Nederland pompt miljarden in Europees bloedbankenfonds

Garanties moeten liquiditeit garanderen

Minister Schippers van Volksgezondheid kondigde vandaag aan dat de Nederlandse staat voor in totaal 26 miljard liter garanties afgeeft om de Europese bloedbanken liquide te houden. Nederland draagt met een extra tien miljard liter bij aan de uitbreiding van het Europees noodfonds, waarin nu in totaal 500 miljard liter zit.De maatregel is volgens minister Schippers onvermijdelijk: “Zonder deze injectie zou het hele bloedbancaire systeem van Europa uit elkaar spatten. We moeten coûte que coûte voorkomen dat mensen massaal hun bloed bij de banken gaan wegtrekken. Met deze garanties kunnen we zo’n bloedbad voorkomen.”

Er wordt eveneens overlegd over mogelijk injecties van buitenlandse markten “In principe willen we niet afhankelijk zijn van landen elders. Maar het feit blijft dat er in bepaalde landen in het Midden-Oosten en Afrika een bloedoverschot is. Het is toch zonde om dat weg te gooien.”

Vorige maand luidde de Europese Centrale Bloedbank de noodklok over de precaire situatie. Met name de bloedbanken van Zuid-Europese landen zoals Griekenland en Portugal kampen met grote problemen om aan hun transfusieverplichtingen te voldoen.

Volgens Anthonius Pruismarsch, directeur van Sanquin Bloedbanken, is de crisis in die landen te wijten aan structurele problemen in de bloedbankensector. ‘De haematologische discipline laat in sommige landen rond het Middellandse Zeegebied ernstig te wensen over. Bloedbanken verstrekken lukraak transfusies, en door een enorme toename in het aantal derivaten en andere complexe bloedproducten zijn de toezichthouders het overzicht totaal kwijt.’

Er bestaan al tijden speculaties dat sommige landen hun bloedvoorziening kunstmatig hooghouden. “We kunnen niets bewijzen, maar laat ik het zo zeggen, mensen in Europa hebben mazzel dat het plasma uit varkensbloed best goed te gebruiken is”. Ook de wijdverspreide geruchten over kunsmatige toevoeging van antistollingsfactoren om de liquiditeit te verhogen brengen onrust in een toch al fragiele markt.

Niet overal bestaat begrip voor de Nederlandse deelname aan het noodfonds. “Die Grieken hebben jarenlang boven hun stand geleefd, en veel te veel bloed vergoten,” reageert Esmeralda van Draspel van de Vereniging van Nederlandse Bloeddonoren. “Omdat de Grieken maar tot hun 43ste donor zijn, moeten wij nu als Noord-Europese landen tot Sint Juttemis doorbloeden.”


Uw reactie telt. Juist nu.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

gravatar

Laat minister E.Schippers vooral eens ingrijpen in de beschamende en verwerpelijke salarissen van de bestuursleden van Sanquin Bloedbank.
In 2010 ontving Th. Buunen, voorzitter van de RvB, € 258.000 excl. pensioenpremie en sociale lasten en H. de Wit, vice voorzitter RvB, € 226.000 excl. pensioenpremie en sociale lasten.
De heren Buunen en de Wit misbruiken al jaren de intrinsieke motivatie en het idealisme van hun 395.000 vrijwillige donors, terwijl ze zelf van beide nobele zaken weinig lijken te bezitten. Hetzelfde geldt voor de voorzitter van de Raad van Toezicht, de heer J.H. Schraven. Hij ontvangt een jaarlijkse honorering van € 16.000 (excl. reis- en verblijfskosten) voor 4 vergaderingen in 2010, bronvermelding: jaarverslag 2010 Sanquin Bloedbank. Door alle commotie onder de bloed- en plasmadonors dreigt er een leegloop te ontstaan. Ook blijkt er grote ergernis onder het personeel van Sanquin te bestaan.

Reageer
gravatar

Is de discussie nu langzamerhand leeggebloed? Of moet ik acuut aan de staalpillen. En vooruitlopend op de meltdown van de hele verzameling Fukushima kerncentrales ook vast aan de jodiumpillen?

Reageer
gravatar

Tot het laatst heb ik in deze bloederige discussie getracht te doen of mijn neus bloedt, maar nu wordt het me toch te machtig. Terwijl andermaal de bloedbanken zich met bloedschande overladen; er moet WEER bloed worden gestort door de Nederlandse bevolking blijven die bloody bankdirecteuren WEER buiten schot. Ze zijn onder leiding van Centrale Bloedbankier Noud Zwelling al weer druk in de weer met hun bonussen over 2011 en ze zullen dus de al bijna leeggebloede burgers weer stevig laten bloeden. Zo zijn ze geboren en zo zullen ze ook eens sterven (als de overheid tenminste nog over voldoende zilveren staken beschikt in dit koelbloedige drama), zelfs de bloedbankier van onze grootste Sanguinistische bloedbank. Mijn bloed kookt intussen, bij zoveel monetair bloedvergieten.
P.S.
Wordt het geen tijd dat de Nederlandse bloedbanken, samen met het Bloedrode Kruis iets gaan doen aan het bloedvergieten in Lybië?

Reageer
gravatar

Als alle vrouwen nu eens al hun gebruikte tampons en maandverbanden opsturen naar Den Haag, dan zal minister Schippers van Volksgezondheid die zelf met plezier uitknijpen om de Nederlandse bloedbanken te redden. Dus wat is nou het probleem?

Reageer
gravatar

26 miljard liter!? Een doekje voor het bloeden.

apropos, ik heb nog een paar liter AB+, 1955, een pikante rode, beetje koppig, maar nog verrassend fris.

Reageer
gravatar

Aan iedereen;

Even een gratis beleggingstip van mij. Investeer in de doekjes-industrie, want met het huidige (wan)beleid zijn er een hoop doekjes voor het bloeden nodig…

Geen dank, mijn dank is groter (want jullie kopen mijn aandelen).

😀

Reageer
gravatar

@Toon: wecken is ook een methode, weet ik nog van mijn grootmoeder.
En een neef van me heeft het laten veredelen tot Pleegzuster Bloedwijn.
Hij verwacht de crisis tot ruim na 2050 uit te kunnen stellen.

Reageer
gravatar

Ik ben het vertrouwen in de bloedbanken al een poosje kwijt. Ik bewaar mijn bloed tegenwoordig gewoon weer in een jerrycan onder mijn bed, net zoals mijn opa zaliger tijdens de eerste wereldoorlog ook al deed.

Reageer
gravatar

Opa Zaliger, even buiten de orde. Ik constateer – het bloed kruipt waar het niet gaan kan – dat zich onder de reageerders nog wel enkele oud-wielrenners bevinden. Ook ik, als oud amateur wielerfanaat, denk nog steeds met veel plezier terug aan mijn/onze tijd die wij jaarlijks in Zuid Frankrijk (de Drome, de Ventoux-regio en de Pyreneeën) al fietsend doorkruisten. Mijn ervaring is dat je al koersend meer begrip voor elkaar, om niet het beladen begrip solidariteit te bezigen, kon opbrengen. Helaas mis ik dat in onze huidige samenleving.

Reageer
gravatar

Opa oud-Wielrenner, dat valt me nou van je tegen. Juist jij als oud-wielrenner zou moeten weten dat als ik het heb over jeugd die niet zonder herrie kan, ik het over “de oortjes” heb, waarzonder niet meer gekoerst kan worden: dáár gaat je humeur aan kapot.

Kwam daar vroeger eens om! Met je binnenbanden gekruist over de schouders op je gietijzeren doortrapper door mist, regen, sneeuw en brandende zon, en alleen maar weten dat je door de meet was gegaan als er mensen stonden om dat te bevestigen!
In die tijd heb ik ook wel eens mee gedaan, en ben toen overwinnaar geworden in een heel andere koers dan waarin ik gestart was omdat het zo ontzettend mistte dat ik het stuur nauwelijks kon zien.

Ah, dat waren tijden voor sterke kerels! Bloedgroep staal was dat!

Reageer
gravatar

Correctie op 16.
Laten we de politiek er buiten laten. De huidige politiek slaagt er op geen enkele wijze in openingen te vinden om vers bloed in deze bloedeloze samenleving te activeren. De daarvoor benodigde aderen zijn bijna onherstelbaar verstopt.

Reageer
gravatar

Opa Zaliger

Wat moet ik verstaan onder: De jeugd van tegenwoordig toch niet kan “handvaten”? Dat is toch juist de taal van bloedeloze watjes!

Dat jij daar in de brandende hitte van de hel jouw slechte humeur zit af te reageren op jouw nageslacht kan ik mij enigszins voorstellen, maar er zijn grenzen.
Mark is een fantastische vent met een gouden toekomst voor zich. Je bent gewoon stikjaloers op wat jouw kinderen en kleinkinderen ondanks jouw inbreng toch hebben weten te bereiken.

Reageer
gravatar

Het zal mijn tijd, en die van Oma, wel duren: dat bloed wat wij hebben, recht uit de Ijzertijd, maken ze niet meer tegenwoordig.
Die jeugd van tegenwoordig; watjes, slappe handpopjes, bloedeloze herriemakers – bah.

Van mij, en Oma, krijgen ze niks. Kunnen ze trouwens toch niet “handlen”. Nee Mark, ook jij niet: een vent wordt je toch nooit.

Reageer
gravatar

Dat ik dit als oud-donor op mijn oude dag nog moet meemaken; dat de venen van het lichaam worden geopend om gezond bloed in bodemloze putten te storten. Het is geen biertappen waar je vrolijk van wordt. Transfusie kan helend werken, maar dat adagium gaat hier dus niet op. Het voert misschien te ver om er de bloedgolven van grof geweld van de Bloedbruiloft van 1572 bij te halen. Ik zei het al eerder, het lijkt, nee het is, bloedlink. Enfin, we kunnen in ieder geval een uurtje korter slapen en hopelijk gezond weer opstaan

Reageer
gravatar

Ewh, kan iemand mij vertellen waar ik de hoogste rente krijg?

Ik wil best ook iets doneren, maar dat moet ik wel terugvinden op mijn belastingaangifte – voor niks gaat de zon op en bloed is dikker dan water.

Verder wil ik ook graag nog even weten of witte bloedlichaampjes een betere behandeling krijgen: room with a view, zogezegd; die van mij zijn daar zeer gevoelig voor.

Reageer
gravatar

Een heel verkeerd beleid! Mijn oma zong het al:

“Als Hollands bloed door vreemde ad’ren stroomt,
het vreemde ras van Hollands molens droomt.
Dijken gaan verrijzen in de dorre woestijn
En de franzoos, die jat ons bier,
laat ons zijn gore wijn.”

Het is zonnenklaar dat dit niet de bedoeling is.
Wanneer doen wij eens een vrijdagje ‘dag van het eigen bloed’-dag?

Reageer
gravatar

Ik nam vorige week op de bloedbeurs 50 miljoen liter call-opties bloed van Groep B en 35 miljoen liter put-opties van Groep O.

Helaas gingen gisteren bij het sluiten van de bloedmarkt beide fondsen out-of-money na een volatiele Eurobloodnext. Het bloedpeil bleef op en neer op gaan, zodat de bloeddruk van de handelaren gedurende deze hectische beursdag naar grote hoogte steeg.

Groep AB was evenwel de hele week rhesus positief.

Het bloedgeld op de Nikkei 225 blijft door de grote vraag naar alle Bloedgroepen door de gevolgen van de tsunami al wekenlang hoog.

Buiten de beurs is de OTC-handel van Arabische Bloedgroepen stilgelegd door de NAVO na een bloederige dag.

De Bloedgroepen van de CDA zijn al maanden rhesus negatief door de sterk dalende koers.

Reageer
gravatar

Anthonius Pruismarsch? Streek die niet een bonus op van 1 miljoen liter? Ik vind niet dat het Nederlandsche Volk hiervoor moet bloeden, laten die landen rond de Middellandsche Zee het maar oplossen.

Reageer
gravatar

Een bloedoverschot in het Midden-Oosten en Afrika? Oj oj oj, mijn oudoom Ge-Dee uit Trans-Sylvanië heeft wel belangstelling! Liever geen varkensbloed; hoewel hij geen volgeling is van den profeet Mahomet heeft hij toch liever halal ingrediënten. Een hiv’je hier of daar maakt niet zoveel uit; zijn slechte gezondheid is met geen (houten) pen te beschrijven.

Reageer
gravatar

Wilde ik mijn bloed doneren, kreeg ik te horen: ho, ho, mijnheertje, dat gaat zo maar niet. Eerst moest ik uitgebreid gescreend worden op veiligheid zoals het HIV-virus en natuurlijk ook op hepatitis enz enz en toen ik die hele lijst zag van hoe en wat zag ik er toch maar vanaf. Nu heb ik een partijtje bloed op de kop kunnen tikken (2e hands) via een Zimbabwaanse connectie en ga ik dat maar doneren, maar ja, dan moet dat ook weer via het grijze circuit, gemakkelijker lijken ze het ons niet te kunnen maken om goed te doen, het wordt hoog tijd voor nieuw, vers bloed aan de top bij volksgezondheid.

Reageer
gravatar

En vergeet zo’n land als Spanje niet. Die hebben hun hele op drijfzand gebaseerde vastgoedbubbel gefinancierd met bloedsinaasappels. En waar dacht u dat al dat zinloos verspilde stierenbloed gebleven was?

Reageer