Koser Kaya mikt weer op genocidestem

D66-politica rekent op beloning kiezer

D66-kamerlid Fatma Koser Kaya verwacht ook deze verkiezingen weer een aanzienlijk aantal ‘genocidestemmen’ te kunnen halen. Bij de vorige Kamerverkiezingen won de advocate van Turkse afkomst geheel op eigen kracht een zetel. Ze kreeg meer dan 34.000 voorkeursstemmen door te zwijgen over de volkerenmoord op anderhalf miljoen Armenen in 1915. Turkse organisaties adviseerden hun achterban op haar te stemmen, omdat andere partijen kandidaten van Turkse afkomst vroegen om de genocide te erkennen.

Het kamerlid wil nu de kiezers van 2006 aan zich binden. “Drie jaar lang heb ik alles gedaan om het debat over de Armeense genocide in de kiem te smoren. Ik heb aan de verwachtingen van mijn kiezers voldaan en mag daarvoor nu beloond worden”, aldus de parlementariër.

De D66-top heeft nog niet besloten over een strategie rondom de herverkiezing. Een woordvoerder van de partij ontkent dat de partij de genocide ontkent. Wel heeft het partijbestuur een aantal Turkse organisaties uit het maatschappelijk middenveld aangeschreven om te vragen of zij hun achterban willen mobiliseren. Bij navraag geven deze organisaties aan dat het genocidevraagstuk geen rol speelt bij hun overweging om Koser Kaya te steunen. “Wat een onzin. Welke genocide?” aldus een woordvoerder.

De nummer zeven van de kandidatenlijst heeft de voorkeurstemmen dit jaar waarschijnlijk niet nodig, ook al omdat haar partij het goed doet in de peilingen, maar ‘iedere stem telt.’ Koser Kaya heeft altijd ontkend dat ze haar zetel aan de Armeense genocide te danken heeft. “Moet ik over alle massamoorden die in de wereld hebben plaatsgevonden een mening hebben? Ik dacht het niet. Mijn standpunt is dat er daar in 1915 heel veel mensen zijn doodgegaan. Verder moeten de historici daarover discussiëren. Laat hen het maar uitzoeken.”


Uw reactie telt. Juist nu.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

gravatar

@Goodknight 28: deze genocide, dan wel het op onverklaarbare wijze sterk dalen van het aantal armeniërs zo rond 1915, aan de islam linken is op zich ook al een grap, aangezien de mensen achter deze bevolkingsreduktie juist van Turkije een sekuliere staat wilden maken.
Nog altijd beschouwt het Turkse leger zich als verdediger van het sekuliere karakter van Turkije (en van het etnisch-Turkse karakter en van een hoop financiële belangen). De AK-partij is dan ook een stuk demokratischer dan haar belangrijkste sekuliere tegenhangers (en Wilders is een soort nederlandse Atatürk (het spijt me deze naam hier te moeten noemen, nu is deze site wel een soort doelwit geworden, want Atatürk aanhangen verenigt zich moeilijk met gevoel voor humor)).

Reageer
gravatar

Armenië was het eerste christelijke land ter wereld. Het was toen ook een stuk groter dan nu; van de Zwarte Zee tot de Kaspische Zee. Turkije heeft tijdens de genocide gelijk maar flink wat land ingepikt, o.a. de helft van de heilige berg Ararat (u weet wel de Bijbelse landingsplaats van Noach & Co. ná de zondvloed) want: minder bewoners, dan ook minder land nodig. Turkije acht de genocide van 25 april 1915 overdreven belicht. Noemt het daarom één groot misverstand of ongeluk. Dat heeft niet alleen met nationale trots of machismo te maken, maar evenveel met de onwil om schadeclaims van de nabestaanden tegemoet te zien en geannexeerd land te moeten teruggeven.

Amerika wil Turkije in de EU en de NAVO (voor de basis in Turkije bij de Russische grens én voor de oliepijpleiding uit Bakoe, Azerbeidzjan). Turkije wil graag in de EU om het Turkse Pond in te ruilen voor de Euro en toegang tot de Europese markt. Europa wil Turkije graag uit het Moslimkamp houden als buffer tegen”Hij-wiens-naam-hier-niet-genoemd-mag-worden”. Erdogan en Gül weten dat maar al te goed.

Daarom doet Turkije nu tijdelijk wat minder onaardig tegen Armenië. Alexander Pechtold, de man die de melkkoe spaart en de geit daarvoor offert; een ware Real-Politiker; Turkije Boppe, Armenië-out.

Het principiële D’66 wil de kiezer dichter bij de politiek brengen, het heeft in ieder geval de Islam dichter in Nederland gebracht. Wordt vervolgd

Reageer
gravatar

@VmaX12: het is heel ongezond om de Speld te lezen met 2 pond zout, want daar wordt je bloeddruk veel te hoog van.
Gewoon: geloven wat er staat, dat is maar het beste.

Reageer
gravatar

Zo is dat! Een moord is geen moord als die niet gepleegd wordt. (en dat geldt ook voor karaktermoord) Aangezien het aantal gepleegde moorden de laatste paar jaar verontrustend pleegt te dalen, moet het plegen van elke vorm van moord flink worden aangemoedigd!

Reageer
gravatar

Beste Melle #16

Als jij me dan kunt uitleggen waar precies de parodie gelardeerd met sarcasme aangetroffen kan worden in je stukje dan ben ik voor eeuwig overtuigd en sluit ik deemoedig mijn laptop.

Overigens zou het mij zeer tegen de borst stuiten als je politiek gevoelige items zou vermijden in het produceren van parodieën, ironische artikelen, sarcastische epistels, pastiches en karikaturen. Voor mij bestaan geen heilige huisjes in satire.

Overigens2, heb ik een grap uitgelegd? mijn excuses daar ben ik mij niet van bewust, maar ja, ik herken ook al geen satire 🙂

Reageer
gravatar

@Bus: Goed idee. Dat herinnert mij aan een ander gewaagd plan: het rouleren van de namen van landen. Ieder land krijgt elke maand een nieuwe naam, maar dan wel een bestaande landsnaam. Zo zou Nederland dan een maandje IJsland heten, daarna een maandje Ivoorkust, enzovoort. Dat leidt ertoe dat mensen beter gaan nadenken over hun ware volksaard en meer openstaan voor vreemde volken en landen.

Reageer
gravatar

Jan, dát vind ik dan wer zo flauw, de één toelaten en de ander eruit gooien…. Als we nou eens gewoon Griekenland en Armenië geografisch van plaats laten wisselen? Lijkt mij heel verfrissend.

Reageer
gravatar

Hier is sprake van een groot misverstand. De Turken hebben namelijk de Armeniërs per ongeluk omgebracht. Ze hadden het gemunt op de Grieken, maar vanwege slechte communicatie (alles ging toen nog draadloos) namen ze de Armeniërs te pakken. Dat was dan wel heel sneu voor ze, maar om hier de term genocide te bezigen, gaat wel een beetje ver.
Als genoegdoening zou ik dan voorstellen om Armenië toe te laten tot de EU en Griekenland eruit te gooien. Misschien iets voor het verkiezingsprogramma van D66 ?

Reageer
gravatar

@Melle. Een vriend van mij spreekt de stijlvorm uit als “eronie”, wat mij altijd een heel irotisch gevoel geeft.

Reageer
gravatar

Beste VmaX,

Ik opteer dan in dit geval voor een parodie met een vleugje sarcasme. Reacties in de trant van ‘normaal houd ik enorm van humor, maar dít gaat echt te ver’ kan ik intussen wel dromen. Satire niet maken omdat het een politiek gevoelig onderwerp raakt lijkt mij niet gewenst.

Bedankt voor het uitleggen van de grap trouwens, daar worden grappen altijd beter van. Evert ook dank daarvoor. (Nb welke stijlvorm hanteer ik hier?)

Reageer
gravatar

Beste Melle,

Proef ik hier enig sarcasme? Goed, dan is de Speld weer op de goede weg! 🙂

“”Een Satire of hekeldicht is een kunstvorm waarbij vaak op humoristische wijze maatschappijkritiek wordt gegeven. De kritiek kan geleverd worden via parodie, ironie, sarcasme, pastiche en karikatuur.””

Even als reminder 😉

Reageer
gravatar

Beste VmaX,

in het vervolg zal De Speld zich tot het uiterste inspannen om zich niet meer in enig politiek relevante discussie te mengen.

Groet Melle

Reageer
gravatar

Merkwaardig.
De Speld is een satirische site en alles wat je daar leest moet je met 2 pond zout lezen en is voornamelijk bedoeld als bron van humor.
Merkwaardig is dan dat hier een werkelijk bestaande issue wordt aangekaart.
Wat er destijds rond Fatma en haar voorkeurstemmen heeft afgespeeld is voor de meeste D66 kiezers en leden een bron van ongenoegen.
Enerzijds is het bespottelijk dat een Nederlandse vrouw van Turkse afkomst zich verantwoordelijk zou moeten voelen voor wat er 100 jaar geleden in Turkije gebeurt is, maar anderzijds zou het dan ook niet moeilijk moeten zijn om juist daardoor je er van te distancieren.

iig is het uitermate merkwaardig dat De Speld dit presenteert als een satirisch stuk wat het dus niet is en zich in de politieke discussie mengt. Jammer voor satire minnend Nederland…

Reageer
gravatar

Gerda Verburg heeft in een rappe reactie de recentelijke “genocide” onder geiten bagatelliseerd door te vertellen dat hier slechts de natuur een handje werd geholpen. Hiermee heeft zich zich direct verzekerd van de steun van tout veehoudend Nederland.
Ik ontken ten stelligste het gesjoemel door bankiers en hoop vurig op hun (financiële) steun…

Reageer
gravatar

De Armeense genocide is een ernstige zaak. Ik ontken derhalve vanaf nu het bestaan van Koser Kaya. Ik weet bijna zeker dat Alexander Pechtold niet bestaat en ik ben ervan overtuigd dat Hans van Mierlo, als hij ooit overleden zou zijn, zich in zijn graf zou omdraaien.

Reageer
gravatar

Een uitgebreide rondvraag leert dat iig geen enkele van de Armeniërs die in 1915 zijn omgekomen op Koser Kaya heeft gestemd. Tekenend, niet waar?

Reageer
gravatar

Ik vind ook dat (Turkse) D66-kandidaten zich tegen de genocide in Armenië moeten uitspreken, maar om daarmee heel D66 opeens op een lager plan te zetten dan een zichzelf diskwalificerend type als Geert Wilders, gaat me echt te ver.

Reageer
gravatar

@ Evert: heb je de titel (of het stuk) gelezen?

Reageer
gravatar

Dit keer is het slechts deels satire van Speld.nl

het verhaal is namelijk deels ook wáár: het Turkse ministerie van religieuze zaken (vreemd voor een zgn “seculier”‘ land trouwens), adviseerde veel Turken in Nederland, die nota bene ook nog eens stemrecht hier hebben, om op Koser Kaya te stemmen. Zij was de enige politica die zich niet duidelijk had uitgesproken over de genocide op de Armeniërs, sommige andere partijen hadden Turkse kandidaten die de Armeense genocide ontkenden zelfs van hun lijst gehaald.

In die tijd was D66 nog een onbeduidend partijtje, omdat Pechtold nog niet goedkoop kon scoren door zich tegen Wilders te profileren, want méér stelt deze zgn. vrijzinnig-democratische partij niet voor. Drie zetels haalde de partij in 2006 welgeteld, en Koser Kaya, die 6e op de kieslijst stond, werd dankzij de vele Turkse stemmen als nummer drie in de Tweede Kamer gekozen.

Waaruit dus ook nog eens blijkt dat de Turken liever niet horen over de wandaden van hun eigen volk.

Jammer, Speld, jullie sterke satirische stukken raken hier zeer dicht de waarheid, en dat kan de bedoeling van de Speld toch niet zijn!

Reageer
gravatar

Volkerenmoord, ja, ja, daar ga je alweer. Wij noemen het gewoon “een conflict” zoals er zoveel van bestaan in deze wereld, destijds toevalligerwijs tussen de toenmalige regering van Turkije en de toenmalige regering van Armenië.

Reageer