Dissidenten hebben spijt van akkoord

Kritische houding eist bergen extra werk

Voormalig CDA-dissidenten Kathleen Ferrier en Ad Koppejan hebben nu al spijt van hun beslissing om het regeer- en gedoogakkoord goed te keuren. “Ontzettend vermoeiend, dat worden de komende vier jaar. Door het akkoord te steunen én het kabinet kritisch te volgen, moeten we een soort politiek jongleerkarwei gaan klaren. Dat we daar niet langer stil bij hebben gestaan. Principes zijn leuk, maar ik wil ook nog vrije tijd overhouden”, aldus Koppejan. Door de ‘ongelukkige beslissing’ zitten de kamerleden nu met stapels extra werk, een existentiële crisis en lopen ze een aanzienlijk bedrag aan wachtgeld mis.

Zowel Koppejan als Ferrier waren aanvankelijk van plan het regeerakkoord af te keuren, uit de fractie te stappen en hun wachtgeld voor de komende jaren op te strijken. “We hoopten eindelijk onze sociale principes te gelde te kunnen maken, want dat is al moeilijk genoeg. Mensen zonder principes komen zo aan het werk bij een bank of verzekeraar, maar als je eenmaal voor principes hebt gekozen is de toekomst erg schraal.”

Helaas voor de beide kamerleden vonden ze fractieleider Maxime Verhagen op hun weg. Verhagen wilde de voltallige fractie achter zich hebben. “Leuk opportunistisch gespeeld van Maxime, maar het doorkruiste wel mooi onze plannen om Den Haag met een flinke zak geld te verlaten,” aldus Ferrier. Een alternatief was het zonder meer goedkeuren van het akkoord. “Dan zouden we in onze gebruikelijke ‘regeringspartij-winterslaap’ zijn gegaan. Je moet wel af en toe aanwezig zijn, maar het is toch vooral een hoop jaknikken en meestemmen. Niet ideaal, maar leefbaar.”

Door het akkoord goed te keuren komt van de ‘aantrekkelijke opties’ niets terecht. De parlementariërs zeggen door de huidige situatie zelfs in een existentiële crisis te zijn beland. Koppejan: “Ik ben nu dus voor het akkoord, maar tegen de onderdelen. Natuurlijk is het geheel iets compleet anders dan de som der delen, maar het wringt toch. Dat 19 fractiegenoten mij nu constant met een gek stemmetje nadoen maakt het er niet makkelijk op. Net als dat ik de komende vier jaar naast Kathleen moet zitten.”

Hoe de beiden fractieleden ondanks alle nadelen toch tot een compromis zijn gekomen is de kamerleden achteraf een volstrekt raadsel. Ferrier: “Het was laat, de wijn vloeide rijkelijk en in alle emotie was er sprake van een soort bevlogenheid. Ik denk dat we toen op dit idee zijn gekomen. Nu zitten we met de kater.” Koppejan: “Nu maar hopen dat we de komende tijd flink bedreigd gaan worden. Dan kunnen we ook zonder gezichtsverlies uitstappen. Ik heb altijd al TV-programma’s willen maken.”

Niet alleen de dissidenten betreuren hun keuze. Door te beweren dat de hele fractie het kabinet kritisch gaat volgen hebben de twee de woede van hun collega’s op de hals gehaald. “Volgens mij is het nu dus de bedoeling dat ik me ook kritisch ga opstellen,” aldus fractiegenoot Sybrand van Haersma Buma, “niet een houding die me heel erg ligt.”


Uw reactie telt. Juist nu.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

gravatar

@W: en ik maar denken dat Bleker schapeboer is.

@Paulien: Paulien, als aangetrouwde broer van een kabbalist moet ik even kwijt dat volgens hem er geen hardwerkende economen bestaan. Dat zijn de geflopten die er een krantenwijkje bij hebben. De geslaagden hoor je niet omdat ze hun teveel aan geld aan het verteren zijn.

Mijn broer is bezig met heel erg ingewikkelde berekeningen en heeft zich opgesloten bij de kippefarm van boer Plathuis voor de ingewanden, maar wilde nog wel graag dat ik je zou zeggen dat de economie van het simplisme een schandelijke en verderfelijke ideologische leer is en dat de beoefenaren daarvan zouden moeten worden uitgezet.

Voor iets anders heeft hij nu geen tijd want de CDA-leden F. en K. zitten op de uitkomsten van zijn berekeningen te wachten.

Reageer
gravatar

Beste W.,

Ik heb uw geadviseerde bericht bekeken. Wat bedoelt u met uw verwijzing? Dat ontgaat mij geheel.

Maar ja, ik ben ook maar een eenvoudige verslaggeefster met vierjarige hbo-journalistiek, waarvoor ik bij InHolland maar gedurende twee jaar als ik zin had af en toe een college behoefde te volgen.

Reageer
gravatar

Jaja profdokter Paulien, die ken ik ook.
In mijn berekeningen maak ik gebruik van parallaxe hyperbolen die de tangens van het parallellopipidum kwadrateren, dus ik ben niet onder de indruk.

Maar ik kan niks met uit de lucht gegrepen aantallen van een vooronderstelde sanctualiteit die zonder vectorbeginsel ongekwalificeerd in de ruimte worden gegooid.

Reageer
gravatar

@Jeettje #11: Nou, als ik Bleeker zo hoor en zie, vind ik dat hij de essenties van het bestaan toch wel good begrepen heeft.
Geen Haagse poppenkast, liever een Groningse ponyweide.
En gelijk heeft hij.

Reageer
gravatar

Dat wordt over een tijd een nieuwe 2-persoonsfractie die zich afsplitst van het CDA . Namen als evangelische volkspartij en politieke partij radicalen zingen al rond, ook een bijnaam is al genoemd: ‘de wrakende engelen der ontmaskering’. Uiteindelijk gaat het er dan alleen maar om de werklast van deze 2 gedogissenten te verlichten maar dat zal altijd een puntje van de verborgen agenda blijven.

Reageer
gravatar

Hm, weet wel dat je nu de wraakgier van Geert diffameert.

Kan d’r ook niks aan doen: dat heet nu eenmaal zo bij fatterige protsenmakende ijdeltuiten.

Reageer
gravatar

Opinieminiemutte en Jeettje,

Passen jullie even op. Er is maar één gebleekte politicus en daar heeft hij octrooi op. Gaat zo door en gij zult worden gewraakt.

Overigens best mooi woord dat “wraken”. Klinkt toch anders dan “demoniseren”.
De wrakerde advocaat van Wilders demoniseerde de middelste rechter, of zoiets.

Reageer
gravatar

De partijvoorzitter heet eigenlijk Bleeker, maar het CDA is tegenwoordig zo verdeeld dat minstens 32 procent hem Bleker noemt. Maar eens komt de dag dat Bleker Bleeker zal blijken of Bleeker Bleker.

Reageer
gravatar

@Paulien 10: Dat is vergeefs, dat wrakingsverzoek voor Bleeker of hoe die ook mag heten: iedereen kan zien dat het geen begrijpend type is. Op tv gezien en in de media gelezen.
Daarom ben ik zo pis: je ziet niks anders meer op tv.
Types die niks begrijpen.

Reageer
gravatar

Paulien: Maxime noemt ze al dissidenten, en omdat ze het niet met Geert eens zijn worden ze binnenkort door hem van demonisering beschuldigd. En ik maar denken dat de eerste bewoners van de nieuwe strafkampen in Drenthe Marokkanen zouden zijn…

En nu ga ik geld aan de PVV verdienen, want ik kom er zojuist achter dat http://www.deporteren.nl nog niet is geclaimd!

Reageer
gravatar

Ik begrijp de angst van beide CDA-gedogers van CDA-gedogers heel goed. Ze hoeven volgens de heer G.W. uit Venlo maar enkele woorden verkeerd te zeggen en ze worden door mr B.M. uit Amsterdam bij de heer M.V. uit Maastricht op het matje geroepen om te worden gewraakt.

Reageer
gravatar

Na dit zo te hebben gehoord, adviseer ik Kathleen en Ad om uit de CDA-fractie te stappen en over te stappen naar de PvdA-fractie. Het zal even slikken zijn om je vriendjes en vriendinnetje van het CDA zo in te steek te moeten laten, maar dat is toch het beste voor je eigen welzijn. Dit is de enige manier om een existentiële burn-out te voorkomen. Verandering van omgeving doet goed, omdat je dan nieuwe mensen leert kennen en nieuwe kansen krijgt om jezelf te ontwikkelen.

Reageer
gravatar

Ik wacht rustig af. Hoe groter de puinhoop, hoe sneller de de roep zal ontstaan dat het tijdperk Balkenende er een was van rust en stabiliteit. Dit land gaat nog om mij smeken…

Reageer
gravatar

Net als Koppejan heb ik daar een spreekverbod over. Verhagen houdt niet van dissidenten, en Cabau en Kabouter houden nog minder van satire dan Hero B.

Reageer
gravatar

En er is nog een probleem. Voetbalvedette W. Sneijder beweert dat iemand met de achternaam KOPPEjan meelift op zijn weergaloze successen, en wil nu geld zien. En zijn vrouw ook.

Reageer
gravatar

Als optie ligt nu nog open een crisis te veroorzaken. Dat kan gemakkelijk zijn als verschillende onderdelen niet conform de standpunten van het CDA worden uitgevoerd. Het kan dan wel lastig zijn om de rest van de fractie mee te krijgen natuurlijk, maar als het lukt dan hebben ze niet vier jaar lang de hoge werkdruk.

Als het niet lukt kunnen ze altijd nog een verkeerd vallende opmerking maken in de richting van de PVV. Daarmee lopen ze de kans de beoogde bedreigingen ook daadwerkelijk te ontvangen.

Reageer