Sporen van sinaasappels aangetroffen in Fanta

Vervuiling aanleiding tot terugroepen product

Drankengigant Coca-Cola, producent van onder andere Cola, Fanta, Fitna en Sprite, roept alle flessen Fanta terug die tussen 1 oktober en 15 november van 2010 zijn geproduceerd. Het product blijkt sporen te bevatten van sinaasappels. De terugroepactie is een grote tegenslag voor Coca-Cola en een smet op de onkreukbare reputatie van het bedrijf.

Woordvoerder Bernard Ubbels: “Dit mag natuurlijk nooit gebeuren. Fanta is een drankje dat uitsluitend uit zorgvuldig geselecteerde en samengestelde componenten bestaat. Ergens in het productieproces is er iets gruwelijk mis gegaan.”

Sabotage wordt niet uitgesloten. Concurrent Pepsi heeft zich al eerder bezondigd aan onfrisse marketingpraktijken, zoals het in brand zetten van het kapsel van Michael Jackson. Ubbels vermoedt dat iemand in opdracht van Pepsi de Fantaraffinaderij is binnengeslopen met een sinaasappel in zijn binnenzak. “Het moet ergens tegen het einde van het productieproces gebeurd zijn, waarschijnlijk tussen de antiseptische zwavelzuurbehandeling en de neutronenbestraling in.”

Het incident betekent een nieuwe tegenvaller voor Coca-Cola. Zo werd het bedrijf er eerder al van beschuldigd te claimen dat Coca-Cola Zero gezonder zou zijn dan reguliere cola. “Een pertinente leugen. Zero zit nog steeds vol met schimmige suikervervangers, die best wel eens kankerverwekkend zouden kunnen zijn. Het blijft dus hét drankje voor de avontuurlijke man van vandaag.”

Wat er met de ruim 170 miljoen liter Fanta gaat gebeuren, is nog onduidelijk. Milieuorganisaties hebben al aangegeven de verwerking nauwlettend te zullen volgen. Volgens deskundigen is het zomaar lozen van de Fanta in het oppervlaktewater zeer schadelijk voor mens en dier.


Uw reactie telt. Juist nu.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

gravatar

hier in 14 dagen tijd 2 flessen Fanta gedronken. en er vreselijk ziek van geweest. overgeven en diarree. gewoon een voedsel vergiftiging.
eerst gedacht het licht aan het vlees wat we hadden gegeten.
maar een week later weer het zelfde.
de flessen zijn in 2010 geproduceerd en ze hebben een vieze oranje laagje. houdbaarheid tot 2014.
morgen toch maar even bellen naar fanta.

Reageer
gravatar

Ik denk dat 1% meer sinasappel echt tot een Nationale volksgezondheids probleem had kunnen leiden..

Gelukkig worden de sinasappelen eerst grondig bestraald
met een nieuwe RF techniek overgenomen uit de WiFi technologie. Nu kunt u draadloos genieten van een heerlijke
prik..

Reageer
gravatar

@40,

dat lijkt me toch duidelijk.
Rudolf Steiner, grondlegger van de antroposofie, deed ons eenvoudige mensen beseffen hoe we helderziend kunnen waarnemen, zo heeft hij ook waargenomen dat elke planeet verband houdt met een bepaald metaal op aarde. U ziet, allemaal veel minder zweverig dan dat verdun gedoe van die homeopaten

Reageer
gravatar

@Haes #45: 1) Ik leerde nog dat de Griekse thèta getranscribeerd werd met een th, maar dat zal inmiddels wel veranderd zijn.
2) Ik vind het over het algemeen wel handig als de juiste termen gebruikt worden.
3) En ik vind het gebruik van de overtreffende trap met ooit gewoon heel erg lelijk.
4) Nee hoor, niet op mijn pik getrapt: hij is nog net zo rond als hij altijd was. Ik vind wel aardige ideeën bij de antroposofie, maar ik geloof in Octopus Paul.

Reageer
gravatar

Maarten,

Het is makkelijker om “tegen” een pik te trappen, doch het vereist wel enige lenigheid. (Alhoewel ik als mannenhaatster het lelijke ding liever op een hakblok heb.)
Bij een vrouw kan men beter spreken van “in haar kruis getrapt” dan wel “in haar kruis getast.” (Past u een beetje op, het kan bloederig zijn.)
Bij een christen van willekeurig geslacht kan men spreken van zowel “op” als “tegen het kruis getrapt,” maar niet “in”.

Kunt u nagaan hoe moeilijk een inburgeringscursus is voor Moslims.

Reageer
gravatar

#46: Maître Paulien s.t., goed te vernemen dat O Q aan beroepsdeformatie lijdt: wie zonder deze zonde is, werpe de eerste straatsteen. Maar uw getrap op “pikken” naar aanleiding van Haes op 45, kan ik niet plaatsen in uw beroepssfeer als taalkundige. Tenzij u in uw vrije tijd een liefdadige danwel commerciële nevenfunctie in die sfeer uitoefent, uw obiter dicta wijst in die richting gezien uw inzicht in de hogere techniek van het pik trappen. Het kan natuurlijk ook zijn dat u e.e.a. louter overdrachtelijk bedoelde, meer in de beledigende sfeer. Ben dan wel benieuwd hoe men de vrouwelijke variant omschrijft; b.v. “Zij is op haar naad getrapt”? Als niet-taalkundige moet ik mij bij voorbaat verontschuldigen voor de eventuele foute spelling van ‘naad’ het zou zo maar ook ‘naat’ kunnen zijn.(Immers; “Mijn naam is Cock van der Naat, en wel hierom!”)

Reageer
gravatar

@Kees22 #42. Waar is je humor gebleven? Of ben jij soms een gelovige van de antroposofie (dat is toch echt zonder h) en heb ik je op je pik getrapt?

Reageer
gravatar

#42. Waarde Kees22, onze levensmiddelenindustrie werkt met eindeloze verdunningen. Overwegend die van zuiver en onverdacht natuurlijke grondstoffen. Onze zware chemische industrie verdunt anders, die leggen het er -integendeel- (te) dik op. Met zulke vervuilers hebben wij statistisch ook geen natuurlijke doodsoorzaken meer nodig. Ons geestelijk leven is sinds de invoering van de Euro door Gerrit Zalm c.s. zo oneindig verdund, dat er maatschappelijk geen sporen meer van gevonden worden. Tijdens de vele Balkende kabinetten is er van overheidswege nog naar gezocht, maar helaas: er werd niets meer gevonden. Terzake van Steiner: Zijn “Weg naar Zelfkennis in acht meditaties” (München, augustus 1912) is een reisgids voor hen die verder willen reiken dan de grens waarop verdunningen dodelijk blijken. Als zodanig geen lichte kost voor bij de C.V., maar de man verdient niet het dédain voortdurend te worden vereenzelvigd met oneindige verdunning.
En Paulus, vieze man # 39: er zit geen coke in Cola tenzij die werd geïmporteerd uit Zuid Amerika. Daarentegen zit er wel een hoop onverdunde rotzooi in, anders kon men er geen roest mee verwijderen van stalen voorwerpen. Bij hooggedoseerde innamen kan men er wel van in coma raken: i.e. het comacola-syndroom bij jongeren die eens met iets anders dan met bekende biermerken willen coma-zuipen.

Reageer
gravatar

@Haes #28: Rudolf Steiner was niet de uitvinder van de homeopathie en de “briljantste ooit” is geen Nederlands.
Rudolf Steiner vond de anthroposofische geneeskunde uit (waarin ook homeopathische geneesmiddelen gebruikt worden) en de “briljantste ooit” is een overzetting van het lelijke “most brillant ever”, een lelijke uitdrukking uit de VSvA.

Reageer
gravatar

Maarten,

Welkom weer. Als ik jou goed begrijp, zit er geen cocaïne in Coke. Vandaar dat cola niet te zuipen is. Ik krijg er geen kick van, zelfs niet van tien blikjes, alleen buikpijn.

Reageer
gravatar

Heb een paar weken verstek moeten laten gaan, maar hier is-ie dan weer. De commotie rond Fanta is een gaaf voorbeeld van de moeite die de levensmiddelenindustrie doet -moet doen- om een betrouwbaar imago te houden.

Nu de Fanta-leiding openlijk toegeeft dat er niet louter chemische componenten in de gassige vloeistof worden verwerkt zoals reuk- smaak- kleur- conserverings- en ballaststoffen, suiker, pesticiden en bestanddelen worden gebruikt afkomstig uit het petrochemisch circuit; moet er een overkoepelend warenonderzoek worden uitgevoerd naar het natuurlijk gehalte van groenten die in het verspreidingsgebied van Thermfos (vos?) werden gekweekt. Volgens een onderzoek dat gisteren bij de VARA te zien was moeten Zeeuwse groenten en fruit toch minstens 50 x de maximaal toegestane dosis kwik, cadmium, dioxine en forines bevatten, voor zij door het Provinciaal Bestuur van Zeeland als echt Zeeuws kunnen worden beschouwd, een officiële Appelation Controlée a.h.w.
Vooralsnog wordt het bestaan van speciale, financieel wederzijds lucratieve, voorkeursbehandeling door Provinciale Staten van genoemd bedrijf door beide partijen ontkend. Het RIVM is nu wakker te worden en verwacht medio 2014 advies te kunnen uitbrengen.

Het wachten is nu slechts op het officiële dementi van CoCoCorp. dat er resten sinaasappelpulp in Fanta zouden zijn aangetroffen. Net zoals lemon in Sprite en Coke in Cola.
Nadere onthullingen volgen.

Reageer
gravatar

Volgens onbevestigde berichten is de vervuilde Fanta nabij Luik in de Maas geloosd. Naar verwachting zal de golf Fanta rond vier uur Maastricht passeren. Deskundigen verwachten dat het zuur ernstige schade aan de historische bruggen zal toebrengen. Premier Rutte ziet nog geen reden om de Belgen op het matje te roepen. Laten ze eerst maar eens goed uitzoeken of de berichten kloppen, is zijn laconieke reactie.

Reageer
gravatar

@33 Of ik nou een ontmoetinkje heb met A 200 Turbo Limousine met een toppie van 228 kilometertjes in het uur, inclusief een handgeschakeld zesversnellingsbakje en een prijs van ruim 32 mille of met een C’tje 180 CGI BlueEfficiency … Dat doet in beide gevallen stevig auw. Denkt daar maar eens over na.

Reageer
gravatar

Ik draag altijd een ingestraalde armband, zoals de chinezen die tienduizend jaar geleden al droegen (om over de inca’s nog maar te zwijgen), waardoor ik zonder levensgevaar een tweeliterfles cola achterover kan slaan.
Alleen tegen het boeren moet ik nog iets bedenken.

Reageer
gravatar

@27 Haes: Ik proef enig sarcasme in uw reactie. Spijtig, want dat lijkt me nergens voor nodig. Maar ik zal toegeven dat ik soms wat dingen door elkaar haal. Natuurlijk heb ik het eigenlijk over isopathie. Maar om daar over te vallen lijkt me onnodig. Immers, geen van m’n klanten heeft het ooit gedeerd. Ik wil mensen gewoon helpen en dat gaat een stuk makkelijker als ze maar geloven dat alles wat ik verkoop daadwerkelijk homeopathische geneesmiddelen zijn. Gelooft u mij, ik zie aan de verkoopstatistieken dat dit effectief is. En empirisch bewijs voor de werkzaamheid van isopathische geneesmiddelen is er minstens zoveel als voor de klassieke homeopathie, dus wat kan het deren.

Ik zal m’n man overigens verzoeken tot het uitvoeren van een reinigingsritueel voor Coca Cola zodat dit gevaar spoedig uit de wereld is.

Reageer
gravatar

@14 Gekke Gerritje, Sorry voor wat ik u aandoe, mijn oprechte excuses , ik weet wat u voelt , ik ben zelf ook ietwat naief en weet wat een weldaad dat kan zijn…Zal in het vervolg iets voorzichtiger zijn in het aantasten van wereldbeelden!

Reageer
gravatar

@ Haes

u verwart homeopathie en antroposofie, in tegenstelling tot homeopathie is niks wazigs aan antroposofie, uitgedacht door de helderziende guru Steiner, die de mensheid eindelijk liet kennismaken met de verbanden tussen planeten en mineralen

Reageer
gravatar

Wat een enorm goed uitgedokterde reclame campagne weer van dit team! Ze flikken het toch elke keer weer om spraakmakend in het nieuws te komen en zichzelf te overtreffen; geweldig. De Gouden Loekie en weet ik allemaal wat voor reclameprijzen zullen hun deel zijn, wereldwijd!

Overigens lijken mij de prikbelletjes gevaarlijker dan een sinaasaappelrest: sterverslaggever Pieter heeft er kennelijk een paar in zijn neus gekregen getuige zijn “Concurrerent”.
Gaat-ie weer een beetje, Pieter?

Reageer
gravatar

Dit is verontrustende trend aan het worden! Naar het schijnt komt het ook wel eens voor dat er in de hamburgers van McDonalds echt vlees aangetroffen wordt!

Reageer
gravatar

PS. Die Rudolf Steiner heeft het allemaal toch maar slim uitgedacht. Ik wed dat hij slechts één hersencel had, zodat hij tot de briljantste geleerde ooit kon uitgroeien.

Reageer
gravatar

@zuster V. Ogels. Dus als ik het goed begrijp, kan je met een gerust hart een literfles arsenicum achterover slaan – ik vrees alleen de bittere smaak–, maar als je slechts één molecuul van het goedje tot je neemt, ga je terstond de pijp uit.
Nou begrijp ik eindelijk hoe de homeopathie werkt.

Reageer
gravatar

#2 Haes. Vergist u zich niet in wat een dergelijke hoeveelheid moleculen kan aanrichten. Denkt u eens aan het geheugen van water! We spreken hier mogelijk over een c14 verdunning notabene. Als het al waar is dat vitamine C een positieve bijdrage zou leveren aan de gezondheid is de besmette Fanta in dit geval letterlijk een instant killer. Immers, bij een sterke verdunning gaat gelden dat men het tegenovergestelde effect gaat zien van wat normaal is. Mensen kunnen doodziek worden en overlijden! Hiermee heeft de Coca Cola company een goudmijntje in handen. Welke avontuurlijke (en wees eerlijk, wie vandaag de dag niet avontuurlijk is mag bestempeld worden als sociale outcast) jonge man of vrouw zal nu nog een glaasje Fanta afslaan? Ik kan dan ook niet anders concluderen dan dat Coca Cola middels deze overduidelijke stunt op een schandalige manier misbruik maakt van de leer van Hahnemann enkel voor commercieel gewin. Spijtig. En niet te vergeten levensgevaarlijk.

Reageer
gravatar

Ik heb de dans mooi ontsprongen, ik tank doorgaans fantazero di Saronno.

Reageer
gravatar

@Volk #21: Dat is een goeie: criminaliteitscijfers onder PVV-ers groter dan onder Marokkanen. Die ga ik citeren, als dat al niet gedaan is.

Reageer
gravatar

Wat hindert dat nou die ene molecuul sinaasappel. Ik voel me meer bedrogen, omdat meer dan negentig procent uit water bestaat en ruim negen procent uit suiker. Betaal ik daar nou een kwartje per blikje voor? Veel te duur.

Reageer
gravatar

Enne als PS: dat korte nieuws over “PVV produceert lijst met criminelen die niet zijn overwogen als kamerlid” vindt het volk ook erg goed gevonden en aardig maar toch meer een schot op de lat. Ook grappig en satirisch en spannend, maar net geen doelpunt.

Reageer
gravatar

Bijna net zo leuk als een Speld bericht met 10.000 reacties op de kop: “Sporen fatsoen in PVV’er Lucassen aangetroffen” dan wel: “Lucassen splitst zich af omdat hij vindt dat de PVV niet genoeg voor orde en fatsoen staat en richt nieuwe partij op: ‘Fatsoen in ons Blazoen’ (FIOD)’ dan wel “Criminaliteitscijfers onder PVV 2e kamerleden hoger dan onder Marokkaanse straatschoffies”. Commentaar van PVV’er Lucassen: “Ergens moet je ze laten zien dat je ze de baas bent”. Nu is ‘resten van sinaasappelen’ in de Fanta op de lange termijn tijdloos en ‘altijd leuk’ maar toch houdt het volk ook wel van kansen voor open doel benutten.

Reageer
gravatar

Waar gaat het heen met deze wereld? Ik had laatst een fles wijn van een gerenommeerd huis, maar daar bleken zomaar druivenresten in te zitten!

Reageer
gravatar

Gadver. Wat een smerige gedachte dat dit gewoon dus kan he?
Stel dat er gewoon koeien de fabriek van Mac donalds zouden kunnen binnenwandelen! Bah!

Geert, stel ‘s kamervragen erover als je klaar bent met die machtsgeile stadswacht van je.

Reageer
gravatar

Wie dit op zijn geweten heeft mag van mij worden opgesloten in een sinasappelsapconcentratiekamp.

Bah! Straks gaan we nog appels zien in Appelsientje of vinden we zo’n tomaatje in Zontomaatje.

Reageer
gravatar

Wees gerust, er bestaat een uiterst doeltreffend tegengif, namelijk kwik. Ik heb nog wel een oude thermometer liggen thuis.
In Israel hadden ze dat al lang geleden goed begrepen. Zij voegen het kwik al toe in de sinaasappels voor die geexporteerd worden.

Reageer
gravatar

#2 Haes, het gaat mij niet om de hoeveelheid vitamine c. Als ik op een blikje Fanta kijk naar de ingrediënten dan wordt mij Sprankelend water, Suiker, Sinaasappelsapconcentraat, E330 (Citroenzuur), E331 (Mononatriumcitraat), E202 (Kaliumsorbaat), Aroma, E211 (Natriumbenzoaat), E300 (Ascorbinezuur), Guargom (E412), E160a met maltodextrine, Arabische gom en suiker als dragerstof in het vooruitzicht gesteld. Deze ingrediënten bepalen dan ook mijn keuze.
Vitamine c daarentegen kan mijn humeur danig verpesten.

Reageer
gravatar

“….Trouwens je leeft toch nog, dus vergiftigd ben je nog niet.”

DIE conclusie lijkt mij wat voorbarig! In hoeverre Gekke Gerritje leeft zal nog moeten blijken. Daar komt bij dat het actief consumeren van de producten van ‘The Coca Cola Company’ weldegelijk een vreselijke vorm van vergiftiging is. De negatieve gevolgen voor de gezondheid lijken zich te verspreiden. Kort gezegd: je moet wel volkomen gestoord zijn om een tweede maal die gannef tot je te nemen! Dat je er pas later aan kapot gaat is alleen maar extra zuur.

Reageer
gravatar

@Gerritje. Je moet je ook weer niet al te druk maken. Statistici hebben berekend dat het moet gaan om ongeveer één molecuul vitamine C per tien flessen. Het blijft een tombola, toegegeven, maar je hebt nog altijd een kans van negen tegen één dat je die molecuul hebt kunnen vermijden. Bovendien heb je ook nog kans dat als je een besmette fles te pakken hebt gehad, die molecuul juist in het slokje zat dat je onderin hebt laten zitten. Trouwens je leeft toch nog, dus vergiftigd ben je nog niet.

Reageer