Bron Nieuwsuur

Geweld tegen externe deskundigen neemt toe

Deskundige op het gebied van fiscale risicobeheersing gelyncht

In heel Europa is de haat tegen externe deskundigen in het afgelopen half jaar toegenomen. Dat meldt het Thomas Buffel Instituut (TBI), de Europese denktank tegen discriminatie en onderdrukking van externe deskundigen.

Vorige week werd in Boedapest een deskundige op het gebied van fiscale risicobeheersing in elkaar geslagen en in Denemarken werd onlangs een monument voor PR-adviseurs beklad met graffiti. Sinds januari zijn externe deskundigen ruim 200 keer het slachtoffer geweest van gewelddadige incidenten, twee keer zo veel als in heel 2010.

Volgens Tom Darlington, voorzitter van het TBI, zijn er meerdere oorzaken voor het geweld: “Allereerst zien we een groot wantrouwen jegens deskundigen in het algemeen. Mensen met kennis van zaken worden vaak gezien als een bedreiging voor het eigen gelijk. Ook de economische crisis speelt een rol. In tijden van crisis keren mensen terug naar vertrouwde waarden en groeit de vijandigheid jegens het onbekende. Een van de gevolgen daarvan is de oprukkende deskundigenhaat.”

De bevindingen van het TBI komen niet als een verrassing voor sociologe Maartje Denekamp, die in 2007 promoveerde op de onderdrukking van externe deskundigen. Denekamp: “In elke beschaving waarin individualisering samengaat met economische neergang, zien we vroeg of laat een beweging ontstaan die zich richt tegen externe deskundigen. We zagen dit in de nadagen van het Romeinse Rijk, we zagen het tijdens de ondergang van de Azteken en we zien het nu opnieuw in post-maoïstisch Europa. Van de Inca’s is bekend dat externe deskundigen op wrede wijze geofferd werden aan hun goden. Wat dat betreft ben ik geneigd het huidige geweld te relativeren.”


Uw reactie telt. Juist nu.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

gravatar

Paulus junior,

Zou je onderhand niet zelf eens beter je best gaan doen in groep acht. Dat afkijken bij mij kan juf Paulien niet langer ontgaan.

Reageer
gravatar

Als externe bespreker van de toestand in de bovenwereld word ik hier bedreigd door Soekarno, Arie Kuiper, Joop den Uijl, de Vietcong en vele andere Rooie Rakkers. Dus ik heb het grootste recht van spreken namens de AVRO. Ik mis hier in het hiernamaals Lyndon B. Johnson, Geert Wilders en Benjamin Netanyahu om mij fiscaal en anderszins te ondersteunen.

Reageer
gravatar

#21

Krek zo!
Mijn opoe heeft haar hele leven over de kippenbrug bij Swaffelo gewoond en nog nooit een externe deskundige gezien.
En ze is er even zo goed 98 jaar mee geworden.

Reageer
gravatar

Een gezonde boerensamenleving heeft echt geen deskundigen nodig. Dus meppen geeft niet. Zegt men niet “Geef neerlands grond van neerlands stront en al komt rond, van Venlo tot Dront.”? Wij kunnen veel leren van dit mooie oude rijmpje, ontsproten aan een eenvoudig maar landszuiver denkvermogen.

Reageer
gravatar

Komkom mensen, niet zo bijterig! Het wordt lente: de krokussen staan al te bloeien en de narcissen zijn aan hun laatste spurt bezig!

Kijk, ik zou wel gek wezen interne deskundige te zijn: extern verdient veel meer. Kan ik weten want ik ben zo’n interne deskundige.
En je moet dit bericht zien in de context van het door De Speld boven water getilde onbenul van de politiek; Wikileaks was een heldere donderslag voor die lieden: daar kun je als interne deskundige niks mee.

Maar goed: het is toch geen reden om modder te gaan gooien?
Wie wil zo’n deskundige nou toch pijn doen? Ik noem een Scheringa: toch een schat van een man?

Reageer
gravatar

Mag ik als extern deskundige even aandragen dat ik nooit naar Oman zou gaan zonder Lynx-helikopter en drie stoere mariniers!

Reageer
gravatar

@Drenth:

Pardon dat ik uw slechte bui verslechterd heb. Ik heb verschrikt de disclaimer (nogmaals) nagelezen, maar ik kan er niet direct in vinden wat ik verkeerd gedaan heb in mijn reactie. Of is het dat ik een kern van waarheid heb blootgelegd in het als satirische persiflage bedoelde artikel (of vooral in de rake reactie van de Calavnofoob op nummer 6)? Is dat niet een beetje de essentie van satirische persiflages?

Reageer
gravatar

Op 14 Ik las laatst dat de onwetende mens het gezondst of het gelukkigst is.. Kan de link niet vinden en snap het niet. Voel me wel goed vandaag.

Sander v dacht ook na voor zijn daad.

Reageer
gravatar

Marketing deskundigen, daar mag ik heel erg graag geweld tegen gebruiken. Miljoenen is er tegen aan gegooid om Apelfoort op de kaart te zetten en wat is er in hemelsnaam van geworden? Zeg nou zelf, ze prijzen volkomen zinloze producten aan die nergens voor nodig zijn en die dingen die ze goed in de markt zouden moeten zetten kunnen ze niet… Het is om gek van te worden.

Reageer
gravatar

@6: Daar gaat het inderdaad om. Of criminaliteit of immigratie afnemen maakt niet uit, het gaat erom of mensen het gevoel hebben dat dat gebeurt.

Zie ook de enquetes die me altijd weer verbazen op de site van ING internetbankieren na het afmelden.. kun je stemmen op de stelling “In mijn omgeving neemt de werkeloosheid toe” / “In mijn omgeving neemt de werkeloosheid af” / “Geen mening”. Of, “De prijzen zijn het laatste jaar gestegen/gedaald/geen mening”.

Mening is alles. En als je feiten maar als mening verkondigt, mogen ze niet weerlegd worden vanwege de vrijheid van meningsuiting. Oh behalve als het een linkse mening is natuurlijk. Dat is de nieuwe politieke correctheid. Dezelfde politieke correctheid die bepaalt dat je Mohammed wel als terrorist mag afbeelden maar een PVV’er niet als nazi.

Maar ik dwaal af..

Reageer
gravatar

Eigenlijk een -m.b.t. Nederland- misplaatst artikel. Want alle beleidsniveau’s in Nederland draaien 24/7 op adviezen van externe deskundigen. Interne deskundigen zijn zonder uitzondering niet kundig genoeg voor beleidsformulering. Daarom vragen zij, tegen torenhoge tarieven, de adviezen van “externen”. Dat kunnen gesjeesde wetenschappers zijn, gepensioneerde politievoorlichters, desnoods verontruste moeders, broers of (schoon)zusters. Het budget voor externe deskundologen op het gebied van door-, op- en voorlichting heeft een omvang van het huidige begrotingstekort.
ALS in Nederland een extern deskundige al door de mand valt, kan hij altijd terecht bij de grote accountantskantoren vanwege zijn kennis van het Binnenhofse Politieke Labyrinth, ofwel de Haagse Matras, tegen een salaris van 8 x de Balkende norm.

Reageer
gravatar

# 5, Hans: waarom nu niet de hele waarheid verteld? Bedoelde mevrouw is niet Annemarie Zijlstra, maar Annemarie Jorritsma. Zijlstra is een pseudoniem voor de burgemeester van een voormalige Zuiderzee gemeente, die volop bij-klust op radio en TV in allerlei fora waarbij geld en macht samenkomen, o.a. Avro’s Business-class van Harry “Bentley” Mens en zijn muze Suze. Evenmin als Baron Von und Zu Guttenberg (ex Min. v. Defensie) in Duitsland vorige week, heeft A.J. haar proefschrift zelf geschreven. Haar ghostwriter heeft echter iets teveel leentjebuur gespeeld bij echte sociologen, zodat zij nu slechts met haar pseudoniem Maartje Denekamp veelvuldig ingehuurde externe deskundologen wil afschermen van gerechtelijke vervolging. Op de foto bij het artikel is naast de dienstdoende medewerker van de NTR Neerlands bekendste en duurste externe deskundige te zien: Prof.Mr.Dr.Ir. Knoop, jurist: bekend van internationale rechts- en onrechtszaken.
Bijzonderheid: gelooft heilig in de onschuld van zijn cliënten en is volledig vrij van gevoel van humor.

Reageer
gravatar

Nou, iemand die gespecialiseerd is in het opstrijken van niet-verdiende bonussen of graaipremies mag van mij een flinke rotschop krijgen. Jonge ventjes die gespecialiseerd zijn in allerlei vormen van straatterreur wil ik ook wel zo’n behandeling geven.

Reageer
gravatar

Ik denk dat ze jou ook niet heel hard nodig heeft, Joost. In werkelijkheid heet ze trouwens Annemarie Zijlstra, is dat beter?

Reageer
gravatar

Kennis is het machtsmiddel van de linkse kerk waarmee het volk al jaren onderdrukt wordt, en het wordt tijd dat dat eens grondig aangepakt wordt. Wij zijn dan ook verheugd te zien dat het huidige kabinet daar alles aan doet.

Reageer
gravatar

Hier in Nederland worden de externe deskundigen geofferd aan de blonde god van de vrijheid.

Reageer