Nano-Nieuws rukt op: Dagbladen steeds kleiner

'Er zit nog zoveel rek in deze markt'

Na de succesvolle lancering van de Volkskrant op tabloidformaat zullen de Nederlandse kranten ‘nog heel veel kleiner’ gaan worden, aldus insiders. Een team van vormgevers, redacteuren, wetenschappers en wiskundigen buigt zich over de kwestie. “Sinds de Volkskrant uitkomt op het kleinere formaat zijn er minstens 10.000 nieuwe abonnees bijgekomen,’ vertelt Joris de Hont, projectleider van de Volkskrimp. “Dat is natuurlijk een prachtige lijn om door te zetten: een halvering van het formaat van de krant, en een hele nieuwe generatie lezers erbij. Als we die lijn doortrekken moeten we volgens initiële modellen kunnen we toewerken naar enkele tientallen miljoenen lezers”. Eind 2011 komt het team al met een Volskrant in ‘Handzaam Ipod formaat’, maar volgens kenners zal het daar niet bij blijven.

Uit een gelekt intern dossier ‘NanoNieuws: Er kan nog zo veel minder’ blijkt dat de grenzen van de krantenkrimp nog lang niet bereikt zijn. In samenwerking met de TU Delft zijn enkele ‘bruikbare prototypes’ van de nanokrant gecreëerd. “Om de krant op dit formaat leesbaar te houden leveren we gratis een electronenmicroscoop mee. Dat is prima mogelijk, onder andere omdat de transportkosten voor de krant flink zijn gedaald. De gehele weekendeditie voor Noord-Holland past bijvoorbeeld, opgerold, in een vingerhoed. Een verademing voor de bezorgers’. Ondanks de voordelen is voor sommigen zelfs de nanokrant niet genoeg.

‘Het blijft een log ding, die nanokrant. Eigenlijk willen we toewerken naar subatomair nieuws’, aldus Francois Querioz, projectleider van de QuantKrant.  ‘Hiervoor werken we nauw samen met een team van CERN, die met grote snelheid stukjes nieuws op elkaar laten botsen. De deeltjes die die botsing achterlaat zijn, met de juiste apparatuur, prima afleesbaar. Een enorme ruimtebesparing, en het is natuurlijk waanzinnig om je nieuws op zo’n manier tot je te kunnen nemen’. De subatomaire krant stuit echter voorlopig nog op de nodige logistieke problemen. “Als je eenmaal bij de echt kleine formaten aankomt loop je al snel tegen de beperkingen van de quantummechanica aan. Met de huidige prototypes kwamen we bijvoorbeeld in de knoop met Heisenberg’s onzekerheidsprincipe. Erg vervelend: daardoor kunnen we voorlopig alleen nog maar rapporteren waar OF wanneer  nieuws heeft plaatsgevonden, maar niet allebei tegelijk. Erg onhandig, en voor de lezers verwarrend. Een bericht als ‘Afgelopen woensdagochtend was er een overval ergens in Nederland’ doet toch afbreuk aan onze journalistiek professionaliteit.”

Ook het feit dat de QuantKrant een verval van 8.4*10^-17 seconden heeft ‘kan nog wel eens een probleem worden’. “Je zult snel moeten lezen, dat is absoluut waar. Maar we zullen onze rapportage er op af stemmen door bondig te rapporteren. Mensen hebben tegenwoordig geen behoefte meer aan ellenlange verhalen.”, aldus de optimistische Querioz.

Niet alle kranten willen zich mengen in ‘verkleiningsgekte’, zo ook de Telegraaf: ‘Voorlopig zullen wij niet kleiner worden dat het formaat van een velletje wc-papier. Dat past ook veel beter bij onze krant’, aldus Sjuul Paradijs.


Uw reactie telt. Juist nu.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

gravatar

Ik verheug mij op de eerste oplage! Maar hoe doe ik dat met mijn robotsofzuiger en airco?

Reageer
gravatar

@ Rutger..
Het formaat “Pico” (iets groter dus) is een goede maat.
Dan kan “Bello” hem beter in de bek nemen.
Of is dit hondsbrutaal om e.e.a. zo te stellen?

Reageer
gravatar

Het principe van de atomaire krant is onvermijdelijk.
Het is de wet van de natuur dat zoiets gebeurt.
De Franse wetenschapper Louis l’Anguille toonde al aan dat de cosmos op macroschaal een bericht is over de afname van de verkoop van gnorks wegens een tegenvallende belangstelling van het houusma.

Reageer
gravatar

Goed wetenschappelijk onderbouwd artikel waardeer ik.In Duitsland kon je een gratis TV krijgen bij een abonnement op een krant dus die elektronenmicroscoop zal zeker aanslaan.

Reageer
gravatar

Een belangrijk argument zijn Richard en Rosa nog vergeten. Namelijk de eigenschap van kwantumdeeltjes om op twee plaatsen tegelijk te kunnen zijn. Dan kan een deeltje bedrukt worden en tegelijk gelezen door de abonnee. Die snelheid haal je niet eens met een internetdraadje.

Reageer
gravatar

Oh, ik ben zo dol op dat kleine nieuws. Klein is het nieuwe light. En kleiner nieuws betekent dieper nieuws. Scherp, puntig, als een speld eigenlijk. Hihi, toevallig hè. Kan mijn kleine Papillonnetje de krant van de mat rapen, zonder zich te verslikken in die chocoladeletters in die andere kranten.

Reageer
gravatar

@ Opinieminiemutte

Naast mijn grijze, groene, blauwe en oranje container is nog precies plaats voor een virtuele bak.

Daarnaast zijn er tegenwoordig prachtige haardvuur DVD`s beschikbaar. Het zou mij verbazen als die niet branden op computerkranten.

@loko

ik ben sterk voor page. Ik heb er al tijden ernstig moeite mee mijn gevoeg te moeten wegvegen met de afbeelding van een jong hondje. Bij een telegraaf rol zal die wroeging vermoedelijk een stuk minder zijn

Reageer
gravatar

Rutger, wanneer komen ze dan dat oude internetnieuws ophalen? Ik heb geen zin om met stapels oude internetberichten te blijven zitten. Het nadeel van berichten op je computerscherm is dat je er niet de open haard mee kunt aansteken.

Reageer
gravatar

Ik voorzie grote mogelijkheden voor een krant die zo klein is dat hij door het internetdraadje kan. Dan zou ik het dagelijks nieuws `s morgens van mijn computerscherm af kunnen lezen, wat een verademing!

Reageer