Magnetronrecord omstreden na saunasterfgeval

WK-magnetron moest Mäntyharju op de kaart zetten

In Finland is een felle discussie ontstaan over het WK-magnetron, dat volgende week voor de eerste keer zou worden gehouden. De discussie ontstond na het geëscaleerde WK-sauna, waarbij dit weekend in het Finse plaatsje Heinola één dode viel. De gemeente noemt het ‘minstens zo gevaarlijk om mensen lange tijd in een magnetron te laten zitten’ en heeft daarom de vergunning voor mikroaaltouuni-ennätys ingetrokken.

In de Finse gemeente Mäntyharju zou aanstaande zaterdag een eerste poging worden gedaan om het mikroaaltouuni-ennätys (magnetronrecord) te vestigen. Wie houdt het het langste vol in een magnetron? Maar nu in het buurplaatsje Heinola een slachtoffer is gevallen tijdens het saunarecord heeft de gemeente haar vergunning ingetrokken. “Belachelijk”, volgens organisator Aatu Koskinen. “Dit is een emotionele beslissing naar aanleiding van een tragedie die niets met elektronica te maken heeft. Zoals bekend is een magnetron niet zo onvoorspelbaar als een sauna. Er zit een timer op en je kan verschillende standen instellen. Je hebt dus precies in de hand hoe ver je gaat.”

Het intrekken van de WK-vergunning is een grote teleurstelling voor organisator Aatu Koskinen. De flamboyante ondernemer en eigenaar van de enige electronicawinkel in de regio Päijät-Häme, liet speciaal voor het evenent een twaalfpersoonsmagnetron bouwen. Wanneer de recordpoging niet doorgaat is die enorme investering voor niets geweest. Koskinen kijkt al jaren jaloers naar het succes van de buren in Heinola. “Dat WK-sauna heeft niet alleen Heinola op de kaart gezet, het heeft er zelfs voor gezorgd dat mensen over de hele wereld bij sauna’s aan Finland denken. Dankzij het WK-magnetron zou niet alleen Mäntyharju definitief op de wereldkaart staan. Magnetrons zouden vanaf volgende week over de hele wereld Finse associaties oproepen.”

Het WK-magnetron staat niet alleen in de zorg om verbanning uit de internationale topsportwereld. Ook discushappen, kogelkoppen en speervangen hebben te maken met, volgens deelnemers, ‘draconische veiligheidseisen’.


Uw reactie telt. Juist nu.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

gravatar

Magnetron, o magnetron..
ik zie je golven staan
de wimpers trekken terug
krullend in de hete adem

het haar verdort, de ogen
kijken moeizaam
lippen drukken tegen het
raam

O magnetron
O magnetron

Wat doe je me aan
De straling trilt mijn water
ik voel vlinders in mijn maag

alles wordt heel langzaam
ik beweeg me heel erg traag

Slowmotion is razend snel
ping ik hoor de bel,
de deur opent met een klik

gebakken en gebraden
ozo krokant was ik nog nooit

ik loop nu door de straten
ieder gunt mij een blik

ik mis enkele ledematen
en mijn hoofd heeft een kleine tik

Reageer
gravatar

Zo’n magnetronwedstrijd was tussen 1976 en 1990 niet mogelijk geweest in de Sovjet-Unie omdat in die tijd de magnetron werd verboden omdat uit wetenschappelijk onderzoek was aangetoond dat er allerlei kankerverwekkende stoffen ontstonden door de allesdoordringende 2,4 GHz-straling.

Dit is overigens dezelfde frequentie waar ook onze wifi-laptops op draaien. In Rusland is overigens de norm voor dit soort straling bijna 100x zo scherp als in ons ‘ach, je moet toch ergens dood aan gaan’ Nederland

Reageer
gravatar

De Tweede Pilot is goed verlopen – de aluhoedjes met zilverwater ingesmeerd – dat was pas een goede vinding van de lokale zilversmijter. Dit keer duurde het 20 minuten – een hele prestatie.

De schroeiplekken zijn onder behandeling en beverwijk is een mooie plaats en goed bereikbaar met de rolstoel – Ik ga over een paar dagen naar Turkije – heerlijk sanatorisch badderen met allerlei gekke visjes en bloedzuigertjes.

We maakte alleen een kleine fout – de constructeur van de magnetron had de verkeerde handleiding mee gegeven en als eerste instelling bleek bakken en braden te zijn. Dus, eigenlijk is de pilot een beetje geflopt..

Maar de constructeur stuurt ons een nieuwe handleiding –

Waar kunnen we de volgende keer oefenen?

Reageer
gravatar

Aluhoedjes zijn hiero gratis te verkrijgen. Het is wel verstandig om daarbij ook wat zilverwater in te nemen. Voorzover ik weet is dat in de Betuwe verkrijgbaar.

Reageer
gravatar

Mijn ervaring:

Dit betrof een pilot
oefening: half in een magnetron – 10 minuten

Het enige wat kan gebeuren is dat je redelijk lang een stralings-arm dieet moet volgen.. liefst met je linker arm.
De andere is zodanig moeilijk te gebruiken dat men het
stompje heeft moeten afzetten.

Ik kan dus garanderen dat een volledig Stralings arm Dieet de oplossing kan zijn voor diegene die de uitdaging aangaan.

Verder is het besturen van een auto met de voeten geen noviteit en schilderen kan ook – met een beetje Yoga en Fysio kan het eten en aankleden door een zwarte-stralings hond worden uitgevoerd. Goede hoop na de wedstrijd.

Aluhoedjes worden genoemd als mogelijke bescherming van de magnetron tegen ongewenste straling van buitenaf..

Wat kost een rol Alu?

Reageer
gravatar

News update: Uit betrouwbare bron wordt vernomen dat de Fédération Internationale du Sport à Micro-ondes Association (FISMA) stelt dat in alle denkbare situaties de FISMA en niemand anders besluit of het evenement doorgang zal vinden. Dit is vastgelegd in het WK bidbook dat al in 2006 door de Finse overheid is overhandigd. Het is mede ondertekend door de gemeentelijk wethouder sportzaken, Kaiiki Kevätiloökeeräykseen, destijds wethouder economische zaken. Het is nog onduidelijk in hoeverre de gemeenteraad of het Finse kabinet destijds op de hoogte waren, dan wel nu zijn, van de toezeggingen die in het bidbook zijn gedaan. Minister Stefan Wallin (Sport en Cultuur) zei vanavond op de Finse radio van niets te weten omdat hij pas in 2007 is aangetreden.

Reageer
gravatar

We hadden het over de WK-magnetron in Mäntyharju, Finland, vergunning ingetrokken door de gemeente, dus omgebouwd voor een mini-WK curling (bovenhands gegooid), gespeeld door Lilliputters en allerbeste Margootje en afgesloten met het vrolijke aloude finse volksfestijn dwergwerpen (kääpiönheitto).

Reageer
gravatar

Even serieus

Geert W. gaat naar de Big Apple om vuil te spuien over een gedachtegoed dat niet het zijne is. Er zijn twee clubjes die het goed voorhebben met Geert W. Dat zijn een grote club van graaiers en een kleine club van draaiers.

Ik stootte zojuist een glas thee om. Nou weet ik niet meer waar we het over hadden.
Mijn verontschuldiging

Reageer
gravatar

Hoewel het artikel op zich recht doet aan dehoog opgelopen emoties in (noord) Finland, staan er 2 storende fouten in het artikel:

Aatu Koskinen heeft de microwave wel gebouwd, maar hij deed dit in de leegloopuren van zijn aardbeienveredelingsbedrijf(check http://www.legbatterijbouwkoskinen.su) dus het is voor hem een manier om publiciteit te genereren omdat hij zijn personeel toch moet betalen.

Mäntyharju zou zich inderdaad op de kaart willen zetten met het record maar dit is eigenlijk een diviersificatiestrategie: Mäntyharju is immers al decennia bekend als het noordelijkst gelegen plaatsje waar lekkere feta wordt geproduceerd!

Reageer
gravatar

@30: Ingenieuze doch jaloerse berichten zie ik hier. En tevergeefs ook nog: octopus Paul heeft dit allemaal al geregeld.
Who needs Guiness? Niet te zuipen dat spul, dat het nog bier mag heten is al raar.
Ik stap trouwens toch over naar Bavaria: ook niet te zuipen, maar de meiden willen graag mee.

Reageer
gravatar

Jeettje,

Jou kennende kunnen die geneugten wel erg lang duren. Zo lang, dat jij de plaatsing in het jaarboek van een Ierse bierbrouwer niet meer zult meemaken.

Maar zo werkt dat niet. Na overleg met onze hoofdsponsor Guinness heeft Situatieland bv besloten om geld noch middelen te fourneren voor jouw luxe project.

Reageer
gravatar

@ Barbertje Paulus: niemand heeft het toch over ontberingen gehad? Alleen maar over uithoudingsvermogen. En dat het ik in diverse disciplines in overvloed.
In niksdoen ben ik hors concours voor wat betreft het Guinness.

Maar ik zoek nog iemand die de verversingen aan komt reiken en een paar dames om met palmbladeren te waaieren.
Dit gaat lukken!

Reageer
gravatar

hahaha. deze site is geweldig, ik spreken geen woord nederlands dus gelieve deze slechte vertaling vergeven: ik denk dat als dit mikroaaltouuni-ennätys concurrentie, de Finse zal moeite hebben concurreren in de wereld kampioenschappen magnetron-en dat zou de echte tragedie zijn.

Reageer
gravatar

Overheden stop met betuttelen. Ten opzichte van Saunazitten is het Magnetronnen een zeer onschuldig tijdverdrijf. De heteluchtoven mag hierbij niet aan en de grill blijft op laag,zodat de temperaturen onder pasteuriseer niveau blijven. Bovendien gaat de schakelklok niet verder dan een uur, waarmede dit ook de maximum verblijftijd is. Dit maximum is slechts 1 keer gehaald, door Paavo Nurmi in 1928. U kunt thuis vast gaan oefenen met uw hamster of chihuahua. Tinkerbell gaat vanzelf piepen als het te warm wordt.

Reageer
gravatar

@Kees22 2: ik wil die recordpogingen wie het langst kan picknicken, lezen en zonnebaden wel aangaan.

Ik zoek nog sponsoren om een aardig gelegen en vooral rustig Caraïbisch eilandje af te huren voor deze giga-prestaties. Mag ook ergens anders zijn met een aangenaam klimaat en midden in de oceaan. (misschien komt Laura nog wel langs)

Wie helpt?

Reageer
gravatar

@Paulus, isä Margootje 19: Vi könneder nivan öjtgå dat og härr Helder förståt eller snakket i Finska språket. Jij glöver dat er bettar du skriver i Wertali språket også dat jij kontinuerer skrive i Sammfalskskandinaviskt.

Lötige språket trulig, Holländska, de segja ‘jij’ som de ‘du’ bedölje.

Jij vill komplimentere för din kapasitet at skeidels i gaterne holda från fadersroll till Margootje og roll som redaktör. Naturlik er du i först plats föransvarlik som fader, dock ikke ma du förgetje som du er redaktör også. God för di.

Reageer
gravatar

@drs Paulien, taalkundige #18: Dat het Wertali niet bestaat, kan ik nog wel geloven. Maar dat het enig verband heeft met het Fins, geloof ik dan weer niet. Ik zou zweren dat het, als het al bestond, een Indo-Germaanse taal was.
Of een parodie daarop.

Reageer
gravatar

Een nadere toelichting op mijn vorige bericht.

Het Wertali bestaat taalkundig gezien niet. Volgens bepaalde politieke bewegingen zou het zogenaamde Wertali erg verschillen van het Standaardfins, zoals officieel vastgesteld door de Suomen Kielen Unionissa. Er zou dus een Wertali in de zin van een Wertalische eenheidstaal zijn, maar de werkelijkheid is anders.

Bij de beoordeling of beschrijving van een taal moet men er altijd rekening mee houden, dat taal uit verschillende aspecten bestaat (vooral: gesproken taal, geschreven taal, woordenschat, grammatica, spelling), en dat in de denkbeelden over het Wertali die verschillende taalaspecten op een hoop worden gegooid. Verschillen in uitspraak worden dan al gauw gebruikt als argument om van een aparte Wertalische taal te kunnen spreken, enkel omdat die uitspraakverschillen het opvallendst zijn.

Reageer
gravatar

Liviske pissi Margota, (numeri 13)

Du sribsi: “Ista verre hurre he…”. Ne se etes “verre hurre” nie, esda “verre” ne se etes nomali tali. Et “hurre” etes ni “hurriups”, da snappi? Ni etes un tali, zodat er geen bal van klopt.

Let op. Het voorgaande is geen Fins, maar Wertali.

Reageer
gravatar

Jammer dat het nou niet doorgaat. Ik keek er al naar uit. Ook ben ik geen lilliputter wil ik wel mee doen met het dwergwerpen. Kan ik mooi mijn titel verdedigen. Ben niet voor niets Nederlands Kampioen….

Ista verre hurre he…

Reageer
gravatar

@ 5 dgE: Kääpiönheitto: helemaal goed! Bij de prachtige sport curling dient er dan overigens wel bovenhands geworpen te worden. Dit heeft 2 redenen: 1. zo komt Finland helemaal op de kaart, 2: zo oefenen de deelnemers alvast voor de feestelijke afsluiting het kääpiönheitto (dwergwerpen).

Reageer
gravatar

@drs Paulien, vertaalkundige: Wat betreft Margootje en de finnen ben ik ‘t wel met je eens, hoewel ik ‘mysterieus’ wel een beetje overdreven vind. Lilliputters is natuurlijk weer een ander verhaal, kääpiöt ovat rumemmat jova suomen ihmihiä.

Reageer
gravatar

Margootje ja Lilliputians ovat mukavia ihmisiä. Siksi olemme nyt kääpiönheitto halveksittava urheilua.

Suomen kansa on tunnettu kova, hiljainen ja salaperäinen, mutta jos katsotte tarkemmin tapaat ihmisiä kuumimmat he ovat koskaan nähneet.

Reageer
gravatar

Afgelopen winter op vakantie geweest in Finland. Ik werd getrokken door de tekst op de site van Arke: “Het Finse volk staat bekend als stug, stil en mysterieus, maar als men beter kijkt zal men de warmste mensen ontmoeten die men ooit heeft gezien”. Nu snap ik dat dat letterlijk genomen moet worden…
De Finnen vinden kääpiönheitto trouwens zooo ’90’s dat het nauwelijks meer wordt uitgeoefend.

Reageer
gravatar

Ik denk dat dhr Koskinen wel erg optimistisch is over het publicitaire effekt van zijn kampioensschap, dat is er alleen als er iets misgaat. Bij een afstand van 253½ meter of bij een man die zijn vrouw draagt denk je toch ook niet meteen aan Sonkajärvi? Toch wordt daar al sinds jaar en dag het wereldkampioenschap vrouwdragen (eukonkanto) gehouden, op een parcours van 253½ meter.

@Volk: Als je de finnen aan het dwergwerpen wilt krijgen, zullen ze je vast beter begrijpen als je het kääpiönheitto noemt.

Reageer
gravatar

Je kan die 12persoons magnetrom heel goed ombouwen tot een mini-curling baan en daarmee Finland op de kaart zetten. Zeker als alleen lilliputters en Margootje mogen meedoen en het festijn afgesloten wordt met het feestelijke dwergwerpen (waaerfideweeurfuyinni).

Reageer
gravatar

Ik snap dat soort recordpogingen nooit zo goed: je gaat toch naar de sauna voor de lol. Je houdt toch ook geen wedstrijd wie het langste achter elkaar kan lezen of film kijken of picknicken of zonnebaden.
Met een magnetron heb ik zelf geen ervaring maar mij lijkt 5 minuten op 75 % nog wel lekker, dan ben je net well done, denk ik.

Reageer