Opwarming aarde in gevaar door kredietcrisis

Ook uitsterven diersoorten op losse schroeven

De opwarming van de aarde is door de kredietcrisis onzeker geworden. Dat blijkt uit satelietfoto’s van ruimtevaartorganisatie NASA.  Volgens een recent artikel in het Amerikaanse tijdschrift Science laten de foto’s, die genomen zijn vanaf het begin van de kredietcrisis, een wereldwijde afname van de opwarming zien. De wetenschappers betogen in het artikel dat de gevolgen van de kredietcrisis voor de ‘global warming’ tot nu toe zijn onderschat. Het voortduren van de kredietcrisis zou de mensheid kunnen terugwerpen naar temperaturen uit het begin van de jaren ’50 van de vorige eeuw, waarschuwen zij. Het zijn daarbij de arme landen die als eerste getroffen zullen worden.

In het artikel wordt ook gesteld dat het uitsterven van sommige diersoorten door de kredietcrisis op losse schroeven is komen te staan. De wetenschappers wijzen op de schele wormsalamander, waarvan in Bougainville op Papoea-Nieuw-Guinea nog drie exemplaren bekend waren. Inmiddels kruipt het diertje op meerdere continenten weer vrolijk rond. Van enkele verdwenen vlindersoorten lijken de uitgestorven exemplaren, die zich mogelijk hebben schuilgehouden, zelfs weer tot leven te zijn gekomen.  Het opnieuw opduiken van doodgewaande diersoorten is daarmee mogelijk een reëel  indirect gevolg van de kredietcrisis, aldus de wetenschappers.

Bert Bokhoven, part-time meteoroloog te De Bilt en klimaatwetenschapper aan de Universiteit Utrecht, zegt de bevindingen uit het artikel te kennen. “Het is inderdaad alarmerend,” stelt hij. “Denk je alleen al de economische gevolgen in voor de handel in al die opgezette diertjes die nu niemand meer wil hebben omdat ze gewoon weer rondlopen. Om over Jurassic Park-achtige toestanden nog maar te zwijgen”. Hij stelt verder dat, hoewel het artikel daar geen melding van maakt, ook het opraken van fossiele brandstoffen onder invloed van de kredietcrisis onzeker is geworden. “We zitten straks misschien met enorme olie- en gasvoorraden die je aan de straatstenen niet kwijtraakt.” Bokhoven hoopt later dit jaar met eigen onderzoeksresultaten naar buiten te kunnen komen.


Uw reactie telt. Juist nu.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

gravatar

Jullie snappen het wel je wilt het niet snappen . ze maken gebruik van deze praktijken
Nee Joris Demmink gaat een bekentenis af leggen Moosje

Reageer
gravatar

@Wally Groesbeek: inderdaad moet ik hiet Attila bijvallen qua invalshoek.
Echter; zou u wat specifieker kunnen zijn? Maf(f)ia is zo een container begrip: we kennen de Cosa Nostra, de N’drangheta, de Camorra, de Russische, de Japanse, en zo nog wat die me nu niet gelijk te binnen schieten.

Deze lui hebben de akelige gewoonte niet met zich te laten spotten, en voor de politie zou het handig zijn te weten door welke groepering u te grazen bent genomen: zoals het nu verwoord komen ze allemaal achter u aan, vrees ik.
Misschien heeft dhr G.W. nog wel een ongebruikt kogelwerend vest voor u waar hij is uitgegroeid in de loop der tijd: gegarandeerd onbeschoten.

En helaas moet ik u teleurstellen: de ‘Maffia’ vindt de opwarming of verkilling niet erg: zij heeft zowel het monopolie op airco’s als op allesbranders in handen.

Reageer
gravatar

Vieze corrupten bende die millieu maffia
we koersen af op een kouderen aarde met meer regen en koude winters maar de crisis zou nu de oorzaak zijn van minder opwarming . Neen door de crisis kan men minder roven en stelen van de burgers dat is het hele euvel .

Reageer
gravatar

wat heeft het een in godsnaam te maken met het ander. De opwarming van de aarde is iets van de laatste 20 jaar. Is dit zomaar ongedaan gemaakt binnen 1 jaar. Dan kan ik slechts concluderen dat we al die tijd voor de gek zijn gehouden, zodat er een platform kon ontstaan voor belasting verhoging en voor het invoeren van nieuwe belastingen.

Reageer
gravatar

Waren ze hier net zo lekker bezig om tegen een bodemloze prijs CO2 in de grond te pompen, en nu moet het er alweer uit om de afwarming te stoppen.

Reageer
gravatar

Ik kreeg juist een telefoontje van mijn broer Simon, de schrijver van het artikel (geen redactie). In de Sahel wonen arabieren en slecht een handjevol negers. Mijn zus, die schuilgaat onder de naam Ophef (25), antwoordde in de weeromstuit, dat ze had overwogen om de dekens naar Ghana te sturen, maar daarvoor had ze er te weinig.

Reageer
gravatar

Sorry hoor, dit is een slechte foto met verkeerde ondertiteling.
Qua compositie klopt het ding al niet, zeker niet vwb de Gulden Snede – die ik overigens zorgvuldig vermijd; ik heb het ding niet voor niets uit de serie gedelete. Dus hoe hij hier opduikt is me een raadsel: zo win je geen prijzen.

Het is gewoon een foto ergens in de pampa op de bodem van een leeg meer van nog niet verwerkte huiden met nog een paar huiden in spé op de achtergrond.

Om daar nou zo’n ophef over te maken …

Reageer
gravatar

Mijn dekens naar de arme negertjes in de Sahel gestuurd, mijn huis- en tuinverwarming vervangen door luchtkoeling, een cabrio gekocht en mijn oude verkocht op Marktplaats, alle ramen (inclusief aquarium, auto, televisie en bril) voorzien van zonnewering, winterkleding in een container op het winkelplein gedaan, sneeuwschuiver omgebouwd tot grasmaaier en nog een paar van die zaken.

En dan, en dan, en dan deelt De Speld mij doodgemoedereerd mee dat de zonnige tijden niet doorgaan vanwege zoiets onbenulligs als een kredietcrisis. Nou dames en heren van de redactie, die crisis kunnen jullie van mij zo cadeau krijgen.

Reageer
gravatar

@23: Voor wat betreft Japan ben ik het helemaal met je eens, vergeet ook niet hun onbaatzuchtige bijdrage aan de uitbreiding van het autogebruik wereldwijd (waarbij we Toyota een kleine hybride-misstapje maar moeten vergeven).
IJsland daarentegen speelt op z’n minst ook een bedenkelijke rol in de kredietkrisis, die ik niet helemaal snap, je zou toch denken dat die IJslanders een beetje opwarming wel zouden kunnen waarderen.

Reageer
gravatar

In deze barre, kille tijden moeten we dankbaar zijn voor Japan en IJsland. In beide landen wemelt het van de vulkanen, die de atmosfeer voorzien van die broodnodige variatie waarmee het broeikaseffect valt of staat. Tevens zijn beide landen onvermoeibaar om de wildgroei van bedreigde zoogdieren en hippies in de wereldzeeën in toom te houden.

Reageer
gravatar

Er is helemaal geen kredietcrisis geweest! Allemaal verzinsels van banken en van politici die zogenaamd meer tijd willen besteden aan hun gezin, maar in feite niets anders doen dan hun CV’s oppoetsen om bij die banken leuke jobs te krijgen. Onlangs werd een e-mailuitwisseling tussen de heren Bos, Eurlings, Zalm en Wellink onderschept waaruit blijkt dat zij trucjes hebben toegepast om de indruk te wekken dat er sprake is van een financiële crisis. Ik weet dat de heer Bokhoven een kredietscepticus is. Hij is de aangewezen persoon om deze ‘credit-gate’ te gaan onderzoeken.

Reageer
gravatar

Aan de opwarming van de aarde wil ik ook graag een centje bijdragen, tenminste als dat de kredietcrisis niet in gevaar brengt.

Reageer
gravatar

@ PB Johanssen: Dan had u als kleine man ook maar geen hybride gedrag moeten gaan vertonen! Een Nissan Micra was voor u een betere koop geweest.

Reageer
gravatar

Komen er ook meer Pino’s bij dan? Dat heeft Pino wel verdiend, hij rijdt elke dag een stukje in een auto, terwijl hij niet eens onder het humane ras valt!

Reageer
gravatar

Teveel mondiaal geredeneerd, lokale invloeden tellen wis en waarachtig mee. Denk eens aan het ongeremde gedrag van de miljoenen moslim-immigranten, die tomeloos ons land instromen. Als dat geen gevolgen heeft voor de opwarming van de aarde, dan weet ik het ook niet meer.

Reageer
gravatar

Ik heb zojuist besloten mijn bouwplannen aan te passen. Mijn nieuwe huis wordt gebouwd uit 100% tropisch hardhout. Zonder FSC-keurmerk natuurlijk, die groene long mag wel wat kleiner.

Reageer
gravatar

Wat zullen VVD-stemmers nu zuur zijn! Met hun komende “ieder voor zich, God voor ons allen”-kabinetsbeleid zijn we ervan verzekerd dat de kredietcrisis, die immers juist door hedonistisch, egocentrisch kortetermijndenken – of laat ik gewoon zeggen het neoliberale graaikapitalisme of DSB-denken – is veroorzaakt, nog lang zal aanhouden, waarmee een duurzaam uitstel van klimaatverandering een feit is. Waarvan akte!

Reageer
gravatar

Ik ben gelijk in mijn auto gestapt om 50 kilomter te gaan rijden om mijn bijdrage weer te leveren. Maar het was te koud, de motor wilde niet starten daarnaast was de benzine bijna op en had ik door de crisis geen geld om nieuwe te kopen…. Mea culpa!

Reageer
gravatar

Juist ja, het afkoelen van de economie heeft dus ook geleid tot daadwerkelijke verkilling. Een beetje warmte, een beetje menselijkheid is dus noodzakelijk. De sfeer van de jaren ’70 is weer helemaal terug… Was het maar alvast kerstmis!

Reageer
gravatar

Een hele opluchting! Dus die gele wormsalamander die ik vanmorgen op mijn balkon doodgeslagen heb, was niet de laatste!
Behoorlijk goor trouwens wat er uit zo’n beest druipt als je het een tikje geeft. Een nare gele plek op mijn balkon.

Reageer
gravatar

Erg eenzijdig artikel.
Het gaat volledig voorbij aan het succes van alle groene / duurzame initiatieven die ook van grote invloed (zouden kunnen) zijn op de afname van de opwarming.
Ik hoop dat Bert Bokhoven zorgvuldiger te werk gaat en dit ook meeneemt in zijn onderzoek.

Reageer