Voorspellers sluiten akkoord over verkeersverwachtingen

Buien voortaan hier óf daar

Na drie weken onderhandelen zijn de ANWB, Rijkswaterstaat, het KNMI en gedoogpartner Meteoconsult tot een akkoord gekomen over de weer- en verkeersvoorspellingen tot en met 4 januari. De onderhandelingspartners zijn blij met de afspraken, en hopen dat die een einde zullen maken aan rivaliteit en onduidelijkheden tussen de instanties.

ANWB-directeur Guido van Woerkom spreekt over een historisch akkoord, dat tot een accuratere vooruitblik zal leiden. “Voorspellingen als ‘hier en daar een bui’ en ‘plaatselijke mist’ zijn door het akkoord niet meer nodig. We hebben knopen doorgehakt. We zeggen nu ‘hier is de bui, daar is de mist, en zo laat de file’.”

In het akkoord, dat morgen online beschikbaar komt, staan enkele opmerkelijke voorspellingen. Opvallend is de keuze voor een langere kerstfile richting Duitsland, die zich vooral rond Nijmegen afspeelt. Ook tot de verbeelding spreekt een urenlange wegafsluiting op 28 december bij het knooppunt Badhoevedorp, ten gevolge van een kettingbotsing. Van Woerkom benadrukt dat het akkoord ten volle gedragen wordt door alle partners. Gedoogpartner Meteoconsult heeft volgens hem daarnaast eigen standpunten die niet door de coalitie worden onderschreven.

De oppositie, met name Flitsservice en Buienrader.nl, noemen het akkoord een ‘misplaatst kwantificatie-circus’ dat van ‘schijnzekerheden aan elkaar hangt’. Volgens een woordvoerder van Flitsservice doet het akkoord “geen enkel recht aan de veranderde verkeerssituaties rond de provinciale wegen, de invloed van verouderd wegdek in Overijssel en de gladheid rond rotondes.” Ook het grote gewicht dat aan meteorologische voorspellingen wordt gehecht is de oppositie een doorn in het oog. De partners erkennen dat het weer zich mogelijk niet houdt aan de gemaakte afspraken, maar wijzen erop dat ‘compromis-afspraken nu eenmaal niet voor extreme omstandigheden bedoeld zijn’.

Ook Veilig Verkeer Nederland is niet enthousiast. Woordvoerder Gerard Verweij: “De voorspellingen over de ringweg A10 blijven ongewijzigd. Dit is het probleem voor je uitschuiven . Er wordt ook geen enkele rekening gehouden met meubelpleinfiles en de kortingen bij Ikea. Om nog niet te spreken over de verhoogde maximumsnelheid in januari. Bovendien ademt het hele akkoord een Meteoconsult-geur.”


Uw reactie telt. Juist nu.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

gravatar

@loko en Ingrid: Denk je nou echt dat Octopus Paul zich iets aantrekt van het weer? Welnee, Hij is weer gereïncarneerd in een andere Octopus diep in de oceaan. We zien Hem waarschijnlijk nooit meer terug.

En de mensen zijn een toevallig gevolg van de evolutie. De echte kroon op Zijn schepping is de Octopus, de rest van de dieren en planten mocht toen gezellig iets voor zichzelf gaan doen.

Reageer
gravatar

Het is een complot!
Vroeger was de sneeuw eerder op dan het strooizout, en moet je nou kijken!
En waar is dat zout gebleven? Er zit ook al minder van in het brood: dat kan toch geen toeval zijn??

Reageer
gravatar

Het is toch om donders van te worden!
Altijd maar dat mooi weer spelen van die lui in Den Haag, maar rekening houden met de gewone man, ho maar!

Altijd maar dat mistige taalgebruik en als het fout gaat bedekt men alles onder een flinke laag sneeuw, om zo nog een wit voetje te kunnen halen!

Als dit zo doorgaat, dan is het nog lang geen zomer en raken we van de regen in de drup. Dat zeg ik u!

Reageer
gravatar

Het had nog veel eenvoudiger gemaakt kunnen worden.
Vroeger zei mijn moeder dan altijd: “Het is geen weer meer!”
We hadden het weer uit het hele probleem kunnen halen.
Geen Weer, Geen probleem!

Reageer
gravatar

Het had nog veel eenvoudiger hemaakt kunnen worden.
Vroeger zei mijn moeder dan altijd: “Het is geen weer meer!”
We hadden het weer uit het hele probleem kunnen halen.
Geen Weer, Geen probleem!

Reageer
gravatar

Gezien de foto bij het artikel zag ik de bui al hangen. Voor je het weet heb je tijdens het kerstdiner het gedonder in de glazen.

Daarom ben ik erg blij te horen dat het zonnetje van De Speld haar stralen de ether in zal slingeren. Met kerstkransjes en chocomel zullen wij op kerstochtend klaarzitten om de kerstboodschap van onze geliefde MargOOtje aan te horen.

Reageer
gravatar

Lieve MargOOtje,

Als je dan toch dwangmatig bomen moet knuffelen, knuffel dan de kerstboom in ons Madurodams huisje.

ks ks ks van jouw Paultje

p.s.
Diederik houdt helemaal niet meer van jou dan ik. Hij is gewoon een boomlange smeerlap.

Reageer
gravatar

Mijn broer Geert zal de minister van Verkeer en Weer vragen te doen onderzoeken hoe winden uit Marokko aan de grens kunnen worden tegengehouden dan wel teruggewaaid.

Voorts wenst hij een onderzoek naar de technische mogelijkheid om Iran te treffen door een gigantische wervelstorm.

Tot slot laat hij weten, dat de linkse kerk dagelijks door de bliksem getroffen moet worden.

Reageer
gravatar

Ik denk dat ik maar eens een handel in gedoogakkoorden ga beginnen, zodat ook de gewonen man voor een schappelijk prijsje zijn eigen gedoogakkoord kan bemachtigen. Het perfecte cadeau voor onder de kerstboom!

Reageer
gravatar

Natuurlijk krijgen jullie allemaal lieve Kerst groetjes van Marg00tje.

Hoogstpersoonlijk zal ik contact opnemen met Diederik van Globaal Nieuws. Het leuke is dan dat het echt hoorbaar is en ook echt aankomt.

Alle speld leden luisteren daar toch trouw elke nacht naar. Hoef ik ook niet bang te zijn dat het weg waait in de wind…

Reageer
gravatar

Dit accoord staat niet op zichtzelf. Naar verluidt is er reeds een bloeiende klimaathandel op gang gekomen. Zo is bijvoorbeeld bekend gemaakt, dat Qatar een ware slacht op de beurs voor milde klimaatomstandigheden ontketend heeft. Alle voetbalvriendelijke temperaturen van zo rond de 25°C worden naarstig ingekocht voor juni 2022. De toezichthouder van de beurs vreest dat deze zelfzuchtige manier van handelen ten nadele zal blijken voor de toch al geteisterde ontwikkelingslanden. Er gaan namelijk geruchten dat de normaliter extreme lokale hitte voor een appel en een ei in deze landen gedumpt zal worden. Zelfs de laatste restjes geringe nachtelijke regenval worden medogenloos door weeroptiehandelaren van de markt geplukt. Tijdens de klimaatconferentie 2011 in Johannesburg zal de FIFA om opheldering gevraagd worden. Blatter reageert voorshands geïrriteerd: „Dit is een klap in ons gezicht. Uitgerekend in Zuid-Afrika moeten wij ons verantwoorden voor onze anticiperende activiteiten. Is men nu al vergeten dat wij tijdens het laatste WK, ja hier dus, voor uitstekende klimaatomstandigheden gezorgd hebben? Het lijkt er zo zoetjes aan op dat wij als FIFA werkelijk niets meer goed kunnen doen.“ De woordvoerder van de image- taskforce is daarentegen tot medio juni niet voor commentaar bereikbaar.

Reageer
gravatar

En wat dacht u van TNT! Straks zijn er geen hooggekwalificeerde Postbodes meer, maar uitsluitend part-time postbezorgers. Daar maak ik mij bezorgd om. Vroeger kwam de Postbode door weer en wind gefietst om bij mijn afgelegen stulpje de broodnodige berichten uit de buitenwereld te brengen. Als we echt die buien krijgen met stevige rukwinden dan gaan die invalkrachten geheid de mist in. Vertwijfeld vraag ik mij af krijg ik dit jaar nog wel een kerstkaartje van MargOOtje.

The answer my friend is blowing in the wind….

Reageer
gravatar

Alles lijkt nu wel in kannen en kruiken, maar er is toch een complicatie in en door het normale spel van ondernemers die iets nieuws verkopen (een gat in de markt) en nijdige concurrenten die het liefs zelf in dat gat in de markt waren gedoken, maar te laat of te weinig alert waren.

Guido van Woerkom -de vleesgeworden autolobby- heeft zich gestort in een gelegenheidscoalitie die bij het eerste de beste weeralarm uit elkaar zal spatten. Want weeralarm leidt tot filepieken van 809-923 km. in spitsuren en daar worden alleen de Zeven Zusters (Shell, Esso, Gulf, Texaco etc.) vrolijk van, vader uren te laat, de kinderen rellerig, het avondeten steenkoud, moeders witgloeiend.

Maar wat blijft buiten beeld? De NS! Er zal weer van alles gebeuren dat de dienstregeling effectief ontregelt: koeien op de rails in landbouwgebieden, vallende bladeren in bosrijke gebieden, vierkante wielen door bevroren remmen, door de lage zonnestand verblinde chauffeurs, te laat overstekende vrachtwagens, diefstal van koperen leidingen, bevroren wissels, bevroren seinen, twee treinen opeen op één spoor of perron, uitval door brand van centrale regelkamers, stipheidsacties van onderbetaald personeel, gebrek aan reserveonderdelen; de NS zijn immers monopolist. Wie is de dupe: de treinreiziger die nog steeds worstelt met het idiote en allang gekraakte systeem van de OV-kaart.

Wat gebeurt er straks? De NS-leiding krijgt een magistrale bonus voor alle disfunctioneren en Camiel Eurlings wordt straks president-directeur. Zodra Geert W. het kabinet laat vallen wordt mothers dearest Mark Rutte voorzitter van de Raad van Bestuur met een eigen trein voor de deur. Geen last meer van fileleed en financieel een solide dak boven het hoofd en een stevige fundering onder hun luie kont.

Het wordt tijd voor vragen in de Tweede Kamer, waarom voormalige en semi-overheidsorganisaties bij kritische ontwikkelingen altijd de dans ontspringen: wéér of geen weer. Als er tenminste treinreizigers met een IQ van boven de 85 zijn onder kamerleden; ik heb er een zwaar hoofd in.

Reageer
gravatar

Overigens schiet me nu te binnen dat Het Weer in januari in Brussel op de agenda staat. De verdeling van regen, sneeuw, mist, hagel en storm is momenteel nogal ongelijk verdeeld in de landen van de EU. Ook de gemiddelde uren zonneschijn per land geeft scheve gezichten. Of hier een akkoord voorhanden is, schijnt van het weer af te hangen. Duitsland heeft al aangegeven haar uren zon in verband met de hoge kosten te willen delen met Scandinavië, die daarmee kans ziet wat vrieskou en sneeuw op de Europese markt te slijten.

Reageer
gravatar

Wat hebben ze het weer druk allemaal met hun overlegjes. Om er vervolgens weer helemaal naast te zitten. Ik denk dat gedoogpartner Meteo er nog het beste ook naast zit.

Reageer
gravatar

Bij ‘De Goede Herder’ kerken in Overijssel vervalt tijdens de kerstnacht, tussen de nachtmissen van 21.00 en 24.00 het
geplande schaapslaapfeestjes. De kindertjes hoeven dit jaar niet bij nachte te liggen. Andere ‘De Goede Herder’ kerken in Nederland wordt verzocht dit akkoort over te nemen en/of te gedogen.

Reageer
gravatar

Toch wel de week van de akkoorden. Zo las ik dat er nu ook overleg is tussen MKB (zeg maar De Winkeliers) en de vakbond van Nederlandse Schooiers over de toelaatbaarheid van geweld tijdens winkelovervallen. De MKB vindt gepast geweld nodig, de VNS wil afspraken (hoeveel klappen, welk type slaghout, etc). Ook over de overvaltijden (liever niet tijdens de lunch) bestaat nog verschil van mening. Beide partijen denken er voor de kerstdrukte uit te zijn en rekenen op een akkoord voor minstens vier maanden.

Reageer