Cruijff: “Ajax-supporters zijn voetbalverstand verloren”

Leermeester kritisch over F-side en sfeervak

Johan Cruijff heeft geen spaan heel gelaten van de harde supporterskern van de club. De groep zou bestuurlijk een chaos zijn en jammerlijk tekortschieten in voetbalkennis. Cruijff deed zijn uitspraken tijdens de algemene ledenvergadering van Ajax. De uitspraken van de clublegende komen hard aan in de F-side.

Uit de notulen van de ledenvergadering blijkt dat Cruijff van mening is dat de jongens in de F-side en het sfeervak geen verstand hebben van waar ze over zingen. “Je kan wel ‘aanvallen’ roepen, maar misschien is het goed om eerst aan een zorgvuldige opbouw te werken. En als je met zijn allen gaat aanvallen, dan blijft er natuurlijk niemand over om te verdedigen.”

Over de zangkwaliteiten van de supporters is de vedette al helemaal niet te spreken. “Een goed lied inzetten is eenvoudig als je het goed doet, maar daarin zit ook direct de moeilijkheid. Goed zingen, dat kunnen er natuurlijk maar een paar. Maar ze zingen wel met zijn allen.” Wat ze zingen klopt volgens Cruijff meestal ook niet. Zo is het volgens hem niet waar en zelfs onmogelijk dat alle Spaanse voetballers ‘hijo’s van puta’s’ zijn.

Technisch directeur Danny Blind is gekrenkt door de uitlatingen van Cruijff. “Ik denk dat hij de kritiek ingefluisterd heeft gekregen. De vrouwen van al die supporters zitten natuurlijk met betraande ogen op de bank wanneer ze dit horen.” F-side-woordvoerder Rico heeft net zijn vrouw getroost en reageert gelaten op de kritiek. “Het is natuurlijk jammer om te merken dat we onze boodschap niet bij iedereen over weten te brengen. Zo doen we onze status als superjoden tekort.”

Welke maatregelen er tegen de F-side en sfeervak 410 moeten worden genomen heeft Cruijff nog niet besloten. “Het is natuurlijk niet mogelijk om ze allemaal op zangles te sturen, maar dat hoeft ook niet. Als er goede teksten zijn, worden het vanzelf goede nummers. Als ze niet willen dat ik ze schrijf kunnen ze natuurlijk altijd voor een andere club gaan supporteren in een ander stadion, maar dan hoef ik ze hier niet meer te zien.”


Uw reactie telt. Juist nu.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

gravatar

JC hep natuurlijk gelijk, want hij maakt bijna nooit fouten omdat hij het moeilijk vindt zich te vergissen, maar da’s logisch.
Ik denk dat Ajax er goed aandoet Onze Nationale (Ook Songfestival!) Trots “De Toppers” in te huren om de aanhangers die wel mogen blijven van JC zangles te geven, maar da’s logisch.

Reageer
gravatar

Ik denk dat het tijd wordt dat JC zijn adjudanten Jonk en Bergkamp op dit probleem loslaat. Met hun charisma krijgen ze de F-side vast weer snel op de rit.

Reageer
gravatar

Ik merk toch aan de algemene tendens dat het afgaand tij wordt voor JC, het wordt eb, zijn goodwill verdampt en F-side kwelders vallen droog. Bij blijvend laagtij is het misschien zinnig om de Johan Cruijff Stichting in droogvallende uiterwaarden trapveldjes te laten aanleggen voor kansarme F-side jongeren en moreel gehandicapte hijo’s van Spaanse puta’s.

Reageer
gravatar

Nee, nee, nee; Johan gaat nu steeds meer voor het kleine werk. Wat stelt de F-side nu voor in de vaart der volken ?
Ziet de nederlandse regering niet dat we hier een uniek
exportproduct hebben ?
Natuurlijk moeten we Johan inzetten bij de ons bekende
dictaturen en daar praktisch iedereen laten ontslaan.
Wat zullen ze sidderen, van Noord Korea tot Syrië en
van Birma tot Wit Rusland !
Ook de Ayatollahs worden al lijkbleek en pakken reeds
hun schamele bezittingen in.

Reageer
gravatar

denkie dan dat fainoord voor niks hand in hand speelt? dan kenne zuh zo’n gozer dan toch gelijk tekkeluh asdie dan doorbreekt!
Ja toch, niet dan?

Reageer
gravatar

Johan de Grote Zeikert uit Amsterdam zei ooit;

“Volgens mij komt in mijn werkwijze de kern van het spel tot uiting”

Ja, maar luistert u even ‘meneertje Cruijff’. Doe dat ook opgeld indien u vuil spel speelt?!

En waar het echt fout ging met de Grote Zemelaar van A’dam…”In zekere zin ben ik waarschijnlijk onsterfelijk”

Amsterdammers…jullie zijn er maar druk mee, hoor! En @GG #11,

Godbeterd-en-verhoede-alsjeblieft niet!

Reageer
gravatar

@Gekke Gerritje 11:
Dat ken heel goed mogelijk weze.
De harde kerren is al op zangles, sommige zo fannetiek dat ze ellek wiekend op het pliesieburo komme oefene – klink heel aannemelijk door de mobiel, en for de tijm beejing kenne we playbacke met het Rotterdams Jongeskoor.

Laat maar komme die Cruijff. We hebbe nog wel een kolbertje uit Coen ze winkel voor hem.

Nog ff een tippie voor die brandblusserts, probeert het eens met: en wie niet … (maak niet uit) … die is een Uri.
Dat zal wel hellepe.

Reageer
gravatar

Dat Goeroe Cruijff geen jasje hoeft, wil nog niet zeggen dat die supporters er bij mogen lopen alsof ze een nachtje hebben liggen doorbeuken op een of andere bierkrattencamping. Het is af en toe godgeklaagd, die vetvlekkerige T-shirts, altijd weer het het fantasieloze Denim en al dat half-versleten sportschoeisel. Als je op de tribune zit dan doe je op dat moment toch niet zelf aan sport? De leden van de F-side zouden bijvoorbeeld eens bij Victor & Rolf te rade kunnen gaan voor een representatieve supporters-outfit. En voor de jolijt mag daar nog best een clubdas bij.

Reageer
gravatar

Ik had – al zeg ik het zelf – een aardige tekst bedacht.

Tara ra Boem die ee
Tara ra Boem die ee
Tara ra Boem die ee
Tara ra Boem die ee

Misschien kan een van de andere Speldianen daar een pakkende melodie onder componeren?

Reageer
gravatar

Ik zou van deze geniale man ook dolgraag commentaar op het landsbestuur horen. Kunnen we gelijk zien wie mag blijven en wie weg moet zonder gedoe met het parlement.

Reageer
gravatar

redactie: worden mijn bijdragen geweigerd op inhoudelijke gronden, of alleen omdat ze van een andere computer worden verstuurd? Ik was toch zeer gematigd in mijn woordkeus, althans niet harder dan die in het redactionele artikel. Dus?

Reageer
gravatar

Nou mot ik helemaal nix van sosjaal darwindingse op 5 hebbe, maar hij heb gelijk. Die zijkerts van de geroesten Speld met hullies azeinpissende reaguurderts moet maar oplazere naar Rotterdam. Daar hebbe ze pas een goeie klub 🙁 !!!!!!!!!!!!!

Reageer
gravatar

Beter één ajaxsupporter wie ken zingen, dan de lucht van tien. Want wie Abe zegt, moet toch bij zijn les blijven. Eige F-sijt is thuis getikt als het gebekt is. Logisch toch?

Reageer
gravatar

Ajax kan het qua liedjes slechter treffen… Mag ik refereren naar “leeleeleeleeleelee”, zoals aanhangers van PSV dat vaak oreerden wanneer de beperkte flankspeler Lee aan de bal was. Of simpelweg in het veld stond. Of helemaal niet aanwezig was.

Reageer
gravatar

Kijk, daarvoor lees ik als Apelfoorter nou juist de Speld. Vanwege de verdieping die je door dit soort achtergrond artikelen krijgt. Cruyff op het scherpst van de snede, zelf zijn eigen supporters wil JC terecht een lesje leren. Ik verwacht dat de Speld binnenkort dan ook als eerste zal komen met de nieuwste teksten, geschreven door Johan Cruyff zelf voor de F-Side als: “Wij zijn geen joden meer, maar voor Johan Cruyff” en: “Wie niet voor Cruyff waved die is een ….” en ga zo maar door. Dit worden nog spannende tijden hier op de Speld, ik overweeg zelfs een bezoek aan een thuiswedstrijd!

Reageer
gravatar

Even samenvatten voor de oudere lezers:
1) slechte voetbalkenners en valse zangers, moeten nu, vóór het zingen, de Arena uit. De Verlosser heeft gesproken.
2) En Lex Immers wordt de nieuwe voorzitter van F-Side’s Harde Kern. Lex is immers de enige skinhead mét ruggengraat tussen een stel Hells Angels en andere watjes.
3) Zo blijf ik zelf blind achter Danny staan, tot een (helder)ziende mij naar de uitgang begeleidt.
4) Geen nummer 14 is zo snel of Uri Coronel achterhaalt hem wel.
5) Als alle Spaanse voetballers inderdaad “Hijo’s de puta” zijn, zijn het waarschijnlijk wel de bestbetaalde hoerenzonen ter wereld, op een paar bankdirecteuren na.

Reageer
gravatar

@Social Darwinist. Ik heb op de Speld nog nooit satire gelezen, alleen maar serieuze stukken.

Reageer
gravatar

Dat is pas democratie. De supporters hebben zelf de keuze weg te gaan of te blijven. En de voorwaarden zijn helder: als je het met Cruijff eens bent, blijf je, anders ga je maar weg.

Reageer