Joodse kolonisten gaan voor langste handelsroute

Mohammed Mohammed: 'Ik hoop dat ze trots zijn op hun overwinning'

De aanval van gisteren op een internationaal hulpkonvooi-onderdeel lijkt het sluitstuk van een militaire strategie van het Israëlische leger te vormen. Israël voorkomt hiermee definitief dat de Palestijnse kolonisten nog grondstofkaarten in handen krijgen. Dit beweert militair analist Martin van Creveld vandaag in een interview in Ha’aretz. Eerder werd met een indrukwekkend nucleair arsenaal en een imponerend leger de grootste riddermacht binnengesleept. Nu lijkt Israël, dat ook al 336 dorpjes bezit, op de overwinning af te stevenen.

“Nadat de joodse kolonisten al vroeg in het spel de meeste grondstofkaarten bemachtigden, richtten zij de pijlen op het bouwen van zo veel mogelijk dorpen en steden. Het voorkomen van verdere expansie van de Palestijnen zou ze de langste handelsroute, en daarmee voldoende overwinningspunten, opleveren.” Van Creveld is vol bewondering voor het tactische spel dat gespeeld is. Enkele malen werd er zelfs een dorp gebouwd dat slechts aan woestijntegels grensde. Het nut van deze dorpen leek in eerste instantie gering, maar ze bleken uiteindelijk uitstekend te passen in de tactiek van de Israëliërs, die met een heel lange straat de Palestijnen afsloten. “Eigenlijk is het in coma raken van Sharon het enige gelukje van de Palestijnen geweest. Ze hebben ook nooit een erts- of baksteenkaart gekregen.”

Doordat de Palestijnse dorpen door de joodse kolonisten van elkaar werden afgesloten bleef voor de Palestijnen alleen de struikrovertactiek over. Middels deze tactiek hoopten de Palestijnen een paar joodse straten onbegaanbaar te maken. De kolonisten gebruikten echter keer op keer hun grote riddermacht om de struikrovers te neutraliseren.

De strijd tussen beide partijen is niet altijd even sportief geweest. Het blokkeren van de Palestijnse havenmeester door joodse kolonisten viel niet in goede aarde. Ook maakte scheidsrechter Kurt Waldheim bezwaar tegen het bezetten van de Golan-hoogvlakte, de enige bron van schaapjes. De onderhandelingen staakten en er werd geen onderlinge handel meer bedreven. Ook bleek de Gazastrook uitermate ongeschikt om graan of hout op te verbouwen. Van Creveld: “Dat breekt je op als je een fatsoenlijke stad wil bouwen. Dan moet je gaan handelen, en dat lukt niet altijd.”

De scheidsrechter heeft ook meerdere malen op overtreding van de regels gewezen, maar liet altijd doorspelen. Mohammed Mohammed, woordvoerder van de Palestijnse kolonisten: “Wij weten dat Israël vals heeft gespeeld; zij weten dat ze vals hebben gespeeld: ik hoop dat ze trots zijn op hun overwinning.”


Uw reactie telt. Juist nu.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

gravatar

Nee, alsjeblieft niet wéér wereldveroveraars Ik hou het simpel: ik koop gewoon geen Jodenkoeken meer; dat zal ze leren die sefardische Kolonisten. Tegelijkertijd moet ik toegeven dat zijn de relevante psalmen en gezangen in praktijk brengen: “De dorre vlakte der woestijnen, zal zich verblijden eindeloos. De zandzee zal herschapen schijnen en bloeien zal zij als een roos”. (sorry, als kind bezocht ik -geheel in de toenmalige Joods/christelijke traditie een protestants/christelijke school en ik ben daar nooit volledig van hersteld).

gravatar

Alleen de aanvoer van een flink aantal Romeinse cohorten kan dit tij op het spelbord nog keren. Voor je het weet staan er badhuizen, comfortabele woonblokken, goed begaanbare wegen en een vernuftig rioleringssysteem op het bord. Dan is het eigenlijk wel gedaan en kunnen we gewoon door met Yathzee.

Reageer
gravatar

Volgens Mahmoud Ahmadinejad speelden de Israëliërs sowieso vals, want ze hebben de Olympische ploeg Monopoly ingeschakeld. En die hebben een lange ervaring met dobbelstenen gooien.

Reageer
gravatar

De titel deed mij al doen grinniken en in de tekst die volgt is deze koptekst subliem uitgewerkt! Heerlijk!

Reageer
gravatar

@Freek
Niet alleen de zeevaarders, nu ook Ierland wenst mee te doen zullen we moeten gaan denken aan de uitbreiding voor zes spelers.

Ook denk ik dat de zionisten nog een overwinningspunt willen gaan halen met de verovering op Jeruzalem.

Reageer
gravatar

@Bassos: neuzengrappen zijn zo oud als de weg naar Jeruzalem. ‘Don’t pick your nose!’

Reageer
gravatar

ik speelt veel liefer mens-ergur-je-niet., wand dur is al veels te veel ergurernis op de werelt ,zegd me pappie , dat de sioniste een veels te groote dammen tege de palistieijnen opwerpe en datte de hele werelt een heeeel groot schakelspel is..,. maar ik speelt tog veel liefer mens-ergur-je-niet me mammie zegd dat ut beter is vor myn opvoedering dan kolonialiste of zoo iets

daaaaaaaaag,
paulientje. dat ben ikke

Reageer
gravatar

Dan maar 6 gooien, kan je nog weer een poging doen. Al zal een koninklijke vloed wel onmogelijk worden. Gelukkig voor de Grieken (die wel erg onderbelicht worden in dit geheel) wint de bank uiteindelijk altijd.

Reageer
gravatar

Ik vind dat ze ‘fog of war’ (red alert, denk hidden map) aan moeten zetten, zo met alles al bekend kan je nooit een geheim leger in Peru bouwen.
(Midden oosten grenst aan drie continenten, dat is altijd betwist gebied, want niemand mag Azië hebben.)

Maar ja, de Palestijnen kunnen nog wel altijd veel puntenkaarten kopen.
(de Palestijn over de joodse neus; Het blijft een hele Gok)

Erm, geen idee of dat mag, voel je vrij om te editen als in het bovenstaande onacceptabele dingen staan/en-of als een verklaring als deze totaal als ongewenst kan worden gekwalificeerd.

Reageer
gravatar

Gossie Paulus, dat coalitievorming zulke akelige dingen op kan leveren, blij dat ik in Nederland woon: daar kennen we dat niet.

Maar dat gedoe was dus niet nodig geweest als ze maar even hadden gewacht tot het eb was: dan hadden ze dus gewoon door die zee kunnen lopen?
Het duizelt mij; en ik vond stratego al moeilijker dan schaken.

Reageer
gravatar

Ben benieuwd met die “nieuwe” uitbreiding van de zeevaarders kan het wel eens een spannend spelletje gaan worden!

Reageer
gravatar

Tycho,

Heb ik net een verhaal klaar van ongeveer vijfhonderd woorden, heb jij de clou verraden. Ja, dat hoeft dus niet meer.

Als je maar weet dat ik het niet eerlijk vind. Valsspeler, verrajer.

Reageer
gravatar

Hier wordt een vuil spelletje gespeeld met behulp van ene Jahweh. En nou komt het, Jeettje. Die Jahweh kon het niet alleen af en daarom werden de kolonisten geholpen door voormalige kolonisten uit een land ver over de oceaan, die er wel in waren geslaagd om de oorspronkelijke bevolking te decimeren.

Dat kon zo gebeuren, omdat Jahweh een vriendje had, nou ja eigenlijk drie. Dat drie-in-een-vriendje was weer de grote baas van dat verre land. Zodoende dus.

Reageer
gravatar

Nee ik weet ‘t niet, Sjagrijnissen, volgens mij gaat het allemaal om oneerlijk spel: buitenaardse hulp valt toch ook onder doping?

Reageer
gravatar

@6, zo zie je maar weer eens, Mozes was een slechte verliezer. Ik ken dat soort figuren maar al te goed, gooien de tafel ‘per ongeluk’ om als ze achter staan.

Reageer
gravatar

Who controls the sheep controls the world, zeiden wij vaak. Blijkt ook te kloppen. 3 schapentegels en een schapenhaven en je zit geramd.

Reageer
gravatar

@Dirk Stam. Volgens mij was de volgorde omgekeerd. Eerst trok de hele bups door de Rode Zee en daarna sloeg Mozes die tafelen aan stukken.

Reageer
gravatar

Ja maar mozes heeft toch niet meegespeeld,het enigste wat mozes heeft gedaan die stenen tafelen kapot gegooid en toen is hij later met die gasten door de rode zee gelopen omdat hij met dat zootje niet over straat durfde te gaan,maar zou het ook meegedaan hebben met landje pik dan zou het land nu bijna de hele wereld beslaan

Reageer
gravatar

Job C. als coach kan het tij doen keren gelijk Mozes eens deed.

Reageer
gravatar

Haes, ik zou al mijn geld op Dorpsstraat zetten, i.p.v. Langstestraat. (Ligt die ook in Ons Dorp?)
En verder verbaas ik me erover dat de Palestijnen geen Islamitische Universiteit hebben gesticht. Dat levert toch ook de nodige overwinningspunten op.

Reageer
gravatar

Mijn strategie is altijd zoveel mogelijk legers in Kamtsjatka te verzamelen en vandaar uit de aanval op de omliggende teritoria uit te voeren. Dat is altijd een geheid succes. Ik raad daarom de Palestijnen aan dat ook te doen.

Reageer
gravatar

Maar het liep dan ook statisch niet helemaal eerlijk. Er werd telkens 4, 5 en 6 gegooid, terwijl 8 en 10 nauwelijks gegooid zijn! En 7, de struikrover, en het statisch meest gegooide cijfer, werd maar een paar keer gegooid. Zo kun je natuurlijk nooit winnen, zeker niet als al je hoop gevestigd is op erts en het bouwen van een nieuwe stad.

Reageer