Opkomst verkiezingen gestimuleerd

Beloning moet burger naar de stembus lokken

Na de op zijn zachtst gezegd tegenvallende opkomst bij de Provinciale Statenverkiezingen van 2007 trekt de overheid dit jaar alles uit de kast om de kiezer naar de stembus te lokken. Politiek adviesbureau YourVote presenteert een reeks innovatieve beloningen, gericht op diverse groepen die traditioneel ondervertegenwoordigd zijn in het stemlokaal.

Met supermarktketen Albert Heijn is een unieke overeenkomst gesloten om meer jonge ouders tot stemmen te bewegen. AH-filialen zullen dienen als stemlokaal. Identificatie is daar mogelijk middels de bonuskaart en kiezers kunnen na het uitbrengen van hun stem vijf voetbalplaatjes naar keuze krijgen. Bovendien worden in elke provincie bonusplaatjes uitgebracht met provinciale politieke kopstukken in hun favoriete voetbaltenue. “We verwachten de kinderen daar wild mee te maken en zo op speelse wijze voor het eerst aan de politiek te laten ruiken”,  aldus Barry Hylkema, manager Politieke Marketing van Ahold.

Specifiek gericht op de groep van de ‘maatschappelijk teleurgestelden’ is er de stemloterij. Kiezers krijgen een kopie mee van hun stembiljet en doen daarmee automatisch mee aan een landelijke trekking op 2 maart. Onder de prijzen zijn: een bootreis over de Rijn, twee uur gratis winkelen bij de Aldi en een excursie naar de Schultenbräubrouwerij.

Provinciale politieke kopstukken reageren verheugd op de acties. “In mijn woonplaats Nieuwe Pekela was de opkomst vier jaar geleden 3,7%”, aldus Rikus Koetsinga, gedeputeerde van de provincie Groningen. “Mijn vrouw, mijn oudste zoon en ikzelf vormden daar waarschijnlijk het leeuwendeel van. Waarschijnlijk waren de gebrekkige berichtgeving en de afstand tot het stemlokaal, die voor sommige dorpsgenoten meer dan 300 meter bedroeg, daar debet aan. Ik hoop en ben ervan overtuigd dat een plaatje van Rikus in een shirtje van FC Groningen verleidelijk genoeg is om over te gaan tot het gebruik van een democratisch recht waarmee de burger zelfs in Nieuwe Pekela zijn invloed kan laten gelden.”


Uw reactie telt. Juist nu.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

gravatar

Die voetbalplaatjes hoef ik niet, en plaatjes van heikneuters uit Ampersvoorn zijn ook niet echt een lokkertje. Het zou pas mooi zijn wanneer je een politicus naar keuze met pek mag besmeuren en door de veren mag rollen, en hem/haar daarna in een boodschappenkarretje door de Aldi mag rijden.

Reageer
gravatar

Ook in Apelfoort was de opkomst als vanouds weer laag bij de afgelopen Statenverkiezingen ik meen zo’n 5,9 %. Dus het is een prachtig initiatief dat nu ook voetbalshirtjes van de grote voetbalclub SC Amersfoort bij de stemlokalen liggen, zodat mensen na het stemmen er ook eindelijk zelf iets aan over houden en niet alleen die statenleden. De opkomst wordt nu verwacht zo rond de 90 % te gaan worden.

Reageer
gravatar

Bij aankoop van ten minste tien stemmen, ontvangt de politicus vijf voetbalplaatjes¥¥¥

Reageer
gravatar

nou die loterij zie ik wel zitten fijn dat er ook eens iets voor de maatschappelijk teleurgestelden is als iemand hier de excursie naar de schultenbraubrouwerij wint wil ik wel mee

Reageer
gravatar

@Roland. Hè ja, ik heb me altijd al afgevraagd hoe ze in staat zijn om, met inachtneming van het Reinheitsgebot, tegen die prijs, water in (een soort) bier te veranderen. Hoe paarden dat doen, weet ik al, maar…¥

Reageer
gravatar

Ja, dat wordt nog moeilijk voor mij ver weg op zo’n ver eiland. Enne je hebt hier ook geen Appie Heyn. Mis ik toch mooi die voetbal plaatjes. Dat is reuze jammer. Wellicht zijn hier nog wat spelders te vinden die de dubbele plaatjes voor mij willen bewaren! Alvast bedankt he!

Reageer
gravatar

haes ik verwacht dat er een paar slaven rondlopen daar niet dat duitsland nou zo veel kolonien had maar goed wellicht hebben ze nog een paar mensen uit het voormalige tanganyika

Reageer
gravatar

De eerste minister belooft, dat voor elke stem op de VVD of de CDA in een provincie daar op tien extra kilometers tien kilometer harder mag worden gereden. Voorts zal voor elke stem tien studenten extra worden uitgekleed.

Verhagen belooft persoonlijk, dat voor elke stem op de CDA in een provincie daar tien rattenvangers worden omgeschoold tot cavia-agent.

Rutte zegt persoonlijk toe, dat voor elke stem op de VVD in een provincie daar het inkomensverschil met 10 % wordt verhoogd.

Reageer
gravatar

@Paulus. Beloften, beloften, beloften, maar na de verkiezingen zien we daar niets meer van terug. Wat in dit geval misschien maar beter is ook.

Reageer
gravatar

Wellicht ten overvloede zou ik alle stemmers ten principale willen ontraden hun stem te geven aan partijen waar limbo’s het voor het zeggen hebben. De bonusrecipienten raad ik de vvd aan.

Reageer
gravatar

Pas als ik bij de Aldi kan stemmen doe ik mee, wederom wordt er weer eens niet aan de Germanovoordeelfielen onder ons gedacht. Jammerdebammerundeinbratwurstoe.

Reageer
gravatar

Als er nou plaatjes van Octopus Paul werden weggegeven, dan zou ik er nog voor voelen om mee te doen. Maar voetballers, wie is daar nou in geinteresseerd!

Reageer
gravatar

Hmmmm; Stem nu, betaal later ….. het is een concept.

Maar kan men niet beter langs de deur gaan zoals kinderen met kinderzegels? (alweer een tijd niet gezien trouwens) en dan zo’n plaatje op de deur – met kleefspul dat minsten 3 jaar kleeft – waar ze al geweest zijn, moet toch te doen zijn?

Oh ja, géén stemadvies, maar een stem-overpeinzing (speciaal voor de Henken & Ingridden): hebben jullie dat briefje/mailtje ook al gehad?
————————————
Verhoging van de assurantiebelasting
Vanaf 1 maart 2011 verhoogt de overheid de assurantiebelasting. Dit is een belasting die over de meeste schadeverzekeringen, zoals autoverzekeringen, wordt geheven. Het percentage wordt verhoogd van 7,5% naar 9,7%. Dit geldt voor alle verzekeringsmaatschappijen in Nederland.
————————————-

Met de groeten van Geert, die vindt het prima: die verzekerde bewaking van hem moet toch ergens uit betaald worden?

Reageer
gravatar

Schandaal¥
In de Tekstielerwaard heeft de lijsttrekker van Tekstieler Belang, Bert Boeken, een deal gesloten met de Naturistische Voetbalvereniging om plaatjes uit te delen van het 1e dameselftal. Anna Pest, woordvoerder van de regionale RTP, de Radicale Taal Puristen, spreekt van pornografische toestanden. ‘Om op zo’n manier de verkiezingen naar je hand te willen zetten,’ verklaarde zij, ‘daar zakt bij mij de broek van af¥.’

Reageer
gravatar

Slechte actie dit, hoogst verwarrend! Er zullen lange rijen ontstaan voor de stemlokalen, veroorzaakt door kiezers die in het stemhokje minutenlang staan zoeken naar namen als Wisgerhof, El Hamdaoui of Dzsudzsák – die niet te vinden zijn op hun stembiljet.
Ik heb echter begrepen dat politici De Jong, Janssen en Janmaat deze actie juist ondersteunen.

Reageer
gravatar

Ik xi de bui al hangen. Ik mijd de AH’s als dergelijke meuk wordt uitgedeeld. De winkel in gaat dan nog. Maar als je er uit komt, dan word je belaagd door een 30-tal bedelende kinderen. Indiase toestanden dus. Ik markeer: ‘Op 2 maart niet naar de AH.’

Reageer
gravatar

Ruben V.,

Doe mij een lol en wees eens gewoon serieus zoals wij. De opkomst bij provinciale verkiezingen is echt altijd veel te laag geweest en daarom zijn stimulerende acties heel hard nodig. Dat is echt niet grappig. Daar past een zakelijke of wetenschappelijke benadering, zoals wij van de Speld gewend zijn.

Als ik jou was, zou ik het proefabonnement op de Speld maar niet verlengen. Volgens mij zijn komisch bladen – zoals CDAktueel, Liberaal Reveil en lest best Geerts Strijdkreet – voor jou geschikter.

Reageer
gravatar

Bij welke AH hebben ze stemcomputers? Onze XL heeft alleen zelfscanners. Vanmiddag nog gestemd op de Grand Italia en de Oegandese aardperen.

Reageer
gravatar

Te koop aangeboden vuvuzela’s met het geluid van de onvolprezen trekharmonica’s die men bij voornamelijk de AH hoort, bespeeld door onze medeaardbewoners uit het Oostblok.
Het voordeel is dat men tijdens deze actie de bedelende jongeren verjaagd , zodat u rustig vanuit de AH naar huis kan zonder lastig gevallen te worden.
Kost niet duur, slecht 65 euro / stuk.

Reageer
gravatar

@24 Paulien: inderdaad, haha grappig?!
Zo iemand is niet in staat om een serieuze afweging te maken over hoogst serieuze zaken. Geen wonder dat het telkens misgaat met die verkiezingen.

Eigenlijk zou zo iemand uit het kiesregister moeten worden geschrapt, maar ja; dan blijven wij 2 alleen over, vrees ik.

Reageer
gravatar

Ik ga deze actie boycotten. Volgens mij is het de zoveelste stunt van Albert Heijn in het kader van de prijzenoorlog. Die kinderen worden knettergek vanwege de gratis voetbalplaatjes. Wat interesseert hen die politiek nou!? En als hun ouders eenmaal gezwicht zijn voor hun gejengel en ze staan in de AH worden ze vervolgens door hun kinderen deskundig langs alle schappen met cola, chips, snoep en koekjes geloodst. Dit is gewoon kinderlokkerij. Als ik mijn buurjongen uitnodig om mijn voetbalplaatjes te komen kijken of mijn buurmeisje vraag of ze mijn cavia wil aaien heb ik gelijk de politie aan de deur en stenen door mijn ruiten. Maar AH mag dit zomaar doen onder het motto van maatschappelijk belang en educatie? Dit is meten met 2 maten!! Wat mij er op brengt dat deze actie vast door Geert Wilders en de zijnen is bedacht.

Reageer
gravatar

Hm… zo wordt het inderdaad wel aantrekkelijker gemaakt om te stemmen. Ik ben wel voor een aktie zoals bij de AH. Vooral plaatjes van mijn favoriete statenlid, euh, voetbalelftal, euh… ik ben wel de draad een beetje kwijt. Maakt niet uit, als ik maar plaatjes krijg.

Tegen zeurende kinderen bij de AH heb ik het volgende gevonden. Toen er laatst weer een tiental op mij af stormde (ik heet toch zeker geen Afke) vroeg ik hen nog voor zij mij vroegen: Hoi! Ik spaar voetbalplaatjes, mag ik die van jullie hebben?

*met excuses voor het uitroepteken, ik heb nog een ouderwetsch toetschenbord.

Reageer
gravatar

@30, 32 & 33: Inderdaad zijn bij de Hema tegenwoordig als bij de Gelderse rookworst plaatjes van de roemruchte voetbalclub CS Amersfoort te verkrijgen. Waarmee alle missverstanden gelijk uit de wereld en in de provinciale staten zijn.

Reageer
gravatar

Lieve neef Neo,

Voor de halve klassieke dubbelvette Gelderse rookworst kunt je beter bij de Hema gaan stemmen. Dat is ook wel vijfhonderd meter lopen, maar voor de terugweg heb je meer energie.

Reageer
gravatar

A.H. in beweging, dus het A.H.-publiek ook. Was gisteren verdwaald in een vreemde stad in een XL A.H. en als doorsnee Lidl-klant op zoek naar de kleine prijsjes uit het bukvak (de ‘goedkope” afdeling van A.H.).
Plots roept de filiaalmanager om dat van alle 100 klanten die afrekenen met een scanner, er 1 (ééntje) kans heeft op “een leuke attentie”. Boeiend om te zien hoe het hooggeëerd publiek (O.S.M. en B.C.B.G) zich dan vervolgens massaal op het rek met scanners stort. Als er meer gescand gaat worden door de bloem der natie zal weldra een massa-ontslag van cassières worden aangekondigd; het draaiboek van de NS wordt hier gevolgd. Eerst wordt het kopen van een kaartje aan het loket bestraft met een boete van € 0,50 p.p., vervolgens blijken kaartautomaten feilen en skimcapriolen te vertonen. Hier ligt de NS wel enigszins vóór op AH omdat de NS nu nog het monopolie heeft op de railvervoersmarkt en AH nog in de slag moet met concurrenten als Jumbo, Lidl en Aldi. Maar leuk was het de crême de la crême van rechts en links Nederland zo’n Pavlov-reactie te zien vertonen. Tip voor voetbalplaatjes-patiënten: wacht tot een welgesteld bejaard echtpaar met een volle kar de AH verlaat, wijs het verzamel(en)d grauw op hun volle kar (en dus hun rijke oogst aan plaatjes) en schuif er vervolgens met grote snelheid langs op weg naar de parkeerplaats.

Reageer