Defensie introduceert ‘Dutch Disc’

Nieuw herkenningsteken biedt duidelijkheid over vredelievende intenties

Het ministerie van Defensie presenteerde vanochtend in een persconferentie haar nieuwste hulpmiddel op het gebied van ‘relatiemanagement in tijden van internationale meningsverschillen’: de Dutch Disc. Majoor Wagemans van de divisie Innovatie en Technologie noemt de Hollandse Schijf een doorbraak in de vaak stroef lopende communicatie tussen Nederland en haar bondgenoten. “Uiteindelijk zijn onze operaties vooral symbolische interacties. Door de juiste signalen te geven kun je ontzettend veel misverstanden voorkomen.” In de voorbereiding op een nieuwe missie naar Kunduz is Defensie er alles aan gelegen om de bedoelingen van de missie voor alle partijen helder neer te zetten.

De schijven zijn uitgevoerd in verschillende handige formaten, zoals een katoenen model dat eenvoudig op een uniform te spelden is en een manshoge sticker die op een F-16 kan worden bevestigd. De schijf bestaat uit een buitencirkel, een binnengebied en twee zwarte bevestigingsstroken (zoals te zien op een instructievideo van Defensie). De twee kleuren in de schijf vormen een duidelijk handvat voor snelle herkenning in het gebied van de operatie, licht Wagemans toe. “Groen-blauw wordt bijvoorbeeld gedragen door de manschappen die afreizen naar Kunduz.” De kleurcodes worden zowel naar bondgenoten als naar de plaatselijke bevolking gecommuniceerd, zodat eenieder direct weet of het gaat om terroristenjagers of om coaches op een 8-weekse pacifistische politie-workshop. Op aandringen van GroenLinks-leider Jolande Sap is tevens besloten om iedere kersverse Afghaanse agent een Hollandse schijf te verstrekken. Sap: “Zo kan iedereen direct zien dat het hier gaat om agenten die niet aan gevechten deelnemen of kunnen schieten.”

Ook andere politici reageren enthousiast. Premier Rutte spreekt van een uitstekend initiatief. “De F16s boven Libië kunnen wat mij betreft per direct met oranje-wit gaan vliegen: Hollands betrokken, maar geen bommen aan boord.” Minister Hillen betreurt het dat de schijven niet al eerder bestonden. “Met een zorgvuldig gekozen kleurcode hadden we bij de reddingsactie van afgelopen maand helder kunnen toelichten dat we alleen onze eigen burgers kwamen halen.”

Ook andere misverstanden uit de vaderlandse militaire geschiedenis hadden volgens Wagemans voorkomen kunnen worden. “Een wit-rode schijf had waarschijnlijk beter onze ordehoudende intenties overgebracht dan het in al zijn nuances zo lastig vertaalbare begrip ‘politionele actie.”


Uw reactie telt. Juist nu.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

gravatar

Vrije Radikaal, geweldig idee die vervanging van edele metalen door plastics. Dat maakt voor de bemensing van Bronbeek het dragen van al die metalen eremedailles op de hoogtijdagen van 4 en 5 mei een stuk lichter. Misschien kan nu ook de jaarlijkse parade op de verjaardag van wijlen de overleden Prinz Bernhard weer doorgaan, al die ouwetjes verlost van zware metalen en bokkige rollators weer eens stoer in paradepas voorbij zien marcheren; ik kijk er naar uit. Oma Paulus, Salvation Army: is dat bericht over de Joint Salvation Fighter niet nog onder embargo van Hans (Ha.Ha.) Hillen? Zou hij niet vanmiddag om 15.00 Z. het nieuws in Nieuwspoort bekendmaken? Vindt u dit netjes? Ons helemaal defensie-apparaat had ontregeld kunnen raken.

Reageer
gravatar

Bekend is geworden dat ook drastisch bezuinigd zal worden op het Leger des Heils. De collectiebus wordt afgeschaft, omdat betaling via iDeal meer passend is in deze tijd. Ook de gedrukte strijdkreet wordt vervangen door een goedkopere e-boekversie. Door de opwarming van de aarde is de uitdeling van chocolademelk bij ramp- en tegenspoed verouderd en wordt derhalve wegbezuinigd. Japanners houden sowieso niet van melkproducten.

De legerleiding zal een tweede ontwikkelingsexemplaar van een gettoblaster, de zogenaamde Joint Salvation Fighter, als proef aanschaffen voor de toekomstige vervanging van de tamboerijns die inmiddels zwaar verouderd zijn.

Reageer
gravatar

@20 Alter Ego-ist: niemand kijkt daarvan op, hoor. Een kleine historische terugblik leert ons dat júist CDA en VVD het leger hardere klappen hebben toegebracht dan enige na-oorlogse krijgsmacht.

En Maarten T.: nee, de onderscheidingen zullen niet worden afgeschaft, maar in plaats van de uitvoering in edelmetaal met geweven lint zullen ze worden uitgevoerd in bedrukt katoen met goud- of zilverkleurigkleurig plastic aanhangsel.
Met statiegeld natuurlijk.

(met een ingedrukt g-tje of b-tje aan de achterzijde om onderscheid te maken in brons en goud – dat verschil is bij plastic nauwelijks waarneembaar)

Reageer
gravatar

Wie had dat ooit kunnen denken in ontwapen(en)de IKV-kringen: een militant rechts PVV-CDA-VVD kabinet dat óók op ‘defensie’ bezuinigt (in plaats van alleen op AOW, kinderbijslag, huursubsidie en andere sociale voorzieningen) (maar niet op kernenergie); straks komen er nog gebroken geweertjes en geperforeerde helmen om de hoek kijken. Tijd voor een morele revival, morele herbewapening? Of wellicht een Tea-party? Of een “meet and greet” met Mark, Maxime en Geert met voor elke bezoeker een persoonlijke knuffel, handdruk en -tekening van deze (in heilig bezuinigingsvuur ontstoken) minderheidspolitici?

Reageer
gravatar

Die helmen, ach wat zegt dat eigenlijk als er geen soldaten meer onder schuilen? Jammer, jammer, zo intens jammer is het dat de actuele personeelsreducties in de krijgsmacht nu buiten deze discussie vallen. Hoe gaan we onze ‘vredesmissies’ nu -in vredesnaam- uitvoeren als tanks, mijnenjagers en F-16’s onder onze kont wegbezuinigd worden? Gaan we die dan terugleasen bij Erdogan en Loekasjenko? En nooit meer heldenrollen voor Karremansen en MWO-dragers onder internationale vlag. Wat nu? Afschaffing van de Militaire tak van de Willems Orde? Of overheveling naar Heldhaftig Vrijwilligerswerk, of naar de Sectie Heldhaftige neo-V.O.C.-ers (zoals bankiers, geldhandelaars en andere geldwolven)?

Reageer
gravatar

Toch een gemiste kans; want was de helm gemaakt van zachter materiaal, dan hadden zowel de inwoners van
het door Nederland beschermde gebied alsook de tegenstanders er met darts op kunnen gooien en was
daarmee een ongekende ontspanning ter plaatse
opgetreden ! Zie Raymond van Barneveld.
Het risico op afgezwaaide pijlen in de nek, dient men
voor het goede doel voor lief te nemen.

Reageer
gravatar

Ja, dit is natuurlijk een vrije interpretatie, maar toch mis ik het rood en het blauw in het ontwerp.
En natuurlijk wint een uitvoering met ruches en dubbele overslagen in pasteltinten speciaal voor het voorjaar aan beeldingskracht.
In kouder maanden zou het geheel afgezet kunnen worden met geplisseerd vossebont voorzien van vlinderdasstrik in aarde- en herfsttinten.

Reageer
gravatar

@1 Paulus, korporaal buiten dienst

Geachte korporaal bd,

Uw interpretatie van dit ontwerp mist een aantal essenties.
Het symbool is multireligieus, Niet alleen het op christelijke grondslagen gebaseerde kruis is in het ontwerp te herkennen. Het kruis voegt tevens twee halve manen samen die tegen elkaar gekeerd zijn (verticale doorsnijding van de cirkel. Hiermee worden enerzijds Islamitische waarden erkend terwijl gelijktijdig uiting wordt gegeven aan de vaak tegen elkaar inwerkende stromingen binnen het Islamitisch geloof.
De cirkel dekt de daaronder gesymboliseerde Davidster geheel af. Dat u hem niet ziet wil tenslotte niet zeggen dat hij er niet is. Middels de afdekking van de davidster wordt een onnodige provocatie van andersdenkenden voorkomen terwijl gelijktijdig symbolisch de anders de boventoon voerende Zionistische stromingen door de volledige afdekking op hun plaats worden gewezen.
Het symbool wordt in diverse kleurstellingen geleverd. Voor de minder (kleuren)-ziende medemens wordt nog gewerkt aan een uitvoering in reliëf/ braille.

Reageer
gravatar

# 12 el-jee, humaan gedacht, helemaal mijn idee. Mail jij Jan Hommen even dat er in Amsterdam Oud Zuid nog folder- en krantenwijken vacant zijn of doe ik het? Echt iets voor Jan, eindelijk fysieke arbeid, dus hard werken en zweten, maar wél in de juiste ambiance. Op een slof en een glazen voetbalschoen wordt Janneman toch nog kampioen. Een jongen van Stavast die Jan Hommen, kritiek kan hem helemaal niets verdommen. Een geknipte nieuwe voorzitter voor Ajax: Uri, noteer even, Rik kan nu met functioneel leeftijdsontslag.

Reageer
gravatar

Ik stel voor om getallen bij de verschillende ringen te zetten zodat kleurenblinden onder de plaatselijke bevolking ook een duidelijk handvat voor snelle herkenning hebben.

Reageer
gravatar

Loko, # 7, het scheiden van de frontale kwab (de voorhoofskwab) van de rest van de hersens kan soms zelfs positief aflopen, zo is lobotomie door veel artsen en psychiaters langdurig als de enige oplossing beschouwd voor geesteszieken als wereldverbeteraars, komplotdenkers en alcoholisten.
Alleen wijlen Frank Zappa hebben ze er nooit onder gekregen: Die zei eenvoudig dit: “Better a bottle in front of me, than a frontal lobotomy”en had hij niet gelijk, deze filosoof?

Reageer
gravatar

Ik herken er wel een beetje het oranje van de ING-leeuw in. En dat wit in het midden, als symbool voor “een gaatje in je hoofd” of “een gat in je hand”. Dan de cirkels die natuurlijk het immer rollende geld symboliseren. En door alles heen, heel subtiel, die twee lijntjes die sterk aan een kruis doen denken. Waarmee niet alleen de voornoemde betekenissen worden doorgestreept, maar ook een verwijzing naar hogere doelen lijkt te worden aangeboden. Kortom, het lijkt me een prachtig logo om op het colbertje van Jan Hommen te spelden, als teken van “Anno 2011 Geen Bonus”.

Reageer
gravatar

Volgens mij had de bekeerde schrijver Reve dit hoofddeksel in gedachten toen hij ‘Nader tot U’ schreef. Mijn voorstel zou dan ook zijn om op vredesmissie dit boek in het Afghaans aan alle politietrainers mee te geven die het weer in 10voud uit kunnen delen aan alle politieagenten in opleiding die het zo weer uit kunnen delen aan de hele bevolking daar waarmee zo het hele Afghaanse volk ook nog eens na de alfabetiseringscursus kan genieten van een van de prachtigste werken van de Hollandse literatuur.

Reageer
gravatar

Vind het nogal een gewaagd plan, stel dat er een idioot erop schiet en mist, maar raakt wel de voorhoofdskwab wat dan?
Mensen met een beschadigde of missende kunnen heel agressief en meedogenloos worden. Zo kweek je een nietsontziende soldaat.

Reageer
gravatar

Persoonlijk vind ik dat hoofddeksel er vreemd uit zien.

Reageer
gravatar

Goed initiatief. In WO2 had je dit ook al. De Duitse troepen liepen rond met rode armbanden met daarop het Hindoestaanse (?) vruchtbaarheidsteken, het zonnewiel. Die kwamen dus duidelijk om de oogst binnen te halen en zich voort te planten. De halve slag die het teken gedraaid was, was om snelheid aan te geven.

Reageer
gravatar

Dergelijke helmen komen mij uit een grijs verleden bekend voor. Ik vond ze toen al niet mooi. Alhoewel met zo’n schietroos. Dat hadden ze zeventig jaar geleden al moeten doen. Overigens, stond er aanvankelijk ook niet een ijzeren punt op?

Reageer