Slechte start Oranje op Para-WK

Het Nederlands elftal voor gehandicapten had het Para-WK in Zuid-Afrika niet beroerder kunnen beginnen. De openingswedstrijd tegen Ghana ging kansloos met 14-0 verloren. Het lui en ongeïnspireerd spelende Oranje incasseerde daarnaast een onnodige rode kaart en zag één van zijn topspitsen uitvallen met een fantoomblessure. Bondscoach Carlo Kuiskant verklaart ‘het in de volgende wedstrijd tegen Cambodja over een compleet andere boeg te moeten gooien’, maar is er nog niet uit op welke wijze dit zal moeten gebeuren.

Oranje zat vanaf het begin niet goed in de wedstrijd. Na 20 minuten werd verdediger Han ten Vusselaar uit het veld gestuurd wegens schelden op de scheidsrechter. Nog onduidelijk is hoelang de aan Gilles-de-la-Tourette lijdende verdediger geschorst zal  zijn. Feit is echter dat zijn vertrek de grote nachtmerrie voor Oranje inluidde. De Ghanezen leken ontketend en scoorden zes treffers voor het rustsignaal weerklonk, waarvan vier op naam kwamen van de Siamese tweeling Kwame en Nuoki Mpufu.

De tweede helft bracht helaas niet de gehoopte ommekeer.  De eenbenige spits Charles Loomeijs verscheen na de rust niet meer in het veld. De blessure die hij tijdens een tackle in de 27e minuut  opliep bleek ernstiger dan verwacht. Vermoedelijk is er sprake van een fantoomachillespeesscheuring in het afgezette linkerbeen, waardoor de vedette in de rest van dit toernooi niet meer in actie zal kunnen komen.

Opmerkelijk was de keuze van de bondscoach voor een extra verdedigende tactiek middels de blinde verdediger Sjoerd Koppelduiger. Het bracht Oranje weinig goeds. Maar liefst 8 maal moest keeper Gé van Kierwoude in het net grijpen, wat de eindstand op een ontluisterende 14-0 voor de West-Afrikanen bracht. In een poging om dan tenminste nog 1 goal voor de spreekwoordelijke eer binnen te halen bracht Kuiskant in de 73e minuut de epileptische spits Ferdinand Jaegerman in het spel, bekend om zijn schwalbes. De scheidsrechter bleek echter ongevoelig voor manipulatie en toonde zich door het geel op zak te houden zeer genadig voor de invaller.

De vooruitzichten voor Oranje op het Para-WK zijn somber te noemen. Met het wegvallen van één van de vedetten en nog twee zware wedstrijden voor de boeg lijkt een plaats in de achtste finale ver weg. Bondscoach Kuiskant wuift kritiek op zijn persoon als zou zijn wissel in de rust vergelijkbaar zijn met ‘dé wissel van Advocaat in 2004’ resoluut van de hand. “Dat waren andere tijden en andere omstandigheden.” Kuiskant overweegt een klachtenprocedure bij de FIFA, omdat de Ghanese Siamese tweeling als 1 speler wordt geteld. FIFA-voorzitter Sepp Blatter verklaart de klacht tegemoet te zien, maar voegt daaraan toe ‘op medisch reglementaire grondslag weinig kans van slagen voor de Nederlandse bondscoach te zien.’


Uw reactie telt. Juist nu.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

gravatar

Dat de doofstomme, invallende spits Willem Tonduig na blessuretijd er nog 3 inschopte die alle 3 niet werden gezien door de arbiter hielp natuurlijk niet mee.

Reageer
gravatar

@Paulus, helderziende:
Uw conclusie dat u helderziend bent DUS weer mee kunt doen aan de discussie is een vreemde. Discussies zijn gebaat bij mistigheid en warrigheid; het terrein van de Blavatskist, dus.

Bij uw sterren zitten 7 dieren en één ding: benieuwd waar u die Weegschaal wilt posteren? Tenzij u gespecialiseerd bent in de Chinese variant, welke geheel uit dieren bestaat: dan heeft u alleen poten om op te staan.

En wat een lelijke aantijging tegen Madame: Zij zal u één dezer nachten met een bezoek vereren, kloppend en wel.

Reageer
gravatar

Jeettje – Blavatskist,

Ik ben net naar de oogarts geweest na een moeilijke periode. Nu zie ik alles weer helder, dus kan ik weer meedoen met de discussies.

Het theosofisch medium Helena Petrovna Blavatsky is gewoon een bedriegster eerste klas.

Ik als helderziende astroloog stel liever sterren op.

Reageer
gravatar

Wordt nu toch niet de hoogste tijd voor die paranormale invaller? Groot voordeel is dat ie gewoon in de dug out kan blijven zitten leviteren en dus niet geblesseerd kan raken.
Waar wacht coach Kuiskant nog op? Madame vindt het goed, dus opstellen die gast!

Reageer
gravatar

Zo’n fantoomblessure kan nog knap ernstig zijn. Enkele jaren geleden zat ik drie maanden langs de kant met een verrekte blinde darm. Niets aan de hand zou je zeggen, ware het niet dat ik in ’96 m’n blinde darm noodgedwongen heb moeten laten verwijderen. Je zou bijna denken dat ze dat kreng erin hebben laten zitten!

Reageer
gravatar

LAATSTE NIEUWS: Nederland uit het toernooi gezet. Dick van Toorn (broer van Bassie) iets te grondig aan het werk geweest.

Reageer
gravatar

Steven,

Vijftig miljoen? Dat is nog niks. Ik ben op mijn eentje al op weg naar dat aantal voor het Guinness book of records.
In Zuid-Afrika is dat boek nu niet te koop, want Budweiser is de officiële sponsor van het WK.

Reageer
gravatar

Mijn beschte Paulus,

Als iedere Nederlander in dezelfde mate last had van Meervoudige Persoonlijkheid als uw persoontje(s), dan had ons landje toch al ruim 50 miljoen zielen gekend!

Reageer
gravatar

Overigens heeft de VS zijn para-team op het laatste moment nog moeten vervangen. Het para-elftal dat ze stuurden bestond weliswaar geheel uit para’s, maar omdat die nog niet in Afghanistan waren geweest, voldeden ze niet aan de FIFA-reglementen. Gelukkig kostte het Amerika niet veel moeite 22 para’s te vinden die wel door de beugel van Blatter konden.
Een dolgelukkige sgt. Reed:”Ik had niet gedacht ooit nog ‘s weer voor mijn vaderland te kunnen strijden!”

Reageer
gravatar

Voetjebal,

Ek jou vra om te stop met die verraai van die uitkomst van die eindstryd. So doende vergal jij het genoegen van baie mense in die Neerland en die koms van so veel moontlik toeriste in ons Suid-Afrika.

Reageer
gravatar

@heer Mandela: Para-sokken zijn wat je draagt als je naast je schoenen loopt (Para-sokker is wat un dra assie je skoene apartheid beoefen).

Reageer
gravatar

@Baracqui: Goed punt, maar er is nog een discussie gaande of God/Allah/Jehova/Jahwe de mensheid heeft uitgevonden, of dat het Charles Darwin was, dus deze kwestie parkeren we even.

Reageer
gravatar

Ik ben de laatste om mij in extelijke discussies te mengen, maar “het woord… doet” lijkt me correct genoeg om niet alleen daarom al die antieke soeplepel van Paulus’ oma te claimen. Toch ?

Reageer
gravatar

Is aids ook niet in Afrika ontstaan ? Or, for that matter, de mensheid zelve ? Allemaal zaken waar je na verloop van tijd toch erg de schurft aan krijgt.

Reageer
gravatar

Geen kwaad woord over de vuvuzela! De vuvuzela is een triomf van het Zuid-Afrikaanse uitvindersgenie, om tegen alle verwachtingen in in korte tijd erger gehaat te worden dan die andere wereldberoemde Zuid-Afrikaanse uitvinding, Apartheid. Pwééép!!!

Reageer
gravatar

Misschien ziet Kuiskant er geen (één) been in om bij Blatter te bepleiten deze beide vleugelspitsen samen óók als één te laten tellen; dan zou Kuiskant een twaalfde speler kunnen inbrengen om de defensie te versterken. Ik pleit dan voor de wendbare rolstoeler R. Adio: misschien kan hij de defensie dermate versterken dat die voor de verandering eens boven het geluid van de vuvuzela’s uitkomt ?

Reageer
gravatar

De oplossing voor de vleugels is redelijk simpel: op links de linksvoetige éénbenig linkervleugelspits van den Kauwelaar en op rechts de rechtervleugelspits (ook éénbenig maar rechtsvoetig energ talentvol) van Ravenswein. Dan heeft Koppelduiger ze maar voor het inkoppen.

Reageer
gravatar

Natuurlijk ben ik slechts één van de ruim 16 miljoen bondscoaches, maar toch zou ik Kuiskant (Carlo voor vrienden, maar zoals dat gaat heeft hij die na deze wedstrijd niet meer) met klem willen adviseren om Koppelduiger in de punt van de aanval te positioneren. Het enige wat er nu tegen Cambodja nog opzit is namelijk om blind in de aanval te gaan. Op de nummer-10-plaats zou ik dan Leo de Lamme inzetten; dan kan de Lamme de blinde helpen. Wie heeft er een goed idee voor de vleugels ?

Reageer