ING introduceert past options

Nieuw financieel product moet voorzichtige belegger verleiden

In een poging de nog altijd moeilijke financiële markten een oppepper te geven heeft de AEX toestemming verleend voor een nieuw financieel product, dat vanaf dit najaar in omloop zal zijn. Met de Past Option krijgen beleggers het recht een aandeel te kopen of verkopen tegen een historische koers. De opties nemen volgens analisten de onzekerheid in de markt weg en verlagen de drempel voor voorzichtige beleggers om de optiebeurs op te gaan.

De ‘Pasties’, zoals de opties op Wall Street liefkozend worden genoemd, zijn in de VS sinds 2009 in de handel. Handelsbank Goldman Sachs nam de producten als eerste in gebruik. “Het is even briljant als simpel”, aldus Greef Speksnijder, manager Innovative Derivatives bij ING. “Omdat je uitgaat van een koers die je al weet, loop je nooit een risico. We hebben ons tot nog toe altijd gericht op het voorspellen van toekomstige koersen. Dat is bijna onmogelijk, terwijl we een schat aan historische koersen zo onder onze neus hadden. Eigenlijk verbijsterend dat we daar nooit eerder iets mee hebben gedaan.”

Hoewel ING verwacht flinke rendementen te kunnen bieden aan beleggers, is ook aan de onderbouwing in slechte tijden gedacht. Als toezegging aan het ministerie van Financiën is een Special Purpose Vehicle ingericht waarin verliezen over meerdere jaren kunnen worden uitgesmeerd. Eventueel geleden verliezen verschijnen in deze constructie niet op de balans van de bank. Speksnijder: “Dit product verenigt echt het beste van twee werelden. De soliditeit van een helder product, gecombineerd met de zekerheid dat we ook ingedekt zijn tegen slechte tijden. Ik denk dat we de toekomst van de markt met vertrouwen tegemoet kunnen zien.”


Uw reactie telt. Juist nu.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

gravatar

Worden de normale verlopen Put en Call opties nu ook omgezet in resp. historische Call en Put opties? Of worden gewoon bankbiljetten met een negatieve waarde weer ingevoerd?

Reageer
gravatar

@ejpd #13 Deal! Ik denk dat ik die toegangskaarten met flinke winst kan slijten aan hen die t.z.t. aan hun kleinkinderen willen bewijzen dat ze daadwerkelijk bij deze historische wedstrijd aanwezig waren.

@Jeetje #16 decenia geleden schreef ik een rijmpje dat op wonderbaarlijk vooruitziende wijze dit probleem beschrijft.

Met schaamrood moet ik zeggen
Van beleggen weet ik geen sier,
Waar ik in wilde beleggen
Bleek waardeloos Schijtkistpapier

Reageer
gravatar

economen: wetenschappers die morgen verklaren waarom gister niet is gewaarschuwd voor de crisis van vandaag.

“Het is even briljant als simpel”, aldus Greef Speksnijder…

Reageer
gravatar

Wat ik nog even wil opmerken is, dat voorkennis als een financieel-economische misdaad wordt beschouwd, die overigens vrijwel nooit wordt bestraft. Dat zou volgens mij bij de introductie van ‘pasts’ ook moeten gaan gelden voor nakennis.

De autoriteiten moeten daar serieus rekening mee houden.

Reageer
gravatar

@15: Ja, hoor ‘s: als die gasten gewoon de lift hadden genomen en een beetje geduld hadden betracht … .
Maar nee hoor; ‘snelle winst en haastige spoed zijn voor niemand goed’, zoals mijn oudoom zei toen hij van de beursvloer werd verwijderd wegens handelen met nakennis.

Het lijkt me dat dat met het afweken nogal meevalt: degenen die een heus probleem hebben zijn zij die het waardepapier op een oneigenlijke wijze hebben gebruikt tijdens het verblijf op het stilletje.

Reageer
gravatar

Bedoelt u dat al die aandelen die in 1929 als behang zijn gebruikt, weer afgeweekt moeten worden ? En dat de beleggers die zichzelf toendertijd vanaf wolkenkrabbers met de zwaartekracht hebben geconfronteerd, dit voor Jan met de korte naam hebben gedaan ? Triest, hoor !

Reageer
gravatar

Dit is zo gek nog niet! Het kan echt werken als je de eis stelt dat de tijdspanne dat je de opties moet vasthouden gelijk stelt aan de tijdspanne tussen het moment van aanschaf en de vastgespelde koers. Nu nog even een hefboom verzinnen hoe de banken er aan kunnen bonussen. Wow, wat een innovatie. Ik zal er een verhaal van maken op mijn blog – geweldig thema.

Reageer
gravatar

@Jeettje op #10. Mijn DE verkopen? Aan jou zeker?

Reageer
gravatar

Kijk, nu gaat mijn hobby dan toch geld opleveren!
Ik verzamel al jaren spoorwegaandelen van niet meer bestaande en/of renderende lijnen.
Hoe mooi dat ik nu de talons van de Russische Taristische spoorweg kan verzilveren: wat zeg ik: kan verplatineren.

Ook mijn Middenamerikaanse aandelen zullen opleveren. Ik neem ook genoegen met partijen koffie, zuivere koffie dan.
Há, ik ga Douwe Egberts uit de markt drukken, dus gratis tip voor iedereen met aandeeltjes daarin: verkopen nu het nog kan!

Reageer
gravatar

Uiteindelijk zal de belastingbetaler, het volk en ik dus, weer dienen te betalen voor de domme miscalculaties van de bankdirecties. Het wordt tijd om een volksbank te stichten, ik weet al wel een goede directeur.

Reageer
gravatar

Let wel op de financiële bijsluiter:
In de toekomst te behalen resultaten bieden geen garantie voor het verleden.

Reageer
gravatar

Typisch weer zo’n gevalletje van oude kaas op nieuwe planken. De laatste keer dat ik me inliet met van dat belegen beleggen schoven mijn spaarcentjes genadeloos het verleden in. Heb er, zei mijn occult financieel raadsman, zelfs nog achteraf een kruistocht mee gefinancierd.
Oma’s muurtegeltje wist het wel: Wie investeert in gister is desmorgen ‘n dode verkwister.

Reageer