Jostiband in diepe crisis

Muziekgroep geplaagd door drugs, drank en groupies

Na ruim 44 jaar van ongekend succes lijken zich donkere wolken samen te pakken boven de Jostiband. Het orkest, bestaande uit verstandelijk gehandicapten, valt ten prooi aan de verleidingen van het muzikantenbestaan. Drugs, drank en groupies zijn niet meer weg te denken uit de Jostikleedkamer, wat een negatieve weerslag heeft op de creativiteit en het uitvoerend vermogen van de muzikanten. Tijd voor bezinning, aldus fans en management.

“Aanleiding van de huidige neerwaartse spiraal was toch de dood van triangelist Gushak Hognorum in april van dit jaar”, aldus dirigent Govert-Jan den Dauwtrapper, in het dagelijks leven schuurpapierinpakker bij de sociale werkplaats te Ermelo. “Gushak worstelde met een identiteitscrisis vanwege zijn handicap en afkomst. Want wat ben je als je een Mongool bent met het syndroom van Down? Gushak raakte aan de heroïne en op een dag was het net die ene nanogram teveel.”

Den Dauwtrapper bemerkt ‘een vrije val naar collectief nihilisme’ binnen zijn orkest sinds dit incident. “Bandleden storten zich massaal op de geneugten des levens, bijna iedere dag is er nu wel wat. De paukenist ontbrak gisteren tijdens het optreden in Varsseveld. Hij was met een groupie in de kleedkamer blijven hangen en vervolgens met haar de lokale nachtclubs ingetrokken. Wegens openbare dronkenschap en wildkwijlen zit hij nog altijd vast op het Varsseveldse politiebureau.” De dirigent spreekt van ‘het topje van de ijsberg’. “Orgieën, overdoses, interne ruzies, een afsplitsing die zich ‘The Real Jostiband’ noemt. Niets blijft ons nu meer bespaard.”

Onder de overige bandleden zijn de meningen over de huidige situatie verdeeld. Blokfluitist Koenraad Kuijkert geeft toe ermee te worstelen en plaatst de ontwikkelingen het liefst ‘in een utilitaristisch ontologisch perspectief’. “De mens Koenraad geniet van de geneugten van de rock ‘n roll en ziet in zijn gedrag een nuttige bijdrage aan de identiteitsontwikkeling van de beoogde luisteraar”, aldus de opgewekte muzikant. ”De ontologische eenheid Koenraad echter worstelt met de vraagstukken over zijn eigen keuzen en leeft in de voortdurende angst met het afgesloten eiland van zijn eigen essentie te worden geconfronteerd.”  De autistische harpiste Wilma Druchtels heeft haar eigen visie op de ontwikkelingen binnen haar band. “Het woord ‘groupie’ vindt zijn afkomst in het Engelse ‘group’, wat via het Franse ‘groupe’ terug is te voeren tot het Latijnse ‘grupus’. Dit is weer via de Indo-Europese taalwetenschap te linken aan het Sanskriet ‘Gurupah’, wat ‘samenhang’ betekent. Ook tussen westenwind en regen bestaat in een zeeklimaat zoals het Nederlandse een opmerkelijke samenhang.”

Het management en de trouwe aanhang van de band slaan de handen ineen om het eens zo hechte collectief weer op het rechte spoor te brengen. Fans zamelen geld in om het afkickproces van de meest schrijnende gevallen in privéklinieken te bekostigen. Het management heeft per direct de lopende tournee stopgezet. Een teamdag en workshop kwijldweilen in de Keukenhof staan op het programma om ‘te redden wat er te redden valt’. Manager Gé van Keumerstaaf houdt de moed erin. ”We nemen ons grote idool Willy Batenburg als voorbeeld. Na zijn verkeerd gevallen LSD-trip kwam hij sterker terug dan ooit. De Jostiband is niet kapot te krijgen.”


Uw reactie telt. Juist nu.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

gravatar

Tijdens het door mij bezochte concert van de jostiband zat de pianist te hallucineren! hij zag allerlei kleuren die er niet waren.
Jullie begrijpen, het kwam zijn spel niet ten goede.
ik wil daarom ook een beroep doen op het goede gezonde verstand van de bandleden en hopen dat ze tot inkeer komen!

Jostie`s 4 ever

Reageer
gravatar

Beste Wilma Druchtels,

Wat leuk dat je aan etymologie doet, veel leuker dan telefoonboeken lezen toch? Maar ‘t vervelende aan wetenschap is dat inzichten voortschrijden en dan komen andere ervoor in de plaats, misschien kun je als autist maar beter tekenen of zo.
Misschien moet je ‘s aan je begeleiders vragen of ze je een wat nieuwer etymologisch woordenboek kunnen geven, of kan dat niet door bezuinigingen?

De oorsprong van het woord ‘groep’ is niet helemaal duidelijk, wat voor jou vast vervelend is, maar om het jezelf niet te lastig te maken zou ik je aanraden om in dat soort gevallen maar van de meest gangbare hypothese uit te gaan.
Meestal wordt aangenomen dat het franse woord ontleend is aan een germaanse taal (misschien nog via het italiaans, waar het naast groep ook knoop betekent), het zou dan -vreemd genoeg- verband houden met ons woord krop, als in een krop sla.
De oorspronkelijke betekenis van ‘krop’ in de germaanse talen lijkt ‘voormaag’ te zijn geweest, wat dan weer verklaart waarom we in groepen zo vaak onderbuikgevoelens aantreffen.

vriendelijke groeten,
doorgaans gewoon Erik

Reageer
gravatar

Geert is alleen maar ouderelid gemaakt omdat hij voortdurend vals zong en anders niet weg te krijgen was.
Dat viel eerst niet zo op tussen de klereherrie van de band op het toneel, maar omdat hij met inzingen in de pauze door bleef gaan in de foyer begon het publiek vaak de uitgang te zoeken omdat ze dachten dat er brandalarm was.
Dat heeft vele optredens bekort.

Daarom is het een schande dat Willy’s naam hier genoemd wordt in één adem met die anderen, want Willy kon méér: zingen in vreemde talen, spelen en gekke bekken trekken tegelijkertijd: Willy was een éénmansband.

Reageer
gravatar

Gerritje,

Ze steken eerst bij een zebrapad de Apollolaan over. Daarna is hun laatste optreden op het dak van Hilton.
Hun voorlaatste cd heet daarom “Apollo Rood”, de allerlaatste zal de geschiedenis ingaan als “Letste B”.

Reageer
gravatar

@11: Daarbij moet ik wel vermelden dat de inwoners van Mongolie massaal in protest zijn gegaan tegen de naamswijziging van hun land in ‘Syndroom van Downland’

Reageer
gravatar

Ik heb het altijd betreurd dat ons prachtige, Nederlandse woord ‘mongooltje’ zo nodig vervangen moest worden door het omslachtige ‘persoon met Down-syndroom’. Alsof de invloed van de Engelse taal al niet groot genoeg is! Hulde aan De Speld die weer gewoon ‘mongool’ durft te schrijven.

Reageer
gravatar

Nu iedereen artikelen over de formatieperikelen meer dan zat is begeeft zelfs een kwaliteitskrant als De Speld zich op het gladde ijs van de entertainmentjournalistiek. Spijtig. Immers, er is nog genoeg echte ellende op de wereld om verslag van te doen. Maar in plaats van aandacht te besteden aan de nog altijd niet gerepareerde waterleiding in Pakistan of het aanhoudende gebrek aan water in Niger, geeft ook deze krant er de voorkeur aan om een band die toch al door een moeilijke fase gaat nog een schop na te geven. GeenStijl vind ik het.

Reageer
gravatar

Ben bij de uitvoering geweest in Varsseveld. Moet zeggen ik heb die paukenist niet eens gemist hoor. Raar gedrag is mij ook niet opgevallen. Kennelijk weten ze dat goed te verbergen allemaal. Nou, wens ze allemaal veel sterkte met de crisis en groeten vanuit het platte land.

Reageer
gravatar

Ik zou zeggen, benoem ze onmiddellijk als minister in het kabinet Rutte I, ook wel bekend als het Bruin I – Bruin kan het trekken.
Dat is goed voor de Jostiband, verantwoordelijkheid brengt hen weer in het gareel, en goed voor Nederland dat de ministers krijgt die het verdient.

Reageer
gravatar

Vast en zeker zal deze band eens in de voetsporen gaan treden van de legendarische band ‘The Doors’. Ooit werden ook The Doors geteisterd door drank en drugs problemen maar inmiddels is het graf van de legendarische zanger van The Doors een bedevaartoord voor de fans. Dus ook voor na de dood: lang leve de Jostiband!

Reageer