UEFA test scheidsrechter-rechter

‘Controlerend orgaan zal arbitrage verbeteren’

In aanloop naar het EK voetbal komend jaar in Polen en Oekraïne, voert de UEFA binnenkort een test uit met een zogenoemde scheidsrechter-rechter. Naast de al bestaande scheidsrechter, twee grensrechters, twee lijnrechters en de vierde man, krijgt het voetbalspel er dus een nieuw controlerend orgaan bij.

De scheidsrechter-rechter zal er op toezien dat de scheidsrechter zijn taken naar behoren uitvoert. In tegenstelling tot de grens- en lijnrechters zal hij wel binnen de vier lijnen werkzaam zijn. De UEFA-richtlijnen stellen dat ‘de scheidsrechter-rechter de dienstdoende scheidsrechter op de voet volgt, wat letterlijk inhoudt dat hij/zij binnen een cirkel van twee meter moet blijven van de scheidsrechter’. Bij een onrechtmatig besluit mag hij direct ingrijpen. In het ergste geval kan de scheidsrechter met rood van het veld worden gestuurd. De grens- en lijnrechters leiden de verdere speeltijd als viertal, waarbij één van de grensrechters de taken van de weggestuurde scheidsrechter overneemt. Ook hij wordt op de huid gevolgd door de scheidsrechter-rechter.

Volgens UEFA-voorzitter Michel Platini is tot de invoering van de scheidsrechter-rechter besloten na de arbitrageschandalen van het afgelopen WK in Zuid-Afrika. Zo werd een loepzuiver doelpunt van Engeland ten onrechte afgekeurd. “De scheidsrechter-rechter krijgt in een dergelijk geval het mandaat om direct in te grijpen en indien nodig de arbiter weg te sturen. Met deze maatregel denkt het arbitrageteam twee keer na voor het de fout ingaat.”

Het initiatief wordt door spelersbonden als de Nederlandse VVCS toegejuicht en ook critici als Johan Derksen verwelkomen de drastische maatregel. “Het niveau van de scheidsrechters is de laatste jaren flink gedaald. Elke derderangs malloot krijgt een fluit in z’n muil en kaarten op zak. Met de scheidsrechter-rechter krijgen deze clowns eindelijk een koekje van eigen deeg.”

Scheidsrechtersbond BSVB zit in tegenstelling tot de spelersbond en Derksen niet te wachten op de komst van de scheidsrechter-rechter. Woordvoerder en oud-grensrechter Cees Dolman: “Dat een organisatie als de UEFA met een scheidsrechter-rechter aan komt zetten, is natuurlijk een grove overtreding. De geloofwaardigheid van de scheidsrechter wordt hiermee onderuit gehaald. De UEFA zet de scheidsrechter op een schandalige manier buitenspel.”


Uw reactie telt. Juist nu.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

gravatar

Was er gisteren in die snelkookpan maar een scheidsrechter-rechter geweest! De rode kaart voor Esteban was hem dan afgepakt en ogenblikkelijk aan die onverlaat van een Nijhuis terug gegeven

Reageer
gravatar

Een goed idee, maar het gaat nog niet ver genoeg ! Wat mij betreft rent er ook een “balbegeleider” met de bal mee (zeer goede conditie vereist), om op dode spelmomenten de luchtdruk en oppervlakteslijtage van de bal te meten en zonodig tot een balwissel te besluiten.

Ook lijkt het me erg nuttig dat naast iedere speler een personal coach meeloopt om directe adviezen te geven.
De keepersbegeleiders kunnen veelal achter in het doel staan, maar als de keeper uitloopt moet de begeleider ook mee. Enfin, zo wordt het veld met ca. 50 man erop veel intensiever gebruikt.

Reageer
gravatar

“Woordvoerder en oud-grensrechter Cees Dolman: “Dat een organisatie als de UEFA met een scheidsrechter-rechter aan komt zetten, is natuurlijk een grove overtreding.”

Oh jee, straks wordt de UEFA nog van het veld gestuurd!

Reageer
gravatar

ik ben maar een vierdeklasseonderbondfluitert, dus niet erg linguistisch ingesteld, maar wel praatziek en op het veld fluitziek, doch nooit teveel, maar beter 1 keer teveel, dan 1 keer te weinig…..

Reageer
gravatar

Scheids Eric, ik herken het probleem achter uw verbaliteit. Als u wilt kunt u via mijn secretaresse een afspraak maken, mijn bank is recent opnieuw gestoffeerd, mijn nieuwe schrijfblok nog maagdelijk en de pen pas geslepen.
Intussen ‘s avonds 800 mg Paracetamol of 500 mg Ibuprofen innemen voor het slapen gaan en niet op de rug slapen.

gravatar

Als vierderangs(klasse) idioot met een fluitje ieder weekend, juig ik ieder besluit om scheidsrechterlijke dwalingen te voorkomen toe, ik heb alleen als fluitert in de vierde klasse Amsterdamse onderbond een probleem met de 2 meterregel.
Mijns inziens wordt dan, indien de scheidsrechter-rechter links binnen 2 meter van de scheidsrechter loopt, bij het naar links kijken, het zicht van de arbiter op het spel belemmerd, indien hij naar links opzij kijkt. Daar hij altijd links van de aanval moet lopen, lijkt het voor mij aannemelijk, dat de FA board, de scheidsrechter-rechter, dan ook altijd links te laten lopen van de arbiter, want in 90% van de gevallen kijkt de scheidsrechter naar echts. Het hiervoor geschrevene telt dus alleen in die 90% van de kijkgevallen van de scheidsrechter, want zoals ik reeds opperde als hij naar links kijkt om het spel te volgen loopt daar de scheidsrechter-rechter. Dat is dus in 10% van de gevallen. Indien de FA board en het besluit van Platini om een scheidsrechte-rechter aan te atellen(omdat volgens Derksen iedere derderangsmalloot een fluit hanteerd) (ik ben dus een vierderangsmalloot)neemt hij voor lief, dat 10% procent van de wedstrijd niet of slechts gedeeltelijk door de scheidsrechter volledig gevolgd kan worden. Dat kan nooit de bedoeling zijn van het aanstellen van een scheidsrechter-rechter, die binnen een cirkel van 2 meter van de arbiter loopt, dat moet dan ten alle tijden links zijn, want in de herstelde diagonaal ( zie spelregelwijzigingen Fa board 2011) kan de scheidsrechter-rechter niet anders dan links lopen, wasnt ik heb nog nooit, ik herhaal nog nooit een persoon, met een dusdanige snelheid zien reageren, als iemand met een hoofdbeweging van rechts naar links zwenkt, of andersom een snelheid zien ontwikkelen die alle natuurkrachten tart en met diezelfde snelheid om de arbiter rent naar rechts en zo de 90% regel betreedt. Mijns inziens als vierdeklasmalloot moet deze regel voor hij intreedt reeds van de baan. Ik blijf links, linkser kan bijna niet zoals een blonde man ooit zei rechtser kan bijna niet en zodoende serveren wij de scheidsrechter-rechter af via de zijlijn, bij de middenlijn

Reageer
gravatar

Gekke Gerritje (9 >>),

Dat is nog niet zo’n slecht idee. Als de hooligans van Ajax en Feyenoord elkaar in Amsterdam in de rust rond de middenstip een kwartier lang mogen afmaken, wordt de ArenA een echte arena.

Met keizer Cruijff als scheidsrechter op een erebalkon met balkijn en afhangend tafellaken en miss Emsterdem die haar hoofddoekje* toewerpt aan de enige overlevende, wordt het helemaal feest.

* Bij het ontbreken daarvan kan ook een zakdoekje worden gebruikt.

Reageer
gravatar

Beste Paulus, bedoel jij met balkijn mogelijk baldakijn en met afhangend tafellaken een grote vlag met keizerlijk wapen die gedrapeerd wordt over de rand van een keizerlijk balkon.

Of wil jij mijn voetbalheld Hendrik Johannes Cruijff (Amsterdam, 25 april 1947 – waarschijnlijk Barcelona, nog onbekend) in de zeik zetten? Pas op hoor!

gravatar

Nu ook voor scheidsrechters:
“When you walk through a storm
Hold your head up high
And don’t be afraid of the dark

At the end of the storm
Is a golden sky
And the sweet silver song of the lark

Walk on through the wind
Walk on through the rain
Though your dreams be tossed and blown

Walk on walk on with hope in your heart
And you’ll never walk alone
You’ll never walk

You’ll never walk
You’ll never walk alone.”

Reageer
gravatar

Nou eh, je moet het zo bekijke: Ik ben nog voordat ik feitelijk als commissaris bij Ajax benoemd ben eigenlijk direct afgetreden omdat ik volgens hun ook een soort toezichthouder van de raad van commissarissen wilde worden dus. Logisch he?

gravatar

Wordt de scheids ook bij de zgn scheidsschwalbe, fluiten wanneer er niets aan de hand is, direct van het veld gestuurd? Overigens, verwar de scheidsschwalbe niet met de schijtschwalbe, een slecht uitgevoerde schwalbe.

Reageer
gravatar

Ik stel voor de sharia in te voeren bij het voetbal. Het geweld zal direct stoppen als bijvoorbeeld de oog-om-oog-tand-om-tand-regel wordt toegepast.

Daarbij heeft iedere speler die woest onderuit is geschoffeld of een elleboog in zijn smoel kreeg, het recht om dat de dader terug te doen. Het zal ook het vermaak verhogen, omdat Henk en Ingrid dol zijn op strafexecuties

Reageer
gravatar

Tijdens de rust een willekeurige steniging op de middenstip. Als we John de Mol dit laten regisseren kan sharia best sexy & show waardig worden.
Denk alleen al aan al die gretige hooligans die niet meer hoeven te wachten tot na de wedstrijd om een peleton ME’ers te kunnen bekogelen. Een idee met potentie.

gravatar

Mijn broer wordt hier verkeerd geciteerd. Ik eis daarom een openbare correctie. Hij heeft voorgesteld om de hele scheidsrechterij om te gooien. Geef iedere speler een eigen scheidsrechter, bijvoorbeeld van de tegenpartij. Dan zal geen overtreding meer ongezien blijven. O ja, hij wil Femke Halsema nog steeds eens flink… (verwijderd door de redactie)

Reageer
gravatar

Namens de Russische, Oekraïense en Tsjetsjeense maffia juich ik dit besluit van de KNVB toe. Meer rechters om het veld geeft meer mogelijkheden van omkoping, waarmee de omkopingsmarkt hopelijk een beetje rechtgetrokken wordt. Momenteel is dit nog een volledige aanbodmarkt, wat zich vertaalt in absurd hoge prijzen die voor een omkoping gevraagd worden. Zelfs een simpele wedstrijd in de tweede klasse van het Belgische voetbal (en zeg nou eerlijk, wat zijn die helemaal waard?) kost al snel een paar miljoen om te fiksen. En daar is onze bedrijfstak dan dus de dupe van.

Reageer
gravatar

We kunnen lang of kort over de aanwas aan “lopende” rechters ouwenelen, maar op de foto wordt exact weergegeven wat de kern des poedels is: numerieke overmacht van bij-schnabbelend overheidspersoneel. Drie Vitesse-sympathisanten mangelen hier schriftelijk een huur- Brazilo van de tegenpartij:want “Wie schrijft, die blijft” op het veld. Geen protest gehoord!Projectje van Rutte om overtollige ambtenaren te lozen? Wat mij betreft zouden er veel meer “rijdende” rechters op de openbare weg moeten komen om gefrustreerde bumperklevers, door-rood-rijders, Formule 1-coureurs en alle zuiplappen standrechtelijk van de weg te halen, met 2x geel = rood.

Reageer
gravatar

Als de UEFA maar niet zo conservatief is om geen electronische hulpmiddelen toe te staan om de scheidsrechter-rechter te controleren. Voor je het weet stuurt hij een scheidsrechter van het veld terwijl hij toch zelf buiten de 2 meter cirkel stond.

Reageer
gravatar

In het kader van de recente omkoopschandalen in de voetbalwereld moet de grensrechter-rechter ook gecontroleerd worden. Wordt dat dan de scheidsrechter-rechter-rechter? Of passen we dan het oude liberale gezegde (gehoord in een auto met VVD-ers) ‘potverdorie tomtom, ik sla niet linksaf, hoogstens 3 keer rechtsaf’ toe, en wordt dat dan de scheidslinker?

Reageer
gravatar

Sorry, maar als ik alles optel kom ik dan al op 7 “rechters”. Volgens mij maakt de heer C.S. Weeh een rekenfout. Nog 4 “rechters” erbij en ze kunnen al een elftal formeren.

Reageer
gravatar

Uitstekend idee van Michel Platini. Maar waarom dan niet meteen grensrechter-rechters en lijnrechter-rechters aangesteld? Ook daar worden geregeld gruwelijke fouten gemaakt. En deze officials hoeven niet eens binnen de lijnen te komen.
Tenslotte, om ook al deze nieuwe officials te controleren moet er een opper-rechter-rechter worden aangesteld. Deze man/vrouw kan gewoon op de tribune plaatsnemen. In de skybox, bijvoorbeeld.

Reageer