‘Lingo kijken leidt tot stemmen op CDA’

Zesletterwoorden en groene ballen sturen kiesgedrag

Het bekijken van het bekende TROS-spelprogramma Lingo leidt tot stemmen op het CDA. Dat blijkt uit onderzoek van het Wetenschappelijk Instituut voor het CDA. “Een dagelijkse portie zesletterwoordige verstrooiing is het juiste recept voor een stem op onze middenpartij,” aldus plaatsvervangend directeur Evert Jan van Asselt. De plotselinge afname van de kijkcijfers van Lingo vlak voor de Tweede Kamerverkiezingen van 9 juni dit jaar zou de voornaamste reden zijn voor de electorale klap die het CDA te verduren kreeg. “Verkiezingsdebatten werden doorgaans op hetzelfde tijdstip uitgezonden als Lingo. Dat bracht de CDA-kiezer in de war.”

De onderzoekers raden CDA-politici aan zo veel mogelijk in zesletterwoorden te communiceren. Van Asselt voorspelt een glansrijke toekomst voor CDA-prominenten met zesletternamen als “Maxime”, “Camiel” en “Donner”. Dat “Jan Peter” en “Ab” op hun retour zijn, verbaast de onderzoeker daarom niet. Het systematisch gebruik van zesletterwoorden als “binden”, “plicht” en “normen” zal volgens hem onmisbaar zijn bij het terugwinnen van de weggelopen kiezers. Voor woorden als “rentmeesterschap” en “saamhorigheid” zal het CDA-electoraat echter niet meer warm lopen, zegt hij.

Uit een experimentele studie concludeert Van Asselt dat de kiezer afhaakt bij respectievelijk de e en de r. “Die mensen horen dan dus de raarste woorden.”Behalve de zesletterwoorden zijn ook de kleuren van de ballen richtinggevend voor het stemgedrag. “Iedereen wil altijd het liefste de groene bal en probeert de rode ballen zoveel mogelijk te vermijden. Blauwe ballen zijn prima, zolang je er maar Lingo mee kunt maken” aldus de onderzoeker.

In een reactie laat Bert Bokhoven, hoogleraar politicologie aan de Universiteit van Amsterdam, weten dit resultaat al voorzien te hebben. “Lingo en het CDA zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. Balkenende greep in 2005 in om Lingo op de buis te houden, en de oom van Lingo-presentatrice Lucille Werner is voorzitter van de CDA-fractie in de Eerste Kamer. Ik ben momenteel zelf bezig met een onderzoek naar de normatieve effecten van de 10-letter woorden die de kandidaten tussendoor moeten raden en de resultaten zijn wereldscho.”


Uw reactie telt. Juist nu.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

gravatar

PvdA en SP hebben al kamervragen gesteld. Zij willen meer rode ballen in het spel. GroenLinks wil een gelijk aantal van rode en groene ballen.

Reageer
gravatar

Heerlijk spontane meid, die Lucille, jammer dat ze niet in een wat intelligenter programma mag meedoen. Die buitenbeeldse schriftgeleerde JP van Lucille … nog familie van de originele JP (B.)?
# 1 Koos: was ist hier los? is wat beter Duits dan Wass ist hier loss.. Je spreekt overigens een aardig mondje Nederduits; nu is weer erg aktueel: “Es ist kauss baussen”.

Reageer
gravatar

Mij klinkt het net zo onwaarschijnlijk in de oren als dat stemmen op de PVV zou leiden tot meer boevenvolk in de tweede kamer.
Is het trouwens waar dat Wilders met Hillen en Rosenthal een nieuwe partij aan het oprichten is en de PVV inclusief levende have aan een neef van Bouterse heeft verkocht?

Reageer
gravatar

Het komt me voor, dat er een causaal verband bestaat tussen de voorliefde voor woorden van hooguit zes letters enerzijds, en het niet in het bezit hebben van een breedbeeldtelevisie anderzijds.

Verder is er nog steeds een substantiele groep CDA’ ers, die meent, dat het over lichtgrijze en donkergrijze ballen gaat, omdat zij niet in het bezit is van een kleurentelevisie.

Daarnaast is er nog een kleine groep, die geen televisie heeft, of over maar één net beschikt.

Het aantal CDA’ers, dat niet naar Lingo kijkt, omdat ze vóór zeven uur met de kippen op stok gaat, is daarentegen explosief groeiend.

Reageer
gravatar

Eindelijk een rechtvaardiging voor dit rechtse kabinet: blauwe ballen zijn in Lingo beter dan rode. Wat Van Asselt zegt: blauwe ballen zijn prima, zolang je er maar een kabinet mee kunt formeren. Pak bal 76 en je hebt Lingo.

Reageer
gravatar

Naja, ik ken dus iemand die toen meneer pleisier oid nog de scepter zwoei al geheel lingo in zijn systeem had.

Dit ging zover dat tijdens een multi-personen-vervoerwagen-ritje, ergens in limboland, de chauffeur zich plotsklaps geheel onrustig voelde, rare vragen ging stellen aan de mede-passagiers, en pas na een flink aantal minuten duidelijk werd dat het zeven uur was, en aldus tijd voor lingo.
Hierna was de gemoedsrust bij de chauffeur wedergekeerd, en kon de tocht onverstoord verder worden gegaan.

Ik denk daarom dat er een veel dieper mysterie zich rondom Lingo begeeft, aangezien deze autorit reeds jaren geleden plaatsvond. (t voor de zekerheid)

Ergens zijn de wenken die blijkbaar wel bedient worden niet aanwezig genoeg om verfijning van het openbaar debat te bewerkstelligen.

hoe lang zal satire op de speld nog zonder consequenties zijn ? (zou een consequent mensch zich kunnen afvragen)

PS: ik geef toe dat het niet vertellen dat je satire doet, wellicht een onderdeel zou kunnen zijn van een ban ergens.

PS2, ik mis nog steeds het al jarenlang bestaande Speld-forum.

Ik ben nu wel een keertje toe aan de gastlezing van Nietsche, en hoe hij het allemaal eigenlijk heel opbeurend bedoelde.

Reageer
gravatar

@6 Onkie Monkie: Het CDA heeft er geen enkele moeite mee om de kleur blauw met wat verbaal gegoochel om te buigen naar groen, zoals ze er ook geen enkele moeite mee hebben om van een middenpartij toch ook een rechtse partij te maken en om van het verval van de waarden en normen zoals bij de gedoogpartij PVV een mooi moreel appel te verzinnen: het CDA maakt als een tweedehands autoverkoper van een gammel brikje uit 1979 een glanzende bolide van eergisteren. Zo lang het goed gaat.

Reageer
gravatar

Vandaar dat Lucille mij nooit antwoord heeft willen geven op mijn vraag waarom zij het graaien-in-de-bak telkens zo verhullend afdoet als ‘grabbelen’. Het moet op z’n CDA’s worden verdoezeld!

Reageer
gravatar

Vandaar dat wij nu een kabinet CDA-VVD hebben, want een kabinet CDA-VVD-PVV heeft drie letters te veel. Volgens het LINGO-principe had een kabinet CDA-VVD-PvdA dan weer wel gekund, maar alleen bij het tienletterwoord.

Reageer
gravatar

Ach, laat die CDA’rs ook hun lolletjes. Binnenkort weer Jack de Vries (ex-defensie, standaard kleur ook daar groen) in de 2e kamer, ik dacht altijd al wel dat CDA’rs eigenlijk niets anders dan groene ballen waren.

Reageer