Groningen subsidieert kroegbezoek studenten

Rehwinkel: “Ook het weekend moet bruisen”

De gemeente Groningen stelt vanaf september een royale subsidie ter beschikking van studenten die het weekend in de stad willen doorbrengen. Als zij aan de zogenaamde “80% aanwezigheidsplicht” voldoen, kunnen zij rekenen op een aanvullende beurs tot €200,- bovenop hun studiefinanciering. De studenten moeten zich hiervoor op zaterdagavond tussen 12 en 3 uur ‘s nachts melden op de Grote Markt, bij de ingang van Café de Tapperij. De subsidie heeft als doel de economische activiteit en de sfeer in de stad te bevorderen, en de studenten te stimuleren enkele ‘essentiële vaardigheden afdoende te ontplooien.’

Het initiatief vindt zijn oorsprong in de reputatie van Groningen als spookstad in de weekenden. “Zonder studenten houden we alleen de locals uit Groningen en omstreken over”, aldus Rolien Rittersma, intiatiefnemer van het project. “Dat zijn mensen die na Popstars liever onder het wol kruipen. Sfeer is in Groningen iets dat geïmporteerd moet worden.”

Een team van informaticastudenten aan de RUG heeft aangegeven grote problemen te zien in het voorgestelde pasjessysteem, waarmee de aanwezigheid van de studenten op de Grote Markt geverifieerd kan worden. Zo zou het ‘een peuleschil’ zijn om de pas (in de wandelgang de ‘zuipchipper’ genoemd) na te maken en zouden studenten maar een half biertje hoeven te drinken om te slagen voor de verplichte blaastest. “Om half één kunnen studenten bij wijze van spreken gesubsidieerd in de trein zitten naar een gewenste plek van bestemming”, aldus Flemmo te Gader, die bij TNO de effecten van langdurig alcohol- en drugsgebruik analyseert.

Groningen is niet de eerste organisatie die studenten in het weekend aan zich wil binden. Zo kent de NS al vele jaren de Weekend-OV, waarmee studenten in het weekend en vrijdag vanaf 12 uur gratis kunnen reizen. Uitgaansgelegenheid De Bongerd in Drielsum biedt al enige jaren 3 Flügel voor een tientje plús gratis brommers kiek’n.


Uw reactie telt. Juist nu.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

gravatar

Graag gedaan, Baracqui. En goed werk met mevrouw Rehwinkel! Het is niet niks, om iemand ervan te overtuigen dat ze niet werkelijk bestaat.

Dan zal ik je nu weer alleen laten met mijn naamgenoot. Zoals je wellicht begrijpt, heeft mijn fiets het begeven; ik kan nog net de laatste trein halen. Fijne avond!

Reageer
gravatar

We houden allebei nogal van … laat ik zeggen fotograferen en komen elkaar dus vaak tegen in de donkere kamer. En dan damoklessen we wat en zo hoor je nog eens iets.
En (wrijft het uit zijn ogen en drupt nog wat na:) dank voor het water. Ik was nogal veel glaasjes aan je vrouw kwijt. Die niet je vrouw is, snap ik nu ook, en ook niet de zijne, maar ja, een huilende vrouw…

Reageer
gravatar

Maar Baracqui, hoe weet jij dat allemaal? Neemt Rehwinkel toevallig ook regelmatig de laatste trein weg uit Groningen om zich in het bruisende Almeerse uitgaansleven te storten? (En moet ik nu een geheel nieuwe betekenis achter “Men at Work” zoeken?) En wat moet hij met een virtuele vrouw?

Al die moeilijke kwesties. Blij dat ik gewoon Peter ben.

Reageer
gravatar

Beste mevrouw Rehwinkel, gaat u even zitten en neemt u een glaasje water. Ik moet u helaas twee vervelende dingen meedelen. Nee, het valt wel mee, er is niemand dood.
Maarre… kijk, het zit zo… u man houdt niet van u. Nee, niet ‘niet meer’, gewoon níet. Dat zit zo: hij is ho. Ja, ho. U snapt het niet ? Dat is omdat ik probeer het een beetje geleidelijk te brengen. Ho dus. En mo. Hij is ook mo. Hij is allebei. Ja, probeert u maar: ho, én mo ! Ah kijk, ik zie het begrip komen.
Dan nu het tweede puntje; en het heeft met het eerste te maken: U bestaat niet. Nee, niet. Want omdat Peter, ja ik bedoel úw Peter, maar nee, niet úw Peter, niet, nee niet ‘niet meer’, gewoon níet, én ho én mo is, is uw bestaan eh… virtueel. Ja, laten we het daar maar op houden. Virtueel. Mooie bijkomstigheid is dan dat u nog steeds uw virtue heeft, maar dat is, ja dat geef ik toe, een schrale troost. Wilt u nog een glaasje water ?

Reageer
gravatar

Ik hecht eraan te vermelden, dat mijn achternaam niet Rehwinkel luidt. Dit om aan de voorgaande discussie met Baracqui niet een nog ingewikkelder dimensie toe te voegen.

Reageer
gravatar

@Baracqui – ik ben éven weg… en zie wat er gebeurt. Nee, steek die dijken maar weer door.

Toch jammer dat het Peerd van Ome Loeks dood is. Dat was nog het enige vervoermiddel om met enige snelheid Groningen te kunnen verlaten, na half één ‘s nachts.

Reageer
gravatar

@dgErik: ja, klopt, daarom valt het ook niet onder dierenmishandeling. Maar je hebt hiermee een bonusbiertje verdiend vanwege historisch regionaal juiste beantwoording van een niet-gestelde vraag.
Doe Baraqui er ook nog maar eentje ter aanmoediging, want heeft Biddinghuizen een station?

Reageer
gravatar

Jeettje, je denkt dat je dubbel ziet, maar dat klopt niet: ik ben getweeën ! Niet uit eigen keus, maar dan had ik maar moeten gaan biljarten.
Dus híj daar is de onechte Bar, en ik ben de echte. Echt ! Dus hij mag een beetje met z’n bob gaan spelen, en ik mag met Jeettje het glas heffen. Dat is, als je dat glas nog omhoog krijgt… wil je een rietje ?
Skål !

Reageer
gravatar

En dan nu, om toch nog iets aan de studie te doen, een wiskundig-logistiek probleempje om aan de bar op te lossen:

Het peerd van Ome Loeks drinkt 20 liter water per keer.
1a; Hoeveel liter bier moet je er ingieten voordat hij op 3 poten naar Biddinghuizen hinkt.
2b; bereken exact de plek waar hij door zijn hoeven gaat en dood neervalt met een tolerantie van 20 cm diameter.

Reageer
gravatar

@Mezelf: begin ik nu zo schizofreen te worden dat ik mezelf beantwoord ? En ik heb er in de tussentijd ook nog een mooi gravatarretje bijgekregen, zie ik.
Moet ik nu mezelf beantwoorden of mezelf laten praten ? Ik weet toch al wat ik ga zeggen, en dat is meestal niet veel soeps, dus ik doe er maar het zwijgen toe. En, mezelf kennende, ik luister toch niet.

Reageer
gravatar

@Baracqui: Niets boven Groningen???? Wat dacht je dan van Delfzijl?

Maarjah, die aanvullende beurs zal toch wel weer snel wegbezuinigd worden. Dan resteert slechts nog de 40% korting in het weekend voor voltijdstudenten.

Reageer
gravatar

@Baraqui 16: nou ja, een beetje opleiding voor kroegen is wel nodig natuurlijk: gewoon een basiscursus bier afrekenen volstaat.
Je hoeft niet eens geslaagd te zijn: als je teveel betaalt is het ook goed.

Reageer
gravatar

@Peter, als je maar lang genoeg wacht loopt Almere vanzelf ook weer vol. Iets met opwarming en zo. Of, waarschijnlijk eerder, met Jorritsma die iets lek heeft geprikt.

Reageer
gravatar

@dgE Ik heb gelukkig nooit moeite met drinken. Wel vaak (de volgende morgen) moeite met gedronkenhebben.
Met operaties heb ik ook niet zoveel. Etymologisch schijnt dat verband te houden met het werkwoord ‘werken’, en daar houd ik me ook verre van.
Daarentegen zit ik graag ergens bovenop, maar als ik hoor dat er niets boven Groningen gaat, kan dat daar dus niet.
Dus ik blijf maar gewoon zitten waar ik zit.

Reageer
gravatar

@Baracqui: heb ik weer… In dat geval zal ik me toch maar weer laten vollopen in Groningen, dat immers boven Almere gaat.

Als door al dat oppompen haar huis te ver verzakt, gaat ze dan in dat kasteel wonen?

Reageer
gravatar

@Baracqui: Met zo’n grote adamsappel kan ik me voorstellen dat je moeite hebt met drinken. In Groningen kunnen inwoners met zulke grote drinkproblemen alle kosten van een operatie vergoed krijgen door de gemeente, misschien maar ‘s verhuizen?

Reageer
gravatar

@Peter, ik moet je teleurstellen. Adamsappel zo groot als een kokosnoot. Ik kom sowieso zelden in cafés: het peil bevalt me niet…
Maar neem er één, twee, drie op mij, zeker als de burgermaîtresse betaalt: Annemarie pompt het benodigde geld toch wel op uit haar eigen aardlaag !

Reageer
gravatar

@Jeettje: ik wist niet dat je voor kroegen een opleidingspeil moest hebben. Ik dacht dat daar alleen het peil van het bier telde en van de conversatie navenant naar beneden ging.
Nou ja, dat zal wel aan mijn opleidingspeil liggen.

Reageer
gravatar

Gossie, dat is nieuw voor mij: ik dacht altijd dat het andersom was en die kroegen de Universiteiten en zo subsidiëerden.
Want gezien het opleidingspeil worden er veel te weinig uitgeknikkerd.

Is het andersom! Goed excuus gecreëerd door de Uni: ja wij moeten er ook zoveel met een kater opleiden; dat vreet hersencellen, dat kost kwaliteit.

Soms zit het allemaal hééél anders in mekaar dan je denkt …. Speld bedankt!

Reageer
gravatar

@10 Maar Almere kent ook een Grote Markt! Er bevinden zich zelfs enkele cafés. Google Maps link: http://maps.google.com/?ie=UTF8&hq=&hnear=&ll=52.372065,5.218138&spn=0.001194,0.002406&z=19

Helaas gaan er om half één geen treinen meer van Groningen naar Almere – en dit lijkt toch de enige mogelijkheid op de cafés aan de Almeerse Grote Markt te vullen, gezien de Almeerse jeugd zich dan al met de trein van tien over twaalf naar Amsterdam heeft begeven. Misschien moet toch die Zuiderzeelijn eens aangelegd worden.

Reageer
gravatar

@Omm: alsof Almere niet ook een Grote Markt heeft ! Pah ! En dat is toevallig ook nog eens midden in een winderig winkelcentrum. En om half een ben je weliswaar net te laat voor de laatste trein naar Amsterdam, maar je hebt dan nog maar liefst drie mogelijkheden op een trein naar Lelystad ! En als je maar genoeg gedronken hebt is dat niet eens zo’n heel erge bestemming. Je kan altijd nog de nacht doorbrengen op het rangeerterrein.
Maar ja, die studenten hé ! Hebben we niet…

Reageer
gravatar

Maar Assen is een stuk dichterbij Meppel. Dan zou ik, ondanks de sfeer, toch in Groningen blijven. Geile Geert kwam er vroeger ook vaak en je ziet hoe ver hij het heeft geschopt. Eén van de bekendste NL-ers, elke week op TV, elke dag over de tong.

gravatar

@2 Ook namens Wallage, die al kritische vragen over nevenfuncties kreeg, en Rehwinkel, die door zijn vrouw aan de tand werd gevoeld over ‘wat hij dan wel deed’, dank.

Reageer
gravatar

Leuk bedacht, maar het leuke aan Grunn is nou net dat niemand naar huis gaat (ja, de dido-studenten, maar goed.. moet ik daar echt nog iets over zeggen?) omdat thuisthuis zo godsgloeiende ver weg is. Jammor.

Reageer
gravatar

Is het niet gewoon veel handiger om het afrekenen via deze chipper te doen? Gewoon een chipper met vingerafdruk.

En dan de beelden van het nemen van de vingerafdruk na 10 biertjes weer verkopen aan SBS6. sla je 3 vliegen in een klap.

Reageer