Popsterren inconsequent in boodschap over liefde

David Guetta tart emotionele belevingswereld van fans

De teksten van de populaire dj David Guetta zijn inconsequent, verwarrend en tegenstrijdig. Zijn vrouwbeeld verandert per couplet en liefde, seks, haat, romantiek en prostitutie worden regelmatig met elkaar verward. Dat blijkt uit onderzoek van de Universiteit van Amsterdam. De dj heeft een verontrustend oeuvre opgebouwd dat volgens deskundigen een destructieve invloed kan hebben op zijn overwegend jonge fans. Volgens hoogleraar popcultuur Rokus de Vries verspreiden ook artiesten als Nirvana, Bon Jovi en zelfs een componist als Carl Orff tegenstrijdige denkbeelden ten aanzien van de liefde.

De meeste mensen maakten kennis met Guetta naar aanleiding van zijn hit Sexy Bitch. Volgens De Vries begon daar de verwarring. “Het begint met oprechte adoratie en eindigt met vernedering (I’m trying to find the words to describe this girl without being disrespectful. Damn Girl You’se a sexy bitch, a sexy bitch, a sexy bitch.). Vervolgens noemt hij zijn plaat weer One Love, grijpt hij in When Love Takes Over terug op schoolpleinromantiek (Lookin’ out for you to hold my hand.) en besluit hij in Toyfriend weer met keihard sadisme (I wanna leash you up, and put you into my cage). Dat is toch echt iets anders dan handjes vasthouden.”

Een artiest als Guetta voedt volgens de onderzoekers de groeiende sociale verwarring tussen liefde en lust onder jongeren. In zijn teksten houdt Guetta totaal geen rekening met de waarde die fans aan zijn songteksten hechten. “Na het luisteren van zijn laatste album gaat een gemiddeld 14-jarig meisje twijfelen tussen kuisheid, hoereren of verkering vragen aan het leeftijdsgenootje waar ze al jaren schromelijk verliefd op is.”

De Vries nam naar aanleiding van deze schokkende conclusie discografieën van andere invloedrijke artiesten onder de loep. Daaruit blijkt dat Guetta zeker niet alleen staat. “Neem een gevierd artiest als Jon Bon Jovi. Eerst zingt hij over Always, dan over de Last Night en vervolgens over One Wild Night. Wie geeft hier de liefde nou een slechte naam? Grunge-sensatie Nirvana gaf in de jaren ‘90 ook niet bepaald het goede voorbeeld door de zinnen: “I like it, I miss you, I love you, I killed you” in één couplet te zetten. Daarnaast is de songtitel ‘Rape me’ een pijnlijk voorbeeld van inconsequentie. Verkrachten is immers iets dat evident een slachtoffer heeft, vragen om verkrachting is dan ook onverantwoord. Maar het zijn volgens De Vries niet alleen de popidolen die zich schuldig maken aan makkelijk scoren met tegenstrijdige boodschappen. “Een componist als Orff doet zeker niet aan deze getroubleerde popsterren onder. Die greep voor de Carmina Burana wat geil en romantisch proza uit de middeleeuwen en zette er een chaotische soundtrack onder.”

De artiesten verwarren volgens de onderzoeker niet alleen de fans, maar zijn ook een slecht voorbeeld voor ‘pure talenten’ als Justin Bieber. “Nu zingt zo’n jongen nog over de glimlach van een meisje, zijn schatje en iemand om van te houden. Maar als hij ook maar enige muzikale opvoeding zou hebben genoten zou hij voor eeuwig getormenteerd zijn en waarschijnlijk zingen over zijn wens om door een sexy bitch op een bed van rozen verkracht te worden.”


Uw reactie telt. Juist nu.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

gravatar

Cooper was reportedly taking a break from live coverage when journalist Vandon Gene, who worked as a contributor for Sun News, made the request., Guests are looking for a choice of experiences. They want to be in control of their culinary experience and they really want to have choices, Meadows said, adding that Holland Americas next ship will have the standard Pinnacle and Tamarind restaurants and Dive In burgers as well as some new choices that the company is not ready to announce. Its a…

Reageer
gravatar

Ook hier zal de islamisering zijn zegenrijke werk doen. Niet voor niets keren alle wereldgodsdiensten zich tegen de verleidingen van muziek, dans en spel. Moge binnenkort alleen nog het goddelijke klokkenspel klinken.
Dan kan de pastoor zich weer aan de klepel vergrijpen.
Nou ja, ik moet nog even bedenken hoe dit ook opgaat voor een minaret en een imam

Reageer
gravatar

Natuurlijk kan men altijd weer over de Beatles beginnen, maar graag wil ik u erop wijzen dat sinds het heengaan van Wally Tax de hoofse liefde als thema in de popmuziek ik mag wel zeggen geheel is verloren geraakt. De snaren als zijnde geraakt in Touch (1966) van zijn Outsiders zijn nimmer meer op dergelijke indringende wijze tot trillen gebracht. Dat het meisje eerder voortdurend bleek te liegen, nou ja. Het kan geen Bokhoven zijn die ontkent dat muziek de complexiteit van onze ervaringswereld immer weer weet terug te brengen tot een simpel akkoordenschema.

Reageer
gravatar

mijn opa segt dattie heelenmaal 8er dit berigt staat
se moeste meer naar de bietels luisterren want datis pas egte musiek met vatsoenlukke teskten segt ie

Reageer
gravatar

Het afschaffen van het vak Engels op scholen om zo een taalbarrière te creëren zou een mogelijke oplossing voor het probleem zijn naar de toekomst toe. 99% van die ‘verwarrende’ liedteksten zijn immers in het engels geschreven.

Reageer
gravatar

Ik heb uit welingelichte bronnen begrepen dan Hirsch Balin werkt aan een algemeen verbod op liefdesliedjes. Uit onderzoek blijkt dat de sector niet voldoende doet aan zelfregulatie en drastische maatregelen dus noodzakelijk zijn.

Wat de reactie is van andere politieke partijen op dit plan is nog niet bekend. De muziekindustrie heeft geschokt gereageerd op een mogelijk verbod. Aangezien 95% van de liedjes over liefde gaat, betekent een verbod een enorm inkomstenverlies.

Reageer
gravatar

Het “Kies Bewust” keurmerk voor leidjes die de emotionele belevingswereld niet tarten zou de uitkomst bieden op dit urgente maatschappelijke probleem. dan weet de consument waar deze aan toe is!

Reageer
gravatar

De volksgezondheid zou beschermd moeten worden tegen dergelijke invloeden! Maar het schijnt dat Ab Klink momenteel iets anders aan zijn hoofd heeft.

Reageer