Niveau Nederlands hooliganisme daalt

‘Getalenteerde relschoppers gaan naar de grote Europese clubs’

Met een laagterecord van 112 stadionverboden, een minimum aan arrestaties en steeds gezapiger klinkende spreekkoren vormt het afgelopen voetbalseizoen een dieptepunt in de Nederlandse hooligancultuur. Het seizoen 2010-2011 past hiermee volledig in de neerwaartse trend die de Nederrelschopperij de afgelopen jaren laat zien. “We hebben geen geld om mee te doen op Europees niveau,” zegt ADO-supporter Harry ‘de hakker’ Bijlveld.

Nauwelijks vijftien jaar geleden gold Nederland als autoriteit op het gebied van hooliganisme. De dood van Ajax-hooligan Carlo Picornie tijdens de Slag van Beverwijk in 1997 baarde internationaal opzien. Engelse en Italiaanse relschoppers trokken massaal naar Nederland en in Amsterdam, Rotterdam, Den Haag en Utrecht ontstonden kweekvijvers waar jong, internationaal talent zich kon ontplooien.

Nederland lijkt anno 2011 echter aan alle kanten ingehaald door de rest van Europa. Het ontbreekt de Nederlandse supporterskernen aan financiële middelen om de echte talenten te behouden dan wel aan te trekken. Bij grote clubs als Manchester United, Inter Milaan en Bayern München is geld genoeg om professionele commandostructuren op te bouwen, waar jonge beloftes in korte tijd klaar worden gestoomd voor het echte werk. Talentvolle Nederlandse hooligans worden op jonge leeftijd weggekocht door de supportersscharen uit het buitenland, waardoor Nederland veroordeeld lijkt tot een plaats in de marge.

In technisch opzicht loopt Nederland hopeloos achter op de concurrentie. Bijlveld: ”Ik zie jonge jongens maar wat doelloos om zich heenslaan en misschien een steentje gooien, terwijl getrainde tifosi met één gerichte trap een carabinieri buitenspel zetten. We hobbelen nu echt achter de feiten aan.”

Bijleveld ziet de laatste jaren een ‘vertrutting’ binnen de relschopperscultuur, die het niveau van relschoppen niet ten goede komt. “Spreekkoren worden gezapiger, minder op de persoon gericht en zijn in sommige gevallen zelfs grammaticaal correct.” Ook lijkt binnen de hooligancultuur een groeiende belangstelling waarneembaar voor voetbal, waardoor de aandacht voor het echte relschoppen verslapt.


Uw reactie telt. Juist nu.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

gravatar

Ik zie kansen. Waar andere landen nog op ouderwetse wijze vooral mannelijke hooligans aannemen, kan Nederland een trend zetten en een inhaalslag maken door vrouwelijke leden te werven. In Amsterdam hebben sommige dames al hun waarde getoond. “Containers werden opengebroken en vandalen liepen met cirkelzagen rond. Onder hen waren tienermeisjes op hoge hakken. ”
http://www.parool.nl/parool/nl/4041/AMSTERDAM-ZUID/article/detail/2433895/2011/05/19/Stedelijk-Schade-huldiging-verhalen.dhtml

Reageer
gravatar

Als laatste strohalm kan desnoods ook nog worden terug gegrepen op TBS-ers in de (huiselijke) geweldssfeer. De kans dat zij op proefverlof ontsnappen kan worden verminderd door hen -via een enkelband- te verbinden met een met lood verzwaard ISO-hekwerk van 5 x 3 meter. De vraag is dan wel of Ivo Opstelten nog ruimte heeft in zijn krimpende begroting, maar officiële herinvoering van bonnenquota zou dan electoraal goed te verkopen zijn. Ook voor de begroting; als compensatie voor wegvallende aardgasbaten.

Reageer
gravatar

Misschien is het een bruikbaar idee specialisten uit de praktijk zijwaarts te laten instromen als docent voor de verkorte HBO-opleiding van InHolland. Geert Dales zal daaraan graag financieel bijdragen in ruil voor een officiële rehabilitatie. Als doelgroepen valt daarbij te denken aan hardcore profs uit de gelederen van de Hell’s Angels, bij voorkeur die van Taskforce 666, of aan werkloze liquidators uit het criminele milieu. Of aan gearresteerde kapers uit Ethiopië en Eritrea, die anders toch maar tot recidive vervallen na hun vrijlating.

Reageer
gravatar

Het absolute dieptepunt van de teloorgang van het polderhooliganisme was wel de voetbalkraker Feyenoord-Ajax vorig jaar toen de F-side confetti en slingers richting veld wierp in plaats van de gebruikelijke bierblikjes, ijzeren staven en molotov-cocktails.

Reageer
gravatar

@5 Het probleem is dat “Hi, Ha, hondelul” sinds de spellingshervorming van 1 september 1996 grammaticaal incorrect is. Het moet nu “Hi, Ha, hondenlul” zijn. Die ‘n’ konden de jongens niet meer trekken.

Overigens hebben onze bloedeigen blanke uit de Hollandse klei getrokken hooligans zich afgelopen zondag bij de huldiging van Ajax zich weer van hun beste kant laten zien door het Stedelijk Museum zo ongeveer met de grond gelijk te maken. Er is dus nog hoop voor het polderhooliganisme.

Reageer
gravatar

Het is toch godgeklaagd dat je niks hoort van de Christelijke Vakbeweging van Hooligans, het CVH. Ook Agnes Maria Jongerius (50) van de FNV zwijgt in alle talen. Dat wekt toch op z’n minst verbazing.

Reageer
gravatar

Waarom is eigelijk die opmerking op nummer 12 weggejorist ? Daar was niks mis mee ! Zo denken we er toch ammaal over ?? Het is al tien uur.Waarom protesteert niemand ??? Motte we eerst allemaal zat zijn ???? Wat n koleresite, zeg !! Aju paraplu !!!

Reageer
gravatar

Wil eigenlijk niets suggereren, maar als je beelden van vroeger zag, van al die hooligans, dan waren dat blanke, fiks uit de kluiten gewassen mannen. Nu is het niet zelden dat je foto’s ziet met daarop een merendeel aan onblanke mannen. Jammer dat deze exponent van de joods-christelijke samenleving een prooi wordt van sharia-aanhangers.

Reageer
gravatar

Nu ja, het is niet meer dan logisch dat hier de treurnistrend van het voetbal wordt gevolgd: zo bedroevend van niveau dat je het moet zien om te geloven.
Vroeger zat het wel goed met het spel; dáár hoefde je je niet druk om te maken.

Ik stel voor om helemaal overnieuw te beginnen: eerst hooligannen bij cricket, dan opschuiven naar hockey en via korfbal opschalen naar rugby.

Over een jaar of zes staan we er dan weer!

Reageer
gravatar

Naar ik vrees is het tij niet te keren; tegen grofbetalende buitenlandse clubs is niet op te boksen.

Ik weet dat het voetbal ooit is uitgevonden om hooligans een podium en alibi te geven om hun agressie, domheid en andere vormen van negativiteit ongebreideld uit te leven, maar ik stel voor om de aandacht naar het voetbal op zich te verleggen. Ja, een ware revolutie !

Wat mij voor ogen staat is een cursus om hooligans de beginselen van het voetbal bij te brengen en ze verder op te voeden tot keurige heren. Een enorme uitdaging, maar nood breekt wet.

Reageer
gravatar

Toch is er een lichtpuntje, want de hooligans onder de 17 schoppen het behoorlijk ver. Ongetwijfeld worden ook zij weggekocht, maar even kunnen wij ons verheugen !

Reageer
gravatar

Heilige Zondaar (3) je haalt als goed hooligan twee zaken door elkaar! In Haarlem is de plaatselijke KHFC de oudste voetbalclub van Nederland. In vroeger tijden was daar een ballotagecommissie die de Roderick-Henkjes en Pieter-Adrianen aan de tand voelde, of die wel met genoeg kokende aardappelen in de keel hun amices konden oproepen en aanmoedigen toch vooral “….een punt te drukken!”
De oudste profclub van ons land is natuurlijk het prachtige Sparta, DÉ club van Rotterdam. Helaas gaat het in navolging van het hooliganisme daar ook sportief al jaren bergafwaarts.
Dat pleurisgezeik van die ADO-lullen moet nah kappuh! Die tering-Hagenezen lopen ALTIJD te zeiken over poen. Ut enige dat ze kenne is doekoe dr doorheen jassen!

Reageer
gravatar

@ 10, el-jee: deze variant heeft u zeer juist geciteerd en wordt inderdaad ook wel bij de groep ‘betere’ voetbalhooligans aangetroffen.

Reageer
gravatar

@Margootje #9: Er zijn wel pogingen gedaan om een goede opleiding te starten, echter dit had verlies van uitkering ten gevolg zonder compensatie van studiefinanciering. Nodeloos te zeggen, aangezien er verwacht werd van de kandidaten dat zij naast de opleiding een betaalde baan zouden zoeken, liep het op een mislukking uit. Er wordt nog steeds gefluisterd dat het hier een complot betrof…

Reageer
gravatar

Dat is ook niet zo verwonderlijk. Er bestaat geen eens een volwaardige cursus of opleiding tot hooligan. Zonder goede opleiding kom je nergens.

Reageer
gravatar

ik denk inderdaad dat selectie aan de poort al heel veel win-win situaties op kan leveren……..
Met de verplaatsing van de moeder aller hoelie-thuishonken van het Zuiderpark naar de A4 is tevens een flink stuk bodem onder de praktijkopleiding weggeslagen.

Het zou zelfs zo ver kunnen komen dat overwogen moet worden voetbalbezoekers binnenkort als mens te gaan behandelen.
Dit zou economisch een ramp betekenen. Voor de grote groep oud-holigans, te weten de huidige stewards, zou dit een zware bijscholing en zeer waarschijnijk zelfs ontslag betekenen.

Reageer
gravatar

Sowieso zou de toelating alleen al strenger moeten. De ratio hersenen-spierkracht ligt nu nog op 70-30 en dat moet minstens 50-50 worden, zo niet 40-60.

Reageer
gravatar

In de goede oude koning Voetbal tijd waren spreekkoren gewoon als: “Hi Ha, Hondelul” natuurlijk gericht op de scheidsrechter. Tegenwoordig wordt er gescandeerd; “Hi Ha, Flauwekul’, als men het met de beslissing van de scheidsrechter niet eens is, neen, het voetbalsupporterschap is werkelijk niet meer wat het geweest is.

Reageer
gravatar

Misschien dar Johan Cruijff enige verlichting in dezen kan brengen? Hij is tenslotte al aardig bezig om ook binnen een club als Ajax zelf tweedracht te zaaien.

Reageer
gravatar

Sinds het dramatische faillisement van HFC Haarlem en daarme de HFC Hooligans is het alleen maar neerwaarts gegaan. Als oudste professionele club van nederland had zij ook de meest fanatieke kern. Ik kan me goed de tijden herinneren dat wij ME’ers neerschopten en zelfs ajax een aantal jaren geleden compleet neerschopten. Die tijden zijn helaas achter ons, vergane glorie. Alleen nog terug te zien in het schitterende oranje van onzer oorspronkelijke nationale vlag.

Reageer
gravatar

Helaas is de tijd voorbij dat hooligans fatsoenlijk getraind zijn. Bij de vierjarige opleiding “Vandalisme en Geweld bij Sportevenementen” van de Hogeschool InHolland werd niet eens gekéken naar persoonlijke kwaliteiten, laat staan dat die nog verder ontwikkeld werden. Alleen al het tentamen over te gebruiken scheldwoorden was compleet een lachertje; sommige cursisten kregen een voldoende hoewel ze maar twee van de veertig verplichte krachttermen kenden. De praktijkoefeningen waren ook een aanfluiting. Echt waar, er waren vierdejaars studente die zelfs op 2 meter afstand nog geen M.E.-er met een bakteen wisten te raken. Dan heb je het dus over studenten die de verplichte stage al achter de rug hebben.

Reageer
gravatar

Het is buitengewoon treurig gesteld met Nederland als men het niet eens voor elkaar krijgt om minstens 20 gewonden en tenminste één dode te laten vallen tijdens een rel. Over dat grammaticaal correcte wil ik maar niet al te veel loslaten, maar ik heb vernomen dat er nu zelfs individuen worden toegelaten die wel hun middelbare school diploma behaald hebben. Ja…dat laat wel zien hoe wanhopig men inmiddels naar leden scharrelt.

Reageer