Redden Griekenland ‘Sisyfusarbeid’

Lagarde: 'ik voel me als Prometheus na een bezoekje van Ethon'

Diverse Europese regeringsleiders hebben zich beklaagd over de herculische taak die zij gesteld hebben gekregen voor de ‘herstructurering’ van de Griekse economie. De Luxemburgse premier Juncker noemt het Griekse huishoudboekje een ‘Augiasstal’, terwijl Europese-Bankbestuurslid Jürgen Stark achter gesloten deuren te kennen zou hebben gegeven dat het oplossen van de crisis ‘historische parallellen met het afhouwen van de hoofden van de Hydra van Lerna vertoont.’

Griekenland kampt met een staatsschuld van 150% van het BNP en een begrotingstekort van 7%, volgens analisten een schuldenlast die die van Atlas benadert. Het Europese reddingsplan dat hiervoor is opgesteld zal de komend jaren een flinke wissel trekken op de Europese reserves. “Het is laveren tussen de Skylla van het behouden van de monetaire unie en de Charybdis van herstructurering. Ik voel me alsof ik een obool onder mijn eigen tong heb gelegd”, aldus Peer Steinbrück, minister van Financien van Duitsland, “Met onze opofferingsgezindheid hebben wij een Trojaans paard binnen de Europese grenzen gehaald.”

Het vooruitzicht om uit de EU gezet te worden werd door de geïrriteerde Grieken zelf al omschreven als ‘een monetaire tantaluskwelling.’ De Griekse premier Papandreou heeft zich laten ontvallen dat het oplossen van de schuldenlast met de verkoop van nationale eigendommen een Pyrrusoverwinning zou zijn. “We hopen met het verkopen van Nikos Machlas en Angelos Charisteas in ieder geval nog een paar miljoen te verdienen, maar meer rek zit er echt niet in.” Aanstaand ECB-president Mario Draghi heeft aangekondigd in zijn ambtstermijn met argosogen naar de begrotingen van de individuele lidstaten te kijken. De Franse president Sarkozy heeft te kennen gegeven dat hij vreest dat de crisis van een klassieke tragedie zal uitgroeien tot bijbelse proporties. Hij werd op een homerisch gelach vergast.


Uw reactie telt. Juist nu.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

gravatar

L’histoire se répète. 5 jaar na dato zitten we weer in een Griekse impasse. Alle consequent negatieve indoctrinatie in schrijvende en beeldende pers ten spijt, meen ik echter dat Syriza een punt heeft. De kleine man betaalt zich blauw aan belastingen, de rijken hebben belasting betalen afgeschaft. De Griekse vrindjes vriendjes van Deysselbloem, Juncker en Lagarde hebben jarenlang (h)eerlijk de EU-steun onder de (linker- en rechter) armen verdeeld en hun kapitalen veiliggesteld, Bij ABN?

Reageer
gravatar

Griekenland en Italië, Ierland en Spanje, straks Polen en Hongarije, samen in de Euro, ja gezellig! Wat gaan we vanmiddag doen: klaverjassen, jokeren of toch maar Zwarte Pieten? Maar eerst even alle spaartegoeden en pensioenen omzetten in Zwitserse Franken. Drenth op 3, was dat de ingekorte aankondiging van de Apocalyps of de gebruiksaanwijzing van een Griekse broodrooster?

Reageer
gravatar

Ik refereer aan een eerdere bijdrage van 24 mei jl., (18) bijna profetisch. We zijn nu bijna 2 maanden verder; Italië staat op de junklist van S. & P., Sylvio’s bijzit/-slaap Ruby is zwanger geraakt en Marokko ontkent elke verantwoordelijkheid. Finanzminister Tremonti is radeloos, Sylvio en maffia redeloos en het land dus reddeloos. Dank voor de Euro heren bankiers en politici, ik zet mijn geheime Eurotegoeden per direct om in Zwitserse Franken.

Reageer
gravatar

Het eiwit in andermans open ogen nastaren.. ik stel voor een ondertunneling van Griekenland zodat het enigzins gaat lijken op Italië.

Dat scheeld veel imago schade – en dan deze twee landen via deze ondertunneling met elkaar verbinden – dan is de connectie compleet.

Verder de Nederlandse hogesnelheids trein doortrekken naar deze verbinding en ze verder ondergronds als metro laten voort gaan.

Ik dat deze ontknoping de oplossing betekend.

Reageer
gravatar

Junior, vraag toch eerst je vader of Google even: Eoka stond voor Ethnikí Organosis Kipriakoú Agónos, dat was de Grieks-Cypriotische organisatie van nationalisten onder de heer Grivas die een guerilla voerde van ’51 tot ’64 tegen de Engelse bezetters van Cyprus. Ze wilden aansluiting (enosis) bij Griekenland. En die geestelijke, dat was aartsbisschop Makarios, die later ook president werd van Grieks Cyprus. Preventief bezette toen Turkije de andere helft, net zoals in eerder in 1915 de helft van Armenië. Doe voortaan je huiswerk beter en bel vanavond nog even op; je moeder wacht al eeuwen met het avondeten.

Reageer
gravatar

Diep in mijn geheugen spittend was er in de jaren ’50 – ’60 een nogal “explosieve” afscheidingsbeweging in Griekenland, de Eoka o.i.d., die zich de veters uit de schoenen vocht met de Patriarch van Athene. Het is me niet meer helder wie zich nu van wie wilde afscheiden of ontdoen, het kolonelsregime van genoemde prelaat of het volk van de kolonels, maar misschien zijn er onder De Speld-participanten nog enkelen in wat gevorderde leeftijd, die klaarheid kunnen scheppen. Max van der Stoel heeft toen in zijn eentje nog heel Griekenland gedemocratiseerd; zelfs het plaatselijke Koninklijk Huis was hem daar dankbaar voor. Misschien kan die Eoka nu gaan strijden voor een afscheiding van de E.U. ? Griekenland blij, de Eurozone blij, JanKees blij en Arke Fly.

Reageer
gravatar

Laat de Grieken eerst thuis schoon schip maken. Als ze dat nog lukt kunnen ze ook adviseren hoe andere schepen in nood op het droge kunnen worden gebracht. Want ook de schepen uit Portugal, Spanje (en zelfs die uit Italië) zijn, ondanks hun geringe monetaire diepgang, in zinkende toestand. Want verlies Berlusconi niet uit het oog, de guitige gerontocraat heeft al een draaiboek hoe hij het mega-tekort van Italië op nog niet failliete Eurolanden kan afwentelen. Dan kan hij zorgeloos doorgaan met zijn Bunga-Bunga feestjes en Ruby’s vanaf 17 (?) jaar op de vrije(rs) markt introduceren als af-wentelteefjes. En als nu de Camorra het huisvuil in Milaan weer eens laat ophalen, wint hij geheid ook de volgende verkiezingen weer. Silvio 4 ever. De Euro is doodmoe, leve de Euro.

Reageer
gravatar

We zetten die Grieken voor de keuze: of ze brengen hun economie op orde (o.a. door het invoeren van een fatsoenlijke pensioenleeftijd), of we hernoemen dat hele gebied tot Zuid-Macedonië. Reken maar dat ze dan eindelijk een tandje harder gaan draaien.

Reageer
gravatar

Kijk, dat vind ik nou jammer, el-jee, die calvinistische insteek. Waarom nu niet de andere kant op gekeken en de zon in het water zien schijnen?

Waarom niet het goede voorbeeld van die Grieken en andere Middellandse Zee bevolkers overnemen? Siesta, pensioen, vers brood op zondag, na 10 – 11 uur ‘s avonds een restaurant binnenwandelen en nog een uitgebreide maaltijd kunnen genieten, relaxte levensstijl: we gingen -en gaan- er voor ons plezier heen op vakantie. Sommigen verhuisden er zelfs voor om deze “ellende” permanent te ondergaan en de ratrace de ratrace te laten.

Het deed het allemaal heel goed totdat ze zo nodig bij de € moesten aansluiten: daarmee begon de ellende.
Het is dus eigenlijk gewoon onze schuld.

gravatar

Als Griekenland iets heeft is het wel zonneschijn, dus het hele land maar volplempen met zonnecollectoren en de electriciteit exporteren naar andere landen, zou ik zeggen.

Reageer
gravatar

Ik denk dat ik **HET** reddingsplan voor Griekenland gevonden heb!!!!!!!!!

Stap 1 is auteursrechten gaan claimen op de Griekse Y.
Stap 2 is deze in rekening brengen à 1.50 euro per gepubliceerde Griekse Y.

Als eerste effect voorzie ik een drastische koersdaling van de Japanse Yen – waarna Japan wellicht de Euro kan gaan omarmen en mede de Griekse crisis kan gaan helpen oplossen.

Reageer
gravatar

Jammer, Orakel! Dat is VEEL te ingewikkeld. Straks dwalen de toeristen over ‘s Heeren wegen op zoek naar Griekendoorn, Apelland, Amersheul….. Met al die kopietjes van al bestaande plekken wordt het er alleen maar onoverzichtelijker op. Dat gaat dan weer ten koste van de omzet, dus van het oplossen van de Staatsschuld.
Een nieuw, fris idee, iets wat nog niet eerder, ergens anders al gedaan was, DAT is wat we nodig hebben!

Reageer
gravatar

Het kan ook anders. In deze roerige en onzekere tijden wordt Griekenland geteisterd door volksoproer, rellen en aan revolutie grenzend geweld. Daarmee wordt het probleem niet opgelost!
Als Griekenland haar binnensteden nu eens verhuurt aan de mondiale heersers om onderdak te verlenen aan al HUN opstandigen en hun gewelddadig optreden? Hooguit zal er een ietsje méér oproer in de steden zijn. Het effect zal alleen zijn, dat naar mate er meer gesloopt wordt daar, de heersers van de landen waar het oproer van oorsprong zou zijn in de buidel zullen tasten om af te betalen aan de Griekse staatsschuld. Elke molotovcocktail levert zo nog iets op. Een straatklinker door een etalage helpt! Ik weet het, het IS Grieks-onorthodox, maar van de paradox is nog nooit iemand minder geworden!

Reageer
gravatar

Ik denk dat ze op zoek moeten naar een externe financier. Misschien dat een of andere oliesjeik of kolenmiljardair Griekenland wil opkopen, weer eens wat anders dan een voetbalclub (en evenzeer een bodemloze put…).

Reageer
gravatar

Verder wordt het ook erg lastig de Seisachtheia (wat betekent “afschudden van lasten”) met een minderheidsregering die geen senaatsmeerderheid heeft ook Europees door te zetten terwijl Europa juist geschaakt is door Zeus en.., ach laat ook maar.

Reageer
gravatar

Uit onze voorwaarden:

– Euro’s, grijpstuivers en pepermuntjes kunnen door ons bedrijf helaas niet worden geaccepteerd.

– Wij accepteren geen biljetten van 500 of 1000 obolen.

Reageer
gravatar

@7: die heeft Steinbruck al onder de tong..

Reageer
gravatar

@4
Ofschoon Wij genegen zijn Griekenland te redden, en alles daar in goud zouden willen veranderen, vrezen Wij dat de Grieken nog liever een tweede Thermopylae willen dan een heerser uit Frygië, dat immers ligt in Turkije. Derhalve zien Wij liever af van deze overigens aantrekkelijke acquisitie.

Reageer
gravatar

γαῖαν παμμήτειραν ἀείσομαι, ἠυθέμεθλον,
πρεσβίστην, ἣ φέρβει ἐπὶ χθονὶ πάνθ᾽ ὁπόσ᾽ ἐστίν,
ἠμὲν ὅσα χθόνα δῖαν ἐπέρχεται ἠδ᾽ ὅσα πόντον
ἠδ᾽ ὅσα πωτῶνται, τάδε φέρβεται ἐκ σέθεν ὄλβου.

5ἐκ σέο δ᾽ εὔπαιδές τε καὶ εὔκαρποι τελέθουσι,
πότνια, σεῦ δ᾽ ἔχεται δοῦναι βίον ἠδ᾽ ἀφελέσθαι
θνητοῖς ἀνθρώποισιν: ὃ δ᾽ ὄλβιος, ὅν κε σὺ θυμῷ
πρόφρων τιμήσῃς: τῷ τ᾽ ἄφθονα πάντα πάρεστι.
βρίθει μέν σφιν ἄρουρα φερέσβιος ἠδὲ κατ᾽ ἀγροὺς
10κτήνεσιν εὐθηνεῖ, οἶκος δ᾽ ἐμπίπλαται ἐσθλῶν:
αὐτοὶ δ᾽ εὐνομίῃσι πόλιν κάτα καλλιγύναικα
κοιρανέουσ᾽, ὄλβος δὲ πολὺς καὶ πλοῦτος ὀπηδεῖ:
παῖδες δ᾽ εὐφροσύνῃ νεοθηλέι κυδιόωσι
παρθενικαί τε χοροῖς πολυανθέσιν εὔφρονι θυμῷ

Reageer
gravatar

Vervelend om even van het oude Griekse taalgebruik en de prachtige klassieke Griekse mythes af te wijken maar er zullen toch echt wat Griekse eilanden in de etalage moeten. Het enige wat Griekenland nog kan redden is de verkoop van die gedeeltes van het land die nog flink wat geld waard zijn voor de toeristenindustrie. Dan flink wat 5sterren hotels erop, lekker veel all inclusive er naar toe en de Grieken zijn uit de financiële brand. De mensen willen toch wel blijven reizen naar zonniger oorden, ging Odysseus tenslotte niet al op een heeeele lange reis vroeger?

Reageer