectief is die verdediging dan nog als die hormonaal beïnvloed is? Sans rancune, je mag M.P. een lekker ding vinden (je bent daarin niet de enige vrees ik) maar om dan gelijk de barricaden op te gaan voor haar ietwat immorele gedrag … crime passionel?

gravatar

Mevrouw Peters duidt aan dat ze er twee heeft. Het laat zich alleen nog raden waarvan.

Voorts is wel heel erg opvallend filmlorrierails rond een fontein op de achtergrond gefotoshopt. Wat daarvan de bedoeling is ontgaat mij evenzeer.

Ten slotte hebben we nog de hoed, die wel erg pijnlijk in het oog springt. Maar daar is al genoeg over gespeculeerd.

Reageer
gravatar

Lieve politiek correcte naamgenote,

Ze lacht als een boerin die kiespijn heeft. Daarom denkt ik dat ze gezakt is met een twee.

Veel warme knuffels van Paulientje met de vlechtjes
x x x x x x x x x x x x x x x x x x x x x

O ja,

Mijn mammie zegt dat ze helemaal niet lijkt op Sophia Loren tijdens haar beste dagen. En mijn pappie zegt, zelfs niet tijdens haar slechtste dagen.

gravatar

Maar het is toch meer dan evident dat deze Mariko een meer dan uitstekend aangepast politica is! Allereerst haar naam: Mariko en niet Marika: in de politiek passen de vrouwen zich aan en worden mannelijker. Nomen est omen! Verder is Aghanistan niet voor niets de grootste heroine producent ter wereld. Als je daar niet even de andere kant op kunt kijken als je zelf iets ‘gedoogbaars’ doet ben je geen knip voor je neus waard. De rand van haar hoed is moeiteloos naar beneden te klappen en te gebruiken als gezichtsluier. Dus waar hebben we het over? Over een Nederlandse toppolitica waar we zuinig op dienen te zijn!

Reageer
gravatar

Volgens mijn Henk is Mariko Peters gewoon een heerlijk arrogant wijf. Een aanwinst voor onze politiek, die verder toch alleen maar uit sufferdjes en sulletjes bestaat. Alleen jammer dat ze niet van de PVV is, zegt mijn Henk.

Reageer
gravatar

Die hoed heeft deze linke volksvertegenwoordigster minstens een netto maandsalaris van een doorsnee volkse werker (m/v) gekost. Maar waarschijnlijk is dit soort frivole feestartikelen declareerbaar bij partijkas of griffie van de Tweede Kamer. Of anders als fiscale aftrekpost: beroepskosten. “Heb je wel eens linkse mensen om zien gaan met idealen, als ze eenmaal binnen waren en het zelf moesten betalen?” (Joop Visser)

Reageer
gravatar

@Bant Luttelgeest;
Dat is makkelijk te verklaren, de nieuwe liberale stromingen in Afghanistan gedogen het niet dragen van een boerka. Zo ook gedogen zijn de internationaal onbekende Gay Pride uit de voor die dag omgedoopte plaats “Gaybul”.

Ik kan mij geheel vinden in de explicatie van mevrouw Peters. Aanpassen en inburgeren is een overlevingsstrategie.

Reageer
gravatar

Mensen, mensen, mensen toch. Steeds maar weer dat opgeheven vingertje. De mond vol van inburgeren. IS er nu eens iemand ingeburgerd, past een oer-Hollandse zich aan in een ver en vreemd land, leeft en gedraagt zij zich daar als local, is het weer niet goed… Vingertje, vingertje! Wèlk vingertje?

Reageer
gravatar

Wie zegt dat Peters in Afghanistan niet netjes in boerka of Niqaab liep, een vrouw mag daar niet zonder deze bedrijfskleding op straat, beste Bant L. De foto bij het redactioneel artikel had bovendien een erg ‘Haagse’ sfeer, niet in het minst door de klapmuts op klappei Peters’ hoofd. Zoiets draagt een fatsoenlijke vrouw alleen op gelegenheden waar zoiets kán, zoals op Koninginnedag, Prinsjesdag c.q. heropening van de Staten-Generaal of bij de BBQ voorafgaand aan het recès van de Tweede Kamer. In het buitenland komen alleen Ascot en Wimbledon in aanmerking. Maar niet het Afghanistan van kiloknaller Karzai

gravatar

Een ernstige omissie, sorry. Ik vergat nog te vermelden de hoogtijdagen rond Duindigt en Het Melkhuisje, waar Tout Nederland naar toe gaat om goed gehoed gezien te worden, een gokje te wagen en champagne te drinken op buitenlandse winnaars. Ben benieuwd wanneer de eerste niqaab en djelleba uit hogere inkomensklassen worden gesignaleerd.