Twee levende kipfilets aangetroffen in Groesbeek

Substanties mogelijk onderdeel van groter organisme

Op een pluimveehouderij in Groesbeek zijn afgelopen weekend twee levende kipfilets ontdekt door de Algemene Inspectie Dienst (AID). “De substanties hebben gedurende enkele uren schokkerige bewegingen vertoond”, luidt de conclusie van de inspectie na een routinecontrole. Nader onderzoek moet uitwijzen of de kipfilets ook onderdeel zijn van een groter organisme. De Vereniging van Keurslagers heeft met verbijstering gereageerd op het nieuws.

“Dat dit in een beschaafd land zomaar kan, het is te gek voor woorden,” zegt Barry Hagema woordvoerder van de Keurslagers. “Het is alsof een reep chocolade na acht weken opeens een bloedsomloop blijkt te hebben. Niemand gaat natuurlijk chocola met een trombose eten.”

Jaarlijks worden in Nederlandse pluimveehouderijen miljoenen kipfilets geproduceerd. 70% van de totale productie wordt geëxporteerd naar andere Europese landen. Gevreesd wordt voor een afname in de export als er meer levende kipfilets worden ontdekt. McDonalds overweegt alle kipnuggets met Nederlands vlees uit de handel te nemen en ook Kentucky Fried Chicken heeft laten weten ‘onaangenaam verrast te zijn.’

Volgens veterinair bioloog Herbert Duistra is het hoogst ongebruikelijk dat kipfilets levend worden aangetroffen. Duistra wil echter niets uitsluiten.  “Ik heb in mijn leven vaker dingen meegemaakt die bij voorbaat onmogelijk werden geacht. Zo trof ik ooit een varkenshaasje zien springen en een bloedworst aangetroffen met duidelijke bovendruk. Beweging is regelmatig een teken van leven; het lijkt me nu zaak om te kijken of ze ook ademhalen.”

De Vereniging van Keurslagers wil dat er extra maatregelen worden getroffen om de kans op levende kipfilets te minimaliseren. In een voorstel aan de minister van Economische Zaken, Landbouw en Innovatie Henk Bleeker pleit de vereniging ervoor om de kipfilets vooraf in kleinere stukken te snijden en de mogelijkheid te onderzoeken of de substantie een preventieve elektroshock moet krijgen.


Uw reactie telt. Juist nu.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

gravatar

Dat wordt een hele kip file in de toekomst
maar dat is weer goed voor de woningbouw
en de mobiele legbatterij..

Ik zag gisteren nog een spaarvarken schaterlachend over de weg gaan, ik ben niet zo’n vlees etert – spaar me. Er zit dus toch nog humor in de sector.

Reageer
gravatar

De kip teruggebracht tot haar pure essentie. Niks mis mee toch?
Slachten doen we nu gewoon op het bord. Op naar het biefstuk van 350 kg.

Reageer
gravatar

#23, Loko, ik moet toegeven, ik ken aardig wat volhouders op het vlak van de Ars Amandi, maar het stel dat u toont is met die vreselijk vleselijke gemeenschap toch wel tot op het bot gegaan. Het is wél een manier om af te vallen, maar ik vraag me af of dit koppel niet -al doende- de uiterste houdbaarheidsdatum is gepasseerd. Misschien moet iemand ze dat toch eens vertellen.

Reageer
gravatar

#29 en # 30 Loko en Jeettje. De voorliefde voor kippen is vrij universeel, zelfs in in poppenkast en animatiefilms: Gonzo the Great uit de Muppetshow valt op kippen (met soms een bedenkelijk sexueel getint enthousiasme) en de hele masculiene Amerikaanse samenleving (tussen 12 en 92 jaar)valt op “chicks” (de feminiene Amerikaanse samenleving tussen 12 en 32, met als uitschieter de rechts-extremistische ex-gouverneur van Alaska die de hoofdrol speelt in de vele natte dromen van neo-nazi’s: Sarah Palin (halfzus van de ex-Monty Python Michael Palin; allebei werkzaam in de showbizz) .

Jeettje: krenten zijn erg groot, in doorsnee zelfs té groot, als hersens voor politici. De procedure is alsvolgt: bij plaatsing op een verkiesbare plaats wordt bij het kandidaat kamerlid (m/v) door extractie via de neus de hersenmassa (?!) verwijderd als bij overleden farao’s. Dit is geheel pijnloos. Daarna wordt de krent geprepareerd om eventuele herinneringen aan het ouderlijk milieu en/of de pubertijd te bewaren. Na preparatie wordt de krent in de kontzak bewaard; men ‘zit nu (letterlijk én spreekwoordelijk) op zijn krent’ tot aan een lucratieve doorstart in het bedrijfsleven. Bij de overgang wordt dan ook het geweten verwijderd; met een pipet via het zeefbeen.

Reageer
gravatar

De oplossing van het raadsel ligt in Barneveld; in een geheim laboratorium is men daar ge-declaustrofobieerde kippen (zie Speld artikel van vorige week) aan het bewerken zodanig dat men bij de geboorte alle hersens verwijdert. (Ongeveer zoals men bij politici voor inauguratie het geweten verwijdert, bij Joden de voorhuid en bij sommige Arabische stammen de clitoris).

Het is tevens een poging de bewerkelijke “Kip an sich”-fase, over te slaan en rechtstreeks filets en drumsticks te kweken, die in resp. op pan/grill/barbeque springen en daarna op uw bord tussen de diverse Calvé-sauzen.
Dit recombinant DNA-onderzoek wordt gesubsidieerd door het Ministerie van landbouw dat de gestadig dalende inkomsten in de pluimveesector wil opkrikken, zodat de industrie zonder staatssteun zelfstandig verder kan. Aan deze economische benadering ligt de aanpak van de staatsbanken ABN-AMRO en ING ten grondslag, die bewezen succesvol is: burgers betalen inmiddels ook al mee aan de miljoenenbonussen van de betreffende CEO’s. Zo ziet u maar, elk probleem heeft een oplossing onder CDA/VVD, ook groot in kleinvee.

Reageer
gravatar

Ik weet niet of jullie weten waar Groesbeek ligt, maar als jullie dat hadden geweten dan wisten jullie ook wat belangrijk is om te weten voor een genuanceerde reactie op dit nieuwsartikel. Dus ik raad jullie leken aan te zwijgen, als jullie leven van het filet in het algemeen en kippen in het bijzonder lief is.

Reageer
gravatar

Sorry… maar het is toch algemeen bekend dat oude kipfilets spontaan gaan leven? Zeker als je ze buiten de koelkast bewaart. Ik weet niet hoe ze het doen, maar tegen de tijd dat ik overlijd is dit mysterie hopelijk ontrafeld door de wetenschap.

Reageer
gravatar

@23, ik wist dat die man lijken plastificeerde, maar wat ie ze nu nou toch laat doen…
Ik vind het onderwerp trouwens heel vreemd, alsof vlees iets te maken heeft met leven.

Reageer
gravatar

Mijn biefstuk viel een keer zomaar van mijn bord af…

Reageer
gravatar

Ben gek op kippen (niet sexueel aangetrokken helaas) Dat de beesten zonder kop kunnen lopen wist ik al. Maar dat ze zo slim zijn met hun hersens ter grote van een krent verbaast mij nog steeds. Eksters Raven/Kraaien/Papegaai ook.

Reageer
gravatar

Gut, ik dacht altijd dat die kippen dood waren en juist als kipfilet tot leven kwamen!
Een gemarineerd, gerookt, gepaneerd, gekruid, of anderszins bewerkt kipfileetje komt dan pas tot volle bloei: je ziet het haar volste kipzijn – de lotsbestemming waartoe de kip op aarde is – op tafel leggen. Dat is mooi.
Daar moet je van genieten.

Reageer
gravatar

Heb zelf veel kippen de kop afgehakt, en die bleven allemaal doorlopen. Wil graag eens bij een executie door middel van guillotine bij een mens zijn. Wil hem/haar dan vragen na de scheiding te knipperen met de ogen.

Reageer
gravatar

@ 12 Margootje : De veel gebezigde uitdrukkingen in de trant van “na een tijdje loopt het vanzelf van je bord af” zijn op de waarheid gebaseerd. In de bedrijfskantine zie ik met enige regelmaat kroketten en frikadellen een sprintje trekken. Onder het motto “het heeft geleefd en het komt weer tot leven” worden deze hapjes doorgaans betiteld als “de reïncarnatie-snack”.

Reageer
gravatar

Ik heb dat zelf ook diverse malen mogen meemaken.

Die kipfilets leven niet alleen, maar ze hebben ook nog eens ergens hun verstand verstopt. Als ze flink gaan stinken en er ook wat vreemd uit gaan zien, kruipen ze vanzelf van de aanrecht naar de gootsteen om schoongemaakt te worden.

Reageer
gravatar

Of beter: als ikzelf een Italiaan of Romein was.

Reageer
gravatar

@Gaap. Wat kan het die Engelsen (of Amerikanen) in godsnaam schelen of Rome brandt of niet. Ikzelf zou pas in actie komen als het er in het Italiaans (of Latijn) stond.

Reageer
gravatar

Vinden jullie het gek dat dat allemaal gebeurd. We moeten tegenwoordig alles preventief doen om te voorkomen dat onze beesten ziek worden. Aan die kipfilet hierboven kun je ook goed zien dat de preventieve boer ook moet roken als een ketter. Dat zie aan de kleur van de filet. Die kippen roken dan automatisch mee. Vandaar de gerookte kip. Tenslotte houdt het de boel wel levendig.

Reageer
gravatar

Ik gooi altijd een blokje kippenbouillon en twee 300 mg Ibuprofennetjes in het vet voor ik een filetje bak. Veilig en lekker!
NB: Wel eerste een uitje en wat knoflook fruiten mensen!

Reageer
gravatar

Ik vind het niet verwonderlijk. Met al die antibiotica in hun donder, krijgen ze niet eens de kans te sterven.

Reageer
gravatar

Ik zeg platspuiten die handel. Er zijn genoeg chemische middelen in omloop die preventief aan kipfilet kunnen worden toegevoegd.

Reageer