Veel belangstelling voor interreligieuze debatavond

WK-voetbalwedstrijd overschaduwd door levensbeschouwelijk evenement

Een interreligieus debat dat vanavond vanaf 8 uur gehouden wordt in stadion Gelredome vormt een geduchte concurrent voor de WK-voetbalfinale. Volgens een woordvoerder zijn er vanuit het hele land duizenden aanmeldingen binnengekomen. Vooral Nederlandse mannen tussen de 20 en 50 jaar komen massaal af op het levensbeschouwelijk evenement. De gemeente Arnhem vreest verkeerschaos en roept in diverse media op om thuis te blijven, waar ‘het voetbal toch ook voor het nodige amusement kan zorgen’.

Tijdens het debat zullen vertegenwoordigers van diverse religies met elkaar in gesprek gaan over ethische kwesties. Het evenement wordt jaarlijks georganiseerd door de Stichting Interreligieus Beraad. De stichting is een samenwerkingsverband van kerken, moskeeën en levensbeschouwelijke organisaties. De toeloop was niet eerder zo groot. Onder de sprekers vinden we onder andere Mient Jan Faber, die spreekt over ‘religieuze conflictbeslechting’ en Abdul-Jabbar van de Ven, wiens toespraak de titel ‘Een oncologische benadering van afvalligheid’ heeft meegekregen.

Volgens Anouar Bagwhandin, secretaris van de stichting, is er zeker een verband met het WK. “Je ziet zo tegen het einde dat vooral mannen het wel gehad hebben met al dat voetbal. Ze willen weer geestelijk gevoed worden en dan is zo’n debatavond een uitkomst. De behoefte aan spirituele uitwisseling wint het van de vuzevela, zo kun je het wel stellen. We hadden echter niet verwacht te moeten uitwijken naar een voetbalstadion om de toeloop aan te kunnen. Maar uiteindelijk zijn we alleen maar blij met de massale belangstelling.”


Uw reactie telt. Juist nu.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

gravatar

@Pluk vdP: Ik heb op ‘t journaal beelden gezien uit Spanje, daar hadden de meesten rood aan. Maar de mantra’s waren bijna dezelfde: “Olee, Olee, Olee” en “Kampee O Nes”
Daarnaast waren ze bezig met een woeste rituele dans, vermoedelijk om Krisjna te eren.

Reageer
gravatar

@haes en @erik
Ik heb toch voornamelijk diep-fundamentalistische oranje religieuze variant door de straten horen trekken. Onder uitroep van hun mantra’s “òllee-òllee-òllee” en “We worden kam pi oén” ofzo.

Veel kon ik er niet van verstaan door (traditionele?) toeters waar ze op aan het blazen waren die een soort bijenlokroep liet horen.

Ik had nog best een verdere studie willen maken, maar we vertrokken net naar Egwijk aan zee.

Reageer
gravatar

De volgelingen van Octopus Paul hebben een aanvraag ingediend voor de bouw van een heiligdom.
Met een zo duidelijk teken van Zijn Bestaan, kan die vergunning hen toch niet geweigerd worden, zou je zeggen!

Reageer
gravatar

@Haes: Hare Krisjna’s dragen geloof ik alles van oranje over rood naar roze en paarsig, en als ik dan de beelden uit andere landen zag, zat er ook een hoop rood tussen, dus ‘t zullen toch wel Hare Krisjna’s zijn geweest.
Gisteren op tv ook nog een Hare Majesteit gezien. Die gaf een gigantische gouden dildo aan een paar van die rooien.

Reageer
gravatar

Ik moet zeggen, het was heftig; vooral dat laatste argument van die geniale wetenschapper werd onterecht gepareerd door die xenofobe debatleider. Het had anders kunnen aflopen.

Reageer
gravatar

Iemand die kan vertellen hoe ‘t debat is gegaan?

De wedstrijd was in elk geval spannend, maar dominee Webb preekte aan ‘t begin vooral hel en verdoemenis, later leek hij wat milder. Maar iedereen was toch bedrukt na afloop.

Reageer
gravatar

Straks winnen we eindelijk de wereld cup, staat er niemand langs de grachten om het nederlands elftal op te wachten, omdat niemand de wedstrijd gezien heeft! Ik stel toch voor, ondanks het debat interessanter is toch maar naar de wedstrijd te kijken. Puur uit nationalistisch oogpunt.

Reageer
gravatar

Het vliegende spaghettimonster heeft net zo min als het vliegende Theepotje geen aanmodigingen nodig. Zij zijn namelijk beiden evil… Daar is Bert een lieverdje bij.

Reageer