Halbe Zijlstra voor het eerst in museum

'Scheefgroei in culturele sector aanpakken'

Staatssecretaris Halbe Zijlstra van Cultuur bezocht vanochtend in alle vroegte een museum. Het ging om zijn eerste museumbezoek. Zijlstra: “Ik ben met de familie wel eens naar de Efteling en Eurodisney geweest, dat was heel leuk. Ik wilde de Nachtwacht graag toch een keer zien, voordat ik wellicht de subsidiekraan dichtdraai. Ik kan u wel zeggen: ik vond die oude plaatjes best leuk. Toch snap ik wel dat de mensen tegenwoordig liever in de Python zitten dan dat ze naar een paar oude verfstrepen kijken, dat is toch meer van deze tijd.”

De politicus benadrukt dat hij staatssecretaris van alle cultuur is. “Ik wil de scheefgroei in de culturele sector aanpakken. Het kan toch niet zo zijn dat iemand met een kaart van een paar tientjes het hele jaar alle musea kan binnenlopen, terwijl iemand anders voor één bezoekje aan de laven in Kaatsheuvel hetzelfde bedrag kwijt is? De kunstsubsidies stroomden de laatste decennia wel heel eenzijdig naar de Randstad, en dat terwijl Anton Pieck ook best een groot kunstenaar was. Als hij zichzelf kan bedruipen, waarom Rembrandt dan niet?”

Het werkbezoek aan het Rijksmuseum is het eerste in een nationale museumtour. “Volgende week ga ik naar het Frans Halsmuseum, het Oranjemuseum en het Seksmuseum, daarna staat onder andere een bezoek aan het Nederlands Politiemuseum op het programma, daar heb ik écht zin in. Na afloop van de tour bepaal ik wie de subsidie verdient. Helaas kan ik niet ieder museum hoogstpersoonlijk bezoeken. Eigenlijk hebben we gewoon te veel musea in Nederland.”

Zijlstra denkt dat er veel kapitaal vernietigd wordt met museumsubsidies. “Als liberaal wil ik de Nederlandse cultuur weer gezond maken. Een gezonde en volwassen cultuur moet zijn eigen broek kunnen ophouden. Al die musea willen alleen maar meer subsidie, subsidie, subsidie. Als ik aan die oproep gehoor zou geven, leven we binnenkort met zijn allen in één groot nationaal museum.”

De staatssecretaris benadrukt dat hij alle musea vóór werktijd bezoekt. “Als VVD’er moet ik natuurlijk wel het goede voorbeeld geven.”


Uw reactie telt. Juist nu.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

gravatar

Hoe kan een ministier die nog nooit in een museum geweest is, zich in godsnaam minister van cultuur noemen? Het is wel erg met onze regering gesteld als kennis van kunst en cultuur niet als functie eis voor een minister van cultuur naar voren komt!!!!!!

Reageer
gravatar

Het is toch niet te geloven dat deze zwakbegaafde boerenpummel minister van cultuur & onderwijs is geworden. Met name zijn oplossing: ‘de langstudeerboete’ is iets wat ik heel slecht kan verteren!
De drempel tot studeren nog even opschroeven, zodat studeren weer binnen no-time beperkt zal worden tot de elite. Een oplossing die niet zal leiden tot betere studieprestaties, maar slechts dient om het gapende gat in de portomonee van de overheid te dichten. Belachelijk dat dit idiote plan dan ook goedgekeurd is. Hopelijk kan de wet hier alsnog een stokje voor steken! Dan nog eens te bedenken dat deze idioot zelf ook 8 jaar gestudeerd heeft… Het zou pas eerlijk zijn als deze vent zelf alle boetes voor zijn rekening zou krijgen!

Reageer
gravatar

@ Atilla de Kaartjes knipper….(#61)

Allereerst respect voor uw beroep….

Maar…

Misschien kan Halbe als stagiair fungeren…

Geloof dat uw jarenlange ervaring deze man een stuk wijzer zouden maken…

Met Vriendelijke Groet….

Reageer
gravatar

@ 78
met een jij-bak kun je je er natuurlijk niet vanaf maken. Dat esoterisch navelstaarderig geklieder kan prima op eigen kosten uitgevoerd worden.
Hoe prachtige dingen zoals Defensie en Rijkswegen prive uitgevoerd kunnen worden mag u mij uitleggen.

De bijl d’rin!

Halberen die troep!

Reageer
gravatar

Welke sector leeft in Nederland niet met overheidssteun? Onderwijs, Kunsten, Gezondheidszorg, Plantsoenendienst, Ontwikkelingssamenwerking, Defensie, afvalverwerking, recreatie, toerisme. En het zichzelf op de borst kloppende bedrijfsleven, profiteert deze sector niet van collectieve gelden via de investeringsbanken, of via de faillisementen (ooit een gehoord van een failliet verklaard kunstenbedrijf? Nee, die hebben de zaken beter op orde! Betaalt de maatschappij=wij allen de rekening vooraf (=subsidie, maar wél op nacalculatie en verantwoording), of achteraf in het geval van bedrijfsfaillisementen, zoals bij de banken? En verdienen de mensen in de culttur ook van die angstaanjagende salarissen?).
En als je er dan achter komt dat ook andere sectoren, en misschien nog wel meer dan de cultuur aan het subsidie infuus liggen, mogen we dan de percentages naast elkaar leggen van wat het ons maatschappelijk kost? En is het dan nog realistisch een dergelijke bezuiniging op de cultuur door te voeren als nu wordt gepropageerd?
En door wie? Juist, door een lid van een sector die ook door overheidsgeld in stand wordt gehouden…

Helaas, bescheidenheid is een ontbrekend goed aan het worden.

Reageer
gravatar

Dat klopt, Jan. Er gaan al stemmen op om Halbe dan maar zelf in een museum op te hangen. Het folter-museum lijkt daarbij de meest voor de hand liggende plaats.

Reageer
gravatar

@73. Nee Pien, dat is een voorwaarde voor een politicus.
Als zo iemand écht verstand van zaken had, zou hij wel een normale, fatsoenlijke baan hebben om op een eerlijke manier zijn boterhammetjes te verdienen.

Bij kunst gaat het om gevoel: als je dat niet hebt, tja …

Overigens heb ik vernomen van de suppoosten dat het museum zelf nauwelijks over de schok heen is van dat bezoek.
Ze hebben het wijs moeten maken dat het om cynische performancekunst ging, anders zou het de kalk van de muren gerild hebben.

Reageer
gravatar

Dit is zo ernstig dat ik niet weet of ik moet lachen of huilen. Wat een geruststelling dat wij politici in Nederland hebben die van hun eigen portefeuille geen kaas gegeten hebben.

Een vergelijking met de python en de nachtwacht, dat is om te huilen iig. De Nachtwacht als werelderfgoed waar mensen over de hele wereld speciaal naartoe gaan als zij in Nederland zijn en dan de python… een nationale attractie wat niet bepaald wereldbekendheid geniet. Het werk van Rembrandt is een kunstvorm in de hoogste zin van het woord, het is uniek, onvervangbaar, cultureel erfgoed, vakwerk wat nu niet meer te evenaren valt. De python is een attractie, vervangbaar, veranderbaar, het kan nagebouwd worden en is dat is zeker geen kunstje, het is een ordinaire constructie van staal.

Een stevige cursus nationale kunstgeschiedenis zou misschien wel een aanrader zijn voor iemand als Zijlstra. Hoe kan deze man nou zo’n functie bekleden als hij niet weet waar hij mee van doen heeft? Iedereen mag toch ook verwachten van de minister van EZ dat hij weet hoe de marktwerking in elkaar zit? Je moet weten wat producten waard zijn, maar Zijlstra heeft totaal geen weet van de waarde van het product kunst. Zijn kennis over kunst is te vergelijken met een 4 jarige. Iemand die met grote ogen naar een attractie kijkt en denkt: ooh dat is spannend en daarna verveelt naar een schilderij kijkt omdat hij totaal geen referentiekader heeft en denkt: er gebeurd niets, wat saai. De uitspraken van Zijlstra lijken ook meer op de uitspraken van een kind, een nog ongeschoold hoopje onvolwassenheid. Van een politici verwacht je een bonk met kennis, een bestuurder, iemand met het meeste verstand van zaken over zijn/haar vakgebied. Gelukkig hebben we dan zo iemand als Zijlstra, staatssecretaris van cultuur, die voor het eerst in zijn leven zijn snuit in een museum laat zien. Heel geruststellend!

Iemand met zo’n groot gebrek aan inhoudelijke kennis zijn eigen portefeuille is schrikbarend en zorgelijk. Een aanfluiting!

Reageer
gravatar

Nog even terugkomen op 27 Andries Boelens : Ik ben benieuwd hoe het eruit ziet als het sexmuseum probeert de broek op te houden.

Reageer
gravatar

Die kunst is toch van ons allemaal? Dus als we al die oude spullen over alle Nederlandse huishoudens verdelen is de zaak opgelost. Grote werken kunnen in stukken gezaagd en verder verdeeld worden over meerdere doorzonwoningen. De lege musea bouwen we om tot parkeergarages en winkelcentra: daar heb je tenminste wat aan.
PS: die pindakaasvloer hoef ik niet.

Reageer
gravatar

Een vondst van Rechts en Wakker Nederland (in De Telegraaf van gisteren): Culturele halvering actueel en uptodate verwoord als “Halbering”. Leuk of niet? Kritiek uit eigen keuken … en dat voor zulke rechtse ballen!

Reageer
gravatar

Basistaken musea Deze subsidieregeling is bedoeld voor kleinschalige museale projecten die als doel hebben de museale basistaken te verbeteren.

Reageer
gravatar

Verontrust Burger, het is wel zaak te blijven erkennen dat het crisis is. Er zal -hoe pijnlijk ook- bezuinigd moeten worden. Het bezuinigen op overwegingen zorgt voor een enorme besparing, waardoor de 18-miljard van Rutte &Moeder kinderspel is.
Denk maar dat je je kamer moet opruimen en je verzamelingen van jaren tegen komt. De enige manier zal zijn rücksichtlos weg te gooien!

Reageer
gravatar

@64
zoveel cultuur en zo weinig bagage…

Primair reageren vanuit de onderbuik. denken dat in een museum de “waarheid” te vinden valt.

Ik adviseer een terugkeer op uw schreden. herneemt deze webzijde in zijn totaal. Laat de eerste indruk varen en laat u gaan in de achtbaan van het leven. En na grondig hernemen van de volledige materie; graag een afgewogen antwoord.

Reageer
gravatar

Mijn opa van papa’s kant heeft in het verzetsmuseum gezeten. Dat wordt mij door extreem-rechts aangerekend. Daar mag het gedogend cabaret Rutte ook wel eens aan denken.

Reageer
gravatar

Zeg Cultuurstudent, ben jij ZELF wel eens in een museum geweest? In de meeste musea mag je geeneens een hond meenemen! (Klagen dat er geen hond meer komt is dan een beetje flauw, vind je niet?!) Enneh…… iets NIEUWS in dat amsterdam? Dat kan NOOIT iets goeds zijn! (anders was het niet naar dat dorp gegaan!)

Reageer
gravatar

@63.

Ik ben als kind in het Verzetsmuseum geweest en vond het prachtig en afschrikwekkend tegelijk, maar kan me er nog heel veel details van herinneren. Dit soort dingen geven je als mens een bagage mee, waar je heel je leven wat aan zult hebben. Leg me alsjeblieft eens uit wat voor toegevoegde waarde achtbanen hebben.
Deze reactie is precies wat ik bedoel: Het Foam is geen vergane glorie, daar hangt gloednieuw werk! Weet waar je over oordeelt, als je zo snel je oordeel klaar hebt moet je misschien zelf eerst eens een museum bezoeken! Het punt is dat deze musea zonder subsidie hun deuren kunnen sluiten, omdat ze anders zulk hoog entreegeld moeten vragen dat er geen hond meer komt.
Ik zeg niet dat het een slecht idee is om wat marktwerking in te voeren in de museumwereld, maar dit zal geleidelijk aan moeten gebeuren, zodat musea (en dit geldt ook voor orkesten, theater- en dansgezelschappen etc.) de tijd hebben om aan andere bronnen van inkomsten te komen. Als Halbe radicaal de subsidiekraan helemaal dichtdraait voor een aantal musea kunnen die niet ineens hun kosten helemaal afwentelen op de bezoeker, dan worden de prijzen torenhoog.

Reageer
gravatar

@62
“gruwelen uit de tweede wereldoorlog” daar worden kinderen toch alleen maar angstig en depressief van?

En ja, als je kinderen bloot wilt stellen aan vergane glorie dingen als fotografie en en spoorwegen doe dat dan fijn op eigen kosten.

Eigentijdse artiesten als Pieck en Disney zorgen zonder subsidie ervoor dat mensen hun prenten en installaties kunnen bewonderen.

Reageer
gravatar

Ik zou alle mensen die hier zo negatief over musea schrijven eens aanraden er een te bezoeken! Want de Nachtwacht in het echt zien is heel wat anders dan de ingescande versie op je beeldscherm (@ nr. 16).
Bovendien vormen de musea ‘met oude verfstrepen’ slechts een fractie van het totale museumaanbod. Denk aan het hippe Foam in Amsterdam, het Spoorwegmuseum in Utrecht (mijn neefje vond dit zeker zo leuk als de Efteling) of het Verzetsmuseum in Overloon, dat absoluut open moet blijven om ons bewust te blijven van de gruwelen uit de Tweede Wereldoorlog. Deze musea zorgen voor een bijzondere beleving, die weliswaar anders is dan een onbekommerd dagje pretpark, maar zeker de moeite waard!

Reageer
gravatar

Beste Rocker (@56), als jarenlang kaartjesknipper bij de Efteling weet ik, dat dat een serieus vak is. Via een stage bij het dolfinarium en assistent-knipper bij het ponypark Slagharen ben ik uiteindelijk opgeklommen tot kaartjesknipper bij de Efteling.
En meneer Zijlstra mag dan wel staatssecretaris zijn, kaartjesknipper word je dus niet zomaar. Dat u dit zo in kapitalen voorstelt, stuit mij in hoge mate tegen de borst. Ik hoop dan ook, dat u dit slechts schertsend bedoeld hebt.

Reageer
gravatar

@59
Leest u nog eens goed alles door en ook de andere artikelen op deze site. Misschien kunt u uw zeer voorbarige conclusie aanpassen.

Anton Pieck is natuurlijk vele malen groter dan die simpele kladderaar uit Leiden. De eerste had tijdens zij leven al een heel pretpark vol met zijn kunst en de laatste kon op het eind nauwelijks rondkomen. Ook de wenskaartenindustrie heeft nu reeds vele malen meer aan Pieck dan aan de enkel in subsidieslurpende instellingen hangende hr. “van Rijn”.

Reageer
gravatar

Ik kan nog steeds niet geloven dat Nederland zo ver gezakt is. Rembrandt vergelijken met Anton Piek, het rijksmuseum met de Efteling?????? Ik geloof het gewoon niet….

Reageer
gravatar

Welk een doortastend ondernemerschap wordt door de staatssecretaris ten toon gespreid.

Dat enkelen die de culturele importantie van deze website niet eens op waarde weten te schatten hem nu als “dom” beschouwen doet mij weer de mondhoeken krullen.

Dat zijn voorbeeld maar snel gevolgd mogen worden door andere bewindspersonen.

(ik geloof dat op onderwijs reeds een begin gemaakt is http://www.speld.nl/2011/06/08/%E2%80%98dalende-kwaliteit-onderwijs-is-een-zegen-voor-nederland%E2%80%99/ )

Reageer
gravatar

SJEZUSSSSS…WAT IS DEZE MAN ONTZETTEND DOMMMMM!!!
MISSCHIEN MOEST HIJ MAAR KAARTJES GAAN KNIPPEN BIJ DE ENTREE VD EFTELING…KAN IE TEGEN IEDEREEN VERTELLEN HOE LEUK T DAAR IS….
IMBECIEL!!!
P.S. WANNEER KRIJGEN WE NOU EENS GELEERDEN IN DE POLITIEK…WANT IK WORD EEN BEETJE MOE VAN DEZE ONZIN….

Reageer
gravatar

De staatssecretaris van Kunst (minister in het buitenland) gaat het museum in.
De minister van Defensie gaat een ergens een potje knokken.
De minister van Sport gaat een potje korfballen.
De minister van Onderwijs gaat een dagje naar het VMBO.
De minister van Landbouw gaat een plantje kopen op de hoek.
De minister van Economische zaken gaat een dagje boemelen.
De minister van Volksgezondheid gaat bij zijn zieke oma op bezoek.
Etc.
Ja, ze zijn lekker bezig.

Reageer
gravatar

Dus deze lul zonder enige kennis van zaken die nog nooit een voet in een museum heeft gezet gaat met een half rondje musea bezoek refererend aan de Efteling bepalen waar de kraan dicht gaat..
Als je op deze manier van politiek bedrijven hebt gestemd ben je niet goed wijs.

Reageer
gravatar

Nelleke van der Krogts omroep bracht de week voor 30 mei jongsleden, de themaweek ‘Kunst is van ons allemaal’ op radio en TV.

Als finale volgde – in het ‘licht’ van staatssecretaris Halbe Zijlstra’s bezuinigingsplannen – een groot debat o.l.v. presentator Pieter-Jan Hagens, vanuit het Bijlmer Parktheater in Amsterdam. Deelnemers waren o.a. Ivo van Hove (directeur Toneelgroep Amsterdam), acteur Gijs Scholten van Aschat, Cees Langeveld (directeur Chasse Theater Breda), Antoinette Laan (cultuurwethouder Rotterdam), Mavis Carrilho (bestuurder NFPK en Holland Festival), kunsteconoom Pim van Klink en Zafer Yurdakul (directeur Podium Mozaiek). En Fokke en Sukke.

Dit debat is hier terug te kijken (video): http://tinyurl.com/kunstisvanonsallemaal

Reageer
gravatar

haha, de man is echt hilarisch, de ene geniale uistpraak na de andere… een paar pareltjes:
‘Toch snap ik wel dat de mensen tegenwoordig liever in de Python zitten dan dat ze naar een paar oude verfstrepen kijken, dat is toch meer van deze tijd’
en: ‘…dat terwijl Anton Pieck ook best een groot kunstenaar was. Als hij zichzelf kan bedruipen, waarom Rembrandt dan niet?”

oh wacht, mensen nemen hem serieus… wat bezielt hen?! Hoe kunnen mensen nou zo dom zijn om een stand-up comedian te geloven en aan te stellen als bestuurder?

Reageer
gravatar

“Halbe”, rijmt op “Schwalbe”; op de één of andere manier past dat ook erg bij elkaar. Halbe is aangesteld om ruwe overtredingen op het veld te maken; de scheidsrechter heeft vooraf beloofd consequent de andere kant uit te kijken. Als straks alle resterende cultuur in Nederland (bij elkaar) past in v/h Paleis Soestdijk, zullen VVD en CDA dat als één lot aanbieden bij Christie’s of Sotheby: lot, stock en barrel. Raden waar de opbrengst heengaat?

Reageer
gravatar

Halbe Zijlstra is weliswaar Fries en daarom nu nog slechts staatssecretaris, maar straks -na zijn succesvolle sanering van de Augiusstal der cultuur- al helemaal ministeriabel. Hij is bovendien een aanstormende jonge VVD-hond, dus zijn toekomst gaat als een speer. Commissariaten zullen hem om de oren vliegen en straks een klimbaan als CvdK in Friesland (traditioneel een VVD’er) en bij goed gedrag straks opvolger van Hans Wiegel, voorzitter van de KLOZ; dán kan hij Jan Rap en z’n maat (ook wel het Rapaille genaamd) het leven pas echt goed zuur maken met jaarlijkse commerciële tariefsverhogingen van de ziektekostenverzekeringen. Sommige mensen krijgen bij hun geboorte ook letterlijk álles mee. Dat je wél “Halbe” heet, is dan maar klein bier.

Reageer
gravatar

Ik heb vandaag overleg gehad met de Tros/Avro. Mijn contract zal gelukkig worden verlengd! Dat betekent dat we als gevolg van de bezuinigingsuitverkoop van musea nog naar alle waarschijnlijkheid enkele grote meesters ter taxatie krijgen aangeboden. Gezien het grote aanbod van hedendaagse en historische (kunst-)voorwerpen zal Christie’s niet alles aan willen nemen, dus een Spartaatje zit er vast nog wel in!

En grote meesters, dat zijn grote bedragen. Als die uit containers zijn gevist, is dat uitstekend voor de kijkcijfers! Laat dat nu hèt criterium zijn voor de programma’s van de publieke omroep…

Ja, ja, ja… Deze Nelleke is in haar nopjes!

Reageer
gravatar

Sinds wanneer zijn de ‘Laven in Kaatsheuvel’ een uitvinding van Anton Pieck…

En sinds wanneer is ‘de Nachtwacht’ eigendom van het Rijksmuseum…. en wat heeft de Nachtwacht dan überhaupt te maken met die subsidiepot.. dat schilderij levert alleen maar geld op.. daar reizen mensen speciaal voor naar Nederland/Amsterdam..

Naar mijn bescheiden mening zou Staatssecretaris Halbe Zijlstra toch eens zijn feiten moeten checken voordat hij rare uitspraken doet!

Reageer
gravatar

Niet te geloven wat een onnozele en stompzinnige barbaar!
Halbe Zijlstra is staatssecretaris om de belangen van de culturele sector te behartigen,niet om nagenoeg alles wat in de afgelopen decennia is opgebouwd met zoveel minachting te vernietigen!

Reageer
gravatar

Eindelijk een staatssecretaris die van aanpakken weet.
En dat rijksmuseum, het van Gogh, Het Anne Frankhuis en ga zo maar door, daar komen toch alleen maar van die buitenlanders op af?

Reageer
gravatar

Dat dit soort mensen invloed hebben in het reilen en zijlen van de Nederlandse cultuur. Zelfs de PVV heeft het moeilijk om zulke anti-culturisten aan te trekken. Hij vind dat de sector zichzelf moet bedruipen. Halbe is zelf is het nog een culturele amoebe die nodig ontwikkeling nodig heeft. De laven met Rembrand vergelijken? Ik hoop dat Halbe voor onafhankelijkheid van zijn Friesland zorgt en daar lekker zijn eigen gelul uitzoekt ik ben die vent echt helemaal zat!

Reageer
gravatar

klopt dit echt? en is het echt zo dat Zijlstra zelf beoordeeld? Ik dacht dat dit kabinet de overheidsbemoeienis juist terug wilde dringen? En hoe kan iemand zonder cultuurbesef oordelen? Maak een kunstenaar Minister van Economie. Misschien helpt dat ook beter

Reageer
gravatar

Wat erg dat de heer Zijlstra pas gisteren voor het eerst in zijn leven een museum bezocht heeft. Dit vind ik typisch een vorm van culturele armoede en zeker ook een gebrek in de opvoeding. Bovendien een knap voorbeeld hoe belangrijke beslissingen genomen worden door mensen met een totaal gebrek aan kennis op dit gebied.
Kunst kan je alleen goed ervaren als je het in werkelijkheid ziet en beleeft en ook de tijd ervoor neemt om het te ervaren. Het kan je leven veranderen en verrijken.
Bovendien zijn de kunstcollecties betaald door de belastingbetalers en zij hebben er lijkt mij recht op om de kunstwerken in het echt te bekijken. Dit zou mijns inziens gratis moeten, zoals b.v. in Engeland het geval is en op zijn minst tegen een gereduceerd tarief met behulp van de museumjaarkaart.
Bovendien zijn er veel (commerciële) sectoren die meeverdienen aan de kunst, zoals b.v. Bol.com die verdient aan o.a. de kunstboeken. Deze boeken zouden niet verkocht kunnen worden als er geen kunst gemaakt wordt.

Reageer
gravatar

Beste Jolanda (21), Ann (24), Andries (27), Nicole (30), Thijs (31), Willy (35), Luuk (36) en een expert (38),

Dank je wel voor jullie grappig bedoelde poepjes, die jullie op deze serieuze opiniewebstek voor hoogst-beschaafde dames en heren hebben achtergelaten. Ik verzoek jullie dit keer nog vriendelijk om bij jullie volgende bezoek, hetgeen ik betwijfel, een poepschepje en een plastiek zakje alsmede een ontsmettingsmiddel mee te brengen.

Reageer
gravatar

Speciaal voor Halbe heb ik een nieuwe dependance in Den Haag geopend, waar hij als eerste een plekje krijgt: Het wassen neuzen museum.

Geheel ongesubsidieerd zullen wij hem daar vereeuwigen.

En daarnaast natuurlijk ook andere leden van dit kabinet en het enige lid van een niet nader te noemen partij.
Hoewel ik voor dat laatste nog even een sub-dependace heb overwogen: het wassen leden museum. Ik had daarvoor al een aanmelding uit Amerika, maar die heb ik bij nader inzien afgeslagen.

Reageer
gravatar

@33: het is O Tempora, ….
Met het tempo van de afbraak zit het wel goed: de gang is er aardig ingezet.

Overigens, @32, werd die Gouden Eeuw óók al bekostigd door het plebs, koloniale inlanders en slaven, dus Halbe ligt met de bende van Rutte wel degelijk op een historische koers: heel Nederland wordt een openluchtmuseum.

Wilders en Leers zorgen ervoor dat die koloniale inlanders niet de grens oversteken, Atsma zorgt voor watergebrek zodat we weer in een huisje buiten op de pot moeten, Donner zorgt voor klassejustitie en rechtsongelijkheid, Kamp zorgt voor de loonslavernij tot minstens ná je 67ste, Bijsterveld breekt het onderwijs af omdat we het niet meer nodig hebben – kinderen kunnen best al werkende leren-, en Hillen breekt het leger af zodat we weer van huurlingen afhankelijk worden.
Die van Volksgezondheid brengt ons terug naar de tijd van chirurgijnen en bloedzuigers = lekker goedkoop, de SGP zorgt voor verplichte kerkgang – anders géén genadebrood, dus ik snap al dat geklaag niet.

Nederland één groot museum! Met hier en daar wat luxe enclaves voor toeristen á la Willem Alexander.

Heil Halbe!!

Reageer
gravatar

Een proleet op cultuur, een geschiedenisleraar als premier en op sociale zaken een gereformeerde jurist, die steeds kijkt of hij net een natte scheet heeft gelaten. Dit gaat helemaal goed komen.

Reageer
gravatar

Ook het museum voor vervlogen sociale zekerheid en vroegere medemenselijkheid zal, naar verluid, geen subsidie krijgen, hoewel het een uitgebreide collectie betreft en aan een behoorlijke vraag voldoet.

Helaas weigert Halbe dit museum te bezoeken, omdat hij, net als zijn ambtgenoten, allergisch is voor de genoemde onderwerpen en zonder twijfel proestend en niezend het museum zal ontvluchten.

Reageer
gravatar

wat een ongeloofelijke asociale hork. Geen wonder dat hij totaal geen affiniteit heef met cultuur. typisch voorbeeld van de foute man op de foute plaats!

Reageer
gravatar

M.H. en Leeflang; Er is inderdaad sprake van kwalitatieve teruggang, maar jullie doen onze huidige generatie carrière-politici echt tekort. Mark en Maxime zitten in een moeilijke positie, ze mogen alleen op de kleintjes letten: peanuts! De groten, de staatsbanken en de multi-nationals zorgen erg goed voor zichzelf. Hans Weijers is weer vrij: ministeriabel? Hans Wiegel heeft nog wel tijd voor een parttime gig naast zijn commissariaten. Hans Hillen komt langzaam op toeren.
Hansa-tijd; Hollands Hoop in bange dagen.

Reageer
gravatar

M.H. (32) Vroeger (in uw Gouden Gloriejaren) waren er ook al politici in binnen- en buitenland. Ze werden alleen anders genoemd en er was directe sociale controle op deze randgroep. Voorbeeld: toen konden Raadspensionarissen (vergelijkbare functie: M.P) als Van Oldenbarneveldt en Johan (en Cornelis) de De Wit, nog hardhandig ter verantwoording worden geroepen. Dat waren nog eens volksdemocratische tijden. Onzer dagen blijft het bij bloedeloze Kamerdebatten. Kijken kerkelijk leiders nu (te)veel naar pedo-filmpjes in afwachting van de opheffing van het celibaat, vroeger waren daar alerte fundamentalistische geestelijken als Bisschop Bommen-Berend in Groningen en Kardinaal Richelieu (de eerste echte Eminence Grise) in Parijs, die volop van vrouwen genoten; nog echte mannen, mét ballen. Geen pedo-watjes. Tja, O tempo, o mores; nieuwe tijden, nieuwe zeden. Heeft u vaak heimwee?

Reageer
gravatar

Even terug naar de Gouden Eeuw waarin de Zeven Provinciën nog iets voorstelden. Hadden we toen al beroepspolitici? Nou? Wanneer is het bergafwaarts gegaan met De Nederlanden? Na de invoering van de Stand der Vrijgestelde Politici. We hebben sindsdien nog wel eens een Gouden Medaille gewonnen, maar qua militaire presentie is het ook h-e-l-e-m-a-a-l waterverf geworden. Van het weinige tastbare, dat we nu nog over hebben aan glorieus verleden, moeten we van anderHalbe man en een paardenkop (Mark Rutte en Maxim Verhagen) ook nog afstand doen. Nederland uit De Gordel van Smaragd, uit Srebrenica, uit Uruzgan, Uit op Vrijdag, uit de G-20 en dan nu ook nog uit de rijen der cultuurdragers. Wat is dit voor een kabinet?

Reageer
gravatar

Hoe kan een vent die niet eens weet wat kunst is er in crisisnaam op bezuinigen?

Dit is weer typisch zo’n politica die je wil slaan.. Met een kussen welliswaar, maar wel heel hard!

Reageer
gravatar

dit is in ieder geval een persoon voor wiens visie ik niet wil dat mijn belasting geld gebruikt wordt om zijn salaris te betalen

Reageer
gravatar

Alle gekken op een stokje; Zijlstra is ambtsHalbe benoemd, hij is niet zozeer de beste kunstenmaker binnen de VVD, als wel de beste sloper. Zo iemand heeft men nodig om die hele elitaire museum- en kunstcultuur mores te leren. Zijlstra is al met Mariss Jansson in onderhandeling over een vrije transfer van het gehele KCO. Het Concertgebouw wordt daarna omgebouwd tot oude mannensociëteit voor Fossiele Duo’s als Wiegel & Van8, Barend & Van Drop, Pauw & Witteman, Knevel & Brink, Peppie & Kokkie, Jut & Jul. In de grote zaal zal de gigant Harm van Riel een tombe krijgen waarbij die van Napoleon in de Dôme des Invalides in het niet valt. Zo eren VVD en Rotary hun groten; ongesubsidieerd!

Reageer
gravatar

Als Zijlstra vindt dat iedereen in dit land zijn eigen broek moet kunnen ophouden waarom doet hij dat zelf dan niet,samen met dat scabreuze zootje van faillissementsfraudeurs,brievenbuspissers,bejaardenmeppers, veroordeelde pedofielen,kopstotende zuiporgels,knieschotminnende idioten en over hun curriculum liegende losers dat tegenwoordig de Tweede Kamer bevolkt ?!
Zijn salaris wordt,net zoals dat het geval is bij veel kunstinstellingen,uit overheidsgelden bekostigd.Let wel:voor DE VOLLE 100% uit overheidsgelden bekostigd.Waarom zoekt hij zelf geen sponsor?De sector Cultuur zal ervoor in de rij staan..

Reageer
gravatar

Die Halbe, die weet toch maar van aanpakken. Ik stel voor dat hij ook het nieuw op te richten Bezoekersmuseum in overweging neemt, waarin bezoekers zich laven (sic) aan elkaar. Lekker mensen kijken, met hun gekke stropdassen, kapsels en bloemetjesjurken.

Hoe drukker het is, hoe leuker het museum, dus het is wel zaak om de toegang laagdrempelig te houden, bijvoorbeeld door een mooie subsidieregeling. Dat kan vrij goedkoop, want behalve de bezoekers is er niks nodig: geen duur gebouw, geen dure kunst, geen dure bewakingsdiensten. En ach, een gedateerd behangetje is ook wel adequaat voor de inrichting. Halbe zal zich hier goed thuis voelen, en omdat dat tegenwoordig het voornaamste criterium lijkt voor de toekenning van kunstsubsidies, lijkt me dit een gouden plan.

Reageer
gravatar

Ik zoek nog een museum voor mijn oude Gazelle herenfiets, waarop ik in 1953 de benefietronde voor Zeeland won bij de gevorderden, omdat ik inmiddels ben scheefgegroeid. Opa Zijlstra werd toen tweede van rechts op de foto van de eindsprint. Nou, die zal zich in zijn graf omdraaien, als hij dood is.

Reageer
gravatar

Mr Zijlstra is very welcome to attend the Anton Pieck Retrospective, which the Amsterdam Stedelijk Museum will organize in the autumn of 2011, when the museum will officially be reopened.

Reageer
gravatar

Ik heb na het lezen van dit nieuwsartikel diep respect voor Halbe Zijlstra gekregen. Deze man heeft namelijk ontzettend veel lef en komt zijn daden onder ogen. Hij durft zijn slachtoffers recht in de ogen te kijken door een museum te betreden. Zo hard en onnodig bezuiningen op een sector en er dan zo in participeren. Werkelijk niet te geloven, ik kreeg er de tranen van in mijn ogen!
De gewilde Nobelprijs voor Lef en Eerlijkheid gaat daarom dit jaar naar Halbe Zijlstra. Ik wil hierbij Halbe Zijlstra hartelijk feliciteren en hij zal zijn taart, oorkonde, beker en zakcentje ontvangen bij het betreden van het Sexmuseum.

Reageer
gravatar

Dat heb je er nu van.
Halbe’s opa en oma zijn waarschijnlijk al in een vroeg stadium naar een steriele bejaardenflat geritseld.
Zo steriel dat het op een mausoleum leek, en dat is het trauma van Halbe als hij het woord ‘museum’ hoort.
Dan moest hij ‘s zondags in kriebelende kleren naar ouwelui’s gemummel luisteren zonder te mogen spelen, ik begrijp het wel.

En omdat de spulletjes van opa en oma allang op de vuilnisbelt lagen dan wel verkocht waren, heeft Halbe nooit iets meegekregen van de waarde van oude spullen.
Opa en oma waren ook al niets waard, gegeven de verzuchtingen van zijn ouders op weg ernaar toe als ze de aanstaande erfenis en kosten van begrafenissen van elkaar aftrokken.

Tja, en dan kom je ook nog eens uit Friesland (gun je niemand) en studeer je in Groningen (waar ze Friezen terecht niet serieus nemen), én je grote voor beeld is Frits Bolkestein (waarom toch geen normáál mens?).
Je studie is sociologie (ocharme) en marketing (tuuuurlijk).

Nou dan heb je wel erg veel tegen gehad in het leven.
Geen wonder dat je al die virtuozen die zich kunstenaar noemen en flierefluitend, toeterend en kwastend door het leven gaan dit eens goed gaat inpeperen.

Afbranden, ausrotten (niet tegen de muur zetten: voor je het weet heb je wéér een kunstwerk) en abmarchieren; zo doe je dat.

Ik stel voor dat het onderwijs in Groningen en Friesland zich moet beperken tot Kunstgeschiedenis, Literatuur en de Kunsten.

Misschien wordt het dan nog eens wat.

Reageer
gravatar

Ik kan de domheid die van de uitspraken afdruipt niet geloven!
De staatssecretaris van cultuur is nog nooit in een museum geweest?? Jongens, waar zijn we mee bezig?
En hij gaat het sex ‘museum’ bezoeken? Drie keer raden waar de subsidie naar toegaat.. Sorry, ik kan dit niet geloven en huil nu even heel hard!!

Reageer
gravatar

André, je hebt -hoe aanlokkelijk jouw idee ook is- het niet helemaal begrepen. Zijlstra is niet in een museum komen te hangen. Hij heeft er alleen een bezoekje gebracht (en slecht nieuws)

Reageer
gravatar

Die Zijlstra heeft het toch maar bereikt – nog geen jaar minister, en nu al in het museum. Dat is Van Gogh bijvoorbeeld tijdens zijn leven niet gelukt!

Reageer
gravatar

Het museumwezen moet net als de grammophoonplatenindustrie, de boekdrukkunst en de cinema gewoon met haar tijd meegaan.

Scan al die verfstukjes in en maak er een mooie paysite van.

Die musea kunnen vervolgens de vrije markt op als meubeltoonzaal of leegstaand kantoorgebouw.

Volgens de achterkant van mijn bierviltje levert dat al gauw een slordige 18 miljard op.

Reageer
gravatar

Ik stel voor om Halbert bij madame Tussaud in de vitrine te plaatsen en een wassen beeld van hem in Den Haag. Dichter kun je de kunst niet op het binnenhof brengen.

Reageer
gravatar

Die Halbe ziet er uit alsof zijn seks zo naar het museum kan.

@ 2 Nelleke van der Krogt, kunstgenieter : Zo’n Laaf, da’s qua ontroeringspotentie nog helemaal niets vergeleken bij het beroemde portret “Huilend Zigeunerjongetje”.

@ 10 Moosje, PVV woordvoerder Kunst en Kultuur : Ach ja, we hebben toch al genoeg koektrommels met De Nachtwacht er op, zo onderhand weten we wel hoe dat er uit ziet, hmm?

Reageer
gravatar

@6, Robert Pennekamp: ja een erg goed idee, opsluiten, maar dan graag in een eeuwige achtbaan die je op de allerhoogste versnelling zet zodat zijn leven 1 voortdurende overefteling wordt. Het is om jarenlang 24 uur per dag te huilen als het niet zo onnozel kluchtig komisch zou zijn dat deze Halbe figuur de meest ondenkbaar geachte uitspraken zomaar mag doen en dat als staatssecretaris. Het tekent het niveau van onze regering: op naar de Efteling!

Reageer
gravatar

Laten we al die ouwe meuk uit het ‘Rijks’ ophangen aan de tunnelwanden van de Noord-Zuidlijn. Daarmee komt de kunst (letterlijk) onder de mensen, is gemakkelijk toegankelijk (je hebt alleen een OV-kaart nodig) en ‘t is een leuke tegenhanger voor al die graffiti in de huidige metro-buizen. Bijkomend voordeel is dat het huidige museum omgebouwd kan worden tot parkeergarage waar Henk en Ingrid tegen Amsterdams woekertarief hun Opeltje kwijt kunnen.

Reageer
gravatar

Het is toch fijn om te horen dat de culturele kennis van onze staatssecretaris sinds deze ochtend verder gaat dan ‘Het volk van Laaf’. Dat overtuigt me er weer van dat ze in de politiek de allerbesten op de juiste plek indelen. Een man die zulke affiniteit met kunst en cultuur heeft, die zo’n verantwoordelijke positie bekleedt. Nee, dat krijg ik niet bij elkaar in mijn hoofd.

Toch heeft Halbe zonder dat hij het zelf door heeft, dé oplossing gevonden voor dit probleem. Ik stel voor dat er een wildwaterbaan in het Rijksmuseum komt en een rollercoaster door de tuin van het Kröller-Müller.

Reageer
gravatar

Beste Robert (6) Het steekt mij dat je zo laatdunkend doet over Pipo De Clown! Wellicht moet je je toch eens verdiepen in de rijke, culturele geschiedenis van de Vaderlandsche televisie en die van het Internationale Circus.
Hoezeer Halbe ook op de Goede Weg is, om hem meteen maar met Pipo De Clown te vergelijken gaat wel heel erg ver.

Reageer
gravatar

Toch vind ik Halbes voorstel om van ons land één groot museum te maken niet slecht. (om maar niet te zeggen: geen Half werk/ Kein Halber Arbeit)
Nederland één groot museum scheelt enorm in de overhead-kosten van al die Pietluttig kleine museumpjes, overal in het land. Waarom zou de beveiliging van Laven anders georganiseerd moeten worden dan van bijv. de Nachtwacht, een oude politiepet, antieke trein of museale dildo?

Reageer
gravatar

zo iemand moeten ze opsluiten met een python, als je kunst met de kermis op een hoogte stelt, jammer dat zo iemand staats secrataris van cultuur moet heten, pipo de clown zou beter de lading dekken.

Reageer
gravatar

Ja, maar wacht eens even. Daar heb je toch gelijk! Alhoewel ik een gratis expositie wel kan waarderen, en feitelijk moeten we ook zulke buren prijzen om wat zij zelf financieren en belangeloos ter beschikking stellen! We mogen hier toch oprecht spreken van particuliere investeringen en ik mag aannemen dat de heer Zijlstra daarop aanstuurt.

Nu ben ik gelukkig in de bevoorrechte positie dat ik ze bij wijze van dankbetuiging en genoegdoening kosteloos plaats kan laten nemen bij één van de specialisten van ons programma die vervolgens een oordeel kan vellen over de werkelijke waarde van het object. Ik bedoel natuurlijk: wil niet iedereen op televisie komen?

Maar ik besef me dat dat voor een ander, niet zijnde een medewerker van ons televisieprogramma, niet geldt.

Reageer
gravatar

@Nelleke (2). Zouden de buren dus eigenlijk geld moeten vragen, zodat je hun laaf mag zien. Anders zijn we verkeerd bezig. Gratis kultuur opsnuiven moet natuurlijk niet kunnen.

Reageer
gravatar

Ik ben er inmiddels ook achter gekomen dat sommige kitsch niet van echte kunst te onderscheiden is. Ik liep laatst door mijn woonomgeving toen ik van het ene op het andere moment diep emotioneel geraakt werd door een Laaf die daar in iemands tuin stond te staan. Ik wilde nog vragen hoe hij of zij eraan gekomen is, maar heb me toch ingehouden.

Zo mooi kan het wezen, en daar zijn bijvoorbeeld helemaal geen subsidies voor nodig. Het lijkt me een goed moment voor de herwaardering van het kitsch.

Reageer
gravatar

Precies! en al die subsidies op bibliotheken moet ook maar eens afgelopen zijn. Bol.com doet het toch ook niet onaardig zou ik zeggen.

Reageer