Rutte: “Redding Griekenland was in guldens, toch?”

Volgens hoogleraar macro-economie Bert Bokhoven is de ‘rekenfout’ van premier Rutte deze week volstrekt begrijpelijk. Met het einde van de euro in zicht maakt het kabinet al plannen om terug te gaan naar de gulden. De premier dacht dan ook dat het reddingsbedrag in guldens was, en heeft deze op zijn euro-guldenconverter uit 2001 ingetoetst. Vermoedelijk heeft de premier zich daarna nog 10 miljard vergist en is zo op het bedrag van 59 miljard euro uitgekomen.

Uit het onderzoek van Bokhoven blijkt overigens dat binnen het kabinet al eerder omrekeningsfouten werden gemaakt, waarbij begrotingen in guldens werden gemaakt en pas later werden omgerekend. Zo is het gereserveerde bedrag voor de JSF twee keer omgerekend zodat de kosten twee keer zo hoog uitvielen als begroot, terwijl de betrokken minister dacht dat pas de helft van het budget was besteed.


Uw reactie telt. Juist nu.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

gravatar

Toch begrijp ik het nog steeds niet goed: vaak op vakantie geweest en vroeger hield je geld over met die drachmes. Met die euro is dat minder geworden, maar zoveel tekortkomen?
Wat voor vakanties houden Jan-Kees en Markje eigenlijk?

Reageer
gravatar

Even terug naar het uitgangspunt; het tekent het jonge, joyeuse in onze jeune premier dat hij niet moeilijk doet over 60 miljard extra. Die toch terugbezuinigd moeten worden. Maar als VVD-er van huis uit weet hij dat de belangen van zijn achterban intussen al veilig gesteld zijn. Een beetje Blaricummer of Aerdenhouter heeft allang een tonnetje goud in de kluis liggen; alle miljonairs hebben een negatief inkomen, ze komen allemaal in aanmerking voor belastingteruggaaf. Het is dus wederom aan middenklassers en armoedzaaiers om straks de rekening te betalen. De bulk van de PVV-achterban moet zich nu toch eens achter de gedoogoren krabben. Maar vluchten kan niet meer, ‘k zou niet weten waarheen: alleen VVD of CDA zijn politiek verwant! En de PvdA is door vermogende doctorandussen succesvol onklaar gemaakt.

Reageer
gravatar

Recent nog met een aantal authentiek Oosterse Hollandologen gedineerd en een interessante discussie gehad over het potentieel aan halal politici in Nederland. Wie mag blijven en wie moet worden vervangen na de omslag? Men had toch wat moeite met de dubbele rol van Jan-Kees de Jager wiens ambivalente voornaam voor echte Moslims al een veeg teken is. Jan is de zwaarwichtige minister van Financien, Kees is degene die lichtvoetig uit de kast kwam. Imam Imoumni had het informeel al over: “voorover van een hoog gebouw in Rotterdam”, maar hij is dan ook een exponent van onverzoenlijke hardliners in het Westers Kalifaat. Het volgende dineetje vindt plaats in Amsterdam Hilton.

Reageer
gravatar

Uiteraard; we zullen -ná de Ramadan- een minuut stilte in acht nemen alvorens oecumenisch het brood te breken en de vis te delen. We overleggen nog over de broodnodige dranken; rabbi Job C. en imam I. zijn sterk voor thee van gedistilleerd water (óók goed voor in het strijkijzer), de bisschop prefereert sterk gedistilleerd en/of aangelengde miswijn, de dominee is geporteerd voor erg veel water bij de wijn en koopman R. heeft sterke voorkeur voor een biertje (of 3-4). Ik zelf neig naar Trappistisch leidingwater. Zoals ooit ook Herman B. Ik bedoel maar te zeggen dat Herman B. niet vergeten wordt aan tafel.

gravatar

Er wordt veelal inhoudelijk gereageerd door het geacht Speld-forum. Doorgaans wordt (te) weinig aandacht besteed aan de redactioneel toegevoegde foto’s.
Hier bijvoorbeeld werd onze ambitieuze jeune premier gefotografeerd met Euro-koning Van Rompuy, de man die hij beoogt op te volgen als diens eerste zittingstermijn is verlopen. Mark zoekt nu een runningmate, hij opteert voor de charismatische Engelse MP Cameron, bekend door zijn nauwe banden met de dagblad-maffia.

Reageer
gravatar

Van Rompuy? Dat is toch die Belg met het charisma van een leeg frietkot in een Antwerpse achterbuurt? De man waarvan niemand weet hoe hij heet, laat staan wat hij in Brussel uitvoert?

gravatar

Jeettje, compliment: uw duiding van het Illustere Duo is een trouvaille! Het brengt mij tot de variant ‘Wie niet wiet, waait weg’ of mijnwietwaaitweg zoals in Venlo e.o. vaak wordt vernomen van de zijde van Franse en Belgische afnemers. Terzake van die oude geldtelmachines slaat u de spijker op de kop: ze zijn in dezelfde ruimte opgeslagen als de electronische stemmachines, die -eveneens- vooraf bepaalde uitslagen leverden. Waarschijnlijk heeft een gefrustreerde magazijnmeester beide types apparaten verwisseld, zodat Mark en JanKees nu ook electronisch ondersteund konden sjoemelen, immers: “cijfers kunnen niet liegen, maar leugenaars met computers daarentegen wel”.

Reageer
gravatar

Beste Paulus Baan, geld tellen is slechts “arbeid” voor degenen die het moeten tellen. Degenen die het bezitten tellen niet zelf: zij laten genereus de loonafhankelijken tellen. Waar geld treft macht, is afgang immer zacht, zo ondervond ook uw broer in de jaren ’70. Hij moest alleen alle militaire en operette-uniformen tijdelijk inleveren. Maar ‘t geld mocht hij houden, nietwaar: geld dat stom is maakt kaars- en staatsrecht van wat krom is.

Reageer
gravatar

Beste ir, waarschijnlijk zonder het zelf te weten, reikt u ons hier de oplossing van deze vertelnietverder actie van het duo ietwietwaaitweg: ze hebben de oude geldtelmachines gebruikt die niet zijn aangepast op de koers van de euro.
Waarschijnlijk gevonden in de kelders van het ministerie: zo zie je maar weer dat bezuinigen helemaal niet zo simpel is als je niet op de details let!

gravatar

Mark en JanKees zijn de Nederlandse onderklassen vast aan het voorbereiden op verdere bezuinigingen bovenop de aangekondigde 18-21 miljard. Naast afbouw van ouderenthuiszorg, VMBO-onderwijs en huursubsidie wordt nu gedacht aan opgevoerde heffingen op drank (O-ho Cherso), sigaretten en ongezond diepvries-eten (alleen van eigenmerken, niet van A-labels). De paar (multi-)miljonairs in Nederland (witte: 138.000 en zwarte: 140.000) zullen zeer ruime belastingfaciliteiten worden geboden, als zij bereid zijn uit de getto’s rond Brasschaat te repatriëren. Van de JSF kunnen dan, naast de hulp aan bodemloos Griekenland, nog 78 extra proeftoestellen van de JSF worden besteld. Lockheed is dan bereid de erven Victor Baarn ruimhartig tegemoet te komen.

Reageer
gravatar

Weledelgestrenge heer Leeflang,

Is geld tellen ook werk? Ik hoop het, want dan hoef ik mijn achternaam niet te verliezen.

Broer van Victor, zonder r in de naam. Het is immers zomer. Althans volgens de kalender.

gravatar

Maar het is toch al veel langer duidelijk dat Mark eigenlijk aan de leiband van Angela Merkel ligt? Daar is het natuurlijk Mark voor en Mark na want die Duitsers willen gewoon hun mark terug, dus geen wonder dat Mark ook weer in Marken (en dus ook in guldens) gaat rekenen.

Reageer
gravatar

Tuurlijk rekende Mark in guldens, het spreewoord “Als je voor een dubbeltje geboren bent word je nooit een kwartje” indachtig.

Reageer
gravatar

Ach, Rutte weet al dat de euro de dollar achterna gaat als monopolygeld. Alleen als de euro niets, noppes, nada waard is, kan het dat 109 miljoen evenveel waard is als 50 miljoen, of 11 miljoen of 1200 miljoen. Dat wilde hij volgens mij subtiel duidelijk maken. Gooi uw euro’s echter niet weg, tenzij u een kaart heeft met “verlaat de EU zonder betalen”.

Reageer
gravatar

Dat de redding in guldens zou zijn, is de zoveelste pijnlijke misser van ‘s lands onderbaas Rotte. Het bedrag is uiteraard in drachmen, want Griekenland keert uit nood natuurlijk naar de oude munt terug. Volgens de laatste, dus huidige koers is één drachme ongeveer 0,003 euro waard. Het valt dus allemaal erg mee.

Reageer
gravatar

Het taalniveau van de elite is toch echt niet meer wat het geweest is. Mevrouw Paulien, ik weet dat jij – net zoals jouw collegae – totaal geobsedeerd bent van bonussen en jij jezelf het liefst uitdrukt in gewichtige woorden, zodat de meeste bankklanten niks van jou begrijpen, maar dat jij in goede doen bent, heet in onze taal nog steeds “in bonis”. Met een i van Izaak dus, maar dan in onderkast.

gravatar

Laten we nu niet de gulden middenweg verlaten. We kunnen altijd nog kunstmest als betalingsvorm inzetten. Of misschien eens lekker progressief. Een brood 2 Marokkanen, een patatje met, tweeënhalf.

Reageer
gravatar

Uiteraard ben ik altijd bereid mijn expertise aan de Speld ter beschikking te stellen, maar één ding is zeker: ik laat mij beslist niet in guldens uitbetalen. Overigens loopt het genenuitwisselingsprogramma aan de universiteit van Harderwijk gesmeerd, wij hebben hierbij inmiddels ook met de Griekse methode geëxperimenteerd.

Reageer
gravatar

Nee, drachmen heetten die dingen: toen was vakantie nog goedkoop, hoewel ik betwijfel of Markje toen al groot genoeg was om alleen naar Chersonissos te mogen gaan.

gravatar

Ik hoop voor de JSF-bewindvoerders dat de bedragen die Lockheed op hun Zwitserse rekeningen heeft gestort ook twee keer omgerekend zijn

Reageer
gravatar

Ik stel voor dat we het salaris van Rutte ook alvast weer in guldens gaan uitbetalen. En dan meteen diezelfde Rutte-norm toepassen op alle tv-presentatoren, bazen van woningcorporaties en hoge ambtenaren. Volgens mij besparen we dan zoveel dat we Griekenland wel 3x kunnen redden!

Reageer
gravatar

Ja, van die mooie munten met een binnenkant van chocoladefantasie. Of kauwgom, dat mag hij zelf kiezen.

gravatar

Dat gezeur ook over details altijd! Rutte is er voor de grote lijn en De Jager is er voor het gezin, ik bedoel de guldens, ik bedoel de hardwerkende euro. Die Bokhoven is overigens werkelijk geniaal, die heeft een erg scherpe blik op van alles, die zou de Speld veel vaker moeten inzetten!!

Reageer