Ajacied Atouba hoopt op afscheid met kampioenschap

"Je hoopt toch op een basisplaats"

Thimothée Atouba hoopt zijn carrière bij Ajax af te kunnen sluiten met het landskampioenschap. De 29-jarige Kameroenees speelde voor Ajax in totaal 1 competitiewedstrijd, de met 4-3 verloren uitwedstrijd tegen PSV. De wedstrijd tegen de Eindhovenaren in ‘het legendarische seizoen 2009-2010’ heeft volgens de verdediger een stempel gedrukt op het Ajax van nu. “In die wedstrijd hebben we ongelooflijk veel geleerd. Aan de ene kant dat we heel goed kunnen aanvallen, want we maakten drie goals, maar ook dat we echt heel slecht zijn in verdedigen, want we hadden dus vier tegengoals.”

Aanstaande zondag wordt voor Atouba de op één na belangrijkste wedstrijd in zijn periode bij Ajax. “Je hoopt toch op een basisplaats. Het team is de afgelopen jaren echt om me heen gegroeid, zelfs als bankzitter. Je kunt ieder moment ingezet worden. Als Boilesen, Blind en Anita uitvallen, dan kan ik zomaar spelen zondag. Althans, zolang Verhoeven geen plek in de verdediging ambieert. Het zou een bekroning zijn; na al die jaren voelt Ajax als een tweede Union Douala.”

Dit seizoen probeerde Atouba, die twee jaar geleden door Martin Jol werd binnengehaald, vooral vanaf de zijlijn ‘een stukje rust in de ploeg te brengen’: ”Juist vanaf de tribune merk je dat de ruzies elders invloed hebben op het team. Ik begrijp heel goed dat mensen als Cruijff het beste voorhebben met Ajax, maar het blijft lastig: hij heeft mooie plannen, maar niet de ervaring of de wil om ze eigenhandig uit te voeren. Dan past enige nuance en reflectie, van alle betrokken partijen. Ook financieel is het belangrijk om de boel op orde te houden, al gaat dat gelukkig steeds beter.”

Atouba is trots op zijn periode bij de Amsterdammers. “Dat ik veel betekend heb voor Ajax staat vast, ze hebben me natuurlijk niet voor niets €1,4 miljoen per jaar betaald.” Toch is Atouba bescheiden gebleven. “Mocht het lukken zondag, dan is dat zeker niet alleen mijn verdienste. Ook jongens als Nicolás Lodeiro, Hyun Jun Suk en Bruno Silva waren verschrikkelijk belangrijk.”


Uw reactie telt. Juist nu.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

gravatar

Mét Xerxes deel ik de bezorgheid over de geringe reacties op dit onderwerp. Niettemin sprongen mij de tranen in de ogen bij het lezen van de weinige, maar inhoudelijk zeer betrokken, bijdragen. M.i. ontbeert De Speld duidelijk een kolkende F-Side die, samen met de Hells Angels (A’dam e.o.), de sport (en voetbal in het bijzonder), een warm hart toedraagt. Ook mis ik hier node het pijnpunt G. Wilders dat in andere rubrieken zo pregnant aanwezig is.

Reageer
gravatar

Met stijgende verbazing heb ik dit artikel en de reacties al enige dagen gevolgd. Het is duidelijk dat de inbreng van een complottoloog als ik, node wordt gemist !
Dat een geweldig talent als Atouba, op één wedstrijd na, niet tot de basiself behoorde, is natuurlijk geen toeval !

Moet ik u nog schetsen hoe geheimagenten van FC Twente en PSV zich slinks hebben ingewerkt in het bestuur en de technische staf van Ajax ? Is het daaraan ook niet te wijten dat andere spelers vol talent op de bank of erger nog, op de tribune moesten plaatsnemen ?

Een kind kon zien hoe Atouba verdedigend, aanvallend en middenveldend bijdroeg aan de 4-3 nederlaag, vorig seizoen tegen PSV ! Had hij ook toen op de bank gezeten, dan was de nederlaag ongetwijfeld veel zwaarder uitgevallen, b.v. 6-1 voor PSV !

Het is maar goed dat Johan Cruijff de bezem door Ajax haalt, al wordt gefluisterd dat hij eigenlijk het belang dient van een niet nader te noemen club uit Rotterdam-Zuid.
Enfin, blijf oplettend op dit soort zaken !

Reageer
gravatar

Ergens hoop je toch als Speld op veel reacties op dit artikel, maar dat lijkt tegen te vallen. Toch is dat maar schijn, want de geplaatste reacties drukken een duidelijk stempel op niet alleen de kwaliteit van de volgende artikelen, maar zeker ook op de kwantiteit en kwaliteit van de vele reacties op de volgende artikelen.
Zelfs de niet geplaatste reacties van mensen die wel hebben overwogen op dit artikel te reageren, maar daar net niet aan toe zijn gekomen, hebben veel invloed op de toekomst van de Speld.

Reageer
gravatar

Gehuld in de blauw-witte Ajax-trainingspakken neemt ook de technische staf van Jong Ajax plaats. Atouba graaft diep in zijn geheugen en gaat terug naar de wedstrijd Jong Ajax – Jong Willem II op een vroege novemberavond. In het eerste elftal van Ajax is Atouba nog nauwelijks aan spelen toegekomen.

Reageer
gravatar

Atouba heeft ook daarom zoveel op de bank (de z.g. bloedbank) gezeten, omdat door de clubarts tijdens het herstelproces meerdere malen bloeddoping werd geconstateerd. Door de bloeddorst van de schrijvende pers (V.I. Magazine en A.D. Sportbijlage) en de tv-beeldende pers (V.I. met de bloedhonden Wilfred Genée en Johan Derksen) is Thim Atouba nu met een bloedgang door Ajax afgeserveerd. Al met al een tamelijk bloederige gang van zaken van een volstrekt bloedeloos Ajax-bestuur. De halfbloed Thim Atouba (vader is Kameroenees, moeder is Senegalese) is daar nu het slachtoffer van door machinaties van de coterie rond Johan Cruyff. Die dus al voor enige officiële actie, nu bloed aan de vingers heeft. Moge Atouba bij Barcelona of Bayern München meer succes oogsten; het transferbloed kruipt immers, daar waar het niet gaan kan.

Reageer
gravatar

Een competitiewedstrijd met Ajax meespelen en nog wel tegen PSV, is waarschijnlijk meer dan de meeste Kameroeners kunnen zeggen, inclusief het vrouwvolk aldaar. Dat is in ieder geval mooi meegenomen.

Hij krijgt beslist la grande médaille d’honneur aux pieds d’or avec les petites tresses de la République du Cameroun uitgereikt door president Paul Biya persoonlijk als hij vanaf augustus bij de FC Yaoundé zijn ruime ervaring als bankzitter te gelde gaat maken.

Reageer
gravatar

We vergeten hierbij ook nog de positieve invloed van de Kameroense bevolking te vermelden die iedere wedstijd van Ajax op de voet volgt om Atouba maar in actie te zien komen. Kortom Atouba is er niet alleen voor zichzelf bij Ajax, dat moge al wel duidelijk zijn.

Reageer
gravatar

Hoe jammerlijk ik het ook vind, de invloed van mijn achterneefje mag in het succes van dat ajakkes niet onderschat worden! Hoogstpersoonlijk heeft mijn achterneefje niet alleen ALLE wedstrijden met hoop en spanning vanaf de bank, op de televisie gevolgd, ook heeft hij voorafgaand aan elke wedstrijd de nacht doorgebracht door te gaan slapen in een heuse ajakkes-pyama, overerfd vanuit de jaren ’70, bijeen gespaard met zegeltjes van de toenmalige SRV-man.

Reageer