Slag bij Waterloo was met sociale media ‘compleet anders gelopen’

@Napoleon: Dek de linkerflank #Teutoonsgevaar

De ondergang van Napoleon bij Waterloo was te vermijden geweest als de veldheer de beschikking had gehad over sociale media zoals Twitter en Facebook. Dat concludeert de Nijmeegse promovenda Fatima Alahar na vier jaar onderzoek. Alahar bekeek de historische veldslag, met behulp van een retrospectieve netwerkanalyse, vanuit het perspectief van ‘counterfactual history.’ “Napoleon was een communicator pur sang, en had enorme baat kunnen hebben bij het collectief aansturen van zijn troepen met behulp van een mobieltje. Het is tragisch dat hij niet de 3GS-verbinding kon krijgen die hij nodig had om zijn zegetocht voort te zetten.”

Volgens Alahar en haar promotor Bert Bokhoven was Napoleon een echte ‘early adopter’, en hadden onder andere de Russische Veldtochten baat gehad bij de beschikbaarheid van Excel. Doordat deze software pas eeuwen later ter beschikking kwam, kon hij zijn Just In Time management niet optimaal ten uitvoer brengen. “En als Napoleon in de verlaten Russische woestenij voor zijn manschappen online pizza’s had kunnen bestellen, hadden zij in de snijdende winterkou niet hoeven overgaan op kannibalisme en het eten van de paarden.”

De definitieve nederlaag bij Waterloo was volgens de promovenda volledig te wijten aan gebrekkige communicatiemogelijkheden. “Napoleon had met een zich met één blik op Buienradar kunnen vergewissen van de regenachtige omstandigheden die de eerste tegenslag voor zijn legers betekenden. Deze informatie was een stuk betrouwbaarder geweest dan de destijds fatale loze voorspelling aan de hand van laagvliegende zwaluwen.” Ook uit het verdere verloop van de strijd blijkt dat de keizer eigenlijk 200 jaar te vroeg geboren was.  “Wanneer we aannemen dat de zendmasten op ongeveer dezelfde plek hadden gestaan was de ontvangst bij de heuvelrug aan de oostzijde een stuk beter geweest. Dat betekent dat Napoleon twitterupdates over zijn verdedigingslinies beter had kunnen versturen en ontvangen. Zo had hij zich beter kunnen voorbereiden op de stormachtige opkomst van de Pruisische troepen. Dan had de wereld er heel wat anders uit gezien”.

Ook de verbanning naar St. Helena was volgens Alahar ‘compleet anders gelopen’. Alahar: “Het blijft speculeren, maar het lijkt me niet uitgesloten dat Napoleon op twitter enkele honderdduizenden followers zou hebben gehad. Dan vliegen die zes jaar voorbij. Misschien had hij zelfs zich zelfs nog wel aan een comeback gewaagd’.

Alahar en haar promotor, Bert Bokhoven, publiceerden eerder opzienbarende artikelen. Ze lieten onder andere zien dat als de Twin Towers 50 meter noordelijker stonden de vliegtuigen vermoedelijk hun doel hadden gemist, het vermoedelijke verloop van de Slag bij Nieuwpoort als het Spaanse leger twee pantserdivisies en een helicopter had gehad en de vermoedelijke invloed op de verkiezingen in 1933 ‘Als Hitler een joodse zigeuner was geweest.’


Uw reactie telt. Juist nu.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

gravatar

Als wij in 1345 bij Warns over F16’s, Stealth bommenwerpers, kruisraketten en zo meer hadden kunnen beschikken, dan zou het nu niet de vraag zijn of Nederland de Grieken wederom uit de brand gaat helpen en of Nederland straks in de VN voor of tegen erkenning van de Palestijnse staat stemmen, maar of Friesland dit gaat doen.

Dan krijgen we krantenkoppen als:

Friesland zet F16’s in tegen Kadhaffi
Friesland plaats zich voor WK.

Reageer
gravatar

Het is eenvoudig na te spelen met bijvoorbeeld een simpel spel als Rise of Nations. Als je in de vroege ijzertijd een tank inzet tegen de primitieve stammen, dan verover je in no-time de wereld. Toch jammer dat tijdreizen nog niet is uitgevonden…

Reageer
gravatar

Wat een cool onderzoek. Maar euh… als de vijand nu ook die kennis had gehad?
Ach het maakt ook niet uit want als we nu een oorlog hebben moet er afentoe gestopt worden om de operatingsystems te updaten of resetten.

Reageer
gravatar

Een auw-opbouw.. ja.. de markt op, een tik en iets korter, of de lange, ergens donker diep en vergeten.

Ik dacht dat ik het putdeksel weer in oude glorie kon herstellen.
Gehangen ergens in een toren met die heerlijke galm.. het mocht niet zijn.. even in de kist kijken wat ik nog meer heb..
Een spons.. aan een stok..

Reageer
gravatar

In de nastoot: Herauthon, dat gietijzeren putdeksel zou een nieuwe dimensie zijn geweest in de Punische oorlogen. Cato die in de Senaat om de haverklap riep: “Overigens vind ik dat Carthago vernietigd moet worden”, had pijl-, bijl- en speervrij daarin onder kunnen duiken als hij zijn klep tenminste had dichtgehouden. Uw semantische uitleg van “tap-fer” , hoe (in)genieus ook, had in de periode ’14 – ’18 weinig begrip ondervonden aan Fransche zijde, nu werd er al geroepen: “Nous sommes trahis” en werd uit dépit een Friese naaktdanseres tegen de muur gezet, weest u blij dat u zo’n 60 jaar later werd geboren en niet naar Frankrijk bent verhuisd. Dat had u bovendien aanmerkelijk in uw AOW-opbouw kunnen schelen.

Reageer
gravatar

Je kunt niet alles hebben, maar met het bestaan van gietijzer was een klapperende putdeksel toch al heel wat geweest tijdens zo’n omvangrijke veldslag.
Dan was morse nooit morse geweest maar “taper le fer”.

Daar komt dan ook het woord “tapfer” vandaan..

Reageer
gravatar

@Paulus Alsheimer: God wíst dit vantevoren. niet eens hij hád het kunnen weten of hij had het moeten weten, nee: de alwetende almachtige wíst het. Volgens zichzelf.

Zou Octopus Paul nooit overkomen zijn, en dat is dus ook nooit gebeurd.

Reageer
gravatar

Hitler en Napoleon hadden allebei parkinson. Daardoor konden ze niet goed de juiste toetsen indrukken.
Ze zijn gewoon verkeerd begrepen. Gelukkig hebben we heden ten dagen telefoons en toetsenborden met grotere knoppen.

Reageer
gravatar

Godallemachtig, waar is iedereen hier toch mee bezig. Al dat als als als as as as. As is verbrande turf, zei mijn opa altijd.

De hoofdvrouwe van Groen Links was al enige tijd niet meer groen en die nieuwe is nu ook al niet meer sociaal-pacifistisch.

As god dat van tevoren had geweten, had hij destijds nooit een vrouw uit een mannelijke rib geboetseerd, maar had hij het bij verbrande turf gelaten.

Reageer
gravatar

Ik heb zomaar het idee dat Chuchil en Hitler hele dagen hadden verkwanseld met elkaar porren op facebook en ludieke sneren twitteren over elkander.

Napoleon had al genoeg gehad aan de sms functie, al die andere dingen waren compleet overbodig geweest. Maar helaas heeft hij zijn geboortedag wel zo gruwelijk fout gepland dat hij het eigenlijk niet verdient, zo’n mobieltje.

Reageer
gravatar

Verder wil ik nog opmerken dat het maar goed is dat er pas sinds kort facebook is. Stel je voor wat er gebeurd was als Hitler op de site van Churchill had gezien dat hij een d-day event plande!

Reageer
gravatar

Onzin!!!
Excel kwam helemaal niet pas eeuwen naar Napoleons slag bij Waterloo ter beschikking. De Slag bij Waterloo werd gehouden in 1815, excel dateert alweer uit de jaren ’80. Het moet dus zijn: kwam zo’n anderhalve eeuw later ter beschikking. Speld overdrijft weer eens gruwelijk.

Reageer
gravatar

@Keller: kijk dát vind ik nou jammer, die laatste vraag: precies zo hoog. Niet de technologie bepaalde de hoogte van een pyramide, maar wiskundige formules.

Keller bewijst hiermee de noodzaak van dit fundamentele onderzoek van Bokhoven cs..

Reageer
gravatar

Zolang we in NL op de universiteiten met dit soort bullshit bezig zijn kan er nog flink wat bezuinigd worden. Wat gaat haar volgende totaal zinloze onderzoek zijn? Wat als Hannibal Leopard tanks zou hebben gehad? Of de batavieren raketwerpers? Hoe hoog zouden de pyramides zijn geworden als de egyptenaren een torenkraan konden gebruiken?

Reageer
gravatar

Vechten voor een betere wereld?!
Als we dáár nou eens mee ophielden zou dat al een stuk de goede richting ingaan.

Ze worden erheen gestuurd door een stel malloten die een gratis lunch en diner willen hebben op de Heerenclub.

Reageer
gravatar

@28 (ik ga even lekker off topic met je mee) Waarom zou Nederland eigenlijk geen groenteboeren, bakkers, slagers of haringverkopers opleiden in Kunduz?
Laten we eerlijk zijn: die zijn harder nodig dan agenten.
Ik vermoed dat er een Afghaanse Wegmisbruikers in de maak is.
Overigens wordt in Afghanistan iemand die bermbommen plaatst gezien als wegmisbruiker en niet zozeer iemand die onnodig links blijft rijden met zijn ezelkarretje.

Reageer
gravatar

barbi @28 De jeugd gaat daar heen om het avontuur. Met de bedoeling iets te betekenen. En ik geloof wel dat ze hun steentje bijdragen.
De politiek kan hun net als mij gestolen worden.
Ja is off topic.

Reageer
gravatar

@lok, tís wel off-topic -ook een gevolg van de sociale media- de mensen die naar Kunduz worden gestuurd gaan om de volgende redenen: Nederland wil een braaf klein vriendje van de US blijven en zo tot de G20 blijven behoren! Politie opleiden? LOL!

Reageer
gravatar

@22 Drenth ik heb een uitkering. En de mensen die naar Afghanistan gaan om voor een betere wereld te vechten heb ik respect voor.

Reageer
gravatar

Heb even nagedacht over het volgende;

“De ondergang van Napoleon bij Waterloo was te vermijden geweest als de veldheer de beschikking had gehad over sociale media zoals Twitter en Facebook”

Maar…die Nijmeegse promovenda Fatima Alahar maakt de (typisch vrouwelijke) denkfout om de technologische invloed te onderkennen.

Wat zijn ‘Gezichtsboek’ en ‘Kwetter’ immers zonder een computer, laptop/notbook of smartphone?!?

Het ene komt voort uit het andere. Mevrouw Alahar mag haar titel weer inleveren. Of aan mij geven (natuurlijk)…

Reageer
gravatar

@Aragorn: Natuurlijk kun je uit een steekproef van 1 geen statistisch significante conclusies trekken… Daarvoor zul je toch minstens een groot aantal hamburgers met elkaar moeten vergelijken, afkomstig van verschillende ketens, rekening houden met (en corrigeren voor) het effect van omstandigheden die los staan van het al dan niet bestaan van ketchup (zoals formica tafeltjes en Happy Meals), etc etc. En dan ben je al gauw vier jaar bezig ja.

Reageer
gravatar

@20: hm, ik begrijp dit niet: ze hebben die hamburgers immers 300 jaar vastgehouden totdat de ketchup uitgevonden zou zijn? Je denkt toch niet serieus dat die dingen VERS zijn??

Reageer
gravatar

Voor al die kleine geesten, die hier weer lopen te piepen over wat er met hun armzalige taxpoet gebeurt: professor Albert-Jan (Bert) Bokhoven is een integer wetenschapper en een overtuigd aanhanger van de vrijemarkteconomie.
Het gehele onderzoek is zoals eerder gemeld bekostigd door France Télécom SA, waarbij er niet op een eurootje meer of minder gekeken werd.
Uw zuurverdiende belastingcentjes mogen naar Afhanistan, en daar hebt u zelf voor gekozen.

Reageer
gravatar

volgens mij niet aragorn want de hamburger is nog geen driehonderd jaar oud

Reageer
gravatar

Even voor de duidelijkheid. De conclusie is dus dat Technologische voorruitgang voordelen biedt, in dit geval op het gebied van oorlog voering?

Daar is deze Fatima op gepromoveerd? Daar zijn belastingcentjes van onze burgers ingestopt? Om tot een dergelijke volkomen logische en overduidelijke conclusie te komen?

Zelfs dit artikel verspilling van energie mbt het onderwerp.

Schandalig vind ik het.. serieus. Ik ga ook naar de McDonalds en dan concludeer ik daar dat een Hamburger een stuk lekkerder had gesmaakt 300 jaar geleden als ze toen al ketchup hadden uitgevonden. Mag ik dan ook promoveren?

Reageer
gravatar

Flauwekul natuurlijk, want T-Mobile had het dataverkeer op zo’n event afgeknepen om te voorkomen dat het gewone netwerk er onder zou lijden. Ik vraag me ook af of de kwestie van datalimieten bij de troepen aan de orde is geweest bij het vooronderzoek? Nee zeker?

Reageer
gravatar

Wat een onzin, Wellington stond er om bekend het beste te halen uit de middelen die hij voorhanden had. Als hij dus bekend was geweest met onze technieken kun je stellen dat hij ook daar optimaal mee om had kunnen gaan én een back-up plan had gehad. Wellington was namelijk ook nog eens flexibel.

Reageer
gravatar

Als de sociale media pakweg 30 jaar geleden al zo bloeiend was geweest dan had ik waarschijnlijk een hoop minder uitvreters in m’n huis en leven gehad!! Om het ff simpel te houden…..die kleine oorlogjes weet je wel…… Hoogst vermakelijk artikel; nog beter zijn sommige commentaren! Hahahahaha……..:D

Reageer
gravatar

Tjaja, wat als de waterstofperoxide niet was ontdekt? Laten we het dáár eens over hebben.

Jammer eigenlijk dat Fatima zich niet op Dzjengis Khan heeft gestort, die had indertijd ook wel wat aan technologische hulpmiddelen gehad.
Evenzo Alexander de Grote: hij heeft altijd het ontberen van een spionagesatelliet betreurd.

Ik voorzie een serie en uitputtende herhalingen van computer aided remakes op NatGeo.

Drenth: eigenlijk wel veelzeggend dat deze oude jongens nog zó ver zijn gekomen: Wilders bakt er eigenlijk helemaal niks van – zelfs niet met I-pad en phone.
Kennelijk hebben Henk en Ingrid de gebruiksaanwijzing nog niet helemaal door?

Reageer
gravatar

Wat als Karel V over twitter en hyves had beschikt? Dan had het allemaal geen 80 jaar hoeven duren, waren we nooit zelfstandig geworden waren we nu toch mooi kampioen WK voetbal geweest!

Reageer
gravatar

ik voel me verplicht ook mijn mijmeringen rondom de de nucleaire holocaustdreiging maar weer eens aan te halen. Als Stalin in zijn angst voor kennis, de voorlopers van Oppenheimer niet tot de goelag had veroordeeld, had Adolf nooit naar het Oosten gekeken.
Dat had ons een knap koude oorlog gescheeld.

Met die gedachte……
Als de Moorse overheersing in Palestina over een holocaust button had beschikt hadden we waarschijnlijk al aan het begin van de 20e eeuw op de maan gestaan. Nu is al die kennis en wetenschapsontwikkeling netjes met kruistochten in hun bloei gerooid en hebben we Hollywood in moeten huren om vele miljoenen aan aan NASA mislukkingen te verdoezelen.

Maar ja, met de kennis van nu zouden we toen……….

Reageer
gravatar

Tsja, wat als. Feit is dan wel dat we nu niet aan de stamppot hadden gezeten en dat we niet naar eindeloze reruns van BBC detectives hadden gekeken.

Vraag me trouwens af; stel dat Stalin een humanist was geweest en in plaats van zuiveringen in het leger de hele top naar Centerparkisiki had gestuurd voor een opfriscursus Wargaming, had Hitler, die Joodse Zigeuner die aardig een pandje kon aflakken, hadden de panzers dan Moskou bereikt of was de opmars bij de Poolse grens tot staan gebracht

Reageer
gravatar

Dat krijg je, wanneer het bedrijfsleven, in dit geval France Télécom SA, als sponsor optreedt in het universitair onderwijs.
Ook al bestaat er geen sprankje bewijs: de verdenking, dat de sponsor belang heeft bij het onderzoeksresultaat blijft altijd bestaan, en valt niet weg te nemen.
De gangbare wetenschappelijke opvatting, die ook al jaren in de lesboekjes op de KMA wordt gebezigd, is dat Napoleon op het moment suprême geen luchtsteun had.
En daar is nog steeds geen speld – pun intended – tussen te krijgen.

Reageer
gravatar

Ik vond vooral het onderzoek naar het ontbreken van moderne marinetechnologie zo rond het begin van de jaartelling erg interessant.

Dat één vliegdekschip de ontwikkeling van het Romeinse rijk zo ontzettend had kunnen beïnvloeden!

Reageer
gravatar

Wij dienen het verliezen van Waterloo ook te wijten aan het bijzonder slechte netwerk in die dagen. Men gebruikte luchtballonnen, doch die werden uit de lucht geschoten. N-mobile, Vodanapoleone… het mocht niet baten!

Reageer
gravatar

Daar kan ik me wel wat bij voorstellen. Heeft zij ook rekening gehouden met het feit dat het tegenwoordig overal noodweer is. Tja, en dan ook met Twitter en Facebook blijft het toch zwemmen of verzuipen.

Reageer