Blatter wint Groot Dictee der Nederlandse Taal

Zwitser laat concurrentie ver achter zich

FIFA-voorzitter Sepp Blatter heeft op overtuigende wijze de twintigste editie van het Groot Dictee der Nederlandse Taal op zijn naam geschreven. Dat melden bronnen rond het Dictee, dat vanavond wordt uitgezonden op Nederland 1. Met de prestatie is Blatter de eerste winnaar wiens moedertaal niet het Nederlands is. Hij gaf zijn overwinning bovendien extra glans door het Dictee foutloos te voltooien.

Philip Freriks, presentator van de avond, sprak in zijn felicitatierede over een overwinning voor de taal. ‘Het was een harde strijd om het Dictee naar Den Haag te halen. Toen dhr. Blatter ons afgelopen jaar de organisatie gunde, waren we dan ook zeer verheugd. Met een prachtevenement als dit in ons land en deze waardige winnaar, staat ons taalgebied in één klap weer op de kaart.’

Aan het Dictee, dat afgelopen weekend werd opgenomen in de Eerste Kamer, ging een jarenlange voorbereiding vooraf. Om voor de kandidatuur in aanmerking te komen moest de Taalunie tegemoetkomen aan enkele belangrijke eisen van de FIFA. Naast de toezegging dat Blatter automatisch gekwalificeerd zou zijn voor het hoofdtoernooi en dat de voertaal zou worden veranderd in het Duits, betekende dit onder andere dat het Uitvoerend Comité van de FIFA de jurering zou verzorgen. Ook Tommy Wieringa, de scribent die dit jaar de zinnen van velerlei gezindte aaneenreeg, voelde de unheimliche aandrang om een nieuw élan te brengen in de applicatie van de spellingsregels. Zungenbrecher van deze editie bleek het woord Verkehrsinfrastrukturfinanzierungsgesellschaft, volgens Wieringa een woord dat je in het Nederlands maar al te weinig hoort.

Door de toekenning aan FIFA was er dit jaar voor het eerst geen vak met tientallen Nederlandse ‘prominenten.’ Blatter nam in zijn eentje deze plaatsen in. Vaste BN-ers en BB-ers als Bart Chabot (118 fout) en Koen Crucke (5 fout) moesten tussen de winnaars van de voorselectieronden in de NRC en VPRO-gids plaatsnemen.


Uw reactie telt. Juist nu.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

gravatar

Beste redactie,
Aangezien ik in de bovenstaande reacties nogal wat zwartmakerij aantref en tevens de naam van mijn vader ijdel gebruikt wordt, verzoek ik jullie om de redactionele onafhankelijkheid tijdelijk (tot een maximum van vier jaar) aan mij over te dragen. (Mijn vader heeft het momenteel te druk met de organisatie van de EU-top over de eurocrisis en de klimaattop, daarom doe ik het.)
Graag alle teksten even aan mij voorleggen voor publicatie. Na eventuele redactionele aanpassingen kunnen ze binnen een vijf werkdagen gepubliceerd worden.
Flopke Blatter

Reageer
gravatar

Solch ein Gequatz ueber meine Ueberwinnung! Wenn das grosse Dictee auf Deutsch gewesen waere, dann hatten meine Gegner heute abend ueberhaupt keine Chance gehat es zu gewinnen!

Reageer
gravatar

@13 Mr. Paulien, taalkundige ik ook. Miste ergens een tee, en wel meer. Hou wel van deze site. Rode wijn helpt ook niet.
Later (hou ook van goede spelling maar neem geen moeite)

Reageer
gravatar

Ik constateert, dat het drastisch verdwjinen van de mogelijkheid van correctietie en herziening van van berichten in de SPeld heeft geleid t/m eeen dramatische toename van het aantal taal- en tikvoute. Ook de leeesbarheid is ernstig achterruit gegaan.

Reageer
gravatar

Als het Groot Dictee der Nederlandse Taal niet door een Belg gewonnen word is er weldegelijk of wel degelijk van commerciele belangen.

Reageer
gravatar

@7, Paulien.
Zeg muts, dat gezwam van jou daar klopt niets van. Mijn Henk heeft nog een blauwe maandag in Groningen gestudeerd. Hij weet dan ook dat er maar 1 (een) cafe De Eerste Kamer is. In Groningen, in de Peperstraat. En niet in Zwammerdam.
En die bakker Blatter in A a/d R zul je ook wel uit je duim hebben gezogen.

Reageer
gravatar

Eindelijk iemand die gewoon corrupt is en wint, zoals dat bij hem altijd wel het geval is. Ik denk dat hij in alle talen dit voor elkaar krijgt, welk land wil er tenslotte geen WK??

Reageer
gravatar

Wat een onzin allemaal. Het Groot Dictee der Nederlandse Taal (GDdNT) hoort op de eerste plaats in het Nederlands te zijn en op de tweede plaats door een Belg te worden gewonnen.

Daarom zijn wij van het actiecomité GddNt (Goddegod dat Niet) van zins een alternatief GDdNT te houden in buurtcafé De Eerste Kamer in Zwammerdam. Wij stellen voor om Maarten Harpertsz T. een pittig dictee te laten schrijven, dat voorgelezen zal worden door MargOOtje.

Alle abonnees van De Speld zullen in café De Eerste Kamer in Zwammerdam worden verwelkomd met echte Zwammerdamse eierkoek van onze sponsor bakker Blatter uit Alphen aan den Rijn.

Roken is officieel toegestaan.

Reageer
gravatar

Blatter is een lenige man, hij doet minstens vijf keer per avond zijn radslag in het programma van Wilfred Genée en zijn snorrende opponent, (sorry; ik ben even zijn naam kwijt). Dus voor een Groot Dictee draait de athletische gerontocraat Sepp Blatter zijn hand niet om. Hooguit kan er nu eindelijk eens iemand zijn nek omdraaien, maar daar zal de FIFA-corruptie niet mee zijn opgelost. Aan een Fifaboom zitten immers vele Blatters.

Reageer
gravatar

Blatter heeft verder gesteld dat het gebruik van camera’s als hulpmiddel op dit moment nog niet aan de orde is. “De charme van het Groot Dictee is dat er arbitrale fouten gemaakt kunnen worden”, aldus Blatter. Wel overweegt hij de instelling van een technische commissie.

De volgende ronde van het Groot Dictee wordt naar verluidt in Abu Dabi gehouden, waar speciaal voor het Dictee een nieuwe 1e kamer in de woestijn wordt gebouwd.

Reageer
gravatar

Blatter had het natuurlijk wel zo geregeld (lees: met smeergeld betaald (waarvan denk je anders dat Philip zijn Parijse woning kan bekostigen?)) dat iedere fout die hij maakte automatisch gaat gelden als de officiële nieuwe spelling.

Reageer