Griekenland mag schulden terugbetalen in feta

EU gaat akkoord met voorstel Papandreou


Uw reactie telt. Juist nu.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

gravatar

De oude link tussen Griekenland en het Verenigd Koninkrijk zou hiermee ook hersteld kunnen worden. Als de Grieken uit de € gaan zullen wellicht de Britten het £ willen verruilen voor het Pondje Kaas (gesneden in niet te dikke plakken, graag).

Reageer
gravatar

@21 Ed Boekee: U doelt hier neem ik aan op arbitrage tussen de verschillende koersen van kazen op de EU markt? Kan daarbij ook een “zuivelindex” (ZEX) op de beurs ingevoerd worden? Ik zie wel mogelijkheden om hiermee veel geld te verdienen. Als de Grieken slim zijn kunnen ze met genoemde methodes nog extra veel van hun staatsschuld aflossen.

Reageer
gravatar

Als daar maar geen problemen van komen.

Ik voorzie dat straks de een of andere onverlaat de feta zonder na te denken betitelt als “het witte goud”. En dan hebben we de poppen aan het dansen bij de Limburgse aspergetelers.

Bovendien, feta schijnt oorspronkelijk uit Denemarken te komen (heb ik onlangs vernomen via de keuringsdienst van waarde). Wie verzekert ons dat dit geen verkapte poging van de Grieken is om straks de Denen op te zadelen met hun staatsschuld?

Voorwaar, ik voorspel u een kaasoorlog van ongekende omvang.

Reageer
gravatar

Is er eigenlijk onder jullie iemand op de hoogte van de wisselkoers van Feta tegen bijvoorbeeld een pond jonge goudse kaas? ik zie prachtige mogelijkheden voor beleggers.

Reageer
gravatar

Zeg, Ed!!!! Wil jij niet onder mijn duiven schieten? Als beurs geroyeerd broodbelegger meende ik al meteen gebakken te zitten! Nu zit jij mij met jouw voorkennissenkring een beetje de kaas van het brood te snoepen.

gravatar

Het moge duidelijk zijn dat deze lariekoek niet uit onze koker is gerold. Wij zitten hier op de Olympus tamelijk heetgebakerd te overleggen, terwijl onze onderdanen denken het onderling op te kunnen lossen. Dat als wij straks met de oplossing komen, wíj weer worden uitgemaakt voor Spuit Elf.

Nee, hoor, we zullen wel weer een reddingsplan opstellen. Ik verwacht wel dat één dezer dagen enkele offers worden gebracht om Demeter te verblijden. Rest mij nog te zeggen dat de offers voortaan gewoon weer onverdoofd dienen te worden gebracht. Het wordt door de Goden niet veel langer getolereerd. Laat staan geaccepteerd als volwaardig offer.

Reageer
gravatar

Voor diegenen die geen Grieks spreken dan wel lezen, de bijdrage van Paulien vertaald door Google. Doe er je voordeel mee (?):

De dekapentalogos van FETAS

Het maakt deel uit van ons cultureel erfgoed, dat moet, in ieder legitieme manier om te beschermen en project.
Een belangrijk onderdeel van onze voeding, zoals iedereen verbruikt meer dan 10 pond per jaar, iets dat gebeurt met een andere kaas in de wereld.
Erkend door de Europese Unie als een traditionele Griekse Beschermde Oorsprongsbenaming (BOB).
De strikte toepassing van de wettelijke normen is een voorwaarde voor verdere bescherming van de Europese Unie.
Positieve vooruitzichten voor commercieel succes verzekerd uitsluitend met kwalitatief hoogwaardig product en concurrerende kosten.
Voor te bereiden en rijpt alleen om gereglementeerde geografisch gebied, het opzetten, Thracië, Macedonië, Epirus, Thessalië, het Griekse vasteland, de Peloponnesos en de prefectuur van Lesbos, van rauwe schapenmelk of mengsels met een gewicht van geitenkaas niet meer dan 30% geproduceerd uit traditionele rassen gefokt in bovengenoemd gebied en waarvan het dieet is gebaseerd op de natuurlijke flora
Rijpt gedurende ten minste 60 dagen.
De luchtvochtigheid mag niet meer bedragen dan 56%, terwijl de droge lipopariektikotita moet minstens 43% bedragen.
Verboden de vervaardiging van niet nomodetika oriodetimenis geografisch gebied van de productie.
Verbood de vervaardiging, in de daarvoor bestemde ruimte van de schapen-en geitenmelk niet geproduceerd is.
Verbood de vervaardiging van andere soorten melk, behalve de schapen en geiten.
De toevoeging van melk de kaasmakerij melk, koe, gecondenseerde melk, melkpoeder, melkeiwit en caseïnaat.
Verbood het gebruik van antibiotica, conserveermiddelen en kleurstoffen in alle fasen van het brouwen.
Verboden te verschijnen op de verpakking, voedingswaarde-informatie en ischyrimoi niet overeen met de werkelijkheid en de consumenten worden misleid.
Verboden te marktregulering, de kaas op de Griekse salade is anders dan feta.

Reageer
gravatar

Ο δεκαπεντάλογος της ΦΕΤΑΣ

Είναι κομμάτι της πολιτιστικής μας κληρονομιάς, που οφείλουμε, με κάθε θεμιτό τρόπο, να προστατεύουμε και να προβάλουμε.
Αποτελεί σημαντικό τμήμα του διαιτολογίου μας, καθώς καθένας μας καταναλώνει περισσότερα από 10 κιλά το χρόνο, κάτι που δεν συμβαίνει με κανένα άλλο τυρί στον κόσμο.
Αναγνωρίστηκε από την Ευρωπαϊκή Ένωση ως ελληνικό παραδοσιακό προϊόν Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης (Π.Ο.Π.).
Η πιστή εφαρμογή των νομοθετημένων προδιαγραφών της αποτελεί προϋπόθεση για τη συνέχιση της προστασίας της από την Ευρωπαϊκή Ένωση.
Θετικές προοπτικές για την εμπορική της επιτυχία διασφαλίζονται μόνο με υψηλή ποιότητα προϊόντας και ανταγωνιστικό κόστος.
Παρασκευάζεται και ωριμάζει αποκλειστικά και μόνο σε νομοθετικά οριοθετημένη γεωγραφική περιοχή, που συγκροτούν, η Θράκη, η Μακεδονία, η Ήπειρος, η Θεσσαλία, η Στερεά Ελλάδα, η Πελοπόννησος και ο νομός Λέσβου, από νωπό πρόβειο γάλα ή μίγματά του με γίδινο σε αναλογία μέχρι 30%, που παράγεται από φυλές ζώων εκτρεφόμενες παραδοσιακά στην παραπάνω περιοχή και των οποίων η διατροφή βασίζεται στη φυσική χλωρίδα
Ωριμάζει για τουλάχιστον 60 ημέρες .
Η υγρασία της δεν πρέπει να υπερβαίνει το 56%, ενώ η λιποπαριεκτικότητά της επί ξηρού πρέπει να είναι τουλάχιστον 43%.
Απαγορεύεται η παρασκευή της εκτός της νομοδετικά οριοδετημένης γεωγραφικής περιοχής παραγωγής της.
Απαγορεύεται η παρασκευή της εντός της οριοθετημένης περιοχής από πρόβειο και γίδινο γάλα που δεν παράγεται σε αυτήν.
Απαγορεύεται η παρασκευή της από άλλα είδη γάλακτος, εκτός του πρόβειου και του γίδινου.
Απαγορεύεται η προσθήκη στο γάλα της τυροκόμησης , αγελαδινού γάλακτος, συμπυκνωμένου γάλακτος, σκόνης γάλακτος , πρωτεϊνών γάλακτος και καζεϊνικών αλάτων .
Απαγορεύεται η χρήση αντιβιοτικών , συντηρητικών και χρωστικών σε όλα τα στάδια της παρασκευής της.
Απαγορεύεται να αναγράφονται επί της συσκευασίας της πληροφορίες και διατροφικοί ισχυριμοί που δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα και παραπληροφορούν τους καταναλωτές .
Απαγορεύεται με αγορανομική διάταξη , το τυρί στην ελληνική χωριάτικη σαλάτα να είναι άλλο εκτός άπό ΦΕΤΑ.

Reageer
gravatar

Ik weet niet hoor, LAUS1 Over enkele eeuwen zullen onze nazaten zich wellicht iets minder gelukkig voelen met de verse aanvoer van eeuwen geleden. We lopen het risico dat het begrip ‘vers’ nog iets verder wordt opgerekt.

Reageer
gravatar

Echte feta van de geit of toch namaak van koe?? We zullen wel weer afgescheept worden met wat resten schapenfeta gemengd met koeienfeta, als Heracles in heel Griekenland nou de boel eerst weer eens ging opschonen?

Reageer
gravatar

Daar heb je het al! Jeettje DANKT dat de witte kaas die alhier te lande gemaakt wordt en op feta LIJKT dat ook werkelijk is. Feta is slechts feta, als het feta is en DUS gemaakt in Griekenland!

Reageer
gravatar

In Athene lachen ze zich helemaal gek! In Brussel hebben ze er totaal geen kaas van gegeten, wat kwaliteit is fetalijk zal de EU wel worden afgescheept met kwalijk stremsel.

Reageer
gravatar

De banken en de corrupte politici wentelen de door henzelf veroorzaakte crisis af op de armste en meest kwetsbare bevolkingsgroep. Wedden dat uiteindelijk het zwarte schaap de klos is.

btw zijn de nummertjes wegbezuinigd of zo?

Reageer
gravatar

Ik had eigenlijk gedacht dat de steun uit het westen niet in euro’s, maar in EHEC-komkommers betaald zou worden – voor de tzaziki.

Reageer