Ook dit jaar doden bij het NK Afwachten

Discussie over veiligheid weer losgebarsten

Er lijkt geen einde te komen aan de ellende bij het Nederlands Kampioenschap Afwachten. Na het rampjaar 2010, waarin twaalf deelnemers de dood vonden, zijn er nu ook in 2011 slachtoffers gevallen. Gisteren bleek dat de beide koplopers in het algemeen klassement eerder dit jaar zijn overleden.

Ties van der Bijl en Nico Polderman hadden al respectievelijk 53 en 48 jaar afgewacht en stevenden af op een persoonlijk record, maar door hun overlijden zullen de twee worden gediskwalificeerd. De overgebleven deelnemers zullen komende week met rouwbanden wachten.

Het NK Afwachten is een oneindige competitie, gestart in 1952. Op dit moment doen 82 Nederlanders mee aan het kampioenschap, waarbij de deelnemers zo lang mogelijk moeten afwachten. In de historie van het NK zijn er 26 deelnemers geweest die tijdens de competitie stierven.

Volgens Remco Lok, directeur van de Nederlandse Afwachtersvereniging Godot, is het hoge aantal slachtoffers niet te wijten aan de veiligheidssituatie: “Het is onterecht dat de discussie over de veiligheid weer losbarst naar aanleiding van zo’n sterfgeval. Gek genoeg is de sport nu veel veiliger dan twintig jaar geleden, maar je houdt altijd een zeker risico. Hoe langer je afwacht, des te groter de kans dat je een keer komt te overlijden. Ook dat is topsport.”

De nieuwe leider in het klassement is de 48-jarige Schiedammer Hans Welkers, die sinds 1993 afwacht. Welkers lijkt geen last te hebben van de druk die de koppositie met zich meebrengt: “Je moet gewoon maar kijken hoe het gaat, meer kun je niet doen. We zien het allemaal wel.”


Uw reactie telt. Juist nu.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

gravatar

82 deelnemers? Volgens mij wachten er in Nederland vele miljoenen! ze wachten op een baan, op hun geld (lees: uitkering) en vervolgens op hun pensioen.

Misschien moeten we eens een NK Aanvangen gaan beginnen, maar dan duidelijk vooropgesteld dat we niet de nadruk op “vangen” gaan leggen.

Echter of deze variant er komt zal een kwestie van afwachten zijn!

Reageer
gravatar

Heeft iedereen nu voldoende afgewacht? Rutte stelt dat iedereen zijn kansen moet grijpen, niet gehinderd door te grote aanspraken en hoop op individuele zorg en welzijn. Voor iedereen straks een eigen bedrijfje en/of ZZP’er-schap, een vlaktax van hooguit 5,3 %, totale afschaffing van vermogensbelasting en amputatie van het Sociaal Stelsel. Minvermogende bejaarden worden -voor straf- na hun 67e officieel afgeschaft. Dé ideale maatschappij en de natte droom van iedere VVD’er; maar met de collegiale medewerking (ora et co-labora) van het CDA kunnen ze nog een heel eind komen áls en voordat op 21 oktober a.s. de stekker eruit gaat, zoals collega Drenth (op 23) al op de achterkant van een vers bierviltje heeft voorspeld. Proost alvast.

Reageer
gravatar

Al een eeuw geldt: “Mijnheer van Dalen Wacht Op Antwoord”. Simon Vestdijk en Godot wacht(t)en slechts iets korter. Gewone mensen wachten een mensenleven op duidelijkheid en eerlijkheid in politiek en zakenleven. Aan deze wachtlijst zal nimmer iets veranderen. Daarom: Wacht u voor verwachtingen, maar wanhoopt nooit: het geluk kan onverwachts toeslaan.

Reageer
gravatar

Ik wacht nog altijd op een geschikt moment. Van horen zeggen overigens: ook de 10 meter stilliggen staat op de nominatie als olympische sport afgeschaft te worden, wegens het toenemende aantal dodelijke slachtoffers dat er periodiek te betreuren valt, al of niet onder de deelnemers.

Reageer
gravatar

Ik heb mij in 1971 opgegeven als deelnemer. Ik wacht nog altijd op een plaatsje als deelnemer. Naar verwachting zal die tijd niet als wachttijd worden erkend. Nu nog even afwachten of er een beroepsmogelijkheid zal zijn. Voor de zekerheid heb ik alvast een wachthuisje gekocht. Ik wacht nu op de oplevering. Dat kan nog wel even duren. Gelukkig heb ik nog wel (goedgekeurd) geduld.
Het geduld van mijn buurman werd op de proef gespeld en bleek niet goed genoeg. Mijn buurvrouw ligt nu in het ziekenhuis. Ik zie wel wat er van komt.

Reageer
gravatar

Ik ben twintig jaar geleden op drugs betrapt in Kuala Lumpur. Mag ik het afwachten van mijn vrijlating als tropenjaren dubbel tellen? Vanwege de barre omstandigheden in de gevangenis hier, is het gerechtvaardigd om de tropenjaren nog eens te verdubbelen.

Dus wacht ik in feite op de kop af al tachtig jaar af. Daarmee overtref ik het bestaande Olympisch record van 776 voor het begin van de jaartelling met drie jaar en 56 dagen.

Reageer
gravatar

Ik heb zo mijn twijfels over het waarheidsgehalte van dit bericht. Daarom wacht ik even af voordat ik een definitieve reactie geef.

Reageer
gravatar

Ze doen wel erg luchtig over die sterfgevallen. Het overlijden van deelnemers aan deze ultieme duursport zou best wel eens met dopinggebruik te maken kunnen hebben. Even afwachten of de resultaten snel beschikbaar zijn …

Reageer
gravatar

Ik maak het publiek attent op de nr. 1 in het dagklassement, Andreas Klompvoet uit Baarn, die -in 1989 reeds- door mij persoonlijk werd opgezet. Andreas’ familie int nog getrouw maandelijks zijn AOW en pensioen.
Mag hij dan ook nog meedoen in het Algemeen klassement?

Reageer
gravatar

Asielzoekers in afwachting van de uitslag worden uitgesloten neem ik aan?
Een Afghaan of Irakees kan dit wachten rustig tien jaar volhouden en daar hebben wij een woord voor in Nederland: competitievervalsing!

Reageer
gravatar

Ik draag ProRail en NS voor om de publieksprijs “afwachten” in ontvangst te nemen. Zij veroorzaken dagelijks een nieuwe shake-up in het afwachtersklassement door op niet aangekondigde plaatsen ervoor te zorgen dat er grote kuddes afwachtende mensen gegroepeerd worden.

Reageer
gravatar

Krijg je bonuspunten als je meer dan een uur in de wacht staat bij een telefonische helpdesk? Of is daar een apart klassement voor, zoals met de bergklassement (de bolletjestrui) of het sprintklassement?

Reageer
gravatar

Om maar meteen de eerste Geertwin in te koppen:

Ik verwacht dat de PVV hierover vragen gaat stellen in de kamer. Henk en Ingrid betalen mee aan de uitkeringen van deze afwachters…

Waarna de minister de kamer kan geruststellen, deze afwachters hebben afgewacht tot men in afwachtende houding de papieren voor een uitkering kon afwachten.

Reageer