Het Grote Ministerie vervangt huidige ‘wildgroei aan departementen’

“Samen staan we sterk en gaan we efficiënt te werk”

In de strijd tegen bureaucratie heeft beoogd minister-president Mark Rutte vandaag bekendgemaakt dat VVD en CDA het eens zijn geworden over het samenvoegen van alle bestaande ministeries. ‘Het Grote ministerie’ zou onder directe leiding van Mark Rutte komen te staan. In de komende kabinetsperiode treden geen nieuwe ministers aan, maar ‘mensen die werken bij Het Grote ministerie’. Rutte: “Samen staan we sterk en gaan we efficiënt te werk.”

Eerder lekte al uit dat er plannen waren om de ministeries van Economische Zaken en Landbouw, Natuurbeheer en Voedselkwaliteit samen te voegen tot het ministerie van Bedrijvigheid. “Dat leidde tot klachten van ambtenaren op Sociale Zaken” aldus Rutte. “Die zeiden dat hun ministerie ook best bedrijvig was.” Rutte besloot daarop tot drastische veranderingen. “We moeten af van het hokjesdenken. Als je op middelbare leeftijd nog geen relatie hebt, word je bijvoorbeeld meteen in het hokje ‘vrijgezel’ gestopt. Nergens voor nodig.”

“De verschillende ministeries hadden altijd al veel overlap met elkaar. Een kwestie als de Nederlandse aanwezigheid in Afghanistan is niet alleen de verantwoordelijkheid van Defensie, maar natuurlijk ook een beetje van Buitenlandse Zaken, Economische Zaken en niet te vergeten Ontwikkelingsamenwerking. Nu kunnen we dit soort zaken holistisch benaderen vanuit een centraal ministerie en weet ik altijd meteen wat er aan de hand is.”

Experts hebben het plan van Rutte doorgerekend en zeggen dat het tenminste 1 miljard aan bezuinigingen oplevert. De centrale huisvesting van Het Grote Ministerie in een leegstaande vleugel van de Scheveningse gevangenis zal een aanzienlijke winst opleveren, omdat de gebouwen waar de ministeries nu in zitten vorden vrijgegeven voor verhuur. President van de Algemene Rekenkamer Saskia Stuiveling zegt: “Dat levert veel nieuwe bedrijvigheid op. Omdat we in de toekomst minder ambtenaren hebben, moet er meer expertise van buitenaf ingehuurd worden. De vrijkomende kantoorruimte kan prima gevuld worden met externe consultants, die voor een schappelijk uurtarief de zaken efficiënt voor elkaar krijgen.”


Uw reactie telt. Juist nu.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

gravatar

Uitstekende ontwikkeling. De eerste stappen waren al gezet door infrastructuur en milieu samen te voegen waardoor milieubeheer uit het vocabulair van de minister kon verdwijnen ten faveure van de asfaltlobby. De Landbouwlobby wist eveneens garen te spinnen bij de samenvoeging met economische zaken ten nadele van milieu en dierenwelzijn. Gelukkig nu een totale samenvoeging, met een minister president als spil in het politieke netwerk.

Reageer
gravatar

#18: Dan moet je het ook meteen goed doen: Eerste Kamer afschaffen, Tweede Kamer één zetel. Of vice versa. Dan ben je ook van al dat gedoe met coalitieonderhandelingen en zo af – altijd een meerderheid. En ook geen regeringscrises meer, want als één man (m/v) een regering moet aanstellen, dan zorgt hij (m/v) er wel voor dat dat er een is die hij (m/v) niet meer naar huis wil stemmen. En dus maar één keer in de vier jaar verkiezingen, moet je zien hoeveel dat oplevert!

Reageer
gravatar

Hoezo mensen die werken bij HGM, dat zou nou toch juist allemaal uitbesteed worden? De enige medewerkster/secretaris generaal/MP is de Majesteit.
Het zal overigens nog hard werken voor haar worden al dat aan- en uitbesteden.

Reageer
gravatar

” In de komende kabinetsperiode treden geen nieuwe ministers aan, maar ‘mensen die werken bij Het Grote ministerie’. ”

Da’s toch wel een hele vooruitgang die Mark hier dreigt te bewerkstelligen: mensen die WERKEN bij een ministerie…

Reageer
gravatar

@ Pig Iron Bob: zeker, en mijn bijdrage stoelt hierop, dat het voor de bedrijvigheid van belang is dat er zoveel mogelijk krukken in het parlement komen, voorzien van kastjes vanwaar ze naar de muur gestuurd kunnen worden. Ik zoek alleen nog naar een rol voor de banken. Snijdt dit voldoende hout?

Reageer
gravatar

@ 21, Margootje: eindelijk een echt mens(je) in het torentje, dat zal het landje goed doen. Nederland is tenslotte een klein land, dat moeten we overzichtelijk in de handen van Margootje houden, zoveel is nu wel duidelijk geworden.

Reageer
gravatar

Ik zeg: haal je inspiratie uit Octopus Paul.
Hij heeft negen hersenen: een centrale eenheid onder Zijn schedel en dan in elk van Zijn armen nog een decentrale eenheid. Elke arm kan dus zelfstandig een centraal commando, bijvoorbeeld: “Pak die haai!”, uit gaan voeren.
Werkt veel beter dan zo’n log Groot Ministerie!

Reageer
gravatar

Heeft dan niemand iets geleerd van de fusies van scholen en en ziekenhuizen tot onbestuurbare mega-instellingen?
Bovendien: zoals al gezegd moeten dergelijke grote operaties Europees aanbesteed worden. En zie dan maar eens alle neuzen dezelfde kant op te krijgen.

Ik zeg: niet doen!

Reageer
gravatar

@18 Harry

Er is al besloten tot inkrimping van het aantal zetels in de Tweedekamer tot 55; 31 voor de VVD en 24 voor de PVV. De overige 95 worden wegbezuinigd, evenals de volledige Eerstekamer. Op deze manier kan de VVD regeren en de PVV influisteren en gedogen om op deze manier de 1,5 miljoen kiezers die niet genegeerd kunnen worden volledig tot hun recht te laten komen.

Reageer
gravatar

De directie van Snackbar CousCous laat met gepaste trots weten dat de catering van het nieuwe ministerie verzorgd gaat worden door Dochteronderneming خمسين (Khamsin).
Vanuit de hoofdvestiging in Venlo zullen dagelijks de specialiteiten worden ingevlogen van onze multiculti fusion keuken.

Voorbeeldmenu:
Vooraf:
Antilliaanse sopo gegarneerd met mintblaadjes en simit
Tussen:
Turkse Sigaro Boregi met Ouzosaus
Hoofd:
Marokkaanse tajine met Venlose slijmballetjes in Friese doorlopersaus
Na:
Afghaanse Noql-e badami in Brabantse eierkoekenmousse

Sidedishes:
Drentse tapas
Jiddisch gekruide spekreepjes
Pasthun Kadchgall met Joppiesaus
Tamil Pakora met Galles
Libische bidsprinkhanen

Dit is slechts een bescheiden greep uit onze rijke wereldkeuken: wij staan voor de allerbeste kwaliteit garant en hopen u spoedig van dienst te mogen zijn,

De Directie
Foppe de Vries & dochter Jouke

Reageer
gravatar

Ben best in mijn hommetjes met dat kleine Ministerie. We zullen de grote Ministeries even laten zien dat kleine mensjes toch echt groots kunnen zijn. De kinderkamer zijn wij helaas al ontgroeid en de crèche voldoet ook al niet meer. Neem aan dat wij wel kunnen plaats nemen in het torentje…Past precies.

Reageer
gravatar

Goed idee, Het Grote Ministerie, maar dan liever niet geleid door zo’n politicus als Mark Rutte. Aan het hoofd van Het Grote Ministerie hoort een autoriteit die boven de partijen staat. Heel vriendelijk dat de heer Il Sung zich aanbiedt, maar als lid van de Koreaanse Arbeiderspartij is hij ook niet onpartijdig. Eigenlijk komt er maar 1 persoon in aanmerking om Het Grote Ministerie te leiden en dat is Hare Majesteit.

Reageer
gravatar

18: Ook hier geldt, prima, maar dan wel meer Kamers. Ik denk aan:
– Een Hobbykamer voor alle linkse en rechtse hobbies;
– Een Voorkamer, mits daar ook een Tegenkamer bij komt;
– Een Tuinkamer voor iedereen die beetgenomen is;
– Een Badkamer voor het wegspoelen van kinderen;
– Een Peeskamer voor Achilles.
– Een Bovenkamer met genoeg grijze cellen voor het denkwerk;
– Een Kinderkamer voor in Madurodam.
Overigens: in elke kamer past dan een eigen Kabinet, de schoorsteen van de Schrijnwerker moet ook roken tenslotte.

Reageer
gravatar

Ik heb nog een bezuinigingstip voor Rutte: Verminder het aantal zetels in de eerste en tweede kamer tot 10, of een ander acceptabel aantal. Al die kamerleden kosten ook een vermogen, daar komt vast nog een miljard aan bezuinigingen van. Met als extra voordeel dat het niet meer zoveel bureaucratie geeft met nieuwe wetgeving.

Reageer
gravatar

Nu moet ik toch wel even in mijn vuistje lachen, PVV’er van ut eerstense uur. Die Grote Geliefde Volksaanvoerder van jou drinkt in het buitenland stiekem thee.

Helaas bestaan er geen PVV-leden, die hem tot de orde zouden kunnen roepen. Hoe moet dat nou verder, beste PVV’er van ut eerstense uur?

Reageer
gravatar

Groot nieuws!!!!!!!

Rutte en Verhagen kennen stoppen met de reformatie.

Nu Sarah Palin en haar Tea Party volledig 8er onze Geert staan, is sijn benoeming tot volksaanvoerder nabij.

Geert 4 fieldmaarshalic!!!!!!!!!!!!!!!!!!

(Allenig tog jammer van die naam van die party van Sarah.)

Reageer
gravatar

Uit een opiniepeiling onder CDA-leden dat vandaag is gepubliceerd in de Volkskrant, is gebleken dat de meerderheid onder hen alleen wil instemmen met een bruin kabinet als er een apart Ministerie van Geloof komt.

En uit de wandelgangen heb ik vernomen dat Geert daar mee kan leven, mits dit alleen over het christelijke geloof gaat. Joodse zaken wil hij onderbrengen bij een staatssecretaris voor Israël, als onderdeel van het Ministerie van Staatsveiligheid, dat immers waakt over onze eerste verdedigingslinie.

Reageer
gravatar

@Paulus, PVV’er van ut eerstense uur
U mag uw waarde als volksleger bewijzen door het inzetten van een onmiddelijke en totale aanval op het seperatistisch kapitalistisch Amerikaanse vazallenstaatje ‘Madurodam’.

Reageer
gravatar

Graag bied ik mijn in Noord Korea opgebouwde ervaring aan bij het organiseren van een centralistisch bestuurd ‘Nederland zonder al te veel rompslomp’. Buiten mijzelve als ‘expertistisch adviseur op alle levensgebieden’ heeft de staat der Nederlanden geen enkele minister noch externe adviseur meer nodig. Alleen wens ik niet in een vleugel van ‘Hotel Scheveningen’ gehuisvest te worden gezien het bedenkelijk niveau van enkele van de andere aldaar ondergebrachte internationale gasten. Paleis Noordeinde daarentegen lijkt mij vooralsnog een adequaat verblijf mits de huidige bewoonster verplaatst wordt naar een bijgebouw.

Reageer
gravatar

Nu weet ik het, met grote dank aan 6, de Schrijnwerker: ik miste het Kleine Ministerie o.l.v. de onvolprezen Margootje die ons land in evenwicht gaat brengen: ons land in werkelijke balans met met het Grote en het Kleine Ministerie: wat willen nog meer? 😉

Reageer
gravatar

Ik had ook begrepen dat dit complete ministerie volledig wordt uitbesteed en onder gebracht binnen het nieuw op te zetten bedrijf Martin Gaus Mysteries BV. In dat geval heeft de PM zijn handen vrij voor de regeerzaken.

MGM kan het nog veel meer besparen dan die slordige miljard. Deels door verplichte overplaatsing en deels door vervanging van de dure lastpakken door jonge instromers met behoud van deeluitkering. Dat Martin Gaus deze klus mag klaren heeft alles te maken met vriendjespolitiek. Hij ligt goed bij Mark, Geert en zelfs Maxime.

Reageer
gravatar

Gezien de reacties en de staat van de formatie ligt het juist meer voor de hand dat er ministeries bij komen. Een paar suggesties:
– Ministerie van Punten en Komma’s (voor beleid dan geen zin heeft);
– Ministerie van Interne Communicatie en Draagvlak (inmiddels al vergeven aan het CDA);
– Ministerie van Situaties.
– Ministerie van Missing Links (voor verdwenen PvdA, GL en SP-politici).
– Het Kleine Ministerie (voorzien in Madurodam).

Reageer
gravatar

Het ligt toch meer in de lijn van het neo-liberale beleid om het nieuwe Grote Ministerie Europees aan te besteden. Het bedrijfsleven is immers beter in staat om een land te besturen dan dat zootje linkse ambtenaren, die maar op hun luie kont op houtjes zitten te bijten.

Bijvoorbeeld dat gedoe met de reorganisatie van politie en brandweer is een, twee, drie opgelost met privatisering. Particuliere bewakingsfirma’s kunnen die branden er ook nog wel bij doen en veel doelmatiger.

Het Luzac College bewijst jaar in, jaar uit uitstekende resultaten te leveren. Het ligt dus voor de hand om ook het onderwijs volledig te privatiseren.

Moet ik nog doorgaan?

Reageer
gravatar

Ja, vooruit met het land, een uitstekend plan natuurlijk zeker omdat wij weten dat de vrinden van de VVD (en niet te vergeten de mannenbroeders van het CDA) uitstekende externe consultants zijn die dan voor iets meer dan het markt tarief daar de boel eens goed kunnen gaan doorlichten en adviseren. De PVV zal langzamerhand ook van gedogen overgaan naar het inzetten van de eigen consultants en als de regering hierop weer de gewone ministeries inzet hebben al deze mensen ook weer recht op een gouden handdruk/ wachtgeld regeling en daarmee hebben we dan toch mooi weer een aantal mensen van politiek onverdachte afkomst aan inkomenszekerheid geholpen. (Nu ik dit zo opschrijf doet me dit ergens aan denken, maar waaraan nu ook al weer?)

Reageer
gravatar

Er was met mijn broer Geert overeengekomen dat Ontwikkelingssamenwerking helemaal geschrapt zou worden. Nu hoor ik dat het ondergebracht wordt bij het Grote Ministerie. Over de beloofde ministeries ‘Veiligheid voor het PVV-lid’ en ‘Apartheid’ lees ik ook niks meer.

Hoe zit dat, als ik vragen mag?

Reageer
gravatar

L.S,
De suggestie van beoogd minister-president Rutte getuigd van een duidelijke visie op het toekomstig bestuur van ons land. Politiek gezien haalt hij de wind uit de zeilen weg van Geert Wilders. Immers, deze zal duidelijke criteria stellen aan de inhoud van de toekomstige arbeidscontracten. Zo mogen werknemers-in-spé geen dubbele nationaliteit bezitten ed. Ook zal Wilders géén ondernemingsraad dulden. Inspraak zal alleen naar analogie met de PVV scheldend, discriminerend en grof plaatshebben. Èn een eigen democratische parij èn medezegeenschap is niet op korte termijn haalbaar.
Prof.mr.dr.G.I.M. Duitenberg, hoogleraar Staatsrecht Leiden.

Reageer