Aangifte van misdrijven niet langer gratis

Maatregel moet politieapparaat betaalbaar houden

Vanaf januari 2011 is het doen van aangifte van misdrijven niet langer gratis. Om de stijgende kosten van het politieapparaat het hoofd te bieden, wordt per aangifte een kleine vergoeding gevraagd, proportioneel aan de zwaarte van het misdrijf. De maatregel volgt op de geplande verhoging van verkeersboetes met 15%, en moet aangifte doen betaalbaar, efficiënt en marktconform maken. Slachtofferhulp Nederland is ‘geschokt’ en spreekt van een ‘dubbele dolkstoot’ voor de slachtoffers van misdrijven.

Het initiatief is afkomstig van de Raad van Hoofdcommissarissen. De politie in Nederland heeft te kampen met grote financiële tekorten. Volgens de Amsterdamse hoofdcommissaris Bernard Welten zal de maatregel voorkomen dat er door ‘frivole aangiftes’ onnodig veel rompslomp ontstaat. Hij noemt het ‘niet meer dan normaal’ dat er betaald wordt voor een verleende dienst.

In het uitgelekte ontwerpvoorstel worden bedragen genoemd die varieren van €14 voor de aangifte van een fietsendiefstal of winkeldiefstal tot €30 voor poging tot beroving, €50 voor openlijke geweldpleging of €120 voor poging tot doodslag, stalking of doorrijden na een ongeluk. Wel blijft in de meeste gemeenten de mogelijkheid bestaan om op donderdagochtend tussen 9:30 en 10:00 uur gratis aangifte te doen. “Op die manier komen we tegemoet aan de minder kapitaalkrachtige zeurpieten”, aldus Welten.

Ook de alarmdiensten ontkomen niet aan de nieuwste bezuinigingsronde. Spoednummer 112 wordt medio 2011 vervangen door 0900-112 (40 cpg). Het nieuwe kabinet zal de knoop moeten doorhakken over het al langer rondzingende voorstel om ook de Tweede Kamerverkiezingen vanaf 2014 tegen kostprijs te laten plaatsvinden.


Uw reactie telt. Juist nu.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

gravatar

Gee wilelirks, that’s such a great post!

Reageer
gravatar

@Blauwe Diender: Geeft niks hoor, Blauwe: een proces verbaal met spel-, stijl- en tikfouten meer of minder kijken wij niet van op.
Maar een dingetje heeft u nog niet goed door: het gevraagde geld voor aangiftes is bedoeld als stukloon voor politiewerk.
Het is geen extraatje; het IS een deel van uw gekortte loon. En pensioen. Ik zou dat halve jaartje nog maar blijven vanwege pensioenderving.

Oh ja; en die bijbeltekst was in feite een opsporingsbericht voor criminele Hare Krishna’s.

Reageer
gravatar

Oohhh……zie ju wat er allemaal gebeurt? Ben al helemaal van slag. Zal de tekst nog eens plaatsen, maar nu zonder fouten. Zal wel aan de Olympia of de Remington hebben gelegen-:)

Dacht ik dat ik na 41 jaar bij Hermandad te hebben gewerkt alles al te hebben meegemaakt. Nee hoor, net voordat ik er uit mag stappen, krijg ik dit nog op m’n brood.

Dacht er aan nog een half jaartje langer te blijven, maar in m’n kop begint zich vanalles te roeren, m.n. de vraag of ik nog wel bij deze club wil horen. Al die jaren dacht ik dat ik mijn best moest doen voor al die mensen die om hulp vroegen omdat zij mij daarvoor betaalden. Nu moeten ze ook nog gaan betalen voor het naar mij toekomen óm het te vertellen. Ooit hing een collega een bijbelse uitspraak op het prikbord. Die luidde als volgt: “en zij kleedden zich in vreemde gewaden en dwaalden doelloos rond.”

Kan best wel begrip opbrengen voor het sarcasme en sinisme dat hier wordt geuit.

Reageer
gravatar

Dacht ik dat ik na 41 jaar bij Hermandad te hebben gewerkt alles al te hebben meegemaakt. Nee hoor, net voordat ik er uit mag stappen, krijg ik dit nog op m’n brood.

Dacht er aan nog een half jaartje langer te blijven, maar in m’n kop begint zich vanalles te roeren, m.n. de vraag of ik nog wel bij deze club wil horen. Al die jaren dacht ik dat ik mij best moest doen voor al die mensen die om hulp vroegen omdat zij mij daarvoor betaalden. Nu moeten ze ook nog gana vertellen voor het naar mij toekomen om het te vertellen. Ooit hing een collega een bijbelse uitspraak op het prikbord. Die luidde als volgt: “en zij kleedden zich in vreemde gewaden en dwaalden doelloos rond.”

Kan best wel begrip opbrengen voor het sarcasme en sinisme dat hier wordt geuit.

Reageer
gravatar

@42 goed idee. Sabels zijn veel goedkoper dan dienstpistolen. Omdat het dienstpistool eigenlijk nooit wordt gebruikt kan je het net zo goed afschaffen (dat hebben ze ook voor brandkranen uitgezocht). Dat scheelt miljoenen, want dan hoeft elke agent ook niet meer regelmatig op schiettraining. En zo krijg je tenminste echt meer blauw op straat! Ik stel wel voor een internetprijsvraag in te stellen om een modernere naam voor de koddebeier te bedenken. Suggesties zijn welkom!

Reageer
gravatar

Ik wil voorstellen dat agenten ook een bonus krijgen voor elke zaak die opgelost wordt. De politie moet gewoon professioneler en effectiever worden en een bonuscultuur past daar prima bij.

Verder, nieuwe jassen met krijtstreep. Levert veel meer respect op straat op. Natuurlijk wordt de rang wel verwerkt in het krijtstreep motief, want onderscheid moet er zijn.

Reageer
gravatar

U moet helemaal geen aangifte doen! Als u dat wel doet, kan het zo maar zijn dat er een boef wordt gevangen. Dat kost politie inzet en dat is UW geld. Dan moet er een OvJ naar kijken en die kost ook UW geld. En dan de Rechtbank, het Gerechtshof en de Hoge Raad. Niet te vergeten heul veul advocaten ook. Met nog meer pech wordt de boef veroordeeld tot gevangenisstraf. Die gaat geheel verzorgd zitten, weer op uw kosten. Tientallen personen zijn bezig en dat allemaal om u aangifte hebt gedaan. Uw verlangde aandacht kost de gemeenschap erg veel pecunia.

Reageer
gravatar

heeft toch geen zin om aangifte te doen.
beland toch altijd in het ronde archief.
mhh, zou een moordaanslag ook nog steeds gratis zijn?
of zou ik mijn prijs moeten verhogen met 150% ??

Reageer
gravatar

“Wel blijft in de meeste gemeenten de mogelijkheid bestaan om op donderdagochtend tussen 9:30 en 10:00 uur gratis aangifte te doen. “Op die manier komen we tegemoet aan de minder kapitaalkrachtige zeurpieten”, aldus Welten.”

Op die manier komen we tegemoet aan de minder kapitaalkrachtige zeurpieten? Zeurpieten? Pardon??!! Tellen de minder kapitaal krachtigen niet meer mee in deze maatschappij? Is aangifte doen alleen nog weggelegd voor de rijken onder ons? Als ze daar op aan willen sturen dan mogen wij in het vervolg natuurlijk voor eigen rechter spelen!

Stelletje idioten! Alsof we voor ons plezier aangifte doen van diefstal, geweld, etc. En ons vervolgens zeurpieten noemen? Schande!

Reageer
gravatar

De heer Wilders heeft met de heren Verhagen en Rutte afgesproken, dat zijn kiezers niet meer worden beboet voor het beledigen van een ambtenaar in functie.
Daartoe zullen alle opinie-onderzoekers een zogenaamd stemintentiebewijs (SIB) uitreiken bij keuze voor de PVV.

“Dit is nog maar het begin van mijn strijd voor de vrijheid van schelden’, zei de heer Wilders desgevraagd.

Reageer
gravatar

Dat snap ik niet helemaal: lijkt me dat zeurende buurmannen, aannemers en ex-vriendinnen wel in ‘t kiezersprofiel van Geert vallen. Die barmannen is hij door Hero misschien wel kwijtgeraakt, kan ik me zo voorstellen.

Aan de andere kant lijkt Geert een uitgekookte strategie te voeren om z’n eigen kiezers steeds het meest te benadelen. Ik ben er nog niet achter wat ‘t idee achter deze strategie is, maar dat dit de strategie is, is ondertussen wel duidelijk.

En misschien heeft Geert die barmannen er wel bijgedaan om Hero een plezier te doen, ‘t zou toch zonde zijn als het CDA-congres voor je nieuwe ministerschap stemt, en dan gaat ‘t niet door vanwege Hero.

Reageer
gravatar

Wij hebben na overleg met onze gedoogpartner besloten dat het doen van aangiften in verband met bedreiging via internet, gratis zal blijven.
Om dat te bekostigen zal het tarief voor aangiftes door zeurende buurmannen, barmannen, aannemers en exvriendinnen helaas moeten worden verhoogd tot €1.750,-.

Reageer
gravatar

@Hoofdcommissaris Paulien: goed idee, het samenvoegen van politie en brandweer. De brandweerlieden kunnen zich dan bezighouden met het verbranden van aangiftes en andere overtollige schrijfsels.

Reageer
gravatar

@Paulien, PVV-aanhangsel die haar auto nogal liberaal over ‘s lands wegen stuurt: Ik blijf als fietser altijd keurig rechts rijden, als jij me in je auto links ziet rijden, denk ik dat jij dan ook wel trottoirbelasting mag gaan betalen.

Reageer
gravatar

Wegenbelasting vind ik normaal. Ik verbruik als hardwerkende, rechtsrijdende automobilist immers het wegdek. Maar wij als hardrijdende automobilisten worden wel discrimineert ten opzichte van voetgangers en fietsers van links. Werkeloze, linkse voetgangers steken wel de wegen die wij hebben betaald van onze winstuitkeringen, gratis over.

Waarom zijn er geen trottoirs- en fietspadenbelasting?

Reageer
gravatar

@17 Doorgaans g.e.: Je gaat te kort door de bocht: als de politie zonodig een getuigeverklaring wil hebben kan ze die krijgen.
Tegen een tariefje uiteraard: voor niks gaat de zon op. (hoewel dat onder Rutte ook wel eens geprivatiseerd kan gaan worden, dat de zon op laten gaan)

Dat worden leuke onderhandelingen: “nee, ik wil geen korting op mijn aangifte als ik een verklaring afleg, ik wil gewoon het opsporingsgeld belastingvrij in zijn geheel op een bankrekening op de Bahana’s én korting op mijn volgende 4 aangiftes”.

Reageer
gravatar

De privatisering is niet tegen te houden, voor alle openbare voorzieningen moet -liefst ver van te voren- worden betaald. Zie hoe goed de privatisering uitwerkte op het Ziekenfonds met zijn starre premie,: nu kan elk jaar de basispremie verder omhoog, net zoals die van de aanvullingspakketten. De sky is de limit, verzekeraars verdienen weer goed.

Zie ook de NS, was zij ooit als staatsbedrijf twee keer per jaar seizoensgebonden uit de rails (bladeren en vierkante wielen) nu laat zij ons ook al onze OV-reizen vooraf betalen.

Vroeger hadden we een simpele transactie; we wilden reizen, we kochten een kaartje, werden dan met bussen en vertraging naar onze bestemming vervoerd.

Nu moeten we een rekening openen met voldoende saldo om onze toekomstige reizen (met vervangend busvervoer en grote vertraging) te kunnen maken. De NS ontfermt zich over de rente die uw geld oplevert, maar pas op: geen saldo, geen reis. Dus u mag op eigen risico instappen, maar bij onvoldoende saldo wordt u bij het eerste station na controle uit de trein gezet. Recidivisten worden tussen twee stops in uit het raam geworpen.

Vroeger een simpele transactie, nu moet u eerst twee met kleine letters bedrukte A-4’tjes doorlezen om uw rechten en vooral uw plichten als reiziger te kennen. Wat een ongelooflijke vooruitgang. Tegelijk wordt het personeelsbestand verkleind en worden -oudergewoonte- de prijzen halfjaarlijks verhoogd, voor een beter rendement.

De v/h kaartcontrole geschiedt door een controleur die met een computer uw OV-kaart op voldoende saldo controleert en op de transacties die op deze kaart vermeld staan. Hoge saldo’s mogen, tussen wit- en zwart geld wordt beleidsmatig niet gediscrimineerd. Maar privacy? Hoezo?

Aan wie zal door Rutte/Verhagen I de Nieuwe NS worden verkocht? Aan een hedgefund of aan Goldman Sachs?

Reageer
gravatar

Een nobel initiatief, ik juich het van ganser harte toe!
Het zal de onderlinge concurrentie van de bureau’s vergroten.
Ook kan men spitstarieven, kortingsuren en happy-aangifte-hour’s in voeren.
Je zou het zelfs nog een stapje verder door kunnen voeren:
Stel, ik rij te hard. Dan wordt ik staande gehouden door twee verschillende teams waar ik vervolgens zelf de keuze uit kan maken door welke van de twee ik bekeurd wil worden. Klantvriendelijkheid, correcte benadering, marktprijs en frisse adem zullen hierbij doorslaggevend zijn in mijn oordeel.
‘Agent achter de kliko, u kunt gaan, ik verkies de agent met de lasergun vanwege zijn symphatieke uitstraling en rechte scheiding in z’n haar, leert u hier maar van!’

Reageer
gravatar

Absurd dit, het is dat het geen 1 april is anders had ik het als een idiote grap beschouwd. Beseft ‘men’ wel dat een potentiële dader nu zomaar zijn gang kan gaan? Want hoevelen hebben er financiën niet voor om een eventuele aangifte te doen zoals in dit artikel beschreven staat?

Aanranding en verkrachting zie ik er (nog) niet tussen staan, wat zou men daar dan voor moeten neerleggen buitenom het feit dat dit merendeels al ontzettend veel van het slachtoffer vergt ( o.a. schaamte) om er al aangifte van te moeten gaan doen ? Klein voorbeeld http://www.stopkinderporno.com/?p=30704

Ergo, als zo een ‘minder kapitaalkrachtige zeurpiet’ nog net de kans ziet om middels 112 te ‘zeuren’ dat zij hulp nodig heeft omdat een vent niet met zijn handen van haar af blijven kan, of iemand iets van dergelijke strekking ziet gebeuren maar niet het ‘kapitaal’ heeft dit middels de telefoon te melden ..niet bellen dus met alle gevolgen van dien?

Te kampen met grote financiële tekorten?

Tig aantal gezinnen in Nederland maken momenteel gebruik van schuldfinancieringingen om alleen al kinderen een goede toekomst te kunnen bieden, en onze kinderen zijn toch immers dé toekomst of niet?

Mag toch verwachten dat de politie hier een steentje aan bij dragen kan en wil zonder daar geld voor te vragen?

Ook de hoogste politiefunctionaris zal kinderen of kleinkinderen hebben, wat te doen als men misbruik vermoed bij een van hen maar je niet bellen kan of aangifte doen kan omdat je eenvoudig weg de fnanciën er niet voor hebt?

Goed beschouwd zijn er dus binnenkort door de politie nog eens kosten verbonden aan het voorkomen van aanrandingen/verkrachtingen omdat eventuele financiële middelen niet voorhanden waren..

Zullen we het maar op de website gaan neerzetten?

‘Gratis aangifte doen op donderdag tussen 9:30 en 10:00 uur, de kosten na 10 uur zijn voor uzelf..”

En weer sneed er eentje haar polsen door…..

Reageer
gravatar

Okee, dan doe ik in ‘t vervolg geen aangifte meer. Maar als oplettende burger ben ik natuurlijk wel moreel verplicht om melding te maken van een misdaad die ik heb opgemerkt -je weet natuurlijk nooit of de politie mijn getuigeverklaring nog kan gebruiken.
Mocht de politie de dader vinden, kan ik altijd nog aangifte doen om genoegdoening te krijgen.

Reageer
gravatar

Vervolg op # 10

In navolging van de zorgverzekeringen wordt de burger verplicht een veiligheidsverzekering af te sluiten, waarvan de premie maandelijks kan worden betaald. Een eigen risico en eigen bijdragen zullen de premie betaalbaar houden.

De basisverzekering omvat uiteraard de belangrijkste bedreigingen.
Men kan zich eventueel bijverzekeren voor:

– hulp door alternatieve brandweer- en politiemensen,
– inzet van paragnosten bij speurwerk,
– speurhonden van een ras naar keuze,
– biologische blusmiddelen,
– voorrang als wachtlijst voor aangifte langer dan zes maanden is,
– voorrang bij verschillende gelijktijdige branden,
– twee keer bellen bij een arrestatie, i.p.v de gebruikelijke één keer,
– arrestatieteam en -datum naar keuze,
– preventief blussen of arresteren naar keuze,
– bekeuringen in de gewenste kleur,
– korting op bekeuringen (drie voor de prijs van twee),
– gratis 112 bellen (maximaal drie keer per jaar).

Reageer
gravatar

De rekening wordt weer bij de burger gelegd. Waarom worden criminelen niet verplicht bij hun belastingaangifte aan te geven welk deel van hun inkomen uit misdaden afkomstig is? Dan kan over dat bedrag mooi 100% belasting geheven worden. Daarmee wordt criminaliteit zo onaantrekkelijk dat uiteindelijk de hele politie afgeschaft kan worden. De boeven kunnen omgeschoold worden tot priesters of politici.

Reageer
gravatar

Zou het niet een idee zijn de hele overheid te privatiseren? Een paar concurrerende politiecorpsen zou, in dit geval, het handigst zijn, zodat de burger keuze heeft tussen de diverse plaatsen waar hij aangifte wil doen. De subsidie kan dan, zoals nu aan de universiteiten gebeurt, worden gebruikt voor paginagrote advertenties.

Reageer
gravatar

Een gouden tip: doe al uw aangiftes voor de komende 10 of 20 jaar voor 1 januari a.s.! Doe ze in een gesloten enveloppe met daarop teksten als: ingediend op 26/9/2010, te openen op 17 april 2017. Dan pas wordt uw fiets gestolen maar die aangifte is dan al mooi klaar en gratis gedaan!!!!!!!! Wel even een paragnost of andere toekomstvoorspeller in de hand nemen, maar de kosten heb je er dan ook heel snel uit en zijn futiel als je die afschrijft over die 10 dan wel 20 jaar.

Reageer
gravatar

Als voorzitter van vereniging Stalking Heads (vereniging ter promotie van het stalken) pleit ik al langer voor overheidsmaatregelen die de drempel om te stalken verlagen. De invoering van de 120,- euro aangiftevergoeding v.a. 2011 wordt met gejuich door onze leden ontvangen. Hulde voor deze maatregel!

Reageer
gravatar

Hé, dat geklaag direct weer, bekijk het nu eens van de positieve kant: het plegen van een misdaad is nog steeds gratis.

Hee, Gepke, vanavond zijn we d’r weer hoor! Jat jij nog wat pils en chips bij de Aldi? En pleisters voor na de beukpartij?

Reageer
gravatar

Ik had het landelijk overleg van de Raad van Hoofdcommissarissen en Brandweercommandanten gepleit om beide corpsen samen te voegen. Daaruit zijn grote synergetische voordelen te halen. Gelet op de flinke personeelsbesparing kan de voorgenomen privatisering daarna snel worden doorgevoerd.
Brandweerlieden die in hun kazernes doorgaans een afwachtende houding innemen, kunnen ingezet worden voor het opstellen van aangiften.
Dienders kunnen binnenbrandjes blussen als ze er tijdens hun surveillances toch langs komen

Mijn collega Paulien kwam op het lumineuze idee om gelijk krantenwijken en postbezorging erbij te nemen. Dat geeft door wijken slenterende agenten wat om handen. De kranten- en postbedrijven hebben al met instemming gereageerd.

Reageer
gravatar

probeer al jarenlang wekelijks aangifte te doen bij de politie tegen de knvb omdat ze pertinent weigeren om een studiegroep in te stellen om spelregels voor gemengd voetbal te bedenken dat is discriminatie en zorgt voor voortdurend onbegrip tussen mannen en vrouwen en in feite ook voor de oorlog in het midden oosten die aangifte nemen ze nooit aan daarom probeer ik het elke week opnieuw moet ik dan ook betalen als ik alleen een poging tot aangifte doe ik kan me voorstellen dat daarmee ook een soort administratiekosten gemoeid zijn ik doe altijd mijn verhaal heel uitgebreid want misschien zit er wel iets tussen waardoor ze dan toch de aangifte accepteren wegens een vormfout ofzo ik heb daar verder geen verstand van

Reageer
gravatar

Je kan natuurlijk ook een bonussysteem invoeren; indien je bij de aangifte direct ook de dader meeneemt, opdat deze direct aangehouden kan worden, is de aangifte gratis ! Trouwens, met z’n tweeën naar het politiebureau is ook veel gezelliger. En je hebt onderweg vast nog wel iets om uit te praten !

Reageer
gravatar

Niet alleen frivole aangiftes worden op deze wijze voorkomen, ook kansloze aangiftes blijven waarschijnlijk zo liggen. En dat is dus weer goed voor het opsporingspercentage. Drie vliegen in een klap dus: meer geld, minder werk en betere resultaten. Dat dit niet al veel eerder is ingevoerd!

Reageer
gravatar

Ik pleit ten stelligste voor privatisering van de opsporingsbranche. Dat moet met de VVD en de PVV in de regering nu toch wel eindelijk mogelijk zijn. Het is eerder ook al succesvol gelukt bij de NS, de PTT, de energiemij’s en noem maar op.
Detectivebureaus kunnen dan op concurrerende voet met elkaar wedijveren en de geslachtofferde burger kan zijn eigen opspoorder kiezen. In dat kader is het misschien ook raadzaam om de bureaus zelf de minimumstraf voor verschillende delicten te laten bepalen. Dat scheelt dan ook weer voor de te privatiseren rechterlijke macht. Leve Mr. Visser, de rijdende rechter!

Reageer
gravatar

Het CDA juicht de voorstellen van de Raad van hoofdcommissarissen van harte toe. Immers, de bijbel leert ons dat als wij geslagen worden wij de andere wang dienen toe te keren. Dat is wel wat anders dan beklag doen bij de politie middels het doen van aangifte. Daardoor worden onze wetsdienaren afgehouden van hun kerntaak; het te pas en onpas bekeuren van hardwerkende burgers om zodoende de staatskas te vullen.
Gezien de noodzaak om voor de invoering van deze plannen enige gedoogsteun van de PVV te verwerven stellen wij aanvullend voor om, ten behoeve van de Islamitische medemens, een apart alarmnummer in te voeren (wij denken aan 0900-221) waarbij de gesprekskosten per minuut en niet per gesprek in rekening zullen worden gebracht.

Reageer
gravatar

Gelukkig valt Madurodam daar niet onder. Wij hebben een eigen beleid en dat loopt heel soepel. Wij rekenen geen kosten voor dit alles.

Nou is het natuurlijk niet de bedoeling dat wij hier de klappen van de Nederlanders en zo gaan opvangen. Wij zijn kosten dekkend voor ons zelf. Dus men kan hier geen aangifte doen…

Reageer
gravatar

Al in 2007 aangiften gedaan van fraude,diefstal,mishandeling en verkrachting.
heden 26 september 2010 alleen slachtoffer(ik dus) veroordeeld omdat politie niets met gedane aangiften doet.
En zo dekken ze alle corruptie en misdaden van OM/politie af.
Het begon in 1933 en is nooit gestopt.
NL politiestaat.

Gepke de Leef Haarlemmermeer (al 2 jr dakloos)

Reageer
gravatar

Aangifte is nu nog gratis. Dan mogen ze dat van mij best met 15% verhogen. Weet je wat ? Doe eens gek ! Kom de politie tegemoet en verhoog direct met 150% ! Politie blij; die kunnen toch niet rekenen.

Reageer