Bon Jovi’s ‘Always’ geen oorzaak van kredietcrisis

Band haalt opgelucht adem

Uit onderzoek blijkt dat de single ‘Always’ van rockband Bon Jovi niet de oorzaak is van de wereldwijde kredietcrisis. In een lijvig rapport stelt buitengewoon hoogleraar Musico-econometrie Bert Bokhoven namens zijn onderzoeksgroep dat de powerballad van de Amerikaanse formatie ‘geen noemenswaardige invloed heeft gehad op de ontwikkeling, aanvang, duur, intensiteit, structuur of beleving van de internationale kredietcrisis’. De conclusie is een opluchting voor de Amerikaanse rockers, die momenteel touren om hun nieuwe album ‘The Circle’ te promoten. Jovi: “Eindelijk, na al die onzekerheid. Dit is een last van onze schouders.”

De historie van de single ‘Always’, die eind 1994 piekte op nummer 2 in de Mega Top 40, werd door het team van de Universiteit Utrecht gedurende 14 maanden intensief onderzocht. Bokhoven: “We hebben eerst  de  voor de hand liggende factoren onderzocht. Zo hebben we gekeken naar de directe economische gevolgen van de CD-verkoop. De single bracht in de eerste maanden enkele miljoenen dollars op. Dat lijkt veel, maar als je dat macro-economisch bekijkt kan dat vrijwel onmogelijk de enige oorzaak van de huidige financiële malaise zijn.”

Bokhoven keek niet alleen naar de directe financiële consequenties, maar onderzocht ook andere ‘mogelijk relevante facetten.’ “Je wilt zulke conclusies simpelweg niet overhaast trekken”, aldus Bokhoven. “Uit pilot-onderzoeken bleek bijvoorbeeld dat mannen zich door de opzwepende climax van de clip roekeloos gingen gedragen. We hebben bekeken of hier de oorspronkelijke bron van de riskante, slecht gefinancierde hypotheken lag. Dat bleek niet zo te zijn.”

Ondanks de geruststellende uitkomst kan het onderzoek van Bokhoven op veel kritiek van trouwe fans rekenen. Joris Heubel, penningmeester van de Nederlandse Bon Jovi-fanclub: “Ik vind het stuitend dat iemand met zo’n eenzijdig onderzoek de goede naam van Bon Jovi überhaupt in twijfel trekt. Hij heeft bijvoorbeeld niet gekeken naar de mogelijkheid dat het nummer de economische crisis juist heeft afgezwakt! Jon Bon Jovi zingt niet voor niets: ‘There’s no price I won’t pay, to say these words to you’. Met geld smijten is voor deze working class heroes juist een serieuze optie. Ook in de clip is te zien dat liefde wellicht niet te koop is, maar dat je wel degelijk je kansen kan spreiden en op meerdere paarden kan wedden. Dat is een mentaliteit die ze op de beurs juist goed hadden kunnen gebruiken.”

Ondanks de kritiek ontving Bokhoven naar aanleiding van het rapport een Europese beurs om zijn onderzoek verder uit te breiden. “Momenteel twijfelen we tussen verschillende onderzoekslijnen. Enerzijds lijkt het me van belang om ook het verdere oeuvre van Bon Jovi uit te kunnen sluiten. Anderzijds zijn de vele covers van ‘Always’ in ons eerste onderzoek grotendeels buiten schot gebleven. Als laatste optie kunnen we onderzoeken of ‘Always’ wellicht de oorzaak was van de olieramp in de Golf van Mexico. Maar dat is wat mij betreft in deze fase slechts speculatie.”


Uw reactie telt. Juist nu.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

gravatar

Deze druiperige ballad ligt hooguit ten grondslag aan een merk maandvervand en heeft niets van doen met de huidige financiele malaise.
Het totale album daarentegen….

Reageer
gravatar

Bokhoven, ….. Bokhoven toch…………

U heeft de klok wel horen luiden, maar………

ALWAYS ligt wel degelijk ten grondslag aan de kredietcrisis. Alleen niet de Bon Jovi-variant, maar die van Procter & Gamble, en dan de ‘vleugeltjes-variant’ in het bijzonder.

Reageer
gravatar

Jovi… je hoeft geen gediplomeerd astroloog te zijn om te weten dat dat een koosnaampje is voor Jupiter de onverzadigbare. De rijkdranger die uiteindelijk immer weer op de strenge en soberende Saturnus stuit, gelijk Icarus op het warme asfalt.
En dat dan met ‘Bon’ ervoor nog goedpraten ook! Als dat geen crisislokker zijn zou!

In mijn astroziel welt zich een wijsheid: “Wie zich door Jovi laat verleiden straks in het eigen vlees zal snijden.” Dat zien we toch altoos weer? Die Bokhoven, typisch weer zo’n onderzoeker die de oude tekenen niet verstaat.

Reageer
gravatar

Bert Bokhoven zoekt het veel te ver van huis. De crisis is veroorzaakt door de opgeblazen teksten van Acda en De Munnik en Van Dik Hout, die bij het nalezen van pure ellende inzakten, en de beurzen met zich meesleepten. “Niet de mooiste symphonie onder de film genaamd wij tweeën”??? Ik rem er niet meer voor op het zebrapad.

Reageer
gravatar

Dhr. Bokhoven heeft een belangrijk deel van het onderzoek laten liggen: het achterste voren draaien van dit prachtige nummer van Bon Jovi. Waar overigens al decennia eerder mee begonnen is, met dat achterste voren afspelen want daardoor weten we o.a. ook dat John Lennon niet dood is! Voor diegenen die dat nu met Bon Jovi gaan doen; u bent gewaarschuwd want dan weet u gelijk waarom dit nummer wél mede de oorzaak is van de economische crisis.

Reageer
gravatar

Nee, die oorzaak ligt niet bij een Amerikaanse dinges die harde herrie maakt: Trouw heeft hier helaas De Speld de loef afgestoken: “Roep om ‘harde actie’ tegen winkeldieven vindt gehoor”.
Kijk dáár komt het door: supermarktprijzen!!
Benieuwd of Appie Heijn, meneer de Boer en al die andere grootgrutters ‘m al zitten te knijpen als de ouwe dieven die ze zijn.

Reageer
gravatar

Bon Jovi oorzaak van de kredietcrisis? Aannemelijk.

Brian Adams daarentegen is erger. Die Canadwaas is de veroorzaker van de erfzonde, tienerkaalheid, de conceptie van Sarah Palin en psychosomatische jeuk.

Reageer
gravatar

Ik vind John Bongiovi een fossiel uit de jaren ’80. Maar dat ben ik ook…

Reageer
gravatar

Als ik de naam van musico-econoom Bert Bokhoven hoor, gaan mijn haren altijd weer rechtop staan. Zijn onderzoeken slaan kant noch wal. Zo zou sinds de afschaffing van de gulden de muziek uit de gouden eeuw haar glans zijn verloren, aldus Bokhoven. Ook concludeert hij in een dubieus rapport dat de Dreigroschenoper van Kurt Weill en Bertolt Brecht oorzaak is van het feit dat we de eurocent hebben afgeschaft om in supermarkten te kunnen afronden.

Reageer
gravatar

Rob77 … Volledig mee eens natuurlijk. Echter: gezond verstand =/ wetenschappelijk onderzoek … Blijkbaar.

Reageer
gravatar

Ik denk oprecht dat Bert Bokhoven het langs een volledig verkeerde lijn probeert te zoeken. Ikzelf ben er van overtuigd dat er een directe link tussen de crisis en de Brandenburgerconcerten van Bach moet bestaan. Welke die link is weet ik echter niet, maar dat zou ik graag uitgezocht willen hebben. Dus als heer Bokhoven zich eventjes zou willen losscheuren van zijn stokpaardje, kan hij misschien zijn aandacht richten op serieuzere zaken.

Reageer
gravatar

Toch lijkt de beste man met ‘It’s my life’ een egoistische, materialistische levenswijze aan te prijzen. Beetje dubbelzinnig figuur, die Jon

Reageer
gravatar

Naar mijn weten heeft Jon er zelf niet zoveel van meegekregen. Zoals de goede man al zei: hij was “shot down in a blaze of glory”. Het succes was hem naar het hoofd gestegen, waarna een simpele discussie daaromtrend hem bijna fataal werd. Gelkkig nam hij het de dader niet kwalijk, zoals het nummer “have a nice day” bewijst.

Ondanks dat de band wellicht de oorzaak van een hoop ellende is kan men niet beweren dat ze hun verantwoordlijkheid ontlopen. Zo beloofde de voltallige band recentelijk nog: “I’ll be there for you.”

Reageer
gravatar

Dat is zeker niet gek bedacht, broeder Melle, maar Jon stelde tevens: ‘Shot through the heart, and you’re to blame. You give love a bad name.’ Getuigt niet echt van saamhorigheid. Deze song leidde tot een golf van echtscheidingen, en dus een golf van kredietaanvragen om advocaatkosten af te betalen, enz. Dus Jon, waar sta je nu eigenlijk?

Reageer
gravatar

Het is natuurlijk interessant om naar de oorzaken van de crisis te kijken, maar voor een oplossing denk ik dat we naar de vroegere, bescheiden jaren van Jon mogen kijken. Toen hij nog gewapend met een poedelpermanentje door het leven ging, hield hij zijn publiek voor dat ‘We’ve got each other, and that’s a lot.’ Een wijze les, heren bankiers. Leer maar eens te leven van gebed.

Reageer
gravatar

Wat een waardeloos onderzoek. Iedereen met ook maar het kleinste beetje boerenverstand snapt dat het niet always was dat de kredietcrisis in gang heeft gezet maar Bed of Roses. Sindsdien wilde iedereen een bed van rozen wat natuurlijk onbetaalbaar werd waardoor iedereen maar ging lenen lenen en nog eens lenen. Wat nog eens in stand gehouden werd doordat demensen ook nog eens door ‘keep the faith’ de illusie hielden dat ze het uiteindelijk zouden kunnen afbetalen. Wat een flater van deze doorgaans toch zeer goede onderzoeker.

Reageer