Dode zeeschildpadden irritatiebron voor BP

“Je hoeft niet te overdrijven”

Oliemaatschappij BP heeft zich in een persbericht vanmorgen kritisch uitgelaten over de vele dode zeeschildpadden die aanspoelen op de stranden van Louisiana. “Iedereen is zich terdege bewust van de ernst van de situatie, maar je hoeft het niet te overdrijven”, aldus de verklaring. Ros Campbell, persvoorlichter van BP, zette in een persconferentie in New Orleans de tegenaanval in. “Ja, er is een olieplatform geëxplodeerd, en ja, er stroomt olie de oceaan in, maar de zeeschildpadden kunnen er ook voor kiezen niet dood aan te spoelen, bedekt in stroperige olie. Je kunt ook op vreedzame wijze protesteren.”

Aanleiding voor zijn felle betoog zijn nieuwe foto’s van stervende baby-reigers in de moeraslanden van Barataria Bay. Zeeschildpadden, die het als eerste lukte om op grote schaal aandacht te krijgen voor hun lijdensweg, geven het verkeerde voorbeeld, aldus Campbell. “Voor je het weet gaan ook alle vissen zich in die tienduizenden liters olie werpen.”

De irritatie over de dode zeedieren beperkt zich niet tot de oliegigant. Ook in de media gaan stemmen op om dode dieren een tijdje links te laten liggen. Uit een recente peiling onder Amerikaanse nieuwsconsumenten blijkt dat 81 procent van de ondervraagden het eens is met de stelling ‘doodgaan in een olievlek is een keuze.’

Hester Maartens van de Partij voor de Dieren noemt desgevraagd de zeeschildpad ‘de Arjen Robben’ van de dierenwereld. “Het zijn aandachttrekkers, dat weet iedereen. Bovendien staan ze nou niet bepaald bekend om hun doorzettingsvermogen.”


Uw reactie telt. Juist nu.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

gravatar

Nieuwe informatiebronnen hebben bevestigd dat shell zeeschildpadden heeft getraint om zo illegaal en belastingvrij olie te smokkelen naar amerika. Ook hebben ze dit geprobeerd uit te voeren met pelikanen. Dit werd echter geen succes aldus de CEO van BP.

Reageer
gravatar

Die schildpadden zijn heus wel in staat om een keuze te maken tussen zeewater met of zonder olie. Mogelijk zijn het soepschildpadden die de olie ten onrechte hebben aangezien voor olijfolie of sesamolie of een andere culinaire oliesoort. Foutje, moet kunnen, schilpadden weten ook niet alles.

Voor soepschildpadden is het sowieso de mens die op existentieële wijze zin aan hun bestaan geeft. Voordat de eerste mens op aarde kwam zwommen de voorlopers van de soepschildpadden, laten we het de oersoepschildpadden noemen, tamelijk doelloos rond op zoek naar een keuken waarin ze tot hun (ge)recht konden komen.

Reageer
gravatar

@ Erik.
Zelf een kleuter kan nog bedenken dat olie voor dieren iets onbekend is, en dus zonder de mens ook niet tegen zulllen komen.
Dit is de schuld van pb dat de schildpadden dood gingen en daar kun je niet omheen kletsen!

Reageer
gravatar

Ik hoorde trouwens uit volstrekt betrouwbare oliebron dat de afdeling PR van BP net op tijd CEO Tony Hayward heeft kunnen onderscheppen die in een persconferentie wilde verkondigen dat de zeeschildpadden nog prima te eten zijn.

Reageer
gravatar

Schildpadden kunnen ervoor kiezen om wel of niet dood te gaan in olie.
O ja?
Sinds wanneer weten schildpadden wat olie is, en of het gevaarlijk is!
Dit is niet de schuld van de schildpadden dat ze dood aanspoelen maar puur (100%) de mens zijn schuld.

Reageer
gravatar

Beste mensen.

De waarheid van dit verhaal mag niet bekend worden vandaar dat BP er van alles aan doet om het te versluieren.

De zeedieren zijn namelijk in opstand gekomen. De dolfijnen hebben als verkenners de gehele Golf van Mexico verkent en het platform van BP aangewezen als zijnde het platform dat vernietigd moest worden.

Hierna is een peloton zeeschildpadden op weg gegaan en hebben het platform en installatie op de zeebodem onklaar gemaakt waardoor een explosie volgde, hierbij is het gehele peloton omgekomen, dat zijn dus de dode schildpadden die aanspoelen.

De vogels aan de kust is infanterie die nu als waren terroristen de toeristen weghouden van het strand door besmeurd met olie (na een vrijwillige duik in de golf) over het strand paraderen.

Dit is een waar complot.

(vrij naar een verhaal van A. Hitchcock)
kweetniks

Reageer
gravatar

Ja zeg; dat is toch geen nieuws: Wilders beticht iedereen van censuur en demonisering.

Daar begint hij ‘s ochtends mee voor de spiegel als hij zijn haar staat te bleken, want de Islamisering van de spiegelbranche is al een voldongen feit, elke keer dat hij erin kijkt ziet hij zijn spiegelbeeld: alles wat rechts moet zitten zit links en omgekeerd.

Het was nieuws geweest als Wilders De Speld níet had beticht van censuur.
En die tekening was hartstikke onscherp en bewogen; zoiets druk je niet af in een kwaliteitskrant.

Reageer
gravatar

Wilders beticht De Speld van censuur. Volgens hem is de olieramp weer een blijk van de voortdurende islamisering door schildpadden in de Mexicaanse Golf. Een tekening van een schildpad met een bomgordel is geweigerd door de redactie.

Reageer
gravatar

De enige reden waarom we er zo weinig over horen is omdat er geen schildpadden met Nederlands paspoort bij zaten: dat is hét keurmerk voor een echte ramp.

Reageer
gravatar

Hm, aangezien olie bestaat uit miljoenen jaren geleden vergaan en samengeperst organisch materiaal, zou het wel eens kunnen dat er op een plek is geboord die nog niet zo ver is. Vandaar dat die dode, maar nog niet veroliede schildpadden boven komen drijven.
BP heeft gewoon een luttele miljoen jaar te vroeg geboord.

Reageer
gravatar

Jammer dat de schrijver van dit artikel de klok wel heeft horen luiden, maar niet weet waar de klepel hangt.
Het echte verhaal is nog veel dramatischer.
Waarmee begon die ramp?
Een explosie.
Wie veroorzaakte die explosie?
Een zelfmoordzeeschildpad.
Die zeeschildpadden zijn de Taliban van de diepzee.
Dus graag de Total(e) oorlog tegen de zeeschildpad en
tegen iedereen die ze Shell(ter) geeft.

Reageer
gravatar

Vond de partij voor de dieren dit nou een goede of een slechte aktie van die zeeschildpadden?
Je hebt tenslotte ook nog altijd mensen die van ‘t spel van Arjen Robben houden. Ik bedoel z’n goals zijn mooj en sommige van z’n akties ook, maar die akties gaan toch wel vaak ten koste van z’n spel.

Die schildpadden hebben natuurlijk een geweldige aktie neergezet, normaal is dit toch meer het terrein van bijvoorbeeld zeehondjes of vogels. Maar teamspelers lijken ze dus niet: punt geskoord, wedstrijd verloren.

Bekijk ‘t eens zo: ‘t is Alle Dieren Op Zee (zeg maar ADO) tegen BP (zeg maar Engeland). Iedereen weet dat dat geduchte tegenstanders zijn, dan moet je spelen als een kollektief. Dus niet als een dolle naar voren stormen, maar heb oog voor de zeevogels, die staan altijd vrij en hebben meestal ook ‘t beste overzicht van de wedstrijd.
En dan kan ‘t best zijn dat je op een gegeven moment als vis of schildpad ook naar voren komt, maar een schildpad heeft nou eenmaal een andere rol dan een spits. Nou wil ik niet zeggen dat Arjen Robben een schildpad is. Of vis trouwens.

‘t Is wel zo dat robben de moojste plaatjes geven, maar als je massale sterfte nodig hebt, dan moet je de vogels hebben. Vissen kunnen natuurlijk nog massaler sterven, maar doen dat toch minder effektief.

Reageer
gravatar

@12 Paulien Halsema
Nee, duidelijk geen familie van: honderd kilometer omrijden voor een vrije benzinestationhouder die zijn brandstof toch ook heeft moeten inkopen bij een oliemaatschappij zouden Femke in tranen doen uitbarsten: allesbehalve groen.
Zijn er bij jou nog geen dode dieren aangespoeld?

Reageer
gravatar

Ik zou ook best naar de vrije benzinestationhouder willen, maar ja, dan loop je wél ff die BP-actie ‘Snavel- en Graatsparen’ mis. Dús…!

Reageer
gravatar

Typisch iets voor die olieboeren om die arme zeebeestjes de schuld te geven.
Ikzelf tank allang niet meer bij de grote oliemaatschappijen die de oceanen vervuilen, maar bij de vrije benzinestationhouder. Al moet ik er honderd kilometer voor omrijden.

Geen familie

Reageer
gravatar

Het zal mij niet verbazen als die milleufreaks bij het beoefenen van hun linkse hobbies schildpadden midden uit zee opvissen en ze in de olie dumpen! We weten toch allemaal hoe die linkse kerk werkt, er drijft een beetje olie op zee en dat is dan meteen het bewijs dat het grote geld geen oog heeft voor het milleu. Een paar ‘zielige’ schildpadjes en dan kan Al Gore weer een film maken.

Een links complot is het!

Reageer
gravatar

Iedereen valt nu wel over BP heen, maar je kunt die olievlek ook als pure kunst zien. De prachtige kleurschakeringen langs de Amerikaanse stranden zijn werkelijk ongekend. Daar zijn de verpakte eilanden van Christo niets bij. BP zou dan ook royalties moeten eisen van iedereen die opnamen maakt van de olievlek. Nee, wat mij betreft heeft BP hier een ongekende kunstzinnige prestatie geleverd.

Reageer
gravatar

Ach hoe minder van die linkse milieuterroristen hoe beter. Ik denk dat die schildpadden ook de hele tijd moeilijk doen over die ‘opwarming van de aarde’. Nee ik zal ze niet missen. BP krijgt mijn volle steun in dezen.

Reageer
gravatar

Naja, met die olieschildpadden kan je misschien wel een erg interessant gerecht maken als:
Geflambeerde schildpaddensoep.
wellicht tortoise a la flambe.
Of geheel uitdrogen en een ‘turtle-beef-jerkey that lasts forever’.

Kom op mensen, een beetje creatief omgaan met wat de natuur ons voorschotelt.

Reageer
gravatar

@Mark als mensen het licht juist vaker uit zouden doen hadden we dit probleem uberhaupt niet gehad. Een beter milieu begint bij jezelf!

Reageer
gravatar

Hier is sprake van een groot misverstand. Die schildpadden waren al dood voor BP die olievlek uit de oceaanbodem trok. Het betreft hier namelijk de ‘dode zeeschildpad’ (Chelonia mortua), een eigen soort binnen het geslacht der zeeschildpadden. Het is de enige diersoort waarvan de baby’s per definitie dood geboren worden. Hoe ze zich voortplanten is nog een raadsel.

Reageer
gravatar

BP heeft groot gelijk. De zee is groot genoeg. Een beetje flauw om dan precies daar te zwemmen waar een olievlek is. De zee is vrij, zoals Hugo de Groot al zei. De zeeschilpadden hebben dus geen enkel recht, geen been om op te staan.

Reageer
gravatar

Het lijkt erop alsof BP hier door begint te krijgen dat al die olie niet echt met open armen ontvangen wordt. Maar ja, zolang ze zelf ook niet de indruk wekken daar echt wat aan te doen moeten ze ook niet zeuren dat je dit soort protesten krijgt.

Reageer