Canon van de tien lichaamsdelen

Van belang voor mensen

In opdracht van de Speld is een team experts de bergen ingegaan. Na weken van onderzoek en overleg is het team teruggekomen met de lijst van de 10 lichaamsdelen. Belangrijk voor mensen.

Het middenvoetsbeentje
Vijf beenderen in ‘s mensen voet, die het gat opvullen tussen teen en onderbeen. Regelmatig aan de orde in sportprogramma’s, waar het vooral bekendheid geniet als saboteur van voetbalcarrières. Kirgizië weigert vooralsnog het middenvoetsbeentje te erkennen.

De bijnierschors
Buitenste laag van de bijnier, die als voornaamste functie heeft het uitscheiden van hormonen, oa ter bevordering van de vochthuishouding en geslachtshormonen. Deze laatste doen, in tegenstelling tot de geslachtshormonen uit de genitaliën, hun werk nauwelijks en vloeien dus voor spek en bonen door het bloed. De bijnierschors werd in 1956 bij toeval ontdekt door de Griekse linguïst en aquatisch bioloog Georgios Matsoukakis, die tevens naam maakte als de ontdekker van het Zweeds en de snoekbaars.

Rechterbeen
Benaming voor het onderste ledemaat, voor de eigenaar aan de rechterkant. Veel gebruikt met lopen, om schoenen mee te dragen en voor bijvoorbeeld indraaiende vrije trappen. Per definitie handiger van het linkerbeen, omdat verreweg de meeste mensen rechts zijn. Wordt vooral gebruikt voor het voortbewegen, maar men kan er gelukkig ook mee achteruit. Wel voorzichtig zijn in mijnenvelden, tijdens de oorlog hebben veel mensen een rechterbeen verloren.

Teelbal
Komt, net als het rechterbeen, niet bij iedereen voor. Wordt meestal opgemeten met een orchidometer. Als u zich nog wilt voortplanten, de teelbal bij voorkeur niet in de zon leggen, maar op een koele plaats bewaren.

Telefoonbotje
Niet populair bij mensen met een golferselleboog, maar voor de rest een dankbare en zeldzame vorm van vermaak. Vooral in gezelschap kan een onverwachte schok tegen het telefoonbotje een onaangename stilte op amusante wijze doorbreken.

De Pia Mater
Dit dunne stuk hersenvlies speelt vaak de tweede viool ten opzichte van het steviger dura mater en het arachnoide membraan. Desondanks van groot belang. Bovendien zul je zelden een gesprek origineler openen dan door te vragen hoe het met iemands pia mater gaat.

De hersenen
De Nijldelta onder de organen. Heeft verder een speciale rol bij het lezen van dit canon. De hersenen zijn zowel de reden dat u dit leest (nieuwsgierigheid, verveling), het middel waarmee u leest (terwijl deze zin zich verder ontvouwt gieren de neurale impulsen door uw occipitale lob) en hetgeen waarover u leest (de hersenen). Deze zelf-referentiele triptiek zorgt ervoor dat de hersenen ook de komende jaren in vrijwel ieder canon-der-lichaamsdelen zullen voorkomen.

De lymfeklier
Favoriete klier van dokter Lidy van der Ploeg in Zeg ‘ns Aaaaa. Huishoudster Mien Dobbelsteen pleitte meer voor de alvleesklier, wat uiteindelijk leidde tot het schisma dat het einde van de serie inluidde. De lymfeklier gaat ook wel door het leven als ‘lymfeknoop’ en is helemaal geen klier, maar meer een opslagplaats van lymfocyten. Voor het geval dat.

Nagelriem
De nagelriem vormt het uiteinde van de nagelplooi. Hij beschermt de matrix (nagelplaat) tegen het indringen van bacteriën, virussen, schimmels en chemicaliën. Beschadiging van de nagelriem kan ernstige gevolgen hebben voor de nagelgroei. Zit de nagelriem vrij vast, dan kun je een verzachtende nagelriemolie inmasseren. Ze kunnen ontsteken als ze niet goed behandeld worden. Oppassen dus.

Twaalfvingerige darm
De twaalfvingerige darm dankt zijn naam aan zijn lengte van 20 tot 25 centimeter, een equivalent van 12 duimbreedtes, een in de chirurgie gehanteerde maatstaf. De darm vormt het begin van de dunne darm en sluit via het maagportier aan op de maag. Zodoende is het uiterst belangrijk voor de vertering dat alle twaalf de vingers naar behoren functioneren.


Uw reactie telt. Juist nu.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

gravatar

De bijgevoegde foto doet denken aan het schilderij “petit dejeuner sur l’herbe” van Manet. De titel van het artikel deed mij daarom onmiddelijk vermoeden dat het daarbij om de lichaamsdelen van de ontbrekende naakte dames ging. Waarschijnlijk een gevalletje van “A dirty mind is a joy forever” mijnerzijds.

Reageer
gravatar

Ik zie 4 bergbeklimmers en 1 pakezel.
De afstand naar de Bergen kan ik moeilijk inschatten …..
Maar ik kijk uit naar de volgende onnavolgbare lijsten.
Vriendelijke groet

Reageer
gravatar

Goed dat ik weet dat de overige lichaamsdelen van
ondergeschikt belang zijn ! Hoef ik er niet meer over
in te zitten als ik mijn hoofd verlies of mij een (linker-)
poot wordt uitgedraaid.

Reageer
gravatar

In d’n mêlée van al die maters, Alma, Pia, Dura .. vergeten we niet de nu zeer actuele Stabat Mater? Bijv die van Pergolesi. Zijn er dan helemaal geen moederskindjes meer onder de Speldabonnees? Zijn maters nu even “all that matters”?

Reageer
gravatar

@ 12, Bertje Bokhoven in de bocht, een echte allotroop, multi-wetenschapper én toch ook nog mens, een kind nog eigenlijk. Dus logisch dat hij naar een alma mater verlangt, de zachte, gevende moeder die hij miste als boreling. Mogelijk is zijn moeder aan de drank geraakt en verhard jegens haar zoon, toen deze maar bleef doorstuderen en het verdomde haar kleinkinderen te geven. De levenspartner van Bertje begrijpt dat; net zoals die van Albert Verlinden: men denkt nu na over een adoptiekind, of een i.v.f. draagmoeder

Reageer
gravatar

De hele canon is een feest van jammerlijke omissies. Waar zijn de oren? Wat zou Jack de Vries zijn zonder zijn gave geluidsschermen terzijde van zijn gladde schedel, ook zoiets: waar zouden de partijprogramma’s moeten worden opgeborgen als we geen schedels hadden? We zijn toch geen kippen zonder kop die gewoon blijven doorlopen na decapitatie? De stijve poot, de Achillespees, de ruggegraat, de temporale lob, de eilandjes van Malpighi, het zeefbeen. Een canon van slechts tien lichaamsdelen is zó arbitrair en zó 2010. Aan de foto (en de gidsen) te zien is de blote voeten-redactie de bergen in Oost-Mongolië aan het verkennen geweest. In het kader van gezinshereniging? Wie was trouwens de sponsor van deze studiereis? De pharmaceutische industrie? Was een LED-flatscreen van 135 cm. niet meer genoeg?

Reageer
gravatar

@15 Mr Janssen: het zou té makkelijk zijn om te zeggen: ´maar dat IS Laurent, dus dat doe ik maar niet.

Wel ter leringhe: uw cliënt zou zich in Nederland kunnen vervoegen bij het comité Verkiezing Grootste Zak van Nederland.
Misschien maakt hij kans, maar de competitie is heftig: zo doen er diverse politici mee (met als extra verzwarende factor het PVV kader) en Dominique Wesie.
Waarvan akte.

Reageer
gravatar

Beste abonnees,

Wij hebben een recente foto van onze complete hoeksteen van de samenleving geplaatst. Wij hopen hiermee dominee Peetoom en de ganse CDA een plezier te doen. En jullie ook een beetje.

De foto hebben we al eerder gepubliceerd, maar dat was in het nieuws van gisteren. Dat leest natuurlijk geen mens meer. Tenminste, wij gooien de gelezen Speld altijd in de oud-papierbak.

Reageer
gravatar

Nou, dat is lekker wakker worden hier in de rimboe. Hier hebben wij last van tropenkolder. Dat is erg, maar slap gelul daar bij jullie samengesteld door alleen maar mannen is vele malen erger. Heb toch liever tropenkolder.

Reageer
gravatar

@ 13, Jeettje: Jeetje, dit is echt van de gekke! Hoe haalt u het in je hoofd dit te publiceren! Ik ben nl. de advocaat van Bamomo, de man met de grootste balzak, en we hadden vorig jaar afgesproken dat hij afgesneden zou worden; van de publiciteit dan. Gezien dit van een Belgische website komt, verdenk ik prins Laurent van deze fraude. Ik zal van koning Albert eisen de Balzac van zijn tweede zoon te doen verwijderen, en zich – subsidiair – nooit meer met Congolese zakken te bemoeien c.q. te bemoederen!

Reageer
gravatar

Dit artikel is gewoon een poging tot uitlokking. Als artikel 31 dit leest heeft ze van alle 10 last. Het gaat goed met de dakloze opvang in mijn kasteel.

Reageer
gravatar

Mag dat canon wel blijven nu minister Hillen zo druk is met bezuinigen bij de landmacht?

Reageer
gravatar

Ik mis de lachspier, de neksmoel, de kontporum en met name mis ik uitschuifteen, die vooral tijdens gesprekken over politiek en religie handig schijnt te zijn. De genoemde voorbeelden zijn slecht enkelen uit het lijstje van Niets, Nakkes ende Nada.

Reageer
gravatar

Een mannenlijstje? Jij gelooft dat echte mannen dan de bijnierschors zullen opnemen, de veroorzaker van hoofdpijn opwekkende hormoonschommelingen bij vrouwen? Of de Pia Mater? Of de nagelriem of all limbs?

Reageer
gravatar

Weer zo’n typisch door mannen samengesteld lijstje. Het is al te zien op de foto, maar ook uit de keuzes: het middenvoetsbeentje, het rechterbeen voor de vrije trappen, de teelbal. Weg met dit soort non-lijstjes.

Reageer
gravatar

Toch mis ik hier echt de tong! Waar zouden wij staan zonder dit smaakorgaan?? Geen explosies van ongekende eetsensaties meer door onze smaakpapillen, om nog maar te zwijgen van de mooiste aller zoenen: de tongzoen! Schrap iets onbeduidends als de nagelriem en op naar de top met: de tong.

Reageer